Last news in Fakti

31 Август, 2022 19:52 2 018 16

"Кралицата на сърцата": 25 години от смъртта на лейди Даяна

  • принцеса даяна-
  • принц чарлз-
  • елизабет втора

Даяна водеше живот, с който хора от най-различни слоеве на обществото можеха да се идентифицират: на съвестна, но несправедливо третирана съпруга, на любяща и всеотдайна майка, на блестяща модна икона и на истинска кралица

"Кралицата на сърцата": 25 години от смъртта на лейди Даяна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Трагичната смърт на 36-годишната лейди Даяна през 1997 година разтърси британците и предизвика вълна от съпричастие. С какво тя остава в сърцата на хората и до днес - 25 години след смъртта си?

"Трябва да си дадем сметка, че от всички иронии, преследвали я през живота ѝ, тази е може би най-голямата: как едно момиче, носещо името на гръцката богиня на лова, се превръща в най-преследвания човек на новото време“. Трудно е да бъдат забравени тези горчиви думи на Чарлз Спенсър, изречени преди 25 години на погребението на по-голямата си сестра.

Даяна, принцесата на Уелс, почина на 36-годишна възраст при катастрофа с кола на 31 август 1997 г. в Париж. При тежкия инцидент загинаха още нейният придружител Доди ал-Файед и шофьорът на колата Анри Пол. Жив остава само телохранителят на принцесата Тревър Рийс-Джоунс.

Шок, траур и гняв след смъртта на Даяна

Смъртта на Даяна хвърли света в шок. Обстоятелствата около нейната смърт предизвикаха едновременно скръб и гняв. Защото лейди Даяна, която се беше превърнала в „най-фотографираната жена в света, всъщност е била преследвана от папараци в нощта на катастрофата. За да се отскубне от тях, автомобилът, в който е била Даяна, навлиза с голяма скорост в един от тунелите под Сена и се блъска фатално в бетонна колона. В този смисъл за нейната смърт беше обвинен булевардният печат, над когото се изля целият гняв на брата на Даяна, на двамата ѝ синове – принцовете Уилям и Хари, и на цялата общественост.

През 1999 година - две години след смъртта на принцесата - френски следователи хвърлиха вината изцяло върху шофьора на колата Анри Пол. Според тях той е карал под влиянието на алкохол и на медикаменти, които се изписват с рецепта. Девет години по-късно британски съд стигна до друг извод: катастрофата е била причинена по небрежност от шофьора на колата Анри Пол и тези на преследващите ги фотографи-папараци.

Сложни взаимоотношения с медиите

Мненията се разминават за това доколко самата принцеса Даяна е участвала активно в изграждането на своя собствен медиен образ. За тази дискусия допринесе и бестселърът на Андрю Мортън от 1992 година, озаглавен „Даяна – нейната истинска история“. Както и интервюто на принцесата за журналиста Мартин Башир от 1995 г., заради което БиБиСи беше остро критикувано за нарушаването на основни журналистически стандарти.

Във въпросното интервю за предаването „Панорама“ на БиБиСи Даяна казва следното: „Бяхме трима души в този брак, затова ни беше малко тясно“. С това принцесата е имала предвид дългогодишната извънбрачна връзка на престолонаследника принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс, междувременно негова съпруга. Освен това Даяна говори в това сензационно интервю за своите собствени афери, за заболяването си от булимия и опитите да сложи край на живота си заради високите изисквания към нея като член на кралското семейство.

Огромна популярност

Всичко това не се отрази на огромната популярност на принцесата сред британците, която се дължи вероятно на това, че Даяна водеше живот, с който хора от най-различни слоеве на обществото можеха да се идентифицират: на съвестна, но несправедливо третирана съпруга, на любяща и всеотдайна майка, на блестяща модна икона, на истинска кралица, на любителка на поп-музиката и запалена танцьорка, както и на страстна защитничка на бездомните и болните.

Решението ѝ да се ръкува без ръкавици с болен от СПИН, с което тя наруши кралския протокол, беше определено впоследствие от изданието Insider.com като „един от най-великите хуманитарни моменти“. По-късно Даяна се ангажира активно в кампании за премахване на противопехотните мини и в подкрепа на изкуството.

Тя искаше да е "кралица на сърцата"

Когато на 31 август 1997 г. беше огласена смъртта на принцеса Даяна, тогавашният британски премиер Тони Блеър я нарече пред медиите „принцесата на народа, каквато тя завинаги ще остане в нашите сърца и спомени“.

В споменатото интервю за БиБиСи принцеса Даяна казва също и това: „Бих искала да съм принцеса на сърцата, да съм в сърцата на хората.“

Може би това обяснява и фактът, че преди 25 години погребението ѝ беше проследено от 2,5 милиарда души по света.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 171717

    16 12 Отговор
    ПРЕКРАСНА !!!!!!!!!!!!!!!!!! , БЕШЕ ......................
  • 2 Роко

    27 4 Отговор
    По правилното е 25 години,от убийството на Даяна.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Койдозлу

    13 7 Отговор
    Хормони и сърбел не прощават

    Коментиран от #7

  • 5 Учуден

    24 1 Отговор
    Как така не сте написали, че Путин е виновен???

    Коментиран от #8

  • 6 Бля,бля

    13 4 Отговор
    От тая ....... тръгна модата ..... да ги водят ВИП персони.
  • 7 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Койдозлу":

    Въпрос,на гледна точка.
  • 8 Койдозлу

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Учуден":

    Не е късно.
    До довечера може да излезе,че шофьора е бил не само любовник но и руско кавикадзе

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тц тц

    16 0 Отговор
    Била се ръкувала без ръкавици с болен от СПИН, голям праз, ние българите се ръкуваме редовно с настинали от Ковид докато в Западна Европа не смеят да се докоснат.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А ми

    9 14 Отговор
    една кифла, успяла да стане известна
    благодарение на мъжът си

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Параграф 22

    8 3 Отговор
    /Цитирам по памет/
    Бащата на Майор Майор искрено ненавиждаше развратните жени. Особено тези които не му пускаха
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 "Кралицата на сърцата"!?!

    2 5 Отговор
    Хайде малко по-сериозно ...!
Новини по държави: