Last news in Fakti

2 Септември, 2022 19:40 1 076 12

Европа призова Нидерландия да подобри условията за мигранти

  • съветът на европа -
  • нидерландия-
  • мигранти -
  • бежанци

Нидерландското правителство трябва драстично да подобри условията за прием на търсещите убежище

Европа призова Нидерландия да подобри условията за мигранти  - 1
Снимка: Shutterstock

Нидерландското правителство трябва драстично да подобри условията за прием на търсещите убежище, призова висшият европейски орган по човешките права, след като стотици хора бяха блокирани през последните седмици пред основния център за регистрация в Нидерландия, предаде Асошиейтед прес.

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович заяви в публикувано днес писмо до нидерландския министър на миграцията, че условията в центъра "Тер Апел" се влошават и "застрашават правото на здраве на засегнатите хора". Миятович каза, че условията там не отговарят на минималните стандарти, предвидени от Европейската конвенция за правата на човека, и призова правителството да гарантира, че най-уязвимите бързо ще получават подходящ подслон.

Миналата седмица стотици мигранти бяха принудени да спят на открито в мизерни условия пред "Тер Апел", тъй като центърът за предоставяне на убежище е препълнен и не може да ги поеме. Ситуацията е толкова сериозна, че миналата седмица "Лекари без граници" изпратиха екип там.

Отделно от това Миятович отбеляза, че много хора, включително някои от най-уязвимите, пребивават продължително време в спешни центрове, които не са подходящи за дълъг престой. Тя каза, че настоящата криза "дава основание за преразглеждане на някои от по-общите и дългосрочни аспекти на системата за приемане на кандидати за убежище в Нидерландия". Миятович отбеляза, че страната действително е изправена пред трудна ситуация при приема на хора, бягащи от Украйна, но каза, че е обезпокоена от двойните стандарти, прилагани към кандидатстващите за убежище. "Обезпокоена съм от очевидната разлика в отношението към украинците и хората от други националности и се присъединявам към призивите, включително на нидерландския орган за правата на човека, да няма дискриминация при достъпа до прием и други услуги", заяви тя.

В отговор на писмото нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург каза, че правителството вече е одобрило пакет от мерки и бюджет от 730 милиона евро за строеж на допълнителни центрове за спешни случаи и допълнителни жилища за лица, ползващи се с международна закрила.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    32 0 Отговор
    Коя е тая европа дето това искала?!? Пука ми за мигрантите, никой не е длъжен да ги приема никъде.
  • 2 Вашето Мнение

    15 2 Отговор
    Ние пък тия дето скачаха като шебеци и крещяха "Кто не скачает е москал" и убиваха деца сега ги хрантутим като царе.
  • 3 Биби Кинг

    9 3 Отговор
    Да земат пример од назе! Наште емегрантове работат шефиори ношна смена! Толко са вглабени у работата си каде и милициата не мой ги спре да си изпълнят нормата деа! Браво, у туй отношение Фатмакиа е водешта у Еоропа!
  • 4 Бели чаршафи

    13 0 Отговор
    три пъти силна храна и нещо за клатене, Европа все пак.
  • 5 ТИЯ КАТ ПОРАСНАТ ОЩЕ, ЩЕ ГИ ИЗКОЛЯТ !

    20 0 Отговор
    НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО !
  • 6 Джо

    17 0 Отговор
    Бабаб Меркел да си ги взема...
  • 7 незнайко

    20 0 Отговор
    ЕС каза, ЕС призовава, ЕС препоръчва , ЕС настоява !!! КОЙ Е "ЕС" за да КОМАНДВА ??? ТОВА СА КАПИТАЛИСТИТЕ !!!
  • 8 БЪЛГАРИТЕ И ТЕ СА ДОШЛИ ТУКА КАТО ТИЯ

    8 2 Отговор
    ПРИСТИГНАЛИ СА И КАТО СА ГИ НАХРАНИЛИ СА ИЗКЛАЛИ ТУЗЕМЦИТЕ , САЩ И ТЕ ТАКА СА НАПРАВИЛИ ! ХОЛАНДЦИТЕ КАТО СА МАЛОУМНИ НЕКА ГИ ХРАНТУТЯТ !
  • 9 точно

    15 0 Отговор
    Срещу това протестират фермерите им - да им вземат земята, заради зелените цели и да я направят на жилища за тия.
  • 10 НЕКА ГИ НАСТАНЯТ В ЛУКС ХОТЕЛИТЕ

    10 1 Отговор
    И ПОВЕЧЕ ЧЕРЕН ХАЙВЕР , ЩЕ ИМ ПРАТИМ И ОМАР , ШАФИОРА НА РЕЙСА ! 15 ГОДИШНИЯ !
  • 11 Анонимен

    0 0 Отговор
    Много са сладки. Трябваше преди 20 г да си осиновим по едно от тези горе. Сладури. Невинни дечица. Нашите родители бягайки от войната са били на тяхните години, дори и по малки. Мъка, страдания
  • 12 Бъдещи кръвожадни Талибани

    1 0 Отговор
    Представени като “културни обогатители”. Европа сама си изкопа гроба. RIP
Новини по държави: