Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Август, 2022 14:17 2 309 6

Гъбите още съдържат Цезий-137 от аварията в Чернобил

  • чернобил-
  • цезий-
  • гъби-
  • аец-
  • ядрена авария-
  • ядрена катастрофа

Редица диворастящи гъби в Южна Германия и до днес са с високо съдържание на радиоактивен цезий

Гъбите още съдържат Цезий-137 от аварията в Чернобил - 1
Снимка: Shutterstock

Цели 36 години след катастрофата в АЕЦ „Чернобил“ редица сортове диворастящи гъби в Южна Германия имат високо съдържание на Цезий-137, което надвишава допустимите норми. Това става ясно от нов доклад на германската Служба за радиационна защита. Малка част от открития цезий се дължи и на провежданите опити с атомни оръжия през 1950-те и 1960-те години, твърдят от Службата.

Региони в Южна Германия са особено силно засегнати

Още новини от Украйна

В търговската мрежа като горна допустима граница за Цезий-137 се смята нормата от 600 бекерела на един килограм прясно набрани гъби. В доклада на германската Служба за радиоактивна защита може да се прочете кои региони на страната и кои видове гъби са особено силно заразени с радиоактивност.

Става дума например за някои области на Бавария, Алпите и долините югозападно от Дунава – край град Инголщат. Гъбите, набрани по тези места, не би трябвало да се консумират в големи количества, предупреждават от Службата.

Стойности над 4000 бекерела

В доклада са обобщени резултати от измервания, правени от 2019-та до 2021 година. От тях излиза, че някои видове диворастящи гъби – например Жълтата сърненка, известна също като Овчи крак показва особено високо съдържание на радиоактивен цезий – стойностите понякога надминават и 4000 бекерела на килограм.

Различни видове пачи крак, манатарки, млечници, гълъбки, сиви мухоморки, бели копринени гъби и други показват стойности от над 1000 бекерела на килограм.

Култивираните гъби не са засегнати

Печурките, кладниците и другите култивирани видове гъби не са засегнати от високата радиация. Съдържанието на Цезий-137 в тях е изключително ниско и е сравнимо със съдържанието му в други селскостопански продукти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    24 6 Отговор
    кажете го на оня наркоман дето постоянно стреля по неговата си атомна в запорожие той и по неговите си мостове стреля и по неговия си народ стреля ама щом може ще стреля нали за това му дават демократични американски бомби постоянно

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 незнайко

    1 1 Отговор
    ( диворастящи гъби в Южна Германия имат високо съдържание на Цезий-137, което надвишава допустимите норми.) А диворастящите гъби в Австрия, Чехия, Словакия и другите държави по близо до Чернобил сигурно са БЕЗ Цезий-137 !!! Само германците са потърпевши !!!
  • 6 Тиква

    1 0 Отговор
    Да им пратим малко от сухото мляко и да Замлъкнат Доче Зеле! Идиоти
Новини по държави: