Last news in Fakti

9 Септември, 2022 09:17 5 147 44

Енергийният хазарт на Путин може да е нож с две остриета за Русия

  • путин-
  • газ-
  • европа-
  • доставки-
  • ес

Точно преди ЕС да обяви намерението си да наложи таван на цената на внасяния от Русия газ, Путин заплаши да спре доставките

Енергийният хазарт на Путин може да е нож с две остриета за Русия - 1
Източник: БГНЕС

Заплахата на руския президент Владимир Путин да спре напълно доставките на енергоресурси за Европа заради задълбочаващото се противопоставяне около Украйна може да се окаже нож с две остриета за самата Русия, пише Ройтерс в анализ.

Точно преди ЕС да обяви намерението си да наложи таван на цената на внасяния от Русия газ, Путин заплаши да спре доставките, ако подобни ограничения бъдат приети и добави, че Западът "ще замръзне като опашката на вълка" от популярната руска народна приказка.

Спирането на енергопотоците към Европа от Русия, най-големият износител на природен газ в света и вторият най-голям износител на петрол след Саудитска Арабия, най-вероятно ще разтърси допълнително глобалните енергийни пазари и ще изправи световната икономика пред още по-високи цени.

През август, когато цената на газа в Европа беше около 2200 долара за 1000 куб. м, шефът на руския газов монополист "Газпром" Алексей Милер каза, че през зимата може да достигне 4000 долара.

Но пък ако ЕС изпълни плана си да се откъсне от руската енергийна зависимост, от това ще пострада и самата Русия.

Руски стратегически документ, видян от Ройтерс и обсъждан от правителството, определя "ограниченията и рисковете" за енергийния сектор от конфликта, включително и по отношение на субсидирането на вътрешното енергийно потребление от международните клиенти.

"Намаление на доставките до чужди потребители ще създаде дисбаланси в системата, в която ниските цени на вътрешния пазар се компенсират от приходите от износ", се посочва в документа, обсъждан на закрито заседание на кабинета на 30 август, председателствано от премиера Михаил Мишустин.

"В резултат не е изключено да се стигне до недостиг на средства за развитието на газификацията на някои региони", се казва в документа, озаглавен "За стратегическите насоки на дейност в новите условия за периода до 2030 г."

Ако ЕС успее до 2027 г. да се освободи изцяло от руския газ, бюджетните приходи на Русия ще падат с 400 милиарда рубли (6,55 милиарда долара) годишно до 2030 г., се твърди в документа. Ако Европа спре да внася руски газ, това ще доведе до намаление на износа от Русия на 100 милиарда куб. м газ годишно до 2027 г., почти половината от реализирания през 2021 г. износ.

В резултат инвестициите в газовия сектор за осемте години до 2030 г. ще намалеят с еквивалента на 41 милиарда долара. На въпрос на Ройтерс от Кремъл отговориха, че нямат какво повече да добавят към думите на Путин.

Енергийните карти на Путин

Продажбите на петрол и газ на Европа са сред главните източници на твърда валута за Русия, откакто малко след края на Втората световна война съветските геолози откриха находища на тези горива сред блатата и замръзналите територии в Сибир.

А откакто Борис Елцин предаде в последния ден на 1999 г. ядрените кодове на бившия агент на КГБ Владимир Путин, той започна да ползва тези енергийни приходи, за да върне на Русия част от влиянието, което тя загуби след разпада на СССР през 1991 г.

Влязъл в пряка конфронтация със Запада заради Украйна, Путин разиграва отново енергийните си карти, ползвайки ги като един от малкото инструменти, с които Москва разполага срещу доминираната от САЩ глобална финансова система.

Той твърди, че Русия печели, а не губи от конфликта, тъй като е поела по нов път.

Путин, който през октомври ще стане на 70 години, постоянно повтаря, че ако Европа не иска да купува руски петрол и газ или наложи таван на цените им, Русия ще пренасочи доставките към големите държави в Азия като, например, Индия и Китай.

Но за да осъществи това си намерение, Русия трябва да ускори строежа на газопроводи на изток, се посочва в правителствения документ.

"Силата на Сибир-1" е единственият голям газопровод, който свързва Русия с Китай. Очаква се през 2022 г. по него да бъдат доставени 16 милиарда кубически метра газ, или едва 11 на сто от това, което Русия обичайно доставя на Европа годишно.

"Силата на Сибир-2", който върви към Китай от газовите находища Бованенково и Харазавей на полуостров Ямал, е започнат, но е далеч от завършване.

Енергийна свръхсила?

Ако Европа успее да намери алтернативи на руските енергоносители, Москва ще се изправи пред сериозни предизвикателства. "При реализация на най-негативния сценарий се очаква към 2027 г. европейските страни напълно да прекратят ползването на руски петрол, което ще засегне тежко петролопровода "Дружба" и руските балтийски пристанища", се казва в стратегическия документ.

По "Дружба" през 2021 г. са преминали 36 милиона тона петрол, а в балтийските пристанища са били товарени между 60 и 80 милиона тона годишно в периода 2019-2021 г. "Старите предизвикателства, свързани с ръста на цената на производството в резултат на усложненото изпомпване на петрол от земята и увеличаването на дела на трудните за извличане запаси, ще бъдат допълнени от нарастващите разходи за преориентиране на експортните потоци и увеличеното търсене на танкери", се предупреждава още в документа.

Изолиран от западната технология, руският енергиен сектор ще бъде изправен пред серия трудни избори, що се отнася до втечняването на природния газ и до добива и рафинирането на петрол. "Изтеглянето на технологичните партньори от проектите за производство на втечнен природен газ ще забави във времето въвеждането в експлоатация на нови мощности", се твърди в документа.

И докато Русия успее да се адаптира към новата ситуация, ще има спад на износа на петролни продукти с почти 55 процента спрямо нивата от 2021 г, или с около 80 милиона тона, което от своя страна ще доведе до спад на рафинирането с около 25-30 на сто, а това ще породи трудности при осигуряване на достатъчно бензин и подобни продукти за вътрешния пазар, което пък ще повиши цените, посочва още документът.

И докато "Газпром" се справя добре през последните месеци, а печалбата му за първото полугодие възлиза на рекордните 2,5 трилиона рубли, компанията е изправена пред сериозни проблеми в дългосрочен план. Разполагаща с 15 на сто от глобалните и 68 на сто от руските залежи на природен газ, на нея ще ѝ се наложи да избира - или да замрази много от кладенците си, или да изгаря газа, който добива. От "Газпром" очаквано не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    36 37 Отговор
    Путин е гадняр

    Коментиран от #11

  • 2 Абе вчера писахте че

    34 13 Отговор
    са загубили енергийната война, по думите на световноизвестните експерти от "Бесарабски фронт", сега било нож с две остриета.

    Коментиран от #6

  • 3 Адам Хилтън

    40 16 Отговор
    По-скоро санкциите на ЕС, Русия спря енергийните доставки в отговор на тях, или забравихте?

    Коментиран от #28, #38

  • 4 да де

    32 13 Отговор
    Същото може да се каже и за енергийния хазарт на запада или ще се получи, или не. Въпроса е на кой шансовете са по-големи, кой държи козовете.
  • 5 Последния Софиянец

    31 11 Отговор
    Какво стана със Свободния пазар?

    Коментиран от #13

  • 6 Гаглей

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Абе вчера писахте че":

    Цитират различни източници. Кво не ти е ясно?!?!
  • 7 Урюрвкос

    24 11 Отговор
    срещу някаква държава има въведени 8 пакета санкции и е длъжна да си подарява суровините. Прилика с Германия след втората световна когато даваше територии, плащаше репарации и до днешен ден Полша иска още пари. Фашизма иска реванш от Москва.
  • 8 Култура миянко

    24 10 Отговор
    Пак хайли лайкли,хайли ънлайкли,тинтири минтири и т.н.Абе не знам какво толкова са се загрижили за газа и петрола на Русия.Какво ще го прави си е проблем на Русия.Да му мислят европейците от къде ще вземат и на каква цена.А може би цената няма значение в обединения въздух под налягане?
  • 9 Русофоб

    27 15 Отговор
    И аз като русофилите ще се радвам Путин да спре газа за ЕС за да се види че можем и без него
  • 10 Бургазлия

    25 21 Отговор
    Путин има видео в ютюб в което казва,чв си изпълнява договора,според заявените количества газ,но газопровода през Украйна са върнали кранчето,а другият през Полша,поляците са го спрели понеже подлежал на санкции...така ,че какво ревете Европа нали искате санкции за Русия оправяйте се без руски газ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пешо

    22 13 Отговор
    Като спре тока и ти измръзнат пръстите, няма да ти е интересно, какво са казали Ройтерс за ножа.
  • 13 АУУУУУ

    19 22 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Същото , каквото стана с руските танкове които чакахте на Орлов мост......... ИЗГОРЯХА ....
  • 14 ройтерсови приказки

    18 10 Отговор
    Вместо да се замисли какво лекомислено преустройство на енергоснабдяване си спретна ЕС взел да коментира тези които нямат проблеми? Това не топли.
  • 15 Киро

    16 9 Отговор
    Бай дрън, иска да минава газта през една тръба и Хънтър да е доволен.Ще тръгне , но през СП-2.То от там тръгна и целия проблем.Войната за тръбата/търбата/.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Който има

    15 10 Отговор
    Ресурси и храна ще оцелее. Другите да му мислят, със съсипано земеделие и животновъдство. Китай и Индия във възход, ресурси и храна на нормални цени. Западът следи температурите и вкарва в ЗаНдана. Като гледам тази зима остРието е в гърЛото на народите на Европа, без икономиката на Германия ЕС е кръгЛа нула. Завидя ни Англосаксия, че една година Европа беше в растеж. А социалните бунтове предстоят в Европа и САЩ, междинни избори.
  • 20 Енергетика

    18 13 Отговор
    Нещо се объркахте, Руски газ винаги има кой да купува в Азия и ще вземе количествата които бяха за ЕС. ЕС няма от къде да купи газ дистатъчен за икономика и домакинствата. До 2027 икономиката, на ЕС ще изчезнала 2027 пъти без руски газ и петрол.
  • 21 Анализатор

    17 20 Отговор
    Путлер, ти вече си излишен!
    В историята ще бъдеш записан, като руски варварин, под чието вещо ръководството Русия стигна дъното, както във военен, така и в исторически и политически план.
  • 22 8888

    17 16 Отговор
    Не кон, а мачка ви го натресе соросоиди. Подкрепата за фашистите в Окрайна ще ви струва икономиката цялата.
  • 23 мухахахаххаа

    16 17 Отговор
    Русия има запаси от газ а 100 години напред. Европа има запаси от иди оти за 300 години напред.
    Толкова за такива "анализи".
  • 24 Коки

    14 10 Отговор
    Безумната идея за установяване на контрол на „световното правителство“ над Русия
  • 25 Укровермахт

    17 12 Отговор
    Над Европа облаци мрачни се спускат! Енергиен глад, двуцифрена инфлация, признаци на рецесия, страх от „студомор“...
  • 26 Юропейски бюрократ

    15 8 Отговор
    "Ако ЕС успее до 2027 г. да се освободи изцяло от руския газ...". Ами ако не успее? Отделно сега е 2022г., зимата още не е дошла. Къде е 2027г.? Какво ще правят добрите европейски бюргери до тогава? Все ще си ходят мити недомити? Вкъщи с балтони и кожуси? Всеки месец сметки до небето? Ама разглезения юропеец, колкото и макарона да повтаря, че е свършила ерата на благоденствието, на таквиз ексцесии не е свикнал. Тия бюрократи в ЕС сериозно ли си вярват? Едеоти ли са или правят всичко това напълно съзнателно?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Цвятко

    14 17 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    А санкциите бяха наложени в отговор на необоснованата агресия на Путин, забрави ли? Изтегля се от Украйна прибира си бимбите и санкциите падат. Кое не е ясно?

    Коментиран от #32

  • 29 Кимбо

    12 6 Отговор
    Няма нужда да си измисляте...
    Казиното го играят в ЕС, с качване на залога на слаби карти...
    Путин винаги и сега иска дългосрочни предвидоми договори на ниска цена.
    Казал го е 100-на пъти. Няма смисъл на му слагате своите думи в устата.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 смока

    9 11 Отговор
    Путин е голяма работа.Така се действа когато трябва да защитаваш интересите на народа си.И го прави човека.Така трябва.Вземете положителен пример.Имате нужда и то голяма.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Не знам някой

    7 4 Отговор
    да е спечелил от хазартна игра. Обикновено печели банката, в случая САЩ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ааа

    8 3 Отговор
    Журналистите газ не дават. Зимата на Европейското недоволство предстои. ...
  • 40 Да знаеш

    5 2 Отговор
    Бебетката може да привика само бай Издън, щото бЕха на един акъл!
  • 41 наш

    3 0 Отговор
    Що търкати вееее.Ааа неудобен.Ясноооо.
  • 42 Путин ще търси купувачи

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Спеца":

    На Путин ще му е още по зле!
  • 43 СМЕХОТВОРНА СТАТИЯ

    4 6 Отговор
    РУСИЯ ИМА ДОСТАТЪЧНО ПАЗАРИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ. ЕВРОПА НЕ МОЖЕ ДА ДИКТУВА ПРАВИЛА НО ВСЯЧЕСКИ СЕ ОПИТВА ДА СИ САМОУБИЕ ИКОНОМИКАТА ПОД ДИКТАТА НА САЩ.

    Коментиран от #44

  • 44 Данчо

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "СМЕХОТВОРНА СТАТИЯ":

    Смешен си ти. Раша даваше на Европа 130 млрд кубика на година. Китай взема в пъти по малко. За повече трябва газопровод с дължина 5000 км. Путин мисли ден за ден.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания