Last news in Fakti

6 Септември, 2022 13:21 7 430 83

Чужди медии: "Изборите в България са съдбовни за Европа"

  • предсрочни избори-
  • европа-
  • българия-
  • русия-
  • ес-
  • избори-
  • война-
  • национализъм-
  • газпром-
  • руски газ-
  • кирил петков

Последиците за Европа ще са тежки, ако новият кабинет загърби усилията на Петков и върне България под влиянието на "Газпром"

Чужди медии: "Изборите в България са съдбовни за Европа" - 1
Снимка: БГНЕС

Напрежение и протести срещу решението на служебното правителство на България да преговаря отново с "Газпром": това са често срещани сцени в българската столица, откакто реформаторското правителство на Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие. Така авторът на статията Филип Фолкман-Шлук описва атмосферата в София. "В момента управлява служебен кабинет на проруския президент Румен Радев", обяснява той.

"В началото на октомври България ще гласува отново, за четвърти път в рамките на по-малко от две години", четем още в статията. И ще трябва да избира "между върховенство на закона и шуробаджанащина, между прозападна и проруска" ориентация. "И залогът за ЕС е много голям", пише авторът.

По традиция България е културно тясно свързана с Русия, а Кремъл залива страната с агресивна пропаганда. Същевременно от години българските граждани протестират срещу шуробаджанащината и проблемите в правосъдието, които държат страната на последното място в класациите за икономическите показатели в ЕС, обобщава изданието. Според различни изследвания, България е разделена поравно между прозападно и проруски настроените граждани и затова резултатът от изборите е определящ.

Правителството на Кирил Петков огласи случаи, които показват как парични потоци от Москва са повлияли на политици в България през годините. Руски дипломати бяха изгонени заради подозрения в шпионаж, а през април Москва спря газа за България, припомня "Ди Велт".

Европа гледа с тревога към България

"Последиците за Европа ще са тежки, ако следващото правителство загърби усилията на Петков и върне България под влиянието на "Газпром"", казва пред "Ди Велт" експертът по българска политика и балкански въпроси Якуб Биеламович, анализатор в Institut of New Europe. Той смята, че в ЕС съществува риск от оста София-Будапеща, която би могла да блокира санкции срещу Москва. "Вероятно България няма да бъде толкова открито проруски настроена, колкото е Унгария в момента", казва Биеламович. "Но правителството в София със сигурност ще намери начин да отлага и да протака мерките", смята експертът. "А Европа и Украйна нямат никаква нужда от нещо подобно."

В последните години България задоволяваше три четвърти от газовите си нужди с внос от Русия, припомня и швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Въпреки това, когато "Газпром" реши да спре доставките на синьо гориво за София, правителството, вместо да демонстрира несигурност, започна да търси алтернативи - бързо започна разговори за удвояване на доставките от Азербайджан и завършване на газовата връзка с Гърция. С рекордното експулсиране на седемдесет руски дипломати Петков също така подчерта на символично ниво, че преувеличаваната, но все пак неоспорима традиционна близост на България с Русия е история, пише още изданието.

Ще потече ли руски газ отново към България?

Но след като правителството на Петков падна, много неща се промениха. Служебният кабинет изпраща донякъде стряскащи предупреждения за снабдяването с необходимия газ през зимата. "Единственото хранилище в България е запълнено едва на 60 процента - много по-малко, отколкото в други страни в Европа", посочва изданието. "Въпросът с какви средства най-бедната страна в ЕС ще се справи със следващи покачвания на цените на газа е напълно основан. И дали въобще ще успее." Авторът подчертава, че без съмнение България се намира в трудна енергийно-политическа ситуация. "Вярно е, че откакто се смени правителството, не бе направено почти нищо за осигуряването на алтернативни доставки. Точно обратното. Лицензът на тръбата с Гърция беше забавен в последния момент (...), а от седемте поръчани танкера с втечнен газ от САЩ шест бяха отказани."

Прозападните гласове в България се опасяват, че чрез енергийната политика се осъществява геостратегическо преориентиране на страната, пише швейцарското издание, а дебатите за газа ще доминират политическата кампания. Дали до изборите въобще ще се стигне до нови преговори с "Газпром" обаче не е ясно. Според енергийния експерт Васко Начев, държавната компания "Газпром" няма да започне разговори с България, за да увеличи натиска върху страната. В сряда руският вестник "Комерсант" написа, че заради договорените наскоро по-големи доставки за Унгария, "Турски поток" няма достатъчен капацитет за доставки за България, обобщава НЦЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    97 10 Отговор
    Съдбовни ли? Да не би да има про-българска партия този път? хаха

    Коментиран от #75

  • 2 Нали сме

    76 6 Отговор
    Н Е З А В И С И М И !? Или сме яко безтегловно - ВИСИМИ ?
  • 3 ГЕРБ

    65 10 Отговор
    Тримата измамници
  • 4 БОЛШЕВИК

    122 37 Отговор
    България откакто е с Европа, нищо добро не сме видяли от тая Европа. Самата Европа не може да опази подаянията които уж дава за България, всичко се краде от политическата пасмина в България! Едно време СССР чупеше ръцете на някои изверги които са се опитали само да крадат такива пари и средства пращани от големия брат!
  • 5 Минувач

    75 9 Отговор
    Съдбовни са най-вече за самите нас, а изборът е от прост по-прост: демокрация или сатрапия, законност или корупция, бъдеще за децата ни тук или в чужбина.
  • 6 България

    109 24 Отговор
    Ще купува от газпром както Германия Австрия Италия Франция Унгария и др.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 среднощен

    89 14 Отговор
    "...Така авторът на статията Филип Фолкман-Шлук описва атмосферата в София. "В момента управлява служебен кабинет на проруския президент Румен Радев", обяснява той..."; DW наричат Президентът на България "проруски" - кога го разбраха..? Когато Радев "наложи" К. Петков в политиката или - когато го "хариза"...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Красимир Петров

    60 10 Отговор
    След 2 октомври редовно правителство няма да има.Радев ще управлява до края на 2022 със сигурност.
  • 11 Урюрвкос

    64 6 Отговор
    върховенството на закона помага на домакинствата в ЕС с реални суми от 150 до 450 евро на месец а за нас само потупване по рамото.
  • 12 12345

    100 19 Отговор
    Тази същата Европа нали още купува руска газ? Значи те могат, а ние не. Лицемери долни.
  • 13 Чочо

    20 41 Отговор

    До коментар #7 от "Кочо":

    По-на изток от Кремъл няма, той е наследник на монголската орда.
  • 14 DW смърди

    97 17 Отговор
    DW никога не мисли доброто на България.
    Всичко, което е добре според DW е зле за България и обратното.
    DW трябва да се забрани!

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пушечното месо

    41 7 Отговор
    Е ценно. Така де, и за Зеленски е ценно.
  • 17 Дааа

    78 11 Отговор
    Европа неим пука за народа ни, а дали ще потече директно газ от Газпром към България. Така става кокуренция на другите дето взимат директно газ от Русия. Затовали докарахте подмяната, да свъгши вашата работа, за вашите интереси, а ние да го ду..ме. Вън Подмяната от България..
  • 18 газпром

    84 12 Отговор
    Ми Германия и всички останали от еврогей съюза защо продължават да купуват руска газ ? Защо плачат като спре ? Защо Украйна не спря транзита на омразната газ а си прибират транзитните такси ? Правителството на Кики т.ъпото беше най-смешната сбирщина о.трепки в историята ни. Дошли на власт с измамата машинен вот .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Малии

    13 38 Отговор

    До коментар #14 от "DW смърди":

    Тебе ще те турим главен цензор на републиката, щом ги разбираш така добре медиите. Само да не се окаже, че четеш главно ПИК.
  • 21 М дааа

    47 7 Отговор
    Еврейските медии какво друго сатанинско могат да измислят ?
  • 22 За едни може

    33 5 Отговор
    …заради договорените наскоро по-големи доставки за Унгария, "Турски поток" няма достатъчен капацитет за доставки за България на руски газ…
  • 23 ПППП

    60 10 Отговор
    Намекват за ВЪЗРАЖДАНЕ, явно сороситте ги е страх, че пак сме в добри отношения с Русия!
  • 24 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    31 9 Отговор
    Груба сметка за цената на 12 години герберски евроатлантизъм:
    1. АЕЦ Белене - 1.2 млрд лв загубено дело плюс поне 800 млн заради възстановяване на проекта
    2. Турски поток - 3 млрд лв
    3. Непоискани трансграничните такси за Трансбалкански газопровод заради Турски поток - 2 млрд лв
    4. Предоставена от ЕК, но непотърсена от Газпром компенсация за над 2 млрд лв
    5. Забавен интерконектор с Гърция - поне 2 млрд лв
    6. Нарочно забавена модернизация на армията, за да се поддържа ремонта на руски самолети в Русия - поне 1 млрд лв
    7. Пропуснати ползи от сделката за БТК, където държавата не упражни своя контрол при продажбата й на ВТБ Русия - поне 300 млн лв
    8. Поддържане монопола на Лукойл - поне 10 млрд непостъпил акциз и данък печалба
    9. Продажбата на Булгартабак на ВТБ Русия, вместо на стратегически инвеститор - поне 400 млн лв
    10. Невъзстановени депозити на държавни компании заради ниска събираемост от КТБ- 1 млрд лева
    Общо: над 20 млрд лева

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мдда

    11 45 Отговор
    Да изринем копейките от властта.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 МирО

    41 4 Отговор
    Миля, че на БГ и трябва пробългарско правителтво, което да мисли първо за българите
    и после рашани, европейци, американци, конгуанци и т.н.
    Като приер - цар Борис III (не напразно с прякор Лисицата) бил е мъдът у конбинативен,
    и най - вече е мислил за БГ. Заради него се утървахме само с бонбандировките на англетата,
    но те винаги са мислили БГ за "нива с картофи" (чърчел)
  • 30 бл.134 в Zап. парк

    24 1 Отговор
    ЕЦБ=КРАДЦИ!
  • 31 За едни може

    48 5 Отговор
    Браво на Орбан! Браво на Унгария!
  • 32 Само Възраждане

    52 5 Отговор
    Нека цяла Европа да разбере какво я чака.Властта се връща при нормалните хора! България на Българите!
  • 33 Бля,бля

    26 18 Отговор
    Въобще не мисля да гласувам. Изборите са предопределени от козяците така че сигурно харвадските мошеници ще ги турят първи ,а за да не се сърди Джермани на толупа ще му е определено 2 място. Няма да допуснат неоколониалистите да изпуснат сговорчивата крава България поне още 5,6 години.

    Коментиран от #34

  • 34 Мдаа

    40 14 Отговор

    До коментар #33 от "Бля,бля":

    Нека опитаме ! Аз ще гласувам за Възраждане
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Линкълн

    11 32 Отговор
    Правителставата на ГЕРБ ДПС, ГЕРБ СДС, и възраждане и про руските партии подчинени на Раден ни връщат в ерата на корупцията бедноста и съветизацията на страната

    Коментиран от #46

  • 37 Гост

    37 1 Отговор
    Глупости, на кой му пука за България освен ако не е келепир???
    България е само територия, която се управлява от "уж" български граждани,обаче истината е друга...!
  • 38 Бой Джордж

    24 3 Отговор
    Изборите изобщо не са важни за България,ние на всеки 6мес си ги правим.Дреме ни!Все сме си най-бедната и васална държава от ЕС.И с избори и без.Един американски посланник ни стига.
  • 39 нормален

    46 5 Отговор
    Не трябва да допускаме кирчо и асен повече на власт трябва да си възстановим отношенията с русия а е електроенергията на българия може да излезе на европейския пазар единствено и само когато доходите на българите се изравнят с тези на водещите европейски държави иначе плащаме високи цени за собственната си енергия като най-големите глупаци

    Коментиран от #50

  • 40 Луд

    29 3 Отговор
    А какво направи ЕС за България....че бая време сме в него.
  • 41 Цезар

    33 2 Отговор
    Страхотни анализатори на българската политика!!!
    За Европа цяло да стане страшно след нашите избори!
    От кога пък Европа е зависима от България?
    Такива смехории!!!
  • 42 Къде ми е нощното шкафче?

    27 3 Отговор
    Инсинуации!До преди една година тия реваха за Боко,а сега ревнали за про100то кири!Това ме навява на мисълта, че от Козяк ще бъде разпоредено ГЕРБ да се коалира с продължаваме промяната.Тежко ни и горко на нас българите!Ако си имахме наш Орбан, всичко щеше да е много по-добре!!!

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Читател

    27 4 Отговор
    Щом последиците за Европа ще са пагубни значи сме на прав път, тоест да изриниме ПП/Празни Приказки/ от политическата сцена.
  • 45 Грую

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "Къде ми е нощното шкафче?":

    Абе и един мъж с топки ни стига ама няма майка която да го роди. Ако знаеш истината за революцията и революционерите направо ще заревеш па тогава кво е било,хептен сергия,та за туй може да се каже че тази земя продажници ражда в изобилие ама патриот и родолюбец в истинския смисъл тази земя не е виждала,всеки патриот докат не му покажат златото или сребърника. Откривам сезона на минусите щото истината боли,нека се почне сега и всеки който хвърли камък да се сети за една своя мръсна тайна.
  • 46 Оня

    15 2 Отговор

    До коментар #36 от "Линкълн":

    Оди си у САЩ тогава, кво прайш тука

    Коментиран от #47

  • 47 Халата

    21 1 Отговор

    До коментар #46 от "Оня":

    Ми той си е в къщи бе пич,то България кво е гето на Америка,я ги виж и Факти най-големите стожери на Американски интереси,неудобен коментар ли веднага се трие. Да знаеш май ние не сме си на място.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 некой си

    12 0 Отговор

    До коментар #39 от "нормален":

    Ти ми отговори първо сектор енергетика касае ли националната сигурност или не я касае,след това може да се проведе много интересна дискусия.
  • 51 Смерть

    12 3 Отговор
    немецким захватчикам! Полный разгром фашистких разбойников! Запад скоро лопнет под тяжестью своих преступлений!

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Иван Петров

    4 14 Отговор
    Сега, когато Кремъл демонстративно заплашва ЕС за едностранно прекратяване доставките на газ е най-малкото неуместно и безотговорно за Служебния кабинет и за проруски настроените ни политици, да твърдят, че Газпром ще осигури енергийната сигурност на страната. И е много показателно, че всички проевропейски партии не реагират адекватно и решително на това ново предизвикателство !
  • 54 Иван Петров

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "Смерть":

    В тази платформа се пише на български език ! И не смесвайте моля антинацистката съпротива (и коалиция от ВСВ) със "залеза" на Свободния свят, в който и Вие живеете без страх от съдебно преследване за това, което мислите и което пропагандирате. Всъщност, ако някой наистина цени Вашето мнение и Вашите действия, то този някой, със сигурност, не е в България...
  • 55 Иван Петров

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Факти,звучи обидно":

    Няма спор за фактите, макар че не всичко се казва....има и положителни неща, с които много бързо свикнахме! Пита се обаче, каква е алтернативата на ЕС и на НАТО !

    Коментиран от #59

  • 56 SDEЧЕВ

    13 1 Отговор
    Човек е зависим от приходите и разходите в пари. Колкото по евтин е газът,толкова по малко сме зависими .човек не може да е независим от водоизточника си
  • 57 баба ти от Пловдив

    3 1 Отговор
    тогава Русия и Турция да върнат Българските архиви, поне от 1878 год до сега! Тонове злато да връщат на България!
  • 58 Аут са тотален

    12 1 Отговор
    Нали се сещате кво значи това значи че зелето и мекеретата зад него ги тресе голям страх че ПП са аут тотален аут Ами така е аут са и слава богу
  • 59 Факти,звучи обидно

    10 0 Отговор

    До коментар #55 от "Иван Петров":

    Истината за съжаление е неприятна,защото всяка държава която иска да е суверенна бива репресирана или ако не подлежи на дресировка бива изхвърлена зад мостика,пример Северна Корея. Колкото и да изглежда ,че са в нечие гравитационно поле те просто са дразнители на Америка но го правят с финес без да губят идентичност,трудно за обяснение но точно тази дразнителност към Америка при тях е коз. Сега парадираме,че имаме уникално местоположение като географска точка но се навеждаме на всеки, в задачата се пита защо. Щом сме кръстопът им с кво да им го шунтираме на всички наред,пример - не ме кефиш айре транзит през Гърция,; онея приятелю не си играят, на всеки километър такса и таксичка, свят ще им се завие на урунгелите. Тъй ,пънат ли се айре затворят въздушното пространство и става играта бабина ти трънкина,нали сме малка площ айре през Румъния или Гърция и да видим онея как ще ги въртят на шиш. Разработване на залежи ли,айре Дънди Прешъс у Канада и толкоз . Енергийно казино ли,че не беше ли енергетиката към национална сигурност не спада ли в тя графа. Октопода ни олазил ама иначе не сме били блажни,ми да се изнася бе ,щом сме сухари. Те тъй де трябва ни един Ким Чен Ун на анаболи и всичко да видиш как ще се нареди със сеир по стадионите,ама не футболен а куршумен.
  • 60 Сес

    12 1 Отговор
    А европа не ни залива с фалшива пропаганда...защо не показват протестите в чехия...и европа купува руски газ..какво се правят на божи кравички...за тях може за нас не може газпром за това орбан не вярва на евросъюза..само ние си сваляме гащите.. али европа ни затвори блоковете в козлодуй...корумпета са европа..и прилагат корупцията си в българия..и после ни говорят за върховенство...и разни простотии..евросъюза са болни мозъци под натиска на сащ..щом снабдяват украйна с оръжие..значи не искат да спре войната...избраха си една жертва наркомана зеленски..но русия не е българия..имат всичко от до..ние с голите си обещания..нямаме нищо...дупедавци като кирчо...и много други..с болни амбиции
  • 61 Просветен илюминат

    9 0 Отговор
    Какво се промени откакто сме в ЕС като заплати и пенсии спрямо другите европейски държави?
    Корупцията и олигархията тук и в Русия може да се каже,че са едно към едно
    Създава се само илюзия,че в други държави живота е по-добър, просто всичко е едно и също.
    Човек живее в една ферма където е роб и условията за живот са различни.
    Само робите имат нужда от водачи.
  • 62 Артилерист

    12 1 Отговор
    Уважението на болшинството от българския народ към Русия никога няма да е история. Заради изгонване на руските дипломати ПП няма да получи процентите, които т.нар. социолози им предричат.
  • 63 Светослав

    6 2 Отговор
    Тук много разбирачи пишат,но никой не ми плаща сметката!!За украинците давам помощи ,а на мен))?Айде стига толкова малоумни изцепки,всеки си гледа джоба!!На който му е слаб акъла,да му е як джоба

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ники

    8 1 Отговор
    България да си гледа националния интерес, после европейските глупотевини.... Как Орбан си напълни 5 хранилища с газ, как си резервира допълнително. Мисли за норода си. Нали и Унгария е член на ЕС. Ако могат да договорят с Газпром, да договарят условия. Защо ние обкиновените хора трябва да плащаме цента, заради националните предатели. Договора е договор. Като има взаимен интерс, защо да не си стиснат ръцете>>>

    Коментиран от #68

  • 67 Недодялан

    3 2 Отговор
    Сега плюете ПП, а вие тогава същите я избрахте. Сега сте на обратно мислене, но след време пак няма да сте доволни. Защото сте като овците, погледнете коментарите и ще се убедите.
  • 68 Ивчо

    4 5 Отговор

    До коментар #66 от "ники":

    Какъв национален интерес? Путин като обяви, че азбуката е на македонците, как реагирахте като национален интерес? Какво направи България толкоз, че я обяви неприятелски държава? Значи той може да прави каквото иска, а българите както винаги да са послушни слуги. Това ли е достойнството ни?
  • 69 комшията

    9 1 Отговор
    ЕС ни прецакаха директната газова връзка- южен поток. А сега ни дават акъл от кой да купуваме газ и от кой не. Това ли ви е демокрацията другаре от Брюксел. На изборите ние сами ще решим от кой и с кой, спете спокойно.

    Коментиран от #71

  • 70 Критик

    1 7 Отговор

    До коментар #63 от "Светослав":

    Че само ти ли си плащаш сметките, бе българино? Само гледай да не паднеш на нивото на украинците и да си изгонен от дома си, тогава и сметки няма да имаш. Тогава може би и гръб няма да те засърби, като те подгонят снарядите.
  • 71 До комшията

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "комшията":

    Като сме били дупедавци и навремето не сме си гледали сметката, а сме се доверявали само на един, сега този един ни заби нещото в д....о и сме на този хал.
  • 72 боцко

    2 0 Отговор
    Защо бе! нали слагаме максимална цена - 10 гривни у 30 мъниста, пък не ни дават да "си купуваме" от Русия! А Европчаните "си напазаруваха" авоарите им! А ние - не може, няма да остане!
  • 73 боцко

    1 1 Отговор
    а тия айдуци от снимата - как само "напазаруваха" от нас
  • 74 Един

    1 0 Отговор
    Ей, тия от Долче Веле то са много продажни душици. И то на дребно, тъй като не им плащат кое знае колко.
    А изборите щяха да бъдат съдбовни, ако се появи истинска про-българска партия. Ама няма!! Само крадлив слугинаж е допуснат за пореден път!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Клошар

    2 0 Отговор
    Язе ,съм за ПП искам Кирчо да мандръска ленка,,а кокорчо е пичага...
  • 77 Зевзека

    3 0 Отговор
    Усилията на Петков? Значи запада заявява, че са спуснали Петков да им води тяхната война за сметка на живота на българите? Какво всъщност казва запада? Че пак са ни ползвали за опитни бели мишчици в техния експеримент? Леле! Е, благодаря, че го признаха де!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ТРИМАТА ГЛУПАЦИ И ПОДЛОГИ НА БАЙГЪН !

    1 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИ !
  • 83 ЕТО ГИ КРАДЦИТЕ НА 9 МЛРД ЗА 7 ДНИ !

    1 0 Отговор
    ....................................................................................