Last news in Fakti

31 Август, 2022 11:33 1 258 8

COVID-19 в Северна Корея доведе до още по-голямо нарушаване на човешките права

  • северна корея-
  • ковид-19-
  • достъп-
  • информация-
  • ограничаване

Затварянето на границата на КНДР в началото на 2020 г. е допринесло за ограничаване на достъпа до външна информация

COVID-19 в Северна Корея доведе до още по-голямо нарушаване на човешките права - 1
Източник: БГНЕС

Ограничаването на коронавируса в Северна Корея доведе до още по-голямо нарушаване на човешките права в страната, се казва в доклад на ООН, като се посочват допълнителни ограничения за достъп до информация, по-строга сигурност на границите и засилено цифрово наблюдение, предаде Ройтерс.

Докладът, публикуван от службата на ООН за правата на човека в Сеул, който ще бъде представен на Общото събрание през октомври, идва в момент, когато правозащитни групи казват, че различни авторитарни правителства по света са използвали кризата с COVID, за да затегнат хватката си и да преследват противниците си.

Въз основа на интервюта с дезертьори, информация от други агенции на ООН и материали с отворени източници, в доклада се казва, че затварянето на границата на Северна Корея в началото на 2020 г. е допринесло за ограничаване на достъпа до външна информация. Властите засилиха присъствието на военните, оградите и камерите и детектори за движение по границата, се казва в доклада.

Страната също така използва нови технологии, като цифрови водни знаци и модификация на хардуера, за провеждане на наблюдение и потискане на достъпа до чуждо медийно съдържание, като същевременно заглушава радиочестоти извън Северна Корея.

Тези мерки направиха "по-трудно влизането на информация в страната, като например чрез разпространението на USB памети и микро SD карти", се казва в доклада.

Ройтерс не можа независимо да провери съдържанието на доклада.

Пхенян многократно е отхвърлял обвиненията в нарушаване на правата и е критикувал разследванията на ООН относно положението му като подкрепяна от САЩ схема за намеса във вътрешните му работи.

Изолираната страна обяви победа над COVID и облекчи някои ограничения, включително носенето на маски, освен в граничните региони, този месец, след като съобщи за първото си огнище през май.

Северна Корея никога не е потвърждавала колко хора са заразени с вируса, но вместо това докладва ежедневни случаи на треска до края на миналия месец.

В доклада се казва още, че епидемията може да е влошила достъпа на севернокорейците до подходяща храна и здравеопазване, като се позовава на липсата на медицинска инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    19 1 Отговор
    Хайде кажете ние в България какви права имаме.
    Примерно:
    Имаме право на парламентарни избори но са все едни и същи от десетилетия.
  • 2 Само питам за един приятел

    20 3 Отговор
    "COVID-19 в Северна Корея доведе до още по-голямо нарушаване на човешките права"...Какво по-голямо нарушаване на човешките права е от това да ти кажат, че през зимата не трябва да се отопляваш на повече от 19 градуса, да не се къпеш и да не си миеш зъбите? Сламката у другите виждаме, а гредата при нас не, нали?

    Коментиран от #3

  • 3 Само напомням

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам за един приятел":



    В Европа и САЩ все едно не ни нарушаваха ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА и СВОБОДИ! Заключваха хората по домовете с МЕСЕЦИ и ГОДИНИ, за да ги "пазят" от грип. Принудиха ги да се бодат с КЕСПЕРИМЕНТАЛНИ инжекции, които НЕ спират заразата и за които НИКОЙ не иска да носи отговорност - дори производителите им. Дори УВОЛНЯВАХА лекари, учители и военни, ако не се набодат. Уж за да спрели заразата, пък същевременно ни разправяха, че и набодените продължавали да разнасят грипа и трябвало да продължат да носят ПАРЦАЛИТЕ, които и ПРАХ не могат да спрат, пък какво остава за вирус.




    ;)

    Коментиран от #4

  • 4 НИЕ ПОМНИМ

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само напомням":



    А мисирките бутаха експерименталните инжекции във всякакви статии, дори несвързани с корончо.



  • 5 А в Канада

    12 2 Отговор
    В Северна Корея правата били нарушавани, а в Канада, дето ги спукаха от бой и съдебни дела, всичко е ток и жица
  • 6 Я виж

    10 2 Отговор
    Когато го прави друг е нарушение на човешките права.Но когато го прави САЩ е демокрация.Двойни стандарти и пропаганда до небесата.
  • 7 а вие

    1 1 Отговор
    какво искате, разграден двор като у нас ли?
  • 8 А бе

    10 1 Отговор
    сещам се какви "демократични" мерки се прилагаха в развития свят.
Новини по държави: