Last news in Fakti

4 Септември, 2022 16:59 5 538 171

Руското МВнР ни изкарва фашисти в скандален доклад, загрижено за окупаторските паметници у нас

  • русия-
  • българия-
  • паметник на съветската армия-
  • луков марш-
  • съветски съюз

В "аргументите" се обръща сериозно внимание на Боян Расате и на БНС, както и на футболните агитки, на база на които се правят кардинални заключения за "неонацизма" в България

Руското МВнР ни изкарва фашисти в скандален доклад, загрижено за окупаторските паметници у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Руското външно министерство излезе със скандален доклад, в който страната ни е представена като едва ли не "фашистка". В "аргументите" се обръща сериозно внимание на Боян Расате и на БНС, както и на футболните агитки, на база на които се правят кардинални заключения за "неонацизма" в България. Критикува се още отказът на съда да спре Луков марш в столицата. В доноса се критикува и свободната продажба на книгата на Хитлер "Моята борба". В Москва не са доволни от шествията в памет на пилота Димитър Списаревски, който е наречен "сътрудник на нацистите". Обръща се и сериозно внимание на окупаторските паметници. Припомнят се случаите, в които са били "осквернявани" с призиви за подкрепа на Украйна.

"Проявите на краен национализъм и ксенофобия в България не са рядкост. На този фон не е изненадващо, че официална София следва линията на ЕС и се въздържа от гласуване в Общото събрание на ООН на резолюцията „Борба с прославянето на нацизма, неонацизма и други практики, които допринасят за ескалация на съвременните форми на расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и свързаната с тях нетолерантност. В страната има редица структури, които открито пропагандират идеите на националсоциализма, по-специално расовата

омраза и нетърпимост към националните малцинства живеещи в страната (етнически цигани, турци, евреи и др.). Сред тях са "Български национален съюз" (БНС, водещото неонацистко движение в България, създадено през 2001 г. и регистрирано като НПО, позициониращо се като наследник на Съюза на българските национални легиони), българският клон на международната неонацистка организация "Кръв и чест" (създадена през 1987 г. във Великобритания) в Пловдив, крайнодясната организация Национална съпротива (създадена през 2008 г.) и Националистическа партия на България (основана през 2013 г.). На 21 април 2019 г. в София се проведе учредителният конгрес на структурата „Крепостта Европа“, на който присъстваха представители на крайнодесни европейски НПО. България беше представена от членове на БНС", се казва в документа.

"БНС е в челните редици на този процес. Именно това НПО е организатор и идеен вдъхновител на факелното шествие Луков марш в София в памет на генерал Х. (Христо Луков - б. на ред.). Участниците в акцията използват военни униформи, националистически атрибути и лозунги със съответното съдържание. По тяхна инициатива през 2005 г. е поставена паметна плоча на фасадата на къщата, в която е живял Х. Луков. ... Перспективата за влизане на представители на български националистически организации в законодателните и изпълнителните органи на властта е малко вероятна. В същото време усилията на официална София в борбата с разпространението на неонацистките идеи от страна на горепосочените организации са явно недостатъчни. Въпреки многократните опити на градската управа да забрани Луков марш българските съдилища по правило застават на страната на националистите, действайки съгласно разпоредбите на Закона на Република България „За събранията, митингите и манифестациите“. През 2021 г. кметът на София Й. Фандъкова издаде заповед за забрана на провеждането на факелно шествие в центъра на столицата на 13 февруари 2021 г., което беше потвърдено с решение на Върховния административен съд на България. Въпреки това на желаещите да „почетат паметта“ на сътрудника е позволено да се съберат на лобното място на Х. Луков. През 2022 г. забраната за това събиране от кметството отново беше отменена в съда. Шествието се проведе в центъра на българската столица на 12 февруари 2022 г.", пише доклада.

"На 10 февруари 2020 г. Софийска градска прокуратура завежда дело пред СГС за заличаване на регистрацията на БНС. Българското правосъдие отказа да удовлетвори това изискване с мотива за липса на доказателства за противоконституционни изказвания, подбуждане към омраза или насилие от страна на "БНС". Впоследствие (13 април 2022 г.) това решение беше потвърдено от Апелативния съд. Той от своя страна подчерта, че организацията споделя идеята за българския национализъм, който „сам по себе си не води до разпалване на омраза и вражда“. Още през юли 2022 г. националистите се сдобиха с по-просторен централен офис в центъра на българската столица. Под формата на факелно шествие е почетен и друг български сътрудник на нацистите военен летец Д. Списаревски. Провежда се всеки 20 декември в село Долни Пасарел, Софийско. Всяка година на 30 април, по случай годишнината от смъртта на А. Хитлер, по улиците на София и региона се разлепват листовки, възхваляващи лидера на нацистите. Графити със свастика или логото на отрядите на SS често се прилагат по стените на сградите. В свободна продажба можете да намерите сувенири с изображения на нацистки знаци, "Майн Кампф" (Моята борба - б. на ред.) на А. Хитлер, творби на чужди и български отрицатели на Холокоста, сред които Р. Станков, както и Р. Харууд, А. Панайотов и др.

Демонстрация на фашистки символи редовно се регистрира на стадиони по време на футболни мачове между национални клубове, някои от феновете на които не крият принадлежността си към ултрадесни движения. Така през октомври 2019 г., по време на футболния мач от квалификационния етап за Евро 2020 между националните отбори на България и Англия, български фенове крещяха расистки лозунги и демонстративно вдигнаха ръце, имитирайки нацисткия поздрав. Инцидентът получи широк отзвук в Европа. Прави впечатление, че в националното законодателство разпространението на фашистка идеология е поставено в един член с призив за насилствено събаряне на конституционния ред (чл. 108 от Наказателния кодекс на Република България), но няма случаи на наказателно преследване на това основание. Въпреки всичко изброено по-горе, официална София не се колебае да обвини Руската федерация във „фалшифициране на исторически събития“ от военния период. По-специално, през 2020 г., на 75-ата годишнина от края на Втората световна война, България се присъедини към декларацията на Съединените щати и редица източноевропейски държави, поставяйки СССР и нацистка Германия еднакво отговорни за започването на конфликта. През същата година вицепремиерът и министър на външните работи Е. Захариева, когато обсъжда въпроса за границите и репарациите в България, се опитва да омаловажи усилията на съветската дипломация на Парижката мирна конференция през 1946 г.", гласи докладът.

"Ситуацията с осигуряването на безопасността на местата в памет на съветските войници е тревожна. От началото на специалната военна операция на руските въоръжени сили в Украйна случаите на оскверняване на паметници и мемориали от Втората световна война зачестиха значително. От февруари до юли 2022 г. са констатирани около 15 случая на вандализъм. ...

Многократно бяха изписани антируски лозунги върху скулптурната група на братския гроб и величествения паметник на Съветската армия. Последният също е залят със синя и жълта боя от дрон. На два пъти хулигански изцепки станаха обект на гробовете на войници в Добрич. Паметникът на съветския воин-освободител в Пловдив ("Альоша") беше залят с боя. В навечерието на Деня на победата бяха изпочупени керамични портрети на паметника на офицери-матроси в Поморие, изцапан е мемориалът в Радомир, изгорени са венци на гробните места в Перник, плочата на паметника на Г.К.Жуков в Стрелча повредени. Последствията от инцидентите се ликвидират своевременно със силите на русофилски организации, антифашистки неправителствени организации и Руското посолство в България.

На извършителите обикновено им се разминава. Действията на полицията срещу нарушителите често се оказват несъответстващи на закона. Така например Софийският районен съд пусна на свобода задържани на 25 февруари 2022 г. за опит да напишат „Спасете Украйна“ на паметника на Съветската армия, признавайки „акцията“ за форма на протест срещу „руската агресия“ в Украйна”, а задържането им - като незаконно" гласи документът. По-надолу се припомнят факти за "оскверняването" на окупаторските монументи.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу тираните

    134 141 Отговор
    Русия пак ще ни освободи!

    Коментиран от #5, #10, #17, #164

  • 2 честен ционист

    104 59 Отговор
    Фашисти сте, при това нихилисти. Същите като немчурите, само че мързеливи.

    Коментиран от #54

  • 3 да де

    141 54 Отговор
    Страната едва ли е изкарана фашистка, но за властта играеща по чужда свирка не бих се учудил

    Коментиран от #151

  • 4 червената книга на изчезващите видове

    118 59 Отговор
    България е Дисниленда на ЕС и САЩ. Територия резерват.
  • 5 реру

    107 99 Отговор

    До коментар #1 от "Долу тираните":

    "Русия пак ще ни освободи!"

    От себе си... Няма да е никак лошо... най-после едно добро дело...

    Коментиран от #47

  • 6 Смешна държава на изток

    98 43 Отговор
    Много битки имат с нацистите на наша територия..цели 14 жертви на метанола
    сред окупаторите
  • 7 Анти

    103 72 Отговор
    Жидовете в Кремъл много се разпискаха.

    Коментиран от #88

  • 8 "Втора армия в Света"

    101 58 Отговор
    Така е и според мен другаря Купейкин е нацист!
  • 9 Ежко Бежко

    76 59 Отговор
    Залитанията ни към фашизма имат исторически корени. Срамно но е факт.

    Коментиран от #40

  • 10 555555

    50 37 Отговор

    До коментар #1 от "Долу тираните":

    Само ако можеше някойДаТеОсвободиОтМалоумието

    Коментиран от #78

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 факт

    96 69 Отговор
    Прави са! Насажданата омраза от Запада към Русия няма да ни доведе до нищо добро!

    Коментиран от #82

  • 13 Путин

    59 59 Отговор
    Скоро ще денацифицирам и България! Само гледайте!

    Коментиран от #90, #100, #102

  • 14 Ицо Хазарта

    75 16 Отговор
    В България има само шепа платени фашисти.

    Коментиран от #37, #97

  • 15 Путин

    49 60 Отговор
    Време е за денацификация на България!
  • 16 УКРАЙНА🇺🇦

    65 79 Отговор
    Смърт на рашисите....

    Коментиран от #50

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 козяшки храненици

    65 29 Отговор
    Не знам кой какви ви изкарва , но май трябва да ви се вкара по някой прав десен да мирясате с този начин на препитание , а да си намерите някаква смислена работа.
  • 19 Руския Цървул

    46 42 Отговор

    До коментар #11 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    А да ходим с руски цървули ли ?

    Коментиран от #39

  • 20 Външно министерство на забавленията

    52 34 Отговор
    Нищо Украйна като ги освободи от болшевизма и всичко ще е наред
    Тогава цяла Европа ще сме фашисти и няма да има дрязги
  • 21 ФАКТИ

    33 11 Отговор
    Да го дух... Т е
  • 22 555555

    53 46 Отговор
    ПиянитеРускиТролове се побъркахаПакИмДраснахаФитила.
  • 23 важно

    43 33 Отговор
    В бензиностанциите на Газпром зареждат безплатно колите на бгпутлерастията, побързайте.
  • 24 Историк

    48 69 Отговор
    Историята се повтаря но никой не иска да се учи от нея!
    Русия ще вкара ред в прогнилите западни общества-Путин е като опитен хирург опериращ смъртоносен тумор...

    Коментиран от #29, #33, #112

  • 25 НЕЩО МАЙ МНОГО

    38 33 Отговор
    зор си дават от масква,,,, чудно защо ли? има си причина има си,,,,, то ще си проличи. ЛЪЖЕЦ НИКОГА НЕ ПЛЮЕ СЛУЧАЙНО.


    само че няма да ги огрее ,,,, на кой му пука веяе за техните доклади, тях вече и в ООН ниги пускат.
  • 26 Историк

    43 49 Отговор
    А какво, дан не би да няма фашизъм в България? За съжаление за две трети от описаните от руснаците случаи са абсолютно прави! А за тези, които се опитват фа оскверняват паметници и история, определениетп е само едно - вандализъм! А оттам до фашизма е само една крачка!
  • 27 Катъра на хана

    45 30 Отговор
    Станахме Фашисти ,нали бяхме братюшки. Или искат да ни въведат към рашизма , ,еволюцията на фашизма .
  • 28 Петров

    51 28 Отговор
    Жалони на съветската окупация като МОЧА нямат място в една свободна и демократична държава.

    Коментиран от #66, #139

  • 29 Прасторик

    20 16 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    Много си зле.Даже и не си платен.

    Коментиран от #45

  • 30 Пълен майтап - нали българските

    38 21 Отговор
    афив-националисти пъпът им хвърлен в Москва, оттам им идат деньгите и инструкциите. Е, верно, руското лицемерие няма край! Това го каза преди няколко дни и Ердоган.
  • 31 Керът

    47 27 Отговор
    Я ватниците, начело с онова Мутростакановско недоразумение да се товарят на влака и да заминават за Сибир. Ще обяснявате, че Спаича, дето е свалял американци и е умрял, защитавайки България, бил нацист... нeщастни бokлуци безаналогови...
  • 32 Някой

    38 38 Отговор
    Прави са руснаците. Има нацисти и в България.
    Паметници да се рушат или премахват, е кощунство. Някои хора у нас (малко на брой, но много кресливи) са готови да махат паметници. Ама се възмущаваха, когато една българска паметна плоча на някакъв връх в Македония бе счупена.
    Бе, наистина сме неблагодарници. Нация без памет, без кауза и без бъдеще. За жалост.
  • 33 Бурятин

    41 30 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    Путин първо да си оперира неговия тумор ,че в главата друго няма .
  • 34 Споко

    15 14 Отговор
    Всички неонацисти ще последват съдбата на скинарите.
    Като пона конфликта в Украйна те си започнаха с пропагандата с Хитлер обаче има чудесно решение на проблема.Всички неонацисти са наркомани.Те ако ни върнат фашизма, ние ще върнем трудовите лагери за наркомани.Те затова спряха да пишат за неонацизъм.Идеята си е супер.
    От Русия да не се притесняват за нас,а собствените си проблеми да решават.Може и пример да вземат.

    Коментиран от #113

  • 35 Факт

    28 21 Отговор
    Краварските драскачи са кухи лейки.

    Коментиран от #46, #49

  • 36 За ДПС, ВМРО и др. "петреоти"

    28 14 Отговор
    няма бележки, те са на ръчно московско управление с елементи на типично руски глупости !
  • 37 Керът

    19 13 Отговор

    До коментар #14 от "Ицо Хазарта":

    Да, ръководи ги Мутростакановна...
  • 38 Казуар

    37 23 Отговор
    Има ли по голям фашист от Путин.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Който книги не чете,

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ежко Бежко":

    той простак се нарича !
  • 41 чико

    27 28 Отговор
    Е Д И Н С Т В Е Н И Я окупаторски и СРАМЕН паметник е на АМЕРИКАНСКИТЕ летци които са бомбандирали София и са загинали СВАЛЕНИ от нашите ОРЛИ . Заради тази окупация сега сме на това дередже . Не ХУЛЕТЕ историята която 80 % от българите знаят и пазят в сърцата си . КАКВА ще е реакцията на САЩ ако някой се изс..е на паметника на техните летци , убийци на стотици софиянци .
  • 42 а къдя са батакларъ

    17 15 Отговор
    и иzzраждане 😄😄😄
  • 43 Събуди се

    14 20 Отговор
    То в Украйна с това се започна. Факелно шествие първо в западната част, после в столицата, а сега и правителството им подпява.
    И така както гей общността налага своите правила, така и тези ще започнат, въпреки че са малцинство...
    Умните се учат от чуждите грешки... А ние от кои сме?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Прави са

    12 17 Отговор
    УтраглоБалистите, "Троцкистите", когато трябва са леви революционери, когато трябва десни реакционери. Пример жълтопаветниците. Не е само България, за жалОст, просто Тръмп забави радиКалните Ултраглобалисти. Дори сега чрез опити таван нефт, таван, застраховане се опитват да направят Антикитайска колалиция, в лицето на Индия. А слабото звено е Русия, цел разрушаването й, следва Китай. Категорично Човечеството трябва да се противопостави на ИнтернациоНалния ТеРористически НеоНацизъм. Накрая следват самите САЩ, да се униЩожи индустриалният, нормален капитализъм, и представителите на бялата "мидъл класа". Войната е жестока и безмилостна, тя не е срещу Украйна, а срещу Човечеството.
  • 49 умния

    12 10 Отговор

    До коментар #35 от "Факт":

    А краварскокожено торпедо скоро да ти е взривявалоанала.
  • 50 Украйна умре🇺🇦

    23 31 Отговор

    До коментар #16 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Руснаците погребаха фашистите там
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ээээ

    31 15 Отговор
    Каквито и да ни изкара Кремъл, нашите предателчета пак ще им целуват оная работа. Няма други такива нещастници като тях.
  • 53 Доклада е много точен

    21 23 Отговор
    всичко е точно така,за съжаление!
  • 54 руZофилите V шок!

    32 18 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Науката си има термин за състоянието в което са изпаднали рашистите. Това е "Психологическа проекция".
  • 55 КОНТРАТА

    21 20 Отговор
    Така е било и прди 1944г Септември профашиски правителства са подържали фашиски прояви в България.

    Коментиран от #165

  • 56 Истината

    24 28 Отговор
    Фашистите са САЩ!

    Коментиран от #123

  • 57 Тука има некъв Историк

    23 15 Отговор
    Към историк може си ти бе пиянгурнико.Теб от кво шта освобождават те барбарино.От Куфия ти мозък ли.Заради тоя твой хирург ли,гинеколог ли,знаеш ли колко майки в Буратия останаха без деца.Па може да ги заместиш когато те освободят.Щи да дадат безплатна колиба и канче с газ.И знай,един път в годината можеш да лееш сълзи на мумията на Ленин.В знак на добра воля за освобождението.

    Коментиран от #64

  • 58 Румен

    20 13 Отговор
    Те махнаха комунизма, а ние сме длъжни да махнеме паметниците и сме квит
  • 59 Историк

    21 21 Отговор
    Факти са лицемери и платени соросоидни проститутки,изпитващи ментален оргазъм докато премахват неудобни за тях констатации!
  • 60 аз съм

    17 13 Отговор
    Руското външно министерство излезе със скандален доклад, в който страната ни е представена като едва ли не "фашистка" - защо "едва пи не" ?!?
  • 61 Слънчев вятър

    10 15 Отговор
    Полицията е нежна и снизходителна към сладките и мили психопати.
  • 62 че лъжа ли е

    14 19 Отговор
    пп+дб+герб+бсп=бъдещата фaшистка куpoлация
  • 63 на никой

    24 19 Отговор
    не му пука вече са руското мнение
    да си пишат колкото искат доклади,,,, те и техните доклади стават само за тоалетна хартия също като парите им.
    да пишат да пишат ще им трябват, с тази брутална война много яко се ИЗПУСНАХА. Доста тоалетни хартиики ще им трябват за да се ЗАБЪРШАТ.

    И рубли ще им трчбват доста, с тяхната счупена икономика ще плащат репарацийте до безкрайност.
  • 64 Историк

    9 12 Отговор

    До коментар #57 от "Тука има некъв Историк":

    Научи правописа и тогава се изявявай-че правописа ти е огледало на умственните ти възможности,а те уви не са големи...
  • 65 Бандера

    26 16 Отговор
    Всички т.н фашистки организации цитирани от Москва са финансирани от Рашистан! В самата Рассия е пълно с неонацисти и антисемитисти.
  • 66 Разсмиваш ме

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Петров":

    "свободна и демократична държава" !?!?
  • 67 Българин

    8 19 Отговор
    Зиги-зиги зиги-зиги ой-ой-ой, Адолф Хитлер наш герой!!!

    Коментиран от #72

  • 68 ХА ХА

    18 8 Отговор
    Тея искат и нас да денацифицират май!
  • 69 Баста

    23 14 Отговор
    Аз ще се бия, ако поискат да ни денацифицират!

    Коментиран от #119

  • 70 Бесен - _Язовец

    15 32 Отговор
    Вс съюзници на Нацистите от Германия след 1944г са били окупирани. Руската армия седи в България докато народната власт установи спокоерн след военен нормален режим на живот . Маргинали платени от НПО на Сорос оскверняват руски освободителни паметници!

    Коментиран от #122

  • 71 Слънчев вятър

    12 14 Отговор
    Искаме да дадем урок на Русия в перверзна форма.
  • 72 реру

    23 14 Отговор

    До коментар #67 от "Българин":

    "... Адолф Хитлер наш герой!!!"

    Щом казваш... Нали е бил другарче със Сталин...
    Дори му поздравява за рождения ден специално призведен „Мерцедес-Бенц”...
  • 73 Сократ

    11 9 Отговор
    А Луков марш какво е?
  • 74 Валентин

    15 27 Отговор
    Някои сте фашисти и краварски подлоги, но ще удари и вашият час. Тик-так тик-так.

    Коментиран от #93, #96

  • 75 по добре фашист

    27 18 Отговор
    отколкото русофил федераз
  • 76 Хаха

    24 9 Отговор
    Червени шизофреници, ако рашките дойдат и почнат да "денацификират" децата и жените ви, да знаете да не вярвате на очите си, те са пропаганда от запада!
  • 77 Хисторик

    17 24 Отговор
    Съюзниците договарят армиите от трети украински фринт на ген.Толбухин да освободят Букурещ, София, Белград, Буда, Виена. България никога не е била окупиранацв истинския смисъл на думата окупирани бяха немците от Източна Германия. Паметниците са Антифашиски в памет на милионите жертви дадени от Червената армия за свободата на Европа. Който скверни антифашистки паметници съответно е фашист. Който почита нацисти също е фашист!

    Коментиран от #80

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Tутанкамон

    22 15 Отговор
    Верно е, много паметници на руските окупатори в България
  • 80 Уточнение

    19 16 Отговор

    До коментар #77 от "Хисторик":

    Другариууу може да са антифашистки но са строени от болшевиките..и двата режима са престъпни даже и по закон

    Коментиран от #89

  • 81 Аз съм ссср

    14 15 Отговор
    Пропагандата работи.Няма такъв доклад на външно министерство на Русия.Да не сте го чели във в.Уикенд.
  • 82 Фактът на фактите

    24 14 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    От Русия не искаме-нищо-дори и добро!
  • 83 Прави са

    12 9 Отговор
    Да допълня за България, в частност. В България НИКОГА не е имало истински комунизъм, или нацизъМ, за разлика от пси операции Украйна. Първият ход на УртлаГлобалистите НеОнацистките Радикали-ФИнансов капитал е да ЗАЛИЧАТ ИСТОРИЯТА. За да могат удобно да Манипуриларат, медии и др. пример Тръмп, САЩ. Спомняме ли си, че имахме Президент искащ Латиница, и че РоБството било присъствие, а Ботев, Алеко, Вазов. България НАродът на БЪЛГАРИЯ просто трябва да ПОВЯРВа, че е велик. До 1967 г. една малка държава е под санкции, започва сама да произвежда оръжия и боеприпаси, тогава Западът и Изтока започва да "ухажват" икономиката й, и да предлага оръжия. Просто България трябва да има ВЯРВА, добър народ сме, от нас зависи, ще ни има ли. Шепа НПО-та и медии не могат да ни УНИЩОЖАТ, ако ние не го пожелаем. Скоро ме питаха, коя е Родината ми, отговорих: България. Родината е тази, за която си готов да УмРеш. Никога не позволявайте, някой да ПОСЕГНЕ на Историята ни-кирилица, Тервел и др. Проспахме много години, настанало е "Време разделно". Всеки, коъто ви нарече "коМунист", "ПуТинист", "Нацист" е наш враг, той се стреми да ни РАЗДЕЛИ и УниЩожи.
  • 84 факт

    16 14 Отговор
    Какво му е скандалното на доклада, след като в него има премного факти?
  • 85 Бесен - _Язовец

    13 21 Отговор
    Именно комунистите в Европа бяха, най големите врагове на нацистите-фалисти кайто еи сега в момента. Абс логично е който е победил фашистите те да остановят ред социалистически. Ясно е, че капиталистите през ВСВ се провалиха със съюза си с нацистите от Германия! Да не забравяме също, че България, Хърватия, Черна гора, Чехословакия, Унгария, Финландия са били на страната на нацистите и са пряко отговорни за войната. Също Франция, Англия с договора от 1938г напомпват,, Вермахта" с оръжието от заводите и складовете от чешката Судетска област!
  • 86 666666

    5 5 Отговор
    Някои НПО та ,заблудени неграмотници и управляващи със сигурност .
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Анти":

    Ти фашист ли си?
  • 89 Худ Робин

    7 9 Отговор

    До коментар #80 от "Уточнение":

    Според закона на кой на внуците на фашистите от преди 1944г. След 1989 вс правителства в България са незаконни колаборациониски.
  • 90 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Путин":

    Стига глупости.
  • 91 Павел пенев

    14 24 Отговор
    Това са част от примерите че България е фашистка държава. Не са посочени и други аргументи като- икономиката и търговията са пряко свързани с Германия. Българския лев беше свързан с немската марка и така беше определен неговия курс към еврото. Българските институции са пряко свързани с Германия, а чрез нея и със САЩ. партия ГЕРБ беше създадена и финансирана пряко от Бавария,където е родното място на фашизма. Нямаме право ред и съдебна система,която е по зле и от циганското мешере, подчинена на ДПС и лично на Доган и Пеевски и т.н. като всичко това е жив фашизъм.

    Коментиран от #125, #127

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Беззаконие и безредици

    12 12 Отговор
    Само да питам Полицията:
    - Оскверняването на паметници наказумемо ли е по закона в тази държава ?
  • 95 адекватен българин

    11 12 Отговор
    Някой би ли ми казал къде в София точно е паметникът на американските летци, бомбардирали фашистите? Искам да отида до паметника просто за да се поклоня и да поднеса китка цветя в знак на почитта и благодарността ми към тях.

    Коментиран от #137

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Русофоб

    24 13 Отговор

    До коментар #14 от "Ицо Хазарта":

    Кой имаш предвид, руските мекерета ?!
    В момента Расия е като Германия по времето на Хитлер.
    Джуджето какъв е ?!
    Ченге от КГБ, което не си е научило урока, че разликата между нацистите и и рашистите няма !
    Това , че една шепа български предатели се опитват да правят реклама на Расия е ясно на всички.
  • 98 Ужаст

    11 14 Отговор
    Този паметник е построен в памет на войници които са дали живота си за свят без фашизъм . Само да напомня че това са 3 украински полка ! Какво боядисвате и с кой всъщност се гаврите ?
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Русофоб

    18 9 Отговор

    До коментар #13 от "Путин":

    И как ще стане , като вече е втасал ?!
    Ще прати диверсанти и подводничари като едно време ?!
    Или ще дава копейки на такива като теб , да лаят ?!
  • 101 Благой от СОФстрой

    22 12 Отговор
    1944та дойдоха рашляка да се накърка с метилов спирт от цистерна пленена в БГето. Пукнаха десетина, други ослепели и до ден днешен обявени като освободители с паметници!

    Коментиран от #118

  • 102 селянин

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Путин":

    Сънища и мечти разказвай само на село на пейката!
  • 103 Хахаха

    14 16 Отговор

    До коментар #11 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    За Русия тази тема нито деликатна, нито болезнена. Руското общество е единно по темата, във всяко семейство има герои от войната, както и безброй жертви.
    Темата за Русия е безкомпромисна, по правилно казано, това е. И всеки, който се опита да оскърби паметта на героите, ще трябва да обяснява, рано или късно.
  • 104 Ние нямаме топурдаци

    16 13 Отговор
    да премахнем всички тотеми на руският окупатор.
    Това не са паметници, а тотеми, защото тук не е загивал или погребван нито един руски окупатор!
  • 105 такаето

    5 3 Отговор
    айде на пропагандата
  • 106 Комуниста

    13 15 Отговор
    Фалистиии ще бъдете погребани руснаците ви почнаха от Украйна. Ще видите БНСта и фашиски сдружения и къщички на доказани
    фашисти! Слава за патриотите Иван Боруджиев и Виолета Якова ликвидирали фашиста Луков!
  • 107 Руското Външно да си прибере рускините

    16 9 Отговор
    няма да ги хрантутим повече в петзвездните хотели.
  • 108 Има лесно

    13 10 Отговор
    Въпроса лесно може да бъде решен
    В народното събрание се прочита декларация че народа на България отхвърля крайни политически идеологии и режими от миналото..прави се онлайн анкета кой от всичките им 300 000 паметника в България ще остане и другите ги минираме и взривяваме..така няма да сме нито фашисти нито комунисти просто хора
  • 109 Корд

    11 7 Отговор
    Анатоли Стайков дава трибуна на провокатора Расате?
    Народ, който няма минало не е народ.
    Искате България и българите на изчезнат завинаги.
  • 110 Теодор Рузвелт

    10 14 Отговор
    Българи има милионие в САЩ и България и САЩ са едно, време е нашата родина САЩ да си върне България, всички българи сме американци и е време да се освободим о тРусия
  • 111 Народния съд идва 🇧🇬

    11 20 Отговор
    Вс пропагандисти на соросите са и пропагандисти на фашистите. Сега разбрахте ли за,, интелектуалците " след 9 Септември защо си го получиха?

    Коментиран от #115, #120

  • 112 Историка

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    Забравяш, че колелото на историята се върти само напред!!
  • 113 Хахаха

    10 12 Отговор

    До коментар #34 от "Споко":

    Не си пораснал още, да даваш съвети на Русия. Още няма и 200 години, откакто проходи сам.
  • 114 Предпоследния Марсианец

    18 10 Отговор
    Мужиците пак са прекалили с антифриза. Не знам, да ги усмееш ли или да ги съжалиш. Отчаяно търсят нова национална кауза зад която да се обединят и да предотвратят прогнилото си общество от разпад. Иначе като потърсиш за неонацизъм в Русия, излизат доста интересни неща.
  • 115 Ааааа не

    11 3 Отговор

    До коментар #111 от "Народния съд идва 🇧🇬":

    Ти внимавай сега да не си го получиш!
  • 116 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 12 Отговор
    Слава Богу! Слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне ще им се отворят очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 117 НЯКОЙ

    17 11 Отговор
    Съшито с бели конци - българите били фашисти, защото искат да се отърват най-после от руския диктат! А руснаците ако не са фашисти, какво правят в признатите граници на друга държава като убиват и рушат?!
  • 118 софтстрой от Благой

    13 11 Отговор

    До коментар #101 от "Благой от СОФстрой":

    Незнам какво строиш, но Софията на комунистите беше много по-добра от тази дупка която е сега в режима на клептократията днес.

    Коментиран от #121

  • 119 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #69 от "Баста":

    С когое ще се биеш? На кого си притрябвал?
  • 120 Бай градски

    10 5 Отговор

    До коментар #111 от "Народния съд идва 🇧🇬":

    Сигурно си спал лошо през нощта и още си под въздействие на халюцинациите!
  • 121 Комуниста

    8 13 Отговор

    До коментар #118 от "софтстрой от Благой":

    В София на БКП джамията не работеше и в центъра не се събраха друсани маргинали парковете бяха места за отдих, а сега се кръчми !
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Ааааа не

    12 10 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    Така ли те учат да говориш путлеранчо?!?
  • 124 Въпрос?

    10 6 Отговор
    Еййй вярно.Какъв доклад в неделя?Може да е лъжа това.
    Обаче и да има някакви ние ще си ги превъзпитаме.Просто ще им спрем наркотиците и ще спрат да бълнуват Хитлер.
  • 125 За ВСВ от Прави са

    14 6 Отговор

    До коментар #91 от "Павел пенев":

    В ГЕрмания, ВСВ определени заводи и фабрики, не се бомбардират. Няма комунисти и нацисти. Евгениката е плод на Франция и Англия. Маркс е русоФоб, до безкрайност. Целта ми е да обясня, че РАЗРУХАТА започва, когато народът е разделен. Така ви манипулираха 32 г. на комунисти, нацисти, капиталисти, умни, красиви, грозни и неможещи. ХиТлер е Пешка, Украйна е Пешка, националните държави са субеКт на унищожение, от ГлоБалния Финансов Капитал, който ползва народите като пушечно месо: ИДИЛ, ИД, Афганистан и др. България не се ли обедини, загиваме. Просто загиваме. Единствените противостоящи на Унищожението на Националните държави са: Китай, Русия, САЩ-в лицето на Тръмп. Дори трите имат слети интереси, наричам ги "умерени глобалисти". Триморие също е ГлобалиСтки проект, касае България. Енергийна криза-НЯМА, поне за момента, в края на 70-те имаме технология за ефективно използване на Уран, разработката купуват САЩ през 80-те. Всеки който дели България на "комуняги", "фашаги", "умни и красиви", логично има "грозни и глупави", според ТЯХ, никой освен тях не е по-умен и красив, е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ, и не е БЪЛГАРИН.
  • 126 История

    15 10 Отговор
    Паметниците са следи от историята. След победата на Октавиан Август над Антоний и Клеопатра подмазвачи като нашите русофоби започват да им премахват паметниците, но Октавиан Август нарежда да ги възстановят и остава като един от най-великите държавници, а имената на подмазвачите никой не ги знае.

    Коментиран от #132

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Перко Наумов

    16 7 Отговор
    да властта ни е фашистка тормози народа си тормози го от всякъде несе грижи за благосъстоянието гледа да се хареса на други сили но не и на избиратели народа има едни интереси а власта други .
  • 131 Телевизия Бобов дол

    10 5 Отговор
    В статията се описва нещо което го има из цяла Европа. Ако вместо България се напише името на която и да е друга европейска страна ще пастне като хороскоп в бг мама .
  • 132 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 12 Отговор

    До коментар #126 от "История":

    МОЧА обаче НЕ Е ПАМЕТНИК, а подигравка с България!

    Коментиран от #135

  • 133 Иван

    16 11 Отговор
    Дръжте се прилично с руснаците! Ще ни докарате беля на главата, умчовци.
  • 134 Има, че

    16 8 Отговор
    да не е лъжа. жълтопаветниците са добре охранени и финансирани за своите мерзки и човеконенавести прояви.
    Дано утре да им се връща на техните паметници, ако имат такива.
  • 135 Иватушка 🇷🇺

    6 6 Отговор

    До коментар #132 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    МОЧА всъщност е 3D карикатура. Затова – нека стои на мястото си.
  • 136 Гост

    11 9 Отговор
    Не лъжете, тролове платени.
    Не нас, а вас, продажните ни управници - слугите на западните фирми. И не изкарва, а разкрива. Не ни причислявате към подлата си същност.
  • 137 Павел пенев

    6 7 Отговор

    До коментар #95 от "адекватен българин":

    Защо са ни бомбардирали като твърдите че не сме фашисти?
  • 138 Не съм русофил

    9 8 Отговор
    Не ни изкарват фашисти, не разбирам защо лъжете хората?

    Коментиран от #141, #150

  • 139 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #28 от "Петров":

    Свободна от какво? От западна зависимост и анадолски мигранти ли?
  • 140 Бомба нюз

    1 1 Отговор
    Песъка ше ражда...
  • 141 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #138 от "Не съм русофил":

    Защото им плащат.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Хаха

    11 5 Отговор
    Много ми пука рашките в бг и Русия какво мислят
  • 144 Българския народ

    4 10 Отговор
    Няма общо с американското куче расте което трябваше да гние в затвора отдавна
  • 145 небрежнев

    14 7 Отговор
    С рашистите е безсмислено да се разговаря. Това са хора болно верни на диктатора си и разбират само от принуда. Искат Путлер да е на власт, но изобщо не си дават сметка как той е устроил гражданите и държавата си. Ако наистина го харесват, трябва да харесват и държавата му. Обаче никой от тях не ходи там, дори самите руски управляващи не харесват нито държавата си, нито културата си, нито техниката си, нито дрехите... обаче искат да наложат този си ред на всички народи чрез принуда и войни, докато самите те си купуват коли, яхти и имоти в "джендърския" запад и пращат децата си там.
    Искам всички рашисти да поживеят поне 1 седмица като руснаците и да си дадат сметка за какво мракобесие и безперспективност пропагандират.
  • 146 Нострадамус от Злокучене

    15 8 Отговор
    В цяла Европа започнаха масово да демонтират паметниците на червената окупационна сибирско-азиатска орда.Време е и в България да приключиме веднъж завинаги с тези "асвабадители".Но първо на изборите трябва да не дадем възможност на разни Копейковци,Яневци,Борисовци и прочие путлерастка измет,да се намърда във власта.След което задължително следва импийчмънт на Радев и шут в дебелият задник на Мутрофанова.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Дика

    5 8 Отговор
    Паметниците са в България, български са и не е работа на чужденци да се опитват да ни държат сметка кой какво правел.

    Коментиран от #170

  • 149 Кожен зараз

    2 2 Отговор
    Пуст говорят
  • 150 копи пейст

    1 1 Отговор

    До коментар #138 от "Не съм русофил":

    българските съдилища по правило застават на страната на националистите, действайки съгласно разпоредбите на Закона на Република България „За събранията, митингите и манифестациите“. През 2021 г. кметът на София Й. Фандъкова издаде заповед за забрана на провеждането на факелно шествие в центъра на столицата на 13 февруари 2021 г., което беше потвърдено с решение на Върховния административен съд на България. Въпреки това на желаещите да „почетат паметта“ на сътрудника е позволено да се съберат на лобното място на Х. Луков. През 2022 г. забраната за това събиране от кметството отново беше отменена в съда. Шествието се проведе в центъра на българската столица на 12 февруари 2022 г.", пише доклада.
  • 151 копи пейст

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    българските съдилища по правило застават на страната на националистите, действайки съгласно разпоредбите на Закона на Република България „За събранията, митингите и манифестациите“. През 2021 г. кметът на София Й. Фандъкова издаде заповед за забрана на провеждането на факелно шествие в центъра на столицата на 13 февруари 2021 г., което беше потвърдено с решение на Върховния административен съд на България. Въпреки това на желаещите да „почетат паметта“ на сътрудника е позволено да се съберат на лобното място на Х. Луков. През 2022 г. забраната за това събиране от кметството отново беше отменена в съда. Шествието се проведе в центъра на българската столица на 12 февруари 2022 г.", пише доклада.
  • 152 Рушляк

    2 3 Отговор

    До коментар #142 от "Скоро":

    Ти ли ще се биеш ,като си свалиш гащите ,така ли ще се биеш хахаха
  • 153 Обявете

    5 5 Отговор
    Мутрофанова за Персона Нон Грата! И аз бях Русофил, но след тази гавра, показваща, че за Братушките трябва да сме Биомаса без Самосъзнание - защото Списаревски свали Бомбардировач на Геополитическите им Противници, и освен това е бил Русофил, не мога да Бъда, защото съм Българин! Не е "антифашизъм" да свалиш възможни убийци на Жени, Деца и Старци - освен за Путлер!

    Коментиран от #154

  • 154 Грешка

    3 5 Отговор

    До коментар #153 от "Обявете":

    Имах предвид, че не е "антифашизъм" да Бомбардираш Жени, деца и Старци - Освен за Путлер!
  • 155 БЪЛГАРИЯ Е ДЪЛБОКО ФАШИЗИРАНА НА УПРАВЛЕ

    1 4 Отговор
    НСКО НИВО - СЪЩО КАТО В УКРАЙНА ЕДНИ И СЪЩИ НЕПОТА ГИ ПОДХРАНВАТ ..... НАРОДА ОБАЧЕ ТОЧНО ОБРАТНО Е В НАСТРОЙКИТЕ СИ И ЩЕ НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ! ............ КОГА , НЯМА ДА ЗНАЕТЕ ЩЕ Е ИЗНЕНАДА !
  • 156 НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ТОЗИ ПАМЕТНИК Е ИЗДИГ

    4 4 Отговор
    НАТ В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ОТ ТРЕТИ УКРАИНСКИ ПОЛК ...... ТОЕСТ ОБИЖДАТЕ ОБИКНОВЕНИТЕ УКРАИНЦИ С ОСКВЕРНЯВАНЕТО МУ ...... ЗА ТАТУИРАНИТЕ НАЦИСТИ И ЗЕЛЕНСКИ ТОЙ НЕ ОЗНАЧАВА НИЩО - ТЕ СА ПОДЛОГИ НА ПРЕСТЪПНИКА БАЙГЪН И СИНА МУ - НАРКОЗАВИСИМ ПИЯНИЦА И КРАДЕЦ !
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Д Петров

    4 3 Отговор
    Защо в България, има паметници на окупатори и поробители!? Това е голям срам! Всички управляващи, са червени крадци! Могат поне този срам да изтрият!

    Коментиран от #168

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 От смешната страна

    1 0 Отговор
    Някой турил на своето движенийце помпозното , грандиозно име -Български Национални Легиони. Какви легиони таралюльо? Обърнали сте държавата на катун. От държава в територия. Изтрепали сте чрез малоумни политики около 60-70 процента от качественото българско население. Кой ще ви пълни легионите? И продължавате да копаете дъното .
  • 162 Някой

    2 6 Отговор
    Когато кацне българският самолет на руското летище , и със сълзи и сополи потърсите евтин газ, нефт , стомана въглища ,пазари за алкохола и зеленчука , и руският турист който докарваше около 18 000 000 000 във валута на територията . Тогава ще ви припомнят по трудният начин къде зимуват раците.
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Долу тираните":

    Пий си хапчетата, колега-симпатизант на Възраждане и БСП. Долу подлогите!
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Тъпчо

    0 0 Отговор

    До коментар #158 от "Д Петров":

    Да има и на американците тия бандити бомбардирали София и избили мирни хора и деца.
  • 169 Божеее

    0 0 Отговор
    Колко нагли ватенки!Дори ти е гадно да коментираш!На какво разчитат?На неграмотността и верно поклонничеството на някои българи или наистина си вярват на лъжите с които тровиха поколения наред?!Свърши ви времето на.аглеци!Хората не са идиоти,както ви се иска!И си приберете Мутрофанката,че осквернява с наглостта си!Какво диреше при паметника на Съединението?!Няма такава наглост!
  • 170 Дика....

    0 0 Отговор

    До коментар #148 от "Дика":

    Да ти пенетрирам един близък роднина, която не ти е баща.
    ПС. По- добре е да мълчиш и да изглеждаш глУ.пава, вместо да напишеш нещо и да разсееш всички съмнения за това.
    Ако интелигентността беше болест ти щеше да си в крещящо здраве.
  • 171 Ако не той ...

    0 0 Отговор
    ...аз ще се бия.
    Поздрави КСО, 68 ма парашутно десантна бригада.
    Смърт на фашизма, свобода на народа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания