Last news in Fakti

3 Септември, 2022 05:53 1 313 8

Байдън посреща лидерите на островните държави в Тихия океан

  • сащ-
  • джо байдън-
  • лидери-
  • тихи океан-
  • острови-
  • среща

Срещата е планирана за края на месеца

Байдън посреща лидерите на островните държави в Тихия океан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом съобщи, че в края на месеца президентът Джо Байдън ще посрещне във Вашингтон лидерите на островните държави в Тихия океан на фона на увеличаващото се безпокойство на САЩ и западните им съюзници от активността на Китай в региона, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Срещата на върха ще продължи от 28 до 29 септември, като в нея ще участват лидерите на Маршаловите острови, Палау, Науру, Кирибати, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Вануату, Самоа, Тувалу, Тонга и Фиджи.

Съобщението за форума бе огласено дни след като Соломоновите острови наложиха забрана за достъп на чужди военни кораби до пристанищата им, докато не бъдат преразгледани процедурите за одобрение. Това засили опасенията, че Соломоновите острови могат да сключат договор в сферата на сигурността с Китай.

Американското правителство реши да организира форума, след като миналата седмица катерът на бреговата охрана на САЩ "Оливър Хенри" и патрулният катер на Кралските военноморски сили на Великобритания "Спей" отмениха планирани посещения на пристанища поради бюрократични забавяния.

САЩ и Великобритания са сред страните, които се притесняват, че нов договор в сферата на сигурността с Пекин може да доведе до построяването на китайска военноморска база на по-малко от 2000 километра от североизточното австралийско крайбрежие.

Поради това Байдън се съгласи да продаде на Канбера атомни подводници и популяризира формата за диалог в сферата на сигурността "Куад" ("четворката"), в който влизат Австралия, Индия, Япония и САЩ. Освен това той даде гласност на възраженията си срещу действията на Китай, свързани с провокациите срещу Тайван, нарушаването на човешките права на уйгурското малцинство и с усилията бъдат смазани продемократично настроените активисти в Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спрете

    23 1 Отговор
    СТАРЕЦА !
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    16 1 Отговор
    ХЕХЕ.... ВЧЕРА НА КВАРТАЛНОТО БЕЙЗБОЛНО ИГРИЩЕ В ЕДИНИЯ ЪГЪЛ ОПЪНАЛИ ШАТРИТЕ
    БЕЗДОМНИЦИТЕ НАРКОМАНИ ... БЕЛИ ! И ЧЕРНИ !!!
    ...
    И ПОЛИЦАИТЕ КАЗАЛИ НА ХОРАТА ОТ КВАРТАЛА
    " АМИ ТОВА СА ХОРА С ПРОБЛЕМИ, ТРЯБВА ДА СЕ ОТНСЯМЕ ПО НЕЖНО С ТЯХ ... ЩЕ ДОКАРАМЕ
    ПСИХОЛОЗИ И СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ ЗА ДА ИМ ГОВОРЯТ , ЗА ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ"
  • 3 Ама

    10 1 Отговор
    какъв е тъп...
  • 4 Дамаджони Уокър

    7 1 Отговор
    За НАТО може а за Китай не, защото е силно притеснително.
  • 5 Американски фон

    2 1 Отговор
    За успокоение САЩ вкарват атомни подводници в региона. От такива успокоения стават работите. Ами ако други атомни държави почнат да създават успокителен фон?
  • 6 То е ясно

    0 1 Отговор
    Ще ги посрещне в ковчег.
  • 7 Кире

    0 0 Отговор
    Само мизерии правят. Създават условия за война.
  • 8 Рошко

    0 0 Отговор
    Да разбираме че той ще е новият им крал ли,?