Last news in Fakti

23 Август, 2022 12:29 841 0

Учителите в Сърбия стачкуват

  • учители-
  • сърбия-
  • стачка-
  • заплати-
  • ниски

Заради ниските заплати

Учителите в Сърбия стачкуват - 1
Източник: Shutterstock

Председателката на Съюза на синдикатите на служителите в просветата в Сърбия Ясна Янкович заяви, че на 1 септември, когато е първият ден от новата учебна година, ще има стачка, в която ще участват около 500 училища, които членуват в съюза, като стачката ще се изразява в това, че часовете ще бъдат намалени с половин час, съобщи Танюг.

Янкович заяви за Танюг, че учителите в Сърбия имат много проблеми, като един от тях е ниската заплата, поради което те настояват за увеличение на заплатите с 20 процента, предаде БТА.

Едно увеличение с 20 процента би довело заплатите до малко над средното ниво в страната, което не е твърде голямо искане, посочи Янкович.

Просветните работници настояват и за намаляване на броя на учениците в паралелките до 24. Освен стачката на 1 септември ще бъдат организирани и протести на учителите в над 20 града, пресконференции и други прояви.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: