Last news in Fakti

26 Август, 2022 08:39 7 640 38

Проклятието на слабото евро

  • евро-
  • проклятие-
  • валута-
  • пари-
  • долари-
  • доходи-
  • ес-
  • сащ-
  • инфлация-
  • икономика

Слабостта на еврото подклажда инфлацията

Проклятието на слабото евро - 1
Снимка: Shutterstock

В Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт следят с тревога обезценяването на еврото. През тази седмица общата европейска валута достигна най-ниската си стойност от 20 години насам. От началото на годината тя е поевтиняла с 14 процента спрямо щатския долар.

Но може да стане и още по-лошо: експерти смятат, че еврото дългосрочно ще се задържи под един долар. Американски банки, например Морган Стенли, очакват поне до края на тази година курсът да се задържи на 1 евро за 0,99 щатски долара.

Почивката става по-скъпа

От слабото евро в момента страдат най-много германските туристи, които посещават САЩ. За тях пътуването до Ню Йорк или почивката във Флорида вече са станали значително по-скъпи.

Още по-лошо обаче е това, че слабото евро оскъпява вносните стоки. Германците ще трябва да бъркат по-дълбоко в джоба си най-вече на бензиностанциите, както и по отношение на енергията за отоплението на домовете си. Причината: суровините, например петролът, се търгуват с долари. Това се видя още през първата половина от годината, когато цената на петрола скочи с 21 процента в долари и с 38 процента в евро. "Заради слабото евро и без друго скъпата енергия става още по-скъпа", казва в тази връзка финансовият експерт Томас Алтман от QC Partners.

Слабостта на еврото подклажда инфлацията

Освен това слабото евро допълнително засилва инфлационния натиск. А това увеличава разходите на германските домакинства, казва Филип Форндран от фирмата за управление на активи Flossbach von Storch.

Инфлацията може да продължи да "изяжда" парите на германците, много от които са ги вложили в инструменти, търгувани в евро.

В случая дори и германската икономика не помага много на еврото. Вярно е, че германският износ поевтинява, но от друга страна фирмите трябва да купуват по-скъпи промишлени суровини и енергия. Вносната инфлация в момента напълно "убива" предимствата на силния експорт, гласи оценката на DZ Bank. В този смисъл слабото евро в момента представлява "повече проклятие, отколкото благословия, и допълнително помпа инфлацията", коментират експертите на банката.

Така вижда нещата и експертът по капиталовите пазари Форндран. Пред германската обществено-правна телевизия АРД той казва, че слабото евро е добра новина за германските и европейските фирми, тъй като то увеличава тяхната конкурентоспособност. Но това е само временен ефект - в по-дългосрочен план евтиното евро вреди на конкурентоспособността на германската експортна промишленост, уверява той.

Разликите в лихвите и рискът от рецесия

Два фактора в момента работят за силния долар и слабото евро: разликата в лихвените проценти в САЩ и Европа и войната в Украйна. Американският Федерален резерв на няколко пъти вече повиши основните лихвени проценти, които в момента са между 2,25 и 2,5 процента. ЕЦБ пък само веднъж вдигна лихвата - с 0,5 процентни пункта.

Войната в Украйна хвърли в хаос енергийните пазари, от което обаче страдат най-вече европейските държави. Недостигът на природен газ удря Европа много по-тежко от САЩ. Еврозоната, но също и Германия могат през втората половина от тази година да изпаднат в рецесия. И в този смисъл слабото евро е израз на опасността от рецесия. А тъкöо в кризисни времена се търсят повече от всякога сигурни пристанища, каквото е бил и си остава щатският долар.

Обезценяване и спрямо швейцарския франк

Втора спасителна валута е швейцарският франк. Тя също поскъпва спрямо еврото, което от началото на годината е загубило 8 процента от стойността си спрямо франка. За да се предпазят от внос на инфлация, швейцарците реагираха по-бързо от ЕЦБ и също заложиха на по-активна лихвена политика.

Автор: Ноткер Блехнер


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бончо

    43 3 Отговор
    Еми Дойче зеле не се мийте за да ви замиришат за... Дни.. ците нали вие оревахте орталъка! Първо баба Меркелица се гушкаше с бяколко милиона читсци, после да подкрепите спомените за 1939 година! Що ние да плащаме за това!?
  • 2 Тъжно

    57 4 Отговор
    А бе Русия била претърпяла катастрофа. С пропаганди не става драги ми ЕВРОПЕЙЦИ. Действия се искат, действия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха

    50 0 Отговор
    Докато ЕЦБ не вдигне лихвата, еврото ще потъва ...
    Гърция и Италия очевидно са много скъпоценни и ЕЦБ върви към катастрофа на еврото ...

    Чърчил го беше казал:" Сега не искате война и избирате позора, но после ще получите и войната с позора."
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да де

    55 1 Отговор
    Дреме ми за Ес лошото е, че и ние сме от страната на булката.
  • 8 124

    56 1 Отговор
    Американските евровасали искаха санкции и се надявахте да навредят, но навредиха само на европейското население.
  • 9 Браво, да живее ЕС!

    51 1 Отговор
    Да бъдат и пребъдат великите кормчии на съюза!
    Урсула трябва да стане национален герой на всички европейски държави!
    Борел да го направят папа веднага, докато не е умрел!
    А Шарл Мишел генералисимус!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Къде ми е нощното шкафче?

    39 1 Отговор
    Еврото се обезценява непрекъснато. Ще продължи да пада курса му.Та нека на Путин да му е зле,нали на европейците им е добре!Велик е Бай дънчо, целите му се осъществяват.Европа се срива!
  • 12 БайГаньо убива Щастливеца на 100 лева

    20 1 Отговор
    Като приемем ЕВРОто Сега Лева Балкански е като Киселото мляко Уникален е на печелившите ЧЕсТито
  • 13 Кой ми открадна ЧиСтачките от моята

    15 1 Отговор
    Скромна Кола
    Катерина ЕВРО Ромина Пауър и АЛБАНИО
  • 14 Източна мъдрост

    35 1 Отговор
    Който сее бури, жъне урагани!
  • 15 Оги

    41 2 Отговор
    А какво стана с рублата? Нали им боцнахме санкции и щяла да се обезцени тотално?! Май стана обратното, а!?
  • 16 един от многото

    43 1 Отговор
    И кой е виновен за това? Долара мина еврото , американците потриват ръце , подклаждат войната не без активното участие на ветропоказателите от Европа. Наливат се едни баснословни суми в кацата без дъно Украйна , следват се стриктно санкции , които никой трезво мислещ човек няма никога да наложи , народите на държавите налагащи санкции страдат , по високите етажи никога няма да се стои на тъмно и да се правят икономии от топло , вода и храна , и всичко това на гърба на хората които работят за големите заплати на "мъдрите" си ръководители. Надявам се , че хората от западните държави през зимата по не много лицеприятен начин ще им поискат обяснение , защото ако чакаме на нашите , ще има да чакаме!
  • 17 Некой си

    41 1 Отговор
    Ех тази Русия!
    С БВП под 2% от световния, успя да срине втората най-силна икономика в света - тази на целия ЕС.
    Как се получава този феномен?
  • 18 Като приемат

    8 2 Отговор
    Всички страни с подправени резултати.
    Да си представим че Европа има АА+ по фич
    И приеме няколко държави в Европа и в паричния евро съюз какво ще остане от еврото като влизат Гърция
    С -BB , MaКедония -бб , Албания -бб , като цяло 50%
    От цялата Европа е с ббб по фич изключение прави
    Гърция която пак се набута с военни поръчки от Франция кораби самолети след като едвам се управи с дълга от руските ракети с300
    Доставени от Русия. Очаква се заплаха от Турция
    Гърция НЕМОЖЕ да не подържа по висока бойна готовност. Има други страни който пък не подържат
    Еврото €. Те смятат еврото за слаба валута и много задължения и подържат тяхна валута. Някой от тези държави са доста добре по фич и създават доста благоприятна обстановка за развиване на бизнес и инвестиции. Например България продължава да държи ниски лихви и 10% плосък данък 9 % ДДС
    5% върху доходите на акции. Очакваме най после
    Да влезем в бизнеса с препродаване на петрол , Природна газ и втечнена и пропан бутан газ за страни от Европа. При този проект държавата бюджета ще скочи ббб на аа+ по фич. Чакаме най после да се докажем че имаме министър на енергетиката и икономиката и на финансите.
    Който разбират че не да донесеш 3 милиарда кубични метра в България а да се продаде или да минат през нас
    60 милиарда кубични метра е целта. Радвам се започват
    Да мислят по друг начин.
  • 19 Свободно

    27 1 Отговор
    Хак да му е на еврото😁 нали управниците зорлин искат да ни вкарат в еврото абе българи аз само да попитам някой питаха ли го за ЕС за НАТО за ЕВРОТО ???????? Ако има такива от народа нека си каже !? Вече сме сигурни че тези който ни управляват 30 години нямат нищо общо с българския народ и така продалжава много жалко за България скоро няма да я има и с нея си отива и стария ЛЕВ🐯
  • 20 злой пондос

    13 2 Отговор
    европа - она утонула для меня
  • 21 Коментар

    32 2 Отговор
    Не е проклятие на слабото евро, а проклятие на слугинажът на ЕС лидерите към фащ!!!
    Защото над 30 трилиона външен дълг се връщат много по-лесно със съсипано евро, отколкото със стабилно!!!

    Чудя се кога ли европейските граждани ще се обединят срещу глобалистическите си марионетни правителства?!
  • 22 Като приемат

    1 9 Отговор
    Очакваме най после
    Да влезем в бизнеса с препродаване на петрол , Природна газ и втечнена и пропан бутан газ за страни от Европа. При този проект държавата бюджета ще скочи ббб на аа+ по фич. Чакаме най после да се докажем че имаме министър на енергетиката и икономиката и на финансите.
    Който разбират че не да донесеш 3 милиарда кубични метра в България а да се продаде или да минат през нас
    60 милиарда кубични метра е целта. Радвам се започват
    Да мислят по друг начин. Да благодарим на Гн Киро и Асен
    И гн Президента на САЩ ,гжа вице премиер на САЩ , гн министър председателя на САЩ че поставиха една обикновена търговска задача. А ТЯ Е ДАВАМЕ ВИ 7 ТАНКЕРА С МНОГО ДОБРА ОСТЪПКАТА И ВИЕ ГИ ПРОДАВАТЕ ПОПЪЛВАТЕ СИ БЮДЖЕТА И КАТО ПРОДАДЕТЕ ТЕЗИ ТАНКЕРИ С ПЕТРОЛ И ГАЗ ЕЛАТЕ ЩЕ ВИ ДАДЕМ ОЩЕ ТАНКЕРИ С ПЕТРОЛ И ГАЗ ДА ПРОДАДЕТЕ. ТОГАВА БЮДЖЕТА ЩЕ ПЪЛЕН И ЩЕ ИМА МНОГО ПАРИ РАЗЛИЧНИ ПРОГРАМИ. ЗАТОВА Е МНОГО ВАЖНО ЗА МИНИСТРИТЕ И ГН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДОНЕВ ДА НЕ ИЗПУСНА И ОРГАНИЗИРА ДОБРЕ ВСИЧКО. ТАКА Е НА ВСЯКЪДЕ ДОБЪР СИ ОРГАНИЗИРАШ ПРОДАЖБИ ПРИБИРАШ ПЕЧАЛБИТЕ РАЗДАВАШ НА ХОРАТА И ФИРМИТЕ ОТ ПЕЧАЛБАТА ПО РАЗЛИЧНИ ПРОГРАМИ И СТАВАШ НЕСМЕНЯЕМ.
  • 23 Просветен илюминат

    11 0 Отговор
    Какво са парите без хората?
    С вдигане на лихвите и каквито други теории за да заблудят стадото кукловодите вече няма как да продължи тази огромна лъжа с парите,защото те са само един инструмент за контрол и поддържане на зависимост и страх,ограничено съзнание,че без пари не можем да живеем, а парите за лихвата ги няма в обръщение и за това парите вечно недостигат и е нужно да се вземат нови кредити.
    От години всичко се повтаря и с едни и същи действия се търси промяна,а това е лудост.
    Светът е изправен пред сериозен преход и не всеки ще успее да го премине и продължи.
    С печатане на пари и високи цени нещата няма как да се подобрят и са във ваша полза.
    Който има власт да печата парите не печели от лихвата,а контрола върху вас,който му дават парите от които имате нужда.
  • 24 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    Администраторите и днес са ми наложили забрана за публикация,а на мен не ми пречи да си коментирам.
  • 25 Берлин

    18 1 Отговор
    Скоро четох, че тази война е за да храни Европа Америка, за да не падне стандарта на живот на американците. Всичко си е планувано от тодавна. Лицемерието на САЩ няма граница. Още им вярвайте. А и Москва добре каза и предложи:сделките в собствените си валути. Тогава долара ще тръгне на долу.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Възрожденец

    11 6 Отговор
    И за какво ни е това членство в ЕС и НАТО, когато можем да бъдем в ОНД?

    Коментиран от #31

  • 30 Справедливост

    7 14 Отговор
    Прост народ, слаба държава.
    Точно такава трябва да бъде политиката на европейския съюз, слабо евро , силен износ.
    За разлика от Европа, българите не виждат по-далеч от носа си.
    Българите искат сега и веднага -да, ама не.
    Подкрепям слабото евро, подкрепям силния долар, подкрепям лихвите.
    НИКОГА не забравяйте, че по-умни хора от нас са измислили капитализма.
    И не се поддават на руски манипулации.

    Коментиран от #32

  • 31 Роко

    5 10 Отговор

    До коментар #29 от "Възрожденец":

    Искаш да се натискаме във феодална русия ли бе.Че то от там излизане няма.Ти с голи лозунги искаш шарани ли да ловиш.Като гледам има огромен наплив да влизат в рф.Изглежда в българия има най много шарани да се ловят на гола въдица.С държава която още се прекланя на мумии от древен египет съвсем ще цъфнем
  • 32 Ми то добрееее

    11 3 Отговор

    До коментар #30 от "Справедливост":

    Ама ми е чудно какво точно ще изнася Европа😃😃😃

    Коментиран от #35

  • 33 Дааа

    6 4 Отговор
    Наблюдавайте мутрата, копейкин и дпс като си прехвърлят крадените евра в долари и ги закопчайте и конфискувайте по Магнитски!
  • 34 Павел пенев

    10 1 Отговор
    Путин отдавна ви каза, че долара и еврото стават само за тоалетна хартия и ЕЦБ с право се притеснява.

    Коментиран от #37

  • 35 Ще изнася недоразвити

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ми то добрееее":

    От България. Има ги в изобилие
  • 36 А ми

    7 0 Отговор
    продължавайте да печатате усилено пари, дръжте нски лихвите по влоговете, харчете като за последна и продължавайте да слушате северноамериканците, да подкрепяте и поддържате безумните санкции и накрая ще видите какво ще стане. Кретени многополови намиращи се във война и със Създателя.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.