Last news in Fakti

14 Септември, 2022 13:41 1 092 4

ВМРО-ДПМНЕ предложиха "правно неиздържан референдум"

  • северна македония-
  • сдсм-
  • българия-
  • ес-
  • референдум-
  • вмро-дпмне-
  • скопие

От ВМРО-ДПМНЕ казаха, че управляващите са отхвърлили референдума, защото се страхуват

ВМРО-ДПМНЕ предложиха "правно неиздържан референдум" - 1
Снимка: Shutterstock

И от СДСМ излязоха с изявление тази вечер, след като председателят на парламента Талат Джафери отхвърли като противоречащо на конституцията на Република Северна Македония предложението за референдум по Договора за добросъседство с България, а от ВМРО-ДПМНЕ казаха, че управляващите са отхвърлили референдума, защото се страхуват от начина, по който хората ще гласуват, предаде БТА.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не са изразили позицията си в парламента при ратифицирането на Договора за добросъседство с България и дори не са гласували „против“, а сега искат да се скрият зад народа, каза в изявление координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески.

„Нашето членство в НАТО зависи именно от резолюциите и договорите, които са ратифицирани в парламента. Мицкоски просто търси алиби за собствените си провали. Затова му хрумна пет години след като беше ратифициран, да се опита с измама да оспори договорът, който между другото допринесе за членството ни в НАТО и за който самият той каза на добър български език, че „подкрепя всичко, което е добро и за двете страни”, каза Митрески, припомняйки отговора на Християн Мицкоски на въпрос на тогавашния български премиер Бойко Борисов на конгреса на ЕНП в Загреб през 2019 г. дали подкрепя договора с България.

Йован Митрески изрази позицията на СДСМ, че предложения от ВМРО-ДПМНЕ референдум противоречи на Конституцията и трябва да бъде отхвърлен.

„Конституцията като най-висш нормативен акт е ясна. Член 118 ясно постановява, че ратифицираните международни договори са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон. Договорът за добросъседство с България е международен договор и според конституцията правното му действие не може да бъде променяно със закон. Очевидно е, че Мицкоски съзнателно измисли и представи тази инициатива по правно неиздържан начин, с единствената цел да създаде напрежение, да манипулира хората, съзнавайки, че няма да успее”, каза Митрески, допълвайки, че днешната ВМРО-ДПМНЕ не е същата, като тази от 90-те години, когато от партията са гласували „държавни и стратегически решения за членството на страната в ЕС и НАТО“.

„Мицкоски е против ЕС и НАТО, той иска да спрем, да се върнем към времето на стагнация и изолация. Всеки знае, че този референдум няма да успее и не е замислен по този начин, за да успее. И самият той знае, че няма да успее. Затова иска да се скрие зад гражданите. Защо? Нали казва, че когато има избори ще вземе властта, така че може сам да прекрати Договора. Той иска да има алиби за това, че няма да го направи, защото говори едно пред членовете на партията си, друго на протестите, трето на други места. Преди ВМРО-ДПМНЕ гласуваха държавни и стратегически решения за членството ни в ЕС и НАТО, а днес с това ръководство правят всичко, за да спрат нашия европейски път", каза още Митрески.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 1 Отговор
    Когато демокрацията се нарушава в колония, няма проблем.
  • 2 Пучо Капучо

    3 0 Отговор
    Нашите убавци, ако се наложи 19 години и 9 месеца няма да съставят стабилно правителство, докато макенцата не клекнат пред българските изисквания относно ЕС. И изглежда някои хора в РСМ са почнали да сгряват за какво става дума. Следователно, Мицкоски няма кой да го остави да си разиграва коня...
  • 3 Русенец

    0 0 Отговор
    управляващите са отхвърлили референдума, защото се страхуват от начина, по който хората ще гласуват, --------- Е, то затова отхвърлят и референдумите за членство в НАТО и ЕС.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: