Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Август, 2022 18:34 13 176 107

Защо Русия изгаря газ за милиони, вместо да го продава

  • руски газ-
  • русия-
  • европа-
  • украйна-
  • война-
  • природен газ-
  • германия-
  • газпром

Русия се споразумя с Китай за допълнителни доставки на газ, но Москва не може лесно да намери купувачи за излишните количества

Защо Русия изгаря газ за милиони, вместо да го продава - 1
Снимка: Shutterstock

Русия явно изгаря големи количества природен газ край полупразния в момента газопровод "Северен поток 1". Британската обществена телевизия Би Би Си съобщи, че вече от няколко седмици от съседна Финландия може да бъде видян необичайно голям пламък, който гори в Портовая, северозападно от Санкт Петербург. Той се вижда ясно и на сателитни снимки.

Посланикът на Германия в Лондон Мигуел Бергер заяви пред Би Би Си, че рязкото намаляване на потреблението на руски газ в Германия очевидно показва ефект. Преди началото на войната в Украйна над 50% от потребявания в Германия газ беше занасян от Русия, докато сега оттам са само около 10%. "Тъй като не могат да продават този газ никъде другаде, те са принудени да го изгарят", каза Бергер.

Още новини от Украйна

Гори се газ за десет милиона евро всеки ден

Изгаряният в момента газ явно е бил предназначен за Германия. В близост до Портовая се намира компресорна станция - оттам започва газопроводът "Северен поток 1", който преминава през Балтийско море. Руският енергиен гигант „Газпром“ е построил там и ново съоръжение за производството на втечнен природен газ (LNG).

Изгарянето на газ в процеса на неговото преработване не е нищо необичайно. Експертите обаче са изумени от огромните количества. Въпреки че е трудно да се определи точно какво количество газ се изгаря, компанията “Rystad Еnergy” предполага, че всеки ден в Портовая се изгарят около 4,34 милиона кубически метра газ. Става дума за стойност от около десет милиона евро на ден. “Rystad” изчислява още, че количеството газ, изхвърлено в атмосферата, е около 0,5% от дневното потребление на ЕС.

От “Rystad” определят изгарянето на такива големи количества природен газ като екологична катастрофа. Всеки ден се отделят около 9000 тона въглероден двуокис.

Екологичен проблем

Еса Вакилайнен, експерт от университета във финландския град Лапеенранта, говори за сериозен екологичен проблем "особено за района на Северния полюс". Там отделените сажди ще окажат влияние върху глобалното затопляне.

"Никога не съм виждала толкова силен пламък от съоръжение за втечнен газ", казва за Би Би Си Джесика Маккарти, експерт по сателитни данни в Университета в Маями. Според нея огромният пламък се вижда на снимки от юни насам. “Той просто не изчезва. Остава си все толкова голям." Трудности при добива на втечнен природен газ в Портовая също могат да бъдат причина за изгарянето.

„Газпром“ отново прекъсва доставките

По руски данни газопроводът "Северен поток 1" в момента работи само с 20% от капацитета си. Това означава, че всеки ден през Балтийско море до Германия се транспортират около 33 милиона кубически метра газ. Русия оправдава съкращаването на доставките с технически проблеми, които според германското правителство са само претекст. В резултат на намалените руски доставки сцените на природния газ в европейската търговия се увеличиха допълнително.

Освен това Русия обяви, че доставките на газ по "Северен поток 1" ще бъдат прекъснати отново за три дни, считано от 31 август. Последната останала турбина в компресорната станция Портовая ще бъде технически проверена на място от експерти на Сименс.

Газпром отказва да коментира изгарянето на газ. Пазарните наблюдатели предполагат, че по-нататъшно ограничаване на доставките на руски газ или дори пълното им спиране ще доведе до още по-голямо повишаване на цените.

Нови потребители за руския газ?

Сега Германия получава по-голямата част от газа си от Норвегия. Допълнителни доставки на втечнен природен газ, например от САЩ, също ще намалят зависимостта от руския природен газ. В същото време Германия се опитва да прекрати окончателно зависимостта си от руските енергийни доставки. Федералното правителство предвижда от 2024 година нататък всяка нова отоплителна система в домовете на потребителите да работи с поне 65% възобновяема енергия.

Русия пък вече постигна споразумение с Китай за допълнителни доставки на газ за азиатската страна. За Кремъл обаче не е лесно бързо да намери други купувачи за своя природен газ. "Не всяко газово находище в Русия има пряка връзка с тръбопровод, водещ към Китай. А наличните тръбопроводи са натоварени до крайна възможност", заяви енергийният експерт Доминик Мьост.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    190 61 Отговор
    За да ви е гадно нали не го искате какъв ви е проблема имат горят го.

    Коментиран от #47, #50, #86

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тъй,тъй

    150 39 Отговор
    Щото си е техен и не им пука.

    Коментиран от #84

  • 4 Рошко

    133 38 Отговор
    Е па ако искат и ще си го бутилират, вас пък какво ви засяга всеки си,,, жената както може
  • 5 Иван

    127 34 Отговор
    Русия пак ги получава тези десет милиона, защото цената на газта се е увеличила с 1,000%.

    Коментиран от #88

  • 6 Добрия чичко с цилиндъра

    62 148 Отговор
    Прости си бяха и прости си останаха рашаните,живеят в мизерия и недоимък

    Коментиран от #12

  • 7 Гост

    129 36 Отговор
    Соросоидите няма да напишат, но това е проблем на/за Европа, не на Русия. Тъй като цената е вдигната толкова, че Русия получава повече пари, но Европа плаща повече, за по-малко количество. Така че, това е газ на Европа, не на Русия
  • 8 Истината

    62 135 Отговор
    Така ще бъде занапред или ще го гори или ще затваря кладенците. Безродната пета колона не разбира, че се сложи край на руската доминация на европейският енергиен пазар. Сложи се край и на руската енергийна корупция, която пълнеше джобовете на лидерите на петата колона на Москва в Европа. Сложи се край и руският шантаж, че "Русия ще врътне кранчето" ако европейците не изпълняват условията им. Затова руските агенти на влияние и проруските тролове беснеят и се държат неадекватно!

    Коментиран от #26

  • 9 Танк

    70 21 Отговор
    Защото може.
  • 10 Някой

    116 31 Отговор
    Тази "информация" колко пъти ще ни я снасяте? Явно "контранастъплението" в Украйна не върви по план и се чудят с какво да запълват пространството.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кирчо ксерокса

    68 18 Отговор
    Отговора е елементарен - Защо може.. хахахахах
  • 14 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬

    45 125 Отговор
    Защото са про сти първобитни неандерталци. Слава Украiна!!!

    Коментиран от #18, #107

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бюлхлглхойойй

    17 21 Отговор

    До коментар #11 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Абе то го навряха в твоята ама толкова е голяма е еупката че не разбра , щях да те питам за лубрикант ама не е нужно хаххаха пак си Ок
  • 17 ще тракате зъби

    89 23 Отговор
    Има изгаря , ама вие ще стоите на студено . А на Русия газа и струва стотинки . Един литър на колонка 17 стотинки !
  • 18 Ньнньньь

    19 14 Отговор

    До коментар #14 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦🇧🇬🇺🇦🇧🇬":

    А защото си умен те ръчкат в тръбата до като тръгне. Нещо ама уви зачена ли ма
  • 19 9797

    49 10 Отговор
    Гори се мозъка ви. Прегоря от мислене на глупости за 6 месеца.
  • 20 007

    35 89 Отговор
    А да ви идва на малките мозъчета че това е газ за човечеството, и по някакво лошо стечение на обстоятелствата се е паднало да го владеят варвари. Слава Украiна!!!!!!!

    Коментиран от #22, #24, #29, #96

  • 21 Скоро

    16 41 Отговор
    И тя ще изгори!
  • 22 Йфкфкнцц

    52 15 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    Абе джендър като намериш газ в твоя двор на всички ли е ? Или ако обичаш нещо черно кожено о е твое хахах колко си куха муцка
  • 23 Аут.

    51 19 Отговор
    Англосаксите да ходят да си бутилират топлина за зимата от този пламък.

    Коментиран от #31

  • 24 Нфнфньн

    39 6 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    Твоята рокля която обличаш вечер на всички ли е ? Хахахах
  • 25 Русия

    82 16 Отговор
    Изгаря огромни количества газ вместо да я изнася за Германия
    Изгарянето причинява огромни количества въглероден двуокис да се отделят в атмосферата и представляват опасност за околната среда
    Ако тази газ отиде в Германия и изгори там няма да има никаква опасност за околната среда
    ПРАВ ЛИ СЪМ

    Коментиран от #28, #32, #100

  • 26 Иван

    64 19 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Маймуната Макрон мечтае да получи газ от Алжир......Хахахаха, няма да стане, Русия разби Новия Сатанински Световен Ред.
  • 27 Жалко за старите кучета

    1 7 Отговор
    Moже за 9 милиона долара
  • 28 Иван

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Русия":

    Маймуно, да отиде през Северен Поток 2.
  • 29 свирчо

    59 16 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    Бе разбирам че на голяма част от пишещите евроатлантици мамашка е украинка , ама не разбирам какво дирите тука че не отивате доброволци в украiна !

    Коментиран от #52

  • 30 Икономика на растежа

    18 5 Отговор
    В момента съм си изключил климатиците в къщата и правим икономии ,навсякъде в стоите е 26 градуса.
  • 31 а ааа по

    15 32 Отговор

    До коментар #23 от "Аут.":

    Що теб мечката ще те топли откъманалната тръба ли дебил путлерастки.
  • 32 Иван

    46 15 Отговор

    До коментар #25 от "Русия":

    Боклук, къса памет ли имаш?Помниш ли че сатанинския ирландски боклук Джо Байден изрева, че Северен Поток 2 в никакъв случай не трябва да тръгне?? Помниш ли, маймуно?
  • 33 Слънчев вятър

    23 6 Отговор
    Размерът на пламъка е като умишлена дезинформация.
  • 34 един

    25 52 Отговор
    Газа си е техен,да го горят/друг е въпроса за екологията/ квот искат да го правят,колкото по-далеч от тях, толкова по-добре!Варвари,разрушиха и разсипаха Украйна/преди това Сирия/,избиха десетки хиляди хора в т.ч. и деца,разбиха хиляди съдби и домове,прокудиха милиони хора от родните им места!Такива варвари заслужават презрението на света и нищо повече,да си живеят с нефта и газа!Ако такива хора целта им е,да те окрадат и да те унищожат,за какво ти е тогава газа им!Или забравихме хилядите избити през 1945год. и след това!

    Коментиран от #39, #40

  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 41 Отговор
    Като изчезне русия ще има газ за всички от сърце и на нормални цени.Още 3години!

    Коментиран от #70

  • 36 хммм

    26 11 Отговор
    Невероятно тъп въпрос: "Защо Русия изгаря газ за милиони, вместо да го продава" !?!
    Какво прави един самонадеян зарзаватчия когато не успее да си продаде стоката? Зарежда нова, старата изхвърля, а новата ако не се продаде ще я последва същата съдба. Същото прави и Русия. Ако просто затвори крана, а само след месеци се появи клиент, ще се върне в първи клас. Стария сондаж е затлачен, трябва да прави нов, да го присъединява към съществуващи газопроводи и чак тогава да започне да търгува. Това не става за ден - два, за седмица, а даже и за месец.
    Недалновидните политици и икономисти от Европа, а и не само, направиха от Русия "енергиен колос" въпреки да бяха наясно, че е на глинени крака. Всеки се ослушваше когато се повдигне въпрос за инвестиции в газопреносна структура от находища с които Европа буквално е заобиколена и разчиташе на Русия. Тя хем ще ни построи газопровод, хем ще ни продава евтин газ. Резултата е налице и както е народната мъдрост евтиното често излиза по скъпо. В следващите една или две години хем загубите от недостиг ще са огромни, хем ще трябва спешно да се вложат големи средства. Същото се отнася и за България. А през това време Русия ще си гори газта.

    Коментиран от #38

  • 37 Защото

    33 13 Отговор
    Може да си го позволи...Вие какво ще изгаряте...идва зима....ще видите за какво иде реч.

    Коментиран от #57

  • 38 геолога

    28 6 Отговор

    До коментар #36 от "хммм":

    С кои находища е заобиколена Европа ? На стария континент гола скала . Нито газ нито нефт . Колкото ние имаме нефт край Плевен .

    Коментиран от #56, #60

  • 39 що се правиш на отворен

    45 17 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    Коя разсипа Сирия бе готин . Краварите бомбиха там 5 години преди да идат Руснаците . И ид беше завзела 92% от Сирия .
  • 40 ма си голям галош

    44 11 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    Русия и Либия ли разруши ? И Йемен ? И Ирак ........
  • 41 Не е нужно да си корифей

    20 6 Отговор
    Отговорът, достовка х (по) цена преди е = (равна) на изгорян газ х (по) цена сега, а ЕС (и ние) ще ПЛАЩАМЕ, СТУДУВАМЕ и МИРИЗЛИВИ. Дори да умрем от студ и глад, поне няма да е от covid-19 (измислен от ...?)
  • 42 ЕС НА СВЕЩИ

    20 15 Отговор
    В САЩ РЕВОЛЮЦИЯ И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ВС Е ОТЛИЧНО.
  • 43 Професора

    19 11 Отговор
    Гответе се за 8000 $ за 1000 к.м газ
  • 44 Мухаа,хаа!

    37 11 Отговор
    Имат- изгарят! Вие му мислете каква тесла ви очаква през зимата.А тя не е един месец! Нашите Йес Сър, пробват да руснака да се смили,и да продължи доставката.Но пак с езуитски номера..До края на договора ( 31 Декември) , но ако можело да " разтегнат" договорените количества,и през 2023. До края на отоплителния сезон.След това,пак да се правят на ястреби,а на практика мършави ,голошиести пилци.Но А.Пушков( дясна✋ на Путин) директно ни прати в трета глуха, днес по тяхната ТВ.Но тук никой не го споменава.
  • 45 хи хи

    24 6 Отговор
    Ми наредете се отстрани и се топлете бе. Защо ревете?
  • 46 ежко

    26 10 Отговор
    Що за глупости!От една страна Германия си е стиснала кълките и пести енергия и то по начина ,че е отрязала необходимости, а не,че се е научила да менажира потребление, а от друга страна ми казват какво щяло да стане 2024 година.Дори и да стане -безплатен обяд няма.Утре когато Германия си намали производството,щоно няма кой да го купува, ще "пести" още повече, но германците няма да са много доволни от тази работа!
  • 47 Бебенце

    24 25 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    "Може и аз да не съм добре, но Вуте да е зле". - това е руската работа в момента.
  • 48 Милен

    12 26 Отговор
    Защото са тъпи, целия свят объркаха, и не на последно място, какво ще се случи с озоновата дупка!
  • 49 Кроки

    13 29 Отговор
    Моля сведущите по всички въпроси тук русофили, да ни просветят , във връзката между двете кремълски джуджета Вовата и Димата кой е момата?

    Коментиран от #53, #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Павел пенев

    39 11 Отговор
    Русия изгаря газ за да може западните психопати да се къпят със студена вода, което е здравословно за нервно болни политици.

    Коментиран от #76

  • 52 Некой си

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "свирчо":

    Ми то с тоя компот , дето се плиска в главата ти, как да разбереш?
  • 53 Медун

    7 5 Отговор

    До коментар #49 от "Кроки":

    Кроки е момата, винаги го отнася.
  • 54 дядото

    18 5 Отговор
    простичко тъп.на.ри.техен си е и могат да правят с него каквото си поискат,както и сащ с житото при голямата депресия
  • 55 виждаме

    22 6 Отговор

    До коментар #49 от "Кроки":

    Момите са две - Урсузата и финландката .
  • 56 Жорката

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "геолога":

    Заобиколена е от такива тролове, които изпускат мириз.ива газ.
  • 57 Да ти кажа

    7 20 Отговор

    До коментар #37 от "Защото":

    И какво ще видя, а? ЕДНА МНОГО МАЛКА ЧАСТ ОТ МИЗЕРНИТЕ 3МЛРД КУБ.М. ОТИВАТ ЗА ОТОПЛЕНИЕ. И то най-вече за софиянци. А тецът за нукла време може да мине на мазут., така, както работеше до преди. Така че, айде по-полека. А лично аз..имам си камина и няма по-хубаво нещо от живият огън. Ама ти от къде да знаеш това..

    Коментиран от #59

  • 58 Хаах

    11 10 Отговор
    Няма да има зима там дето го горят газа.Кой знае, може и до България да достигне топлото.Трябва Европа да се погрижи пламъка да се увеличи.Руснаците искат руски мир в света, дето продавача да определя цени, правила, подчинение.Тия голтаци....щели да ....Света.
  • 59 нищо лошо ама ....

    14 2 Отговор

    До коментар #57 от "Да ти кажа":

    Е тъй де ама дървата станаха 300 лева тона и то сурови ! 10 робички дърва . Трябва да работя половин месец за тях . Или ми се пада 1 робичка дърва за ден и половина работа .
    А въглищата минаха 900 лева .
  • 60 хммм,

    11 17 Отговор

    До коментар #38 от "геолога":

    Ами жалко ако наистина си геолог. Само в средиземни и Егейско море има поне 5 находища, а за това до израел се твърди, че е огромно. Норвегия не е в индийския океан. Либия, Египет и още поне 10 държави в Африка са износителки на газ и петрол Да не би Русия да е по близо? Последните находища в Черно море, О което Румъния вече черпи газ, а Турция в момента полага тръби и в началото на следващата година ще стартира с годишен добив 4 милиарда куб. м. годишно.(нашето потребление е 3) и са само на 15 - 20 километра от двете страни на нашия блок Хан Аспарух За нас обаче газ няма, защото трябваше да сме вързани към Газпром и да построим Балкански поток.Иначе всичко това трябваше да отпадне.

    Коментиран от #62

  • 61 Ай да Путин, ай да стратег!

    9 16 Отговор
    Е ли малоумие това да водиш войни, да си убиваш евентуалните купувачи.Заявките, че след Украйна е ред на нацитата в Европа.Да си прехвърлят към Китай и Индия газа.И като го прехвърлят да почнат и тях като украинците да ги денафицират и дехуманизират.

    Коментиран от #68

  • 62 геолога

    19 3 Отговор

    До коментар #60 от "хммм,":

    Бе то Либия Египет Африка са все около Западна Европа. Ей тъй на една ръка разстояние . То инвестициите са нулеви , направо дребни стотинки . Освен това Либия каза - ще видим .
    А относно Черно море - то и Борисов разправяше фантасмагории , ама три западни фирми дълбаха там и нищо не намериха . Поне което да си струва разходите .
    Находището в Норвегия не може да подаде повече газ от това което подава в момента .

    А относно находищата в Егейско и Средиземно море - рибата още в морето - ти си турил тигана . Я камилата , я камиларя .
  • 63 Тодор

    16 1 Отговор
    Имат пари.
    Угаждат си
  • 64 Вале-каро

    4 9 Отговор
    Не съм специалист и не разбирам. Но логически разсъждавайки ,би следвало на извора да има кран.Кеф ти та го отвориш, кеф ти да го затвориш .Ако не съм прав подскажете ми.

    Коментиран от #67

  • 65 незнайко

    17 4 Отговор
    Нали газа е екологичен ??? За какви 9000 тона въглероден двуокис става на въпрос ??? Като не искат таза КАТАСТРОФА защо на го ползват Германците ??? Защото БАЙ ДЪН така е наредил !!!
  • 66 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 14 Отговор
    Сега разбираш ли какво ги очаква руснаците,ако се спре тотално да се купува газ от тях???
  • 67 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 6 Отговор

    До коментар #64 от "Вале-каро":

    Затвориш ли ""крана""...........може и да не го отвориш.....Не го и гориш ,такъв бууум те чака..........Енергията е тази ,която нанася вреди на природата.ако ги нямаше горивата в такава степен , нямаше да има това замърсяване!

    Коментиран от #104

  • 68 Мммда

    13 3 Отговор

    До коментар #61 от "Ай да Путин, ай да стратег!":

    Само копирай това и постави в google:

    Дървесина, метали, храни – търговията на Русия и САЩ с пълна сила въпреки войната

    Светна ли ти лампата?????
    Не купувайте, ние ще ви преподадем.
  • 69 един от многото

    21 3 Отговор
    Интересно , от зелето казват за екологичен проблем , ако я продадат на някого тази газ какво ще стане с нея , сигурно ще я разградят или изгорят по някой нов модерен и непознат начин! Така е драги санкционери от ЕС , газта си е тяхна и каквото си искат това ще я правят , а това , че идва зимата и , че повечето ви производства са на газ си е лично ваш проблем.
  • 70 А беее

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Изкуфял дъртак. Май менталното ти здраве за последните месеци драстично се е влошило?!
  • 71 Боби

    8 12 Отговор
    Боже, колко путинофили има в този сайт

    Коментиран от #73

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Шляхтиц

    16 4 Отговор
    Русия гори своя газ поради същите причини, поради които САЩ през 1929, 1931 година , годините на голямата депресия, изгаряха в парните си локомотиви пшеница поради ниските изкупни цени. Точно през тези години в СССР е големият глад. Историческите събития се повтарят по спирала при нови условия и обстоятелства..............

    Коментиран от #77

  • 75 какъв триокис

    7 1 Отговор
    Нали беше природния гас хапсолютно безвреден и зилен бря! Аааа ша идети урката май!
  • 76 Пеню Павелов

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Павел пенев":

    А после чакат уважение?!
  • 77 дзън

    3 6 Отговор

    До коментар #74 от "Шляхтиц":

    Е да де, но аз не чувам американците да роптаят че ушанката си горяла газът, нал така де.
  • 78 ГАЗА КЪДЕТО И ДА ГОРИ , ПАК ЩЕ ИЗГОРИ -

    16 4 Отговор
    ТОВА МУ Е РАБОТАТА , ВЪПРОСА Е ЧЕ НИЕ НЯМА ДА ГО ГОРИМ ПОРАДИ ГЛУПОСТТА СИ ДА ТЪРПИМ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ КРАДЦИ И ПРЕДАТЕЛИ ! НИКОЙ НЕ НИ Е ВИНОВЕН .....................
  • 79 ОБИЧАМ РУСИЯ И ТОЯ ПУТИН И НЕГО ГО

    6 2 Отговор
    ОБИЧАМ - МНОГО ГАЗ ИМАЛ КАЗВАТ !
  • 80 ДНЕС Е СТАНАЛО - ЩЕ СЕ РАЗЧУЕ ..........

    15 6 Отговор
    В Ню Йорк, където се намира централата на ООН, се случи събитие, чийто истински смисъл остава непонятен: светът погребва Украйна, Русия печели битката за умовете и сърцата на хората.

    Западът и неговите васали отдавна не са изпитвали такъв срам . Въпреки половин година извиване на ръце, заплахи и изнудване, само 54 членове на ООН от 193 страни подписаха изявлението срещу Русия за ситуацията в Украйна, което беше подготвено от Великобритания - този куратор на украинската драма.
  • 81 Машала

    2 0 Отговор
    А ние ще спираме тецовете. Планетата хоро и си отива. А императорите чакат величие. Кой ще го спре?
  • 82 Обяснител

    16 5 Отговор
    Ako вместо да го горят го изнасяха за Германия и тяхната икономика да го гори. Нямаше да има рев. А и не се грижете за газовите продажби на Русия. И с по-малко теглене на газ, е с рекордни печалби от продажбата му. А както знаете германците минаха на въглища, на пук на Грета Тунберг и минаха на режими. Та както виждате санкциите работят.

    Коментиран от #89

  • 83 Курт

    4 10 Отговор
    50% от руснаците нямат газ в бараките си и спят с ушанки, тоя газ не е на руските алкаши, газа е на олигархията, бедните да го ..... знаете

    Коментиран от #98

  • 84 Вярно

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "тъй,тъй":

    както не им пука за обикновенния руснак. Вместо да го насочат за битово потребление. Но така е най-лесно. Тръбопроводите ги строят чужденци, поддържат ги с машини и специалисти също чужденци. За върхушката остават "само" големите печалби, които да се разпределят по тяхна воля. А бедния руснак си остава все така да вика : "ЗА РОДИНУ".
  • 85 Блатен Сибирски комар

    3 6 Отговор
    Така ще гори по цяла русия ,като няма кой да купува
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 хахаха

    4 0 Отговор
    Абе какви сажди от метан, като при изгарянето му се отделят СО2 и вода?
  • 91 DW хем ви сърби, хем ви боли!!

    10 0 Отговор
    Хем се Кефите, че Русия продавала малко газцна Германия, хем Ревете, защо доставяли малко!! Налага, се при ремонти да се изпомпва газ от тръбите, а ко няма възможност да бъде изпомпана се гори! Това го знаете но трябва да има за нещо да плюете и Ревете по Русия!!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Тяхна е газта ще правят каквото искат

    8 2 Отговор
    Смятайте с какво количество газ разполагат братушките имат хората огаждат си
  • 94 Бензиостанция без клиенти

    1 6 Отговор
    Това очаква Русия..Да си горят газта и народа да гладува!
  • 95 Кво ме интересуват

    0 4 Отговор
    Бъдещите индианци от РФ.Да си горят каквото щат, и газ ,и рубли, и ракети ,и да олавят лъковете,че глад идва голям.
  • 96 Ооо ами да

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "007":

    има места посвета, където върху американски залежи на природни ресурси са се настанили некви досадници, но янките оправят тези ощетяващи ги ситуации! Например, върху нефта им в Близкия изток най-нахално се е настанила държавата Ирак, но те оправиха тази несправедливост! В момента освобождават американския нефт от сирийските крадци, и са готови да направят същото и с принадлежащият им нефт, върху кой знае как се е озовал Иран...А има техни ресурси по целия свят и разни нахалници са се разположили върху тях и смучат ли смучат американска кръв...
  • 97 Барашманчо

    0 0 Отговор
    Пука ми на мъдохуйката.
  • 98 И по села

    4 0 Отговор

    До коментар #83 от "Курт":

    Си имат газ.
    Вътрешна газификация е 80%.
    Сега ще дойде реда на територии на украйна,Донбас-така че не се коси.

    Коментиран от #101

  • 99 Студопор

    3 0 Отговор
    Защото го има и може да си го позволи! Ние ще стоим на студено и тъмно и ще скърцаме със зъби. Това е.
  • 100 Споко

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Русия":

    При изгаряне на газа не се отделят вредни имисии
  • 101 Курт

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "И по села":

    Не се косим и газ не ми трябва, на съседите руснаци ли да вярвам или на такива като теб от 80% на Христов
  • 102 Комбина

    0 3 Отговор
    СЪД ЗА САТРАПСКАТА МОНГОЛСКА СГАН!
  • 103 Консерватор

    0 3 Отговор
    Безпросветрна, просташка, алкохолизирана тайга!
    В момента, в който в главата ти се появи симпатия към тези идиоти, това показва какъв идиот си и ти!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Факти

    1 0 Отговор
    Факти ви сте най тъпите "журналисти" какви сажди и въглероден диоксид от природен газ.Вие с финландската министърка сте за освидетелстване.Тъпаци,вие сте по тъпи и от американските ви господари
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: