Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Август, 2022 09:55 981 19

Кремъл подготвя Центрове за културна асимилация на украинци

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • украинци-
  • центрове-
  • културна асимилация

Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия

Кремъл подготвя Центрове за културна асимилация на украинци - 1
Снимка: Shutterstock

Руският президент Владимир Путин вероятно създава условия за насилствена културна асимилация на разселените украинци в Русия, за да заличи украинската им културна идентичност и вероятно това е начало на продължителна кампания за русифициране на Украйна. На това обръща внимание в доклада си Институтът за наблюдение на войната (ISW), базиран във Вашингтон.

Ръководителят на руската федерална агенция по етническите въпроси Игор Баринов говори за създаването на "адаптационни центрове" за "мигрантите", живеещи в Русия. Баринов съобщава, че с разрешението и подкрепата на Путин работи по програми в някои пилотни региони, за да гарантира, че "мигрантите" в Русия познават и спазват руските традиции, обичаи и закони, за да не се допусне "мигрантите" да попаднат "социална изолация" в Русия. Кои са самите пилотни райони не се уточняват.

Още новини от Украйна

Баринов твърди, че съществува риск етническите малцинства в Русия да образуват анклави, които ще изострят етническата престъпност в Русия, и че "центровете за адаптация" биха били ефективен инструмент за поддържане на стабилността на мигрантските общности.

Руското издание "Вот Так" публикува изявления на руския експерт по миграция Александър Верховски, че подобни програми трябва да се структурират като нещо средно между бежански лагери и центрове за професионално обучение на мигранти. Верховски също така отбелязва, че над 3,5 млн. разселени украинци са влезли в Русия от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари. Много от разселените украинци в Русия не са там доброволно, а руското правителство принудително е прехвърлило поне 1000 деца от Мариупол в Русия. Насилственото прехвърляне на деца от една група в друга "с намерение да се унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група" е нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Създаването на т.нар. програми за социална адаптация в Русия би добавило социално измерение към правните рамки, чрез които Путин вероятно се опитва насилствено да асимилира украинците в културно отношение в Руската федерация. ISW се позовава и на заявка, дадена от Дмитрий Медведев, че започва работа по законопроект за условията за влизане, излизане и пребиваване в Русия на чужденци. Указите на Путин и законопроектът, за който споменава Медведев, вероятно имат за цел да създадат условия за мигрантите от Украйна да останат в Русия за постоянно, като по този начин по същество формират гръбнака на продължителна кампания за прехвърляне на население между Украйна и Русия с цел русифициране на Украйна. Програмите в т.нар. центрове за адаптация вероятно ще служат като форма на културно препрограмиране с цел заличаване на украинската културна идентичност на разселените украинци, избягали в Русия или са били депортирани от руските власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Болшевик

    14 6 Отговор
    А за българи, кога... или ние сме асимилирани още през 1945?
  • 5 " Перестройката" на Горбачов

    16 13 Отговор
    Хиляди паметници на Ленин, имена на улици, метростанции още носят името на Ленин, а неговата мумия още лежи в центъра на Москва.
    Това ли наричате "перестройката на Горбачов"?

    Коментиран от #10

  • 6 Вашето мнение

    14 16 Отговор
    Спецоперацията постига целите си. Демилитаризацията и денацификацията вървят по план. Останалите украинци сса си руснаци по етнос, душа и принадлежност.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    кой кого асимилира след като руснаците хапват киевско кюфте и за десерт киевска торта а ние шопска салата
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В тия центрове

    4 14 Отговор
    Ще ги учат на украински защото сега всички говорят руски.
  • 14 Българин 🇧🇬

    9 14 Отговор
    А задължителната асимилация , на която киевската хунта подлага другите националности ? Задължителните украински имена , от които трябва да избират българи , руснаци ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Павел пенев

    2 12 Отговор
    Тези центрове са безсмислени защото украинския народ е практически руски народ.
  • 17 реру

    10 0 Отговор
    Самата Русия е подложена на плавна културна и религиозна асимилация...
    Това няма как да се промени само с желание и лозунги от Кремъл и РПЦ...

  • 18 Демократ

    2 0 Отговор
    Насилието е основно средство за подчинение използвано от Путин във всичките му форми,но наглостта да смята да използва и културата за насилствен способ, за какво античовешко същество става въпрос?
  • 19 Велик Депутинизатор

    2 1 Отговор
    Има легенда че един ден китайците ще пият чай в Челябинск...и дори ще плащат данък за това че притежават икони и ще си ги зазиждат и ще се молят тайно...така е предрекъл един руски пророк и това ще е 15 години китайско робство като наказание от Исус заради поразиите на Русия но ще бъде кратко защото Той знае че Божията Майка обича руския народ.
    Четете и потърсете и ще се изненадате.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания