Last news in Fakti

1 Септември, 2022 16:11 1 331 41

Русия се опасява, че Украйна може да извърши "провокация" в Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • русия-
  • мисия-
  • запорожка аец-
  • централа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да улесни нейната мисия в централата

Русия се опасява, че Украйна може да извърши "провокация" в Запорожката АЕЦ - 1
Източник: БГНЕС

Русия заяви днес, че се опасява, че Украйна може да извърши "провокация" в Запорожката АЕЦ преди посещението на екипа на агенцията за ядрена безопасност на ООН, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да улесни нейната мисия в централата, която от март е под контрола на руските сили, предаде БТА.

Въоръжените сили на Русия пресекли опит на диверсанти от въоръжените сили на Украйна да акостират близо до Запорожката АЕЦ с две самоходни баржи, предаде ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната. По информация на министерството двете баржи, които са тръгнали към централата от град Никопол, вече са потопени.

Руското военно ведомство също така съобщи, че на около 3 километра североизточно от АЕЦ "Запорожие" със седем моторни лодки на брега на язовир Каховка са акостирали две диверсионни групи на украинските въоръжени сили, наброяващи до 60 души. "Диверсантите са блокирани от подразделения на Росгвардия, които охраняват Запорожката АЕЦ, и изпратените да ги подкрепят подразделения от руските въоръжени сили", се казва в съобщение на министерството. В момента диверсионната група се унищожава с помощта на вертолети, се добавя в съобщението.

Украинските въоръжени сили вчера са нанесли удар с три дрона камикадзета по територията на централата, каза също руското министерство на отбраната. По негови думи дроновете са били неутрализирани от руски комплекси за радиоелектронна борба, два от тях са паднали на покрива на учебно-тренировъчен център, но няма пострадали и щети. Ведомството заяви, че предприетият днес от Киев опит за голяма провокация цели да попречи на пристигането на работната група от МААЕ в Запорожката АЕЦ. То добави, че украинска артилерия обстрелва територията на централата и мястото за среща на мисията на МААЕ с руски специалисти и че четири артилерийски снаряда са паднали на 400 метра от първи реактор на АЕЦ "Запорожие".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украинец

    8 65 Отговор
    Това не е "провокация" , а законна самозащита. Всяка държава има право да се защитава с каквото има.
    Досега трябваше да гръмнем всички АЕЦ и ватниците щяха да се успокоят.

    Коментиран от #4, #5, #17, #25

  • 2 Чий го

    7 55 Отговор
    Дирите в суверенна страна. Централата не е в Русия.

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Теодор Рузвелт

    4 54 Отговор
    Незнам как Украйна ще извърши провокация срещу собствените си служители там и на собствена територия, Лавров дори заплаши че ще воюва срещу малка и независима Молдова, ако Кишинев започне атака срещу окупантите в Приднестровието, провокациите на Хитлер в Кремъл са без гранични от както пое поста от Ленин за вемчна мумия на Русия не са спирали да анексират всяка бивша и независима съветска република

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Вашето Мнение

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "Украинец":

    Ми гърмете ги бе примати, що трябваше? Да ги бяхтее гръмнали преди да се изнесете като прижаднели говеда от там.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Летописец

    43 2 Отговор
    Когато укрите си гръмнаха АЕЦ Чернобил получиха много помощ от целия свят . Сега киевската хунта пробва същото срещу АЕЦ Запорожие за да получава средства .
  • 8 Вашето Мнение

    48 3 Отговор

    До коментар #2 от "Чий го":

    Централата на тия примати им е построена от СССР, там живеят руснаци, а покрайна съществува ссамо във фашивизираните тикви.
  • 9 Майка на 3 деца

    42 2 Отговор
    Надеждата ми е в руска армия която винаги е пазила Европа от терористи
  • 10 Абе ей

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чий го":

    Питай САЩ. Още ли не си разбрал? Отговора ,ако не го знаеш, жалко за теб. Или се правиш на неадекватен или си такъв

    Коментиран от #14, #34

  • 11 Това е подготовка россия

    4 30 Отговор
    да извърши някоя годория ?
  • 12 Реалист

    35 2 Отговор
    Окраинските фашисти вероятно обстрелват АЕЦа с бг снаряди!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вашето Мнение

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Абе ей":

    Неадекватен е слабо казано, такива като тоз са с полирани до блясък мозъци.

    Коментиран от #15

  • 15 Верно ли

    2 9 Отговор

    До коментар #14 от "Вашето Мнение":

    Бе каУн!?
  • 16 Ауууу Бауууу

    4 30 Отговор
    Еййййй,кво нещо са освободителите.Да пазят чуждата собственост .Те за тва са там.Нъл помните как освободиха Чехия,Унгария.Добре че влезнаха с танковете,че ония щяха па си издът кабелите по стълбовете и немаше им светят лампите.Та тъй драги русофили-Дори Путин да ви плаши с ядрено оръжие,други ще са ви виновни.
  • 17 Иванушка  🇷🇺

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "Украинец":

    "...Украинец.."

    Украинците са нежелани гости в България брат.
    Ти също. Пробвай в Пакистан 😁😁😁
  • 18 Истината е

    5 34 Отговор
    Че ватенките нямат никаква работа в Украйна. Право на украинския народ е в какви съюзи да влиза и как да живее.А не на Путлер.

    Коментиран от #40

  • 19 Майко на 3 деца

    5 4 Отговор
    Какво означава символът z.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Специални операции

    27 1 Отговор
    Руската армия ако е искала да ползва радиация има ракети до 50 килотона и има възможност да ги ползва. Руснаците никога няма да рискуват да направят радиоактивно заразяване на техна територия. Руснаците с ракетите до 50 килотона ще ограничат заразяването до минимални щети ако са искали да ползват радиация .

    Коментиран от #23

  • 21 Специалист

    33 3 Отговор
    Само Руската армия може да спаси Европа от ядрения тероризъм на окраинските фашисти. Разчитам на Руската армия, че ще си свърши акуратно работата по защитата на Континента Европа.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да ама

    1 24 Отговор

    До коментар #20 от "Специални операции":

    Тогава няма да могат да обвинят украинците. А сега подготвят почвата да прехвърлят вината върху тях.Стари кагебейски трикове.
  • 24 8888

    23 3 Отговор

    До коментар #19 от "Майко на 3 деца":

    Z е Zaщита. Руснаците защитават цивилни в Донбас, а в момента и цяла Европа от едни ядрени фанатици маргинали

    Коментиран от #29

  • 25 Додо

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Украинец":

    Аз какво съм ти виновен та искаш да ми замърсиш въздуха ,водата,почвата и да ми разболееш децата от левкемия?
    Искаш да си отмъстиш на руснаците като ми навредиш на мен?Живееш в моята страна,пишеш на моята азбука и за благодарност искаш да ми навредиш.Укропска наг.ло9,ст!Не заслужавате съжаление!
  • 26 Човеко осемнадесет

    1 19 Отговор
    Тва дето го обясняваш,нема как да те разберат морално деградиралите изчезващи ол и гофени,жадуващи да възкръснат на Бузлуджа с чаша в ръка с образа на Нинова.Те жадуват за освобождение.Но от кой и за какво,дори не знаят.
  • 27 Зет

    6 1 Отговор
    А тез и.д.и.о.т.и от есъто, не, б.а.с.и
  • 28 Та етет тва

    3 12 Отговор
    Символът -Z скъпи съфорумници означавал Zaщита..Явно Кирилицата ,която са приели от Македония /те така твърдят/не е осмислила понятието славянско.Иначе борбата за запазване на славянското минава през мюсулманството/отредите на Кадиров/ на Распутин и използването на Латиница за Zащита на Европа.Такива работи скъпи ми майки на 3 деца,и разни други.
  • 29 Теодор Рузвелт

    3 21 Отговор

    До коментар #24 от "8888":

    Русия е най голямата ядрена заплаха а казваш Украйна които предадоха ядрените си оръжия на Русия са ядрени тероисти заплашващи света всекидневно с използване на ядрени оръжия

    Коментиран от #30

  • 30 Вашето Мнение

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "Теодор Рузвелт":

    Кукукуку, къде си бре, психиатрите те търсят да ти дадът хапчетата.
  • 31 Украински отпадъци

    21 2 Отговор
    Всички знаем, че ако стане инцидент, виновен ще е Зеленски. Обстрелва централата, за да плаши Европа да му пуска още повече аванта.
  • 32 Коки

    20 0 Отговор
    Опит за завземането на Запорожката атомна електроцентрала от украински войски е извършен под контрола на британските специални служби.Десантчиците са били обучавани в чужбина – във Великобритания и Полша. Те са се върнали в Украйна през Одеса в края на август. Украинските войски се опитаха да стоварят десант на три километра североизточно от Запорожката атомна електроцентрала, наброяващ около 60 човека. Според местните власти до 47 бойци на ВСУ са унищожени и неутрализирани, трима са взети в плен, двама от които са в тежко състояние. Други 12 военнослужещи са блокирани в момента приключва ликвидирането им.
  • 33 Мишел

    17 0 Отговор
    Нощес ВСУ опита с десант през Каховското водохранилище да завладее Запорожката АЕЦ. Операцията е подготвена 2 месеца , под ръководството на английската МI6, в Англия са тренирали и обучавани 240 от укранския спецназ. Предвидено е да участват 700 елитни бойци от спецназа, които са били концентрирани в Никопол. С две самоходни баржи и над 30 бързоходни моторни лодки 430-450 от тях през нощта пресичат водохранилището и попадат на чакаща ги засада от руски въздушнодесантни части и морска пехота . Едната баржа е взривена, другата потопена, лодките също. Тези, които съумяват да стигнат до брега са убити и пленени. Втората част на десанта остава в Никопол и е ударена с високоточно оръжие. Общо украинските жертви при АЕЦ са над 400, в Никопол неизвестен брой.
    Общо за
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ййййй

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хитлер е бил човек, който е предпазил":

    Айдеее, очакваше се реабилитацията на Хитлер от евроатлантиците и ето , че започнахте . Ако продължавате в същия дух , не се знае кой първи ще дойде да ни денацифицира ...руснаците или израелците . Самият Доналд Тръмп в свое изване е казал .... “ Банда фашисти откраднаха държавата ни “
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мнение

    8 0 Отговор
    Беше опасно до 1-ви.Сега ми е някак спокойно.Господ ни помагаше и даже вятъра обръща.Не даде да се вриви въпреки че с ракети стреляха.Ясно е кой иска да я взриви...разбрахме го от проукраинската пропаганда как си мечтаели да се задейства член 5 като изтече радиация.Мечтателите не са руснаци.
    Благодаря ти,Господи!:)
  • 40 питам

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината е":

    Има ли украински народ? По лингвистично проучване след 2014 г. в Украйна,виж телевизия СКАТ, по майчини езици 5 млн са с руски, 4,5 милиона с украински, а останалите с разнообразни майчини езици, вкл. и български. Участвали са само пълнолетни граждани. И това при терора на фашистките батальони.
  • 41 До тоя пред мен

    1 1 Отговор
    Га е съществувала Киевска Рус,Насква е бика блато.И да питаш,и да не питаш,историята го е доказала тавариш.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания