Last news in Fakti

2 Септември, 2022 21:50 942 2

Рекорден брой кандидати на президентските избори в Австрия

  • австрия-
  • президент-
  • президенът на австрия-
  • александър ван дер белен -
  • избори

На девети октомври в Австрия ще бъдат произведени избори за президент.

Рекорден брой кандидати на президентските избори в Австрия - 1
Снимка: Президенът на Австрия Александър Ван дер Белен

На девети октомври в Австрия ще бъдат произведени избори за президент. Право на участие имат кандидатите, които представят на Федералната служба за провеждане на изборите шест хиляди подписа-декларации в подкрепа на кандидатурата си. Срокът за представяне на декларациите изтече днес в 17 часа и вече са известни имената на участниците в състезанието за президент на републиката. Рекорден е техният брой – за първи път кандидатите са седем.

За втори президентски мандат в надпреварата влиза действащият президент Александър Ван дер Белен, който днес представи 25 000 подписа. В кратко изявление за пресата той заяви, че неговата цел е още на първия тур да получи абсолютно мнозинство. Като свои силни страни Ван дер Белен изтъкна опита, независимостта и стабилността. Президентът добави, че успехът зависи от участието на населението в изборите и за пореден път заяви, че няма да участва в телевизионни дискусии, като отбеляза, че дори само изразът „политически дуел“ му звучи отблъскващо.

За такъв дуел обаче призовава кандидатът на Австрийската партия на свободата, юристът Валтер Розенкранц, който представи 18 500 декларации в подкрепа на кандидатурата си. Целта на Розенкрац е да се класира на второ място на първия тур и да се яви срещу Александър Ван дер Белен на втори тур. Той се определя като „кандидат на центъра“ и очаква да получи гласове и от редиците на Австрийската народна партия, и от Австрийската социалдемократическа партия, които не издигат свои кандидати.

Според събраната покрепа в състезанието за президентският пост могат да се включат още петима кандидати.

С 9000 декларации за надпреварата се класира Хайнрих Щаудингер, производител на обувки от Долна Австрия, за когото централни теми в предизборната кампания ще са бедността и опазването на природата.

Тасило Валентин, юрист и бивш коментатор на вестник „Кронен цайтунг“ , когото подкрепят 18 000 души.

Блогърът Гералд Грос, бивш политик от Австрийската партия на свободата и на отцепилата се от нея партия Съюз за бъдеще на Австрия, влиза в състезанието с 9000 поддръжници. Грос обяви, че ако спечели изборите, в деня на полагане на клетва ще уволни правителството. Той обоснова това свое решение с изчерпване на търпението на хората и липсата на доверие в правителството. Освен това Грос заяви, че има намерение да намали заплатата на президента.

Председателят на партията, обявила се против мерките срещу КОВИД „Хора, свобода, основни права“ Михаел Брунер, участващ с 15 000 поддръжници, вероятно ще постави в центъра на предизборната си кампания правителствената политика срещу коронавируса. Брунер също обяви желанието си да уволни правителството.

Основателят на Бирената партия, медикък и поп певец Доминик Власни, също представи своите 6000 декларации. В програмата му присъстват теми като солидарността, опазването на околната среда, човешкото отношение към бежанците.

Днес и утре представените декларации ще бъдат преброени и проверени. Желание да участват състезанието за държавен глава са изразили още четирима души, които обаче все още не са събрали необходимия брой поддръжници. Ако желаят, те могат да подадат молби за удължаване на крайния срок до вторник. В събота вечер Федералната служба за провеждане на изборите ще реши дали молбите им ще бъдат удовлетворени. Така че окончателният брой на кандидатите ще бъде определен на осми септември.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горски

    3 0 Отговор
    Пускам подписка, да събирам подписи за Киро Канадеца президент на Австрия. Няма само на нас да ни е зле, я!
  • 2 Ох, Оля, ох, кеф

    1 0 Отговор
    Избори не се проИЗвеждат, те се провеждат!!!
Новини по държави: