Last news in Fakti

30 Август, 2022 17:30 882 2

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

  • иран-
  • уран-
  • ядрена програма-
  • маае-
  • ядрена сделка

Иран няма да приеме "прекомерните" изисквания на ядрения надзорен орган на ООН

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ - 1
Снимка: Shutterstock

Иран няма да приеме "прекомерните" изисквания на ядрения надзорен орган на ООН. Това заяви говорителят на Иранската организация за атомна енергия, цитиран от полуофициалната информационна агенция "Тасним", съобщава "Ройтерс".

Смятаме исканията на МААЕ за прекомерни, тъй като изпълнението им е невъзможно поради санкциите, подчерта Бехруз Камалванди.

Той допълни, че ако наказателните мерки спрямо Иран бъдат премахнати, тогава страната ще отвърне със същото.

В последния доклад на агенцията за ядрен надзор на ООН се посочва, че Иран продължава с програмата си за обогатяване на уран.

Повече от година Иран използва центрофуги IR-6 за обогатяване на уран до 60% чистота, близка до оръжейната, в надземен завод в Натанц.

Наскоро разшири обогатяването си с машини IR-6 на други обекти. Миналия месец втора каскада IR-6 във Фордо, място, заровено в планина, започна да обогатява до 20%.

Иран и Съединените щати изглежда се приближават към споразумение за съживяване на сделката от 2015 г., която наложи ограничения върху ядрените дейности на Иран в замяна на премахване на санкциите срещу Техеран. Тази сделка се разпадна след оттеглянето на САЩ през 2018 г., което накара Иран да наруши тези ограничения едно по едно.

След повече от година непреки преговори Иран заяви, че скоро ще отговори на последните коментари на САЩ по компромисен текст, представен от Европейския съюз, който координира преговорите.

Сделката ще включва отмяна на голяма част от работата по обогатяването, която Иран извършва, и ограничаване на обогатяването му до 3,67% чистота.

Инсталирането на усъвършенствани машини в подземни обекти като Натанц и Фордо обаче може да бъде сигнал за всяка сила, която може да иска да го атакува, ако няма споразумение, тъй като не е ясно дали въздушните удари върху тези обекти биха били ефективни.

Западните сили се притесняват, че Иран се движи към способността да произвежда ядрени бомби. Иран отрича подобно намерение.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    2 1 Отговор
    Ако Иран се съгласи да се откаже от ядрена програма, би било честно и всички други държави в ООН да го направят.
  • 2 Бай Дън

    2 0 Отговор
    Само нашите бомби са демократични!!