Last news in Fakti

5 Септември, 2022 16:35 2 551 43

Германия е заплашена от рецесия

  • германия-
  • рецесия-
  • цени-
  • енергия-
  • милиарди

Дори и след обявения нов правителствен план, на стойност 65 милиарда евро, които цели да защити домакинствата и бизнеса от растящите цени на енергията

Германия е заплашена от рецесия - 1
Източник: БГНЕС

Германия продължава да е заплашена от изпадане в рецесия, дори и след обявения нов правителствен план, на стойност 65 милиарда евро, които цели да защити домакинствата и бизнеса от растящите цени на енергията. Това мнение изразиха водещи икономисти, цитирани от Ройтерс.

Така общата сума, предвидена за справяне с инфлацията от началото на войната в Украйна, достига 95 милиарда евро. През двете години на пандемия (2020 и 2021 г.) германското правителство изразходва 300 милиарда евро за подпомагане на икономиката, припомня информационната агенция, предаде БТА.

"Третият пакет от помощи (представен вчера от канцлера Олаф Шолц - бел. р.) не променя много факта, че Германия вероятно ще изпадне в рецесия през есента", каза Йорг Кремер, главен икономист на германската банка "Комерцбанк" (Commerzbank).

Главният икономист на банка Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески споделя същото мнение: "Пакетът вероятно няма да успее да предотврати изпадането на икономиката като цяло в рецесия".

Експертите определят две или повече последователни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт като рецесия. Германската икономика нарасна минимално през второто тримесечие на годината, а войната в Украйна, нарастващите цени на енергията, последствията от пандемията и прекъсванията на доставките сега я тласкат към нов спад.

Секторът на услугите в страната се сви за втори пореден месец през август, тъй като вътрешното търсене е потиснато от растящата инфлация, а потребителското доверие е на рекордно ниски нива, сочи проучване, публикувано днес. Решението на Русия да спре газовите доставки за Германия по газопровода "Северен поток-1" е още един проблем пред икономиката, въпреки че газохранилищата са запълнени на 85 на сто от капацитета си.

"Пакетът от облекчения не може да промени факта, че Германия е обедняла като нетен вносител на енергия", заяви главният икономист на "Комерцбанк". "Компаниите трябва да намалят потреблението на енергия, която поскъпна, и следователно да намалят производствата си", добави той.

Според германския Институт за макроикономическа политика (IMK) най-новите мерки ще предотвратят драстичния спад на потребителското търсене през идните месеци. Те биха могли "поне значително да смекчат или евентуално дори да предотвратят рецесията, която към момента се задава", надява се директорът на института Себастиан Дулиен.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сократ

    66 2 Отговор
    Евтиния живот приключи.

    Коментиран от #8

  • 3 Гошо

    39 1 Отговор
    Кой ги плаши така тия германци бе
  • 4 Смешници

    72 2 Отговор
    Не ги плашете хората,щом Щолц казва че са добре и подготвени за зимата няма страшно .Важно е да са васали на САЩ и да защитават"демокрацията" измислена .

    Коментиран от #13

  • 5 Важен

    48 3 Отговор
    Важен е Китай, какво ни интересува икономиката на Германия
  • 6 шолци молци

    44 1 Отговор
    ойде коня у дунава
  • 7 ...

    7 36 Отговор
    тая новина за нула време беше преведена на руски и разпространена във всички руски сайтчета. А тоя е господин никой, на банка която не си е изплатила дивидентите по сметките, щото си раздаде яки колени бонуси 2021ва. Явно един германец каза (нещо удобно на руската пропаганда) означава че ГЕРМАНИЯ КАЗА ЧЕ... и така ЩЕ ЩЕ ЩЕ ЩЕ стане.
    А реално "бедните германчета", дето не свързват двата края - трябваше да вкарат турци по летищата да обслужат багажите им - щото се накъсаха да ходят по отпуски. А авиокомпаниите им отчитат нови висоти на печалби от създаването си. вЕрно ли били зле?

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Приключи

    37 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сократ":

    след сбогуването с марката и идването на еврото !
  • 9 мдааа

    7 23 Отговор
    всеки има право на мнение. Поне извън русия. И не го самоубиват, ако каже нещо напреки на управляващите. Казвам ти дъще, сещай се снахо.
  • 10 Кензъл Уошингтън

    44 1 Отговор
    важното е да си свободен, казал си Ханс и затворил капака на контейнера отвътре, за да не влиза сняг
  • 11 Kуранага Сама

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    добър опит. Пробвай се в някоя институция за интеректуално обременени хора, може там да ти се вържат

    Коментиран от #14

  • 12 Анубис

    36 1 Отговор

    До коментар #7 от "...":

    Явно четеш евангелието като дявола. А хилядите отменени полети на Луфтханза???

    Коментиран от #15

  • 13 гост

    7 44 Отговор

    До коментар #4 от "Смешници":

    Пак да припомним за неграмотни русофили , рецесия не значи фалит , още по-малко катастрофа !! Япония беше в рецесия 10 години и въпреки това си остана ТРЕТА икономика в света , айде 4 , ако смятаме ЕС за една икономика !!! Рецесия за Германия означава , че от икономика за 4 000 милиарда ще стане икономика за 3700-3800 милиарда !! Които може да навакса още следващата година и именно това ще направи , защото тази рецесия и е внесена отвън , а не е по причина на лошата немска икономика !! И тя ще излезе от нея още по-силна , защото никога повече няма да позволи на една страна , още по-малко пък Раша да вържи решаващ дял от енергията и !! По-добре мислете за любимата ви азиатска пасмина , щото там предстои не рецесия , а нещо напълно необратимо , фалит е твърде меко да се каже !!

    Коментиран от #18, #23, #27, #41

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ...

    5 16 Отговор

    До коментар #12 от "Анубис":

    точно и ясно съм написал за Луфтханза.
    Знаеш ли за какво стачкуват... за 5%... ПЕТ ПРОЦЕНТА увеличение на заплатите. ПЕТ !!!!!!!
    вЕрно ли са зле?
    Я пак се пробвай с опита си за: А тези, А онези...

    Коментиран от #28, #34

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 От страни

    23 1 Отговор
    Всяка грешка си има име. До къде докараха първата държава в Европа оная батутистка и тоя смешен войник Швейк.
  • 18 Смешник

    33 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    И как ще стане отново силна? С откриване на мините за въглища отново? Със скъпия американски газ? със закритите вече заводи и предстоящите закрити? Как? Интересно ми е да ми кажеш ,защото Германия беше богата защото САЩ желаеше да е богата и заради евтините суровини от Русия ,а сега нито САЩ желае Германия да е богата нито ще се върне времето на евтините суровини ,а без евтини суровини как се прави силна икономика,ще ми обясниш ли? Що се отнася за много силната икономически Япония е малко спорен въпрос,но най малко с теб имам желание да споря.Япония е зависима икономика и толкова зависима от САЩ,че изчакай малко като време и ще разбереш за какво ти говоря ,защото тя е напълно зависима от суровини от вън плюс напълно зависима икономика от САЩ и на 2 или 3 място като кредителка на САЩ ,малко да тръгне САЩ надолу скороста на Япония ще е като състезателен болид от ,F-1

    Коментиран от #26, #37

  • 19 Xуйчо Вълчо

    32 1 Отговор
    Германия е бита карта, едни умишлено си затварят очите за това, други нямат капацитета да го проумеят. Който е видял афрогерманците със смъкнати гащи и бутилка в ръка или кадъните с чували в ес бана, му е ясно, че до няколко десетилетия Германия няма да е вече Германия

    Коментиран от #43

  • 20 Долу ЕС

    24 1 Отговор
    Първо тези пари са напечатани, не от данъци, второ това вече не е капитализъм а ссср 1989, и трето ще свърши като Ссср.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Марков

    23 1 Отговор
    Четох някъде изказване на шефа на BASF преди няколко месеца. Той внимателно обясни, че BASF е първоешелонен концерн в химическата промишленост на Германия. Спре ли работа, след него всички, ползващи суровините на изхода му, спират. Е, като няма газ на входа, какво ще има на изхода - нищо. От там държавата какво и откъде ще вземе в помощ на домакинствата? Нищо. Към това тикат САЩ и слугите им в ЕС: слаба Германия. Защото не са забравили перспективата като вариант: Германия ползва ресурси и енергия от Русия и залива за същата стойност руския пазар. Ще видим продължението през следващите година две.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пако

    19 1 Отговор
    УТИЧА У КАНАЛА И ПОСЛЕ ЕС РАЗПАД.СВОБОДА
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ...

    0 7 Отговор

    До коментар #28 от "Ами":

    то се вижда по АРГУМЕНТИТЕ кой е зле... твоите са НУЛЕВИ и само нападки.
    А годинките дето живея у немско са 21 сладурчо... едва ли имаш толкова на въобще.

    Коментиран от #36

  • 30 Рошко

    9 0 Отговор
    Много бързо им изгърмяха фазите на швабите, покорно вървят по стъпките на краварите закътсни пари бързо свършвали са казали старите хора

    Коментиран от #39

  • 31 Жададык

    6 0 Отговор
    Не може да бъде....Още няколко пакета санкции и съвсем ще съсипят Русия.
  • 32 Охо-бохо

    9 0 Отговор
    Това беше целта на събитията от 10 години назад. Организира се преврат в Украйна и започна тормоз над населението в Донбас! Осем години бомбене на цивилни. Убити жени и деца само заради местонахождението си. Нацизъм и фашизъм, лаборатории, заплаха с радиоактивни материали. Само и само Русия да влезе в Украйна и да почнат сакциите. Целта на санкциите не е Русия, не работят и на "запад" не са идиоти. Целта е точно Германия, мотора на Европа. Целта е заличаване на Европа като геополитически конкурент на англосаксонците от двете страни на океана. И също да се свалят на ниско ниво всички потенциални и икономически връзки между Европа и Азия.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мммда

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Точно тая компания нямаше да съществува, ако през 2016 не и бяха ударили 9 милиардна финансова инжекция. След много дълги преговори в Бундестага на ръба ги върза късмета за тия кинти, заради неясни доклади за финансовото състояние(някакви схеми). Добре, че беше баба Меркел.
    След 3 години и Дойче банк(немското ЖП). Поиска държавен кредит от 6 милиарда, че нямало да им достигне за плановите им ремонти и оборудване. Тогава опозицията и някой депутати от управлението 2-3 месеца не бяха съгласни с отпускането на парите, защото се оказа, че няколко месеца по-рано са си ги били разпределили и като бонуси и дивиденти борда на директорите.
    Швабите са винаги честни и чисти като бебенца.

    Коментиран от #35

  • 35 ...

    0 7 Отговор

    До коментар #34 от "Мммда":

    Това също е вярно, на да ми обясняват че фалирала в момента и нямала полети... без хабер да нямат, че стачкуват пилотите за някакви си 5% увеличение на заплатите... доста нагло поведение и тъпа манипулация на аудиторията колко е зле в Германия.
    Никой не пропусна лятната си отпуска да отиде извън страната... щото са бедни и в рецесия, нали? Всеки цент пестят. вЕрно ли?
  • 36 Триточков

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "...":

    дори и 210 години да си живял в немско, няма да ти стане ясно що е то рецесия! Не е само намаляне на БВП, а е свързано с доста други неща! И едно от тях е растящата безработица като пряко следствие на спада на производството и високите цени на енергията, била тя ток, газ или нефтени деривати! И трябва да ти е ясно, че рецесията не се преодолява толкова лесно колкото си мислиш, а е свързан с дълъг и мъчителен процес на възстановяване на производството и връщането му на предишните нива... Има доста примериза рецесия, но последиците са едни и същи - висока инфлация, голяма безработица, фалити на фирми и компании, намалена покупателна способност на населението и т.н. Да повторим, че възстановителният процес е труден и продължителен и зависи от много фактори, като един от много важните е цената на енергията... Ако цената на енергоресурсите останат на тези ниван и с тенденция за още разтеж, възстановяването може да се проточи с години, което ще се отрази много зле дори на една мощна икономика, каквато е немската...

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мамул

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "Баро":

    И маргарин е правела от въглища. И египтяните са построили пирамидите, но днес не строят вече пирамиди. Искат климатик, кола и банкова сметка

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кукуруз

    0 6 Отговор

    До коментар #38 от "Мамул":

    Да не искаш да кажеш че у германия нема климатици коли и банкови сметки ха това го нема у русия готов си да обясниш на чукчи как живеят прекрасно и са най щастливите хора на свта
  • 41 Майстор на спорта

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Правилно - рецесия не значи фалит, НО в случая "заплашена от рецесия" е използвано само за блогозвучие понеже авторката хабер си няма за какво иде реч. При рецесия цените могат да растат на база липса на предлагане, НО тук говорим че ще има стагфлация - ще продължи да има много висока инфлация и рецесия едновременно, което е най-лошия възможен вариант.
  • 42 ...

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "Триточков":

    Мило малко дете. Отговора ми за тебе е по-долу в постовете ми. Но нали сме повърхностни и четем за да опинираме без да мислим. Това е ЕДИН нещо казва и то човек без власт, не значи че е така. Бря... Като ви изнася нещо го правите закон бе. НЕ СЛУШАЙ ДУМИТЕ. ГЛЕДАЙ ДЕЛАТА.... РЕЦЕСИЯ... Не се спряха от итпуски и празнувания.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: