Last news in Fakti

30 Август, 2022 15:01 2 229 24

Франция: Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий

  • франция-
  • русия-
  • газ-
  • криза-
  • доставки

Париж обвини Москва днес, че използва енергийните доставки като "оръжие за война"

Франция: Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий - 1
Източник: Shutterstock

Франция обвини Москва днес, че използва енергийните доставки като "оръжие за война", тъй като руският газов гигант "Газпром" (GAZP.MM) намали доставките за една от основните си комунални услуги и се подготви да спре потоците по главния тръбопровод за Германия от сряда, предаде Ройтерс.

Европейските правителства се опитват да намерят отговор на растящите енергийни разходи за бизнеса и домакинствата и да намерят алтернативи на руските доставки за съхранение за зимата.

Западните нации се страхуват, че Москва повишава цените на газа, за да се опита да отслаби решимостта им да се противопоставят на нейната инвазия в Украйна, тактика, която президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник нарече икономически тероризъм. Москва отрича да прави това.

Газопроводът "Северен поток 1", основният тръбопровод за руски газ в Европа, се превърна в огнище на икономическата война между Москва и Брюксел. Европа забеляза, че доставките ще бъдат намалени, тъй като Газпром спира Северен поток 1 от сряда до петък за поддръжка.

Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков каза, че технологичните проблеми, причинени от западните санкции, са единственото нещо, което стои на пътя на доставките на газ през Северен поток 1.

Но министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер каза във вторник: „Много ясно Русия използва газа като оръжие за война и трябва да се подготвим за най-лошия сценарий на пълно прекъсване на доставките“.

Тя говори пред радио France Inter, след като френската компания Engie (ENGIE.PA) заяви, че ще получава по-малко газ от Газпром от вторник поради неуточнен договорен спор.

„Има гаранции, че освен технологичните проблеми, причинени от санкциите, нищо не пречи на доставките“, каза Песков от Кремъл, попитан дали има гаранции, че „Газпром“ ще възобнови газовите потоци по „Северен поток 1“.

Европейските енергийни министри ще проведат извънредна среща на 9 септември, за да обсъдят кризата.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е отворена за обсъждане на схема за ограничаване на цените на доставките на газ на европейско ниво, каза източник в Италия, цитирайки текстово съобщение, изпратено от министъра на икономиката на Германия до колегите му в цяла Европа.

Източникът каза, че Робърт Хабек е изпратил съобщение до европейските министри на енергетиката, в което се отбелязва, че Берлин е отворен за обсъждане на тавана на цените на срещата следващата седмица.

Италианският премиер Марио Драги настоява за таван на цените и също така призова за стъпки за отделяне на цената на електроенергията от цената на газа.

Подобен ход би позволил на европейските домакинства да се възползват от електроенергията, произведена от по-евтини източници като възобновяеми източници.

Във вторник имаше известен отдих, когато референтните холандски цени на едро на газа се понижиха, тъй като Европа почти достигна целта си за 80% запълненост на бензиностанциите, идеята за таван на цените се разпространи и търговците спечелиха след рекордно високи цени миналата седмица.

„Всяко действие, което ограничава цените на електроенергията, ще ограничи рентабилността от изгаряне на газ за производство на електроенергия, което евентуално би могло да доведе до по-слабо търсене на газ“, казаха анализатори на ING.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хари Потен

    44 0 Отговор
    ама Франция получава руски газ???????? А нашите красивопрости се изкараха по-европейци от французите

    Коментиран от #21

  • 2 Смешници

    45 1 Отговор
    И санкциите на запада и кражбата на руските милиарди от запада и САЩ не е ли средство на война? За какво са иначе тези санкции ?Каквото повикало такова се обадили.
  • 3 Линкълн

    43 1 Отговор
    Франция овбини Русия за газа в Франция а преду няколко седмици разправяха че са една от най независимите от руски доставки на газ, първо казаха че ще изтърпят Русия саво да се махне от Украйна но вече целия Запад изнемогва енергийно и всякък , явно новата студена война е спечелена от Москва и Пекин още докато все още се води и не се вижда края
  • 4 И на какво основания обвиняват

    39 0 Отговор
    Те не крадат, не използват санкции и пропаганда за оръжия? Все едно са умопомрачени!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Джолодимир Байденчук

    38 1 Отговор
    Фпанзия може да получава руска газ, но България трябва да прекрати всякакви отношения с Газпром. Така е демократично. Защото аз казвам
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Френска работа ‼️‼️‼️
  • 8 Бай Манчо

    41 0 Отговор
    Не знам кой се отказа от Руската газ и започна да купува от измислената борса вместо директно от доставчика - тези малоумници не знаят какво искат - Русия обяви че спира газта по СП1 за 3 дена , в края на краищата има и СП 2 . Лицемерите от ЕС се наиграха , проблемите им започват едва сега :))))
  • 9 Ха ха

    44 0 Отговор
    Това е само началото.Краят ще е глад ,студ и фалити.Още защитовайте Украйна,пращайте оръжие и чакайте Путин да се смили.Нещастници.

    Коментиран от #11

  • 10 влък

    17 0 Отговор
    А кога ще има хайл?
  • 11 Линкълн

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха":

    Франция Германия Португалия Швеция и други направиха Европа новия Магреб а САЩ целия Запад
  • 12 Евроглупак

    30 0 Отговор
    Абе шибнете още няколко пакета санкции ише се оправите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Xуйрейшио Кейн

    32 0 Отговор
    някой експерт козяколог ще обясни ли защо Франция не е спирала руските газови доставки, но за нас това е много вредно?
  • 15 Стоян Александров

    33 0 Отговор
    Не Руссия, а САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ ВАШИТЕ ГОСПОДАРИ ТЕ ВИ НАСАДИХА НА ТЕЗИ ПАЧИ ЯЙЦА. Продъжавайте да им лакействате и зимата ще е истински АД. РУССИЯ ИЗОБЩО НЯМА НИКАКВА ВИНА. ТОЛКОЗ. ФАКТ. ДОРИ ФАКТИ.БГ ЗБАЯТ ТОВА
  • 16 Къде ми е нощното шкафче?

    25 0 Отговор
    Как е възможно немците да оглупеят толкова, че да си самоунищожават икономиката?Какво ще стане с Мерцедес, VW,BMW,Bosch,Simens и т.н.?И колко специалисти от тия концерни ще загубят работа?А и от много други фирми. Помисля ли някой политик за тия хора или само за укронацистите ще се мисли и ще се изливат милиарди в кацата без дъно Украйна?Докога европейските граждани ще търпят?

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Лудо куче

    24 0 Отговор
    Европейците сами се отказаха от закупуването на на Газ и нефт. Няма как сега да се оплакват, че Русия го използва като оръжие. Блокираха сметките на руски банки и Swift системата а пък искат да плащат в евро или долари и как да стигнат парите до Газпром.
    И сега Русия е виновна.
    Западно лицемерие
  • 18 Мелят едно и също

    13 0 Отговор
    и нищо не вършат. Некадърници.
  • 19 Милен

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Не ги мисли големите концерни и квалифицираните им специалисти, те ще си изнесат и малкото останало им производство в страни с по-ниски цени на горивата и ресурсите а специалистите ще си ги преназначат там, запитай се какво ще правят останалите хора след като се случи това и икономиката на Евросъюза се срине и под тази на Африка.
  • 20 Деций

    19 0 Отговор
    Вие не сте добре, естествено ,че е оръжие!Какво искате,да получавате руска газ,да произвеждате оръжия, които да давате на Украйна,а те да убиват руски войници,и цивилни!Добре ,че имате насреща си един примерен,човек като Путин.Ако съм аз,жална ви майка!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 защо

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Германия е все още окупирана ако не знаеш.
  • 23 Ха ха ха

    9 0 Отговор
    Ами гответе се, гответе се. Подмийте се и чакайте. С хладка вода!!
  • 24 Хахаха

    1 0 Отговор
    Време е да се пусне Северен поток 2
Новини по държави: