Last news in Fakti

4 Септември, 2022 16:43 2 236 29

Срещу енергийната бедност: нови облекчения за германските граждани за 65 милиарда евро

  • германия-
  • икономика-
  • олаф шолц-
  • инфлация-
  • газ

За облекчаване на домакинствата се въвежда горна граница на цените на електроенергията – един вид ценова спирачка на тока

Срещу енергийната бедност: нови облекчения за германските граждани за 65 милиарда евро - 1
Снимка: Shutterstock

По-високи детски надбавки, енергиен бонус за възрастни и студенти, нова евтина карта за обществения транспорт: германското правителство прие нов пакет с облекчения за германските граждани на стойност 65 милиарда евро.

С новите мерки управляващите искат да компенсират поне отчасти нарасналите разходи на германските домакинства и на фирмите заради значителното повишаване на цените на енергоносителите. Новият пакет от помощи е на стойност 65 милиарда евро и заедно с предишните два обемът на облекченията за германските граждани достига вече 95 милиарда евро, обяви след закрито заседание на управляващата коалиция канцлерът Олаф Шолц. „Тежки времена очакват страната ни", каза той в Берлин при представянето на резултатите от разговорите. Той потвърди, че това са много пари, но пък този разход е много необходим, допълни социалдемократът.

Какво включват мерките?

Повече хора вече ще имат право на жилищна помощ (държавна добавка за плащане на наема). Кръгът на хората, които ще могат да разчитат на такава помощ, се разширява и ще охване общо 2 милиона граждани на страната. Част от изплащаните жилищни добавки от септември до декември 2022 г. ще бъде Бонус за отопление в размер на 415 евро за домакинства от 1 човек, 540 евро за двучленно домакинство и по 100 евро отгоре за всеки следващ член на домакинството.

Парите за безработни „Харц 4" стават 500 евро – от 449 евро в момента. Пенсионерите ще получат на 1 декември еднократен енергиен бонус от 300 евро, а студентите и стажантите, изучаващи професия - еднократна помощ от 200 евро. Енергийният бонус от 300 евро за работещите в Германия беше включен в предишния пакет от помощи.

По-високи детски надбавки и наследник на "билета за 9 евро"

Детските надбавки се вдигат с 18 евро, които в момента са 219 евро за първо и второ дете. Освен това правителството е готово да отпусне на провинциите сумата от 1,5 милиарда евро годишно за нова по-евтина карта за обществения транспорт, ако „провинциите се съгласят да предоставят най-малко същия размер дотация". Това ще бъде наследникът на тъй наречения „билет за 9 евро", който важеше през последните три месеца. Новият по-евтин билет ще струва между 49 и 69 евро на месец.

Необлагаемият доход за допълнителни плащания се вдига на 3 000 евро. За облекчаване на домакинствата се въвежда горна граница на цените на електроенергията – един вид ценова спирачка на тока. Тя ще се финансира от печалбите на енергийните компании. „Случайните печалби“ на компаниите, дължащи се на високите цени на енергията, ще бъдат използвани за новата мярка", каза канцлерът Шолц.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчев вятър

    31 1 Отговор
    Това неминуемо ще доведе до нов скок на инфлацията и галопиращо покачване на цените.
  • 2 Бля,бля

    30 1 Отговор
    Ама нали нямат проблем нито с газа ,нито с петрола каква ще тази енергийна бедност? То в Джермани бедност няма.

    Коментиран от #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Слънчев вятър

    26 1 Отговор
    Кафявата чума е заменена от зелена плесен.
  • 5 германска краварска колония

    26 3 Отговор
    простите българи и останалите мишки от периферията ще платят сметката
  • 6 Всяка една

    17 1 Отговор
    Помощ/дотация ще трябва да се плати някога и то от народа! Ето заради печатането на евра за изкупуване да държавни облигации и ковида помощите сега имаме голяма инфлация.но за свръхпечалбите на слънчевите и вятърните ел.централи имат право

    Коментиран от #15

  • 7 Крив макарон

    12 0 Отговор
    Няма лошо, те пък ги дават за газ, иииииии тъййййй.
  • 8 Ротшилд

    12 1 Отговор
    Евтина карта за рейса ще им дам.
  • 9 истина е

    17 1 Отговор
    А бедните получават само по един белен банан
  • 10 Слънчев вятър

    10 2 Отговор
    Германците, очаквано, показаха тумор на солидарност.
  • 11 После

    12 2 Отговор
    Ще ви вдигнат данъците и, кого заблуждават, от пусто в празно.
  • 12 Факт е,

    19 0 Отговор
    А в Австрия ще се дава помощ 500 € на всеки възрастен и по 250 € за дете.
    Доколкото разбирам в България стриктно се спазва само увеличението на заплатите на парламента, правителство и президентството.
    А иначе социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност от 1 януари 2023. Защо пък точно тогава, 2030 г е по удачна, таман ще намалеят правоимащите...
  • 13 Някой

    14 1 Отговор
    А папагалите от ПП, ДБ и БСП разправят, че кризи нямало да има. И такива приказки били всяване на безпочвен страх от страна на служебното правителство и на Президента.
    На германците или на нашите лъжци?
  • 14 да го дуууат българите

    12 0 Отговор
    А за нас - предизборни обещания, демек само лъжи и измами.
  • 15 Уви

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всяка една":

    Частично си прав, но това главоломно покачване на цените се дължи най-вече на погрешно взети решения и тотално неразбиране до какви проблеми води. И вместо да се допитат до експертите, всякакви. .. вземат политически решения не осъзнавайки,че със всяко подобно действие унищожават икономиката и хората
  • 16 Амдертлиев

    7 2 Отговор
    Забравихте да споменете за безплатните мокри кърпички,тоалетната хартия,за ползване от двете страни и т. н.А решението е много просто,между другото,човекът който го предложи е англичанин.Та той предложи всички помощи които се дават на Украйна,да се дадат еднократно на руснаците.Войната приключва за една седмица,падат санкциите и животът постепенно се нормализира.Все още се намират мъдри хора на запад.Но няма кой да го послуша.Що да е по лесния начин,като може по трудния.
  • 17 Сск

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бля,бля":

    Защо всички русофили оплаквате Германия и Европа, където живеятмилиони руснаци ,но да се върнат в “цъвтящата” Русия не искат и да чуят?

    Коментиран от #21

  • 18 Слънчев вятър

    6 3 Отговор
    Човек трябва да въздъхне, като гледа как германците решават проблемите си, практикуват зелен грабеж и хипнотизират лековерните със среден пръст.
  • 19 алфамАймун

    6 0 Отговор
    не се притеснявайте, хранителните вериги на територията ще помогнат за осигуряването на прилична част от тия 65 милЯрда. но вервам, не смятате, че и 65 милЬона са готови да осигурят същите за мизерстващата популация тук.
  • 20 Ей матрял

    6 10 Отговор
    Голяма завист ви тресе, хората работят,плащат сериозни данъци и държавата се грижи за тях,така е в белите държави,а Ганьо се пука от завист, панелките ви зоват

    Коментиран от #22

  • 21 Бля,бля

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сск":

    Колко заблудени офффце има на този свят боже.

    Коментиран от #27

  • 22 Да ти умра

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ей матрял":

    На богатите държави с гооолемите заплати и данъци ,а за грижата за джерманите да не говорим.Сигурно имаш опит от кланниците в Дойчланд където заработваш гооолема заплата.
  • 23 Ссссст

    4 0 Отговор
    Занул.ването си върви по план, а уж беше конспи.ация!
  • 24 Благой от СОФстрой

    6 0 Отговор
    Евала им праим на германците как си решават проблемите. Раздават пари на хората си и те почват да купуват, накрая и стоката продадена и данаците платени.
  • 25 бай Пантелеймон наследникът на бай Иуп

    3 0 Отговор
    айде днеска в Германия утре и у нас.де тоз късмет!
  • 26 От страни

    1 0 Отговор
    Кам го тоя от предишните теми дето казваше че запада си има пари и може да си купува квото си иска...Чети ама внимателно.
  • 27 Сск

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бля,бля":

    Е тук си напълно прав!
  • 28 Браво

    3 1 Отговор
    Очаквайте курс 2€ за 1$
  • 29 браво

    2 0 Отговор
    Така правят в държавите, където има истинска демокрация, а не анархия.
Новини по държави: