Last news in Fakti

7 Септември, 2022 22:43 1 305 2

Италианска мисионерка беше убита от джихадисти в Мозамбик

  • мозамбик-
  • католическа мисионерка -
  • италия -
  • североизточен мозамбик

Католическа мисионерка от Италия е била убита при атака срещу мисия в Североизточен Мозамбик, район - мишена на нападения от страна на джихадисти през последните пет години

Католическа мисионерка от Италия е била убита при атака срещу мисия в Североизточен Мозамбик, район - мишена на нападения от страна на джихадисти през последните пет години, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на местната конгрегация от днес.

Сестра Мария де Копи е била от убита от терористи, които са атакували католическата мисия в Чипене, уточниха от женския орден "Сестрите-мисионерки комбонианки". Мисията се намира в района на Накала, пристанищен град в североизточната провинция Кабо Делгадо - епицентър на джихадистките атаки в страната. Нападателите са запалили и унищожили църквата, помещенията, в които са живеели на монахините, както и болницата и автомобилите на мисията" се казва още в съобщение на ордена. Две други мисионерки, италианка и испанка, са успели да избягат и да се скрият в гората с група млади жени.

 

Според италианската преса осемдесетгодишната сестра Мария де Копи е работила в Мозамбик от 60-те години на миналия век. Католическата мисия приютява бягащи от домовете си заради джихадистките атаки в страната.

Нападенията и насилието са взели около 4000 жертви от октомври 2017 г., а 820 000 души са напуснали домовете си според неправителствената организация "Аклед" (Acled), която събира данни от зони на конфликти по целия свят.

Северната провинция на Мозамбик Кабо Делгадо, граничеща с Танзания и богата на природен газ, е единствената част от страната с преобладаващо мюсюлманско население. Този район е и един от най-нуждаещите се от помощ в една от най-бедните страни в света.

След сериозната атака в град Палма през 2021 г, която принуди френския енергиен гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) да спре проекта си за природен газа на стойност 16,5 милиарда евро, нападенията изглежда намаляха, съобщава АФП.

През последните месеци обаче се наблюдават спорадични атаки в съседните на Кабо Делгадо провинции. Повече от 3100 войници от други африкански държави бяха разположени в района преди повече от година в подкрепа на армията на Мозамбик.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дар

    0 3 Отговор
    Има. Газ
    Кой. Кара. Джихаджистите.. Да изгонят. Ордена
    На. Кого. Му.. Трябва. Газ. И. Няма547
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.