Last news in Fakti

14 Септември, 2022 18:09 4 966 37

Става все по-скъпо в Полша, магазини фалират

  • полша-
  • инфлация-
  • икономика

Властите във Варшава трябва някак да се борят с инфлацията, но и не желаят да си навличат гнева на населението преди предстоящите избори

Става все по-скъпо в Полша, магазини фалират  - 1
Снимка: DW

Едни се запасяват с провизии, други съкращават разходите си, трети сами си събират в гората дърва за огрев: високата инфлация принуждава поляците да вземат непопулярни мерки. По-скъпо не е било от четвърт век насам.

Правителството във Варшава е изправено пред дилема. Властите трябва някак да се борят с инфлацията, но и не желаят да си навличат гнева на населението преди предстоящите избори.

Кварталните магазинчета трудно се справят

Колбаси, буркани с кисели краставици, сухи супи, малко плодове, зеленчуци и бира - магазинчето на Пани Агнешка се казва “Деликатеси". Така в Полша наричат по-малките магазини за хранителни стоки, което няма нищо общо с деликатесни стоки.

За много поляци тези познати квартални магазини с претъпкани лавици са мястото, на което те редовно пазаруват. Високата инфлация обаче се отразява тежко и на тях: 16-те процента поскъпване се струват дори твърде малко на собственичката на магазина. “За мен това е само официалната версия. Ако съдя по цените на продуктите бих казала, че инфлацията е над 100%. Особено млечните продукти, брашното, захарта и олиото са поскъпнали извънредно много”, казва Агнешка.

Тя разказва, че не успява да договаря толкова добри условия за отстъпки за малкото си магазинче, колкото големите вериги супермаркети. Клиентите си правят сметката и купуват по-евтиното, а магазини като този на Ангешка загиват. Само през първата половина на тази година в Полша са затворени повече от 3500 малки магазина като нейния.

"Вечесестрахувам”

Вече има и хора, които ходят в гората да събират дърва за огрев преди началото на новия отоплителен сезон. Други се запасяват с провизии и се отказват от ненужните разходи. Сделките с имоти намаляват, но наемите се увеличават. Настроението по улиците на Варшава не е добро. "Вече се страхувам. В началото не ми се налагаше да обръщам толкова внимание на цените, но сега инфлацията е толкова осезаема, че за същите пари купувам много по-малко. А заплатите, за съжаление, са същите като преди”, казва жена от полската столица.

Инфлацията се дължи главно на руското нападение срещу Украйна, твърди министър-председателят Моравецки. По-рано правителството удължи срока на действие на антиинфлационните мерки до края на годината. Те предвиждат нулев ДДС върху основните хранителни продукти и природния газ и по-ниска ставка за горивата и електроенергията.

Помагат ли мерките на правителството?

"Въпреки че икономическото ни положение е много добро и няма криза, се сблъскваме с висок процент на инфлация”, казва ръководителят на полската Национална банка Адам Глапински. По думите му нормализирането на инфлацията ще отнеме около две години. “Затягаме винтовете, доколкото можем. Но не искаме и да лекуваме пациента, като го убием."

Централната банка вече повиши основния лихвен процент - за единайсети път от началото на кризата - до 6,75%. Това ще бъде тежест за икономиката и капан за многото кредитополучатели, които, както е обичайно в Полша, нямат фиксирани лихвени проценти.

Икономистите се оплакват, че повишаването на лихвения процент едва ли ще повлияе на инфлацията, ако правителството едновременно с това пусне в обращение големи количества пари преди изборите през следващата година. По този начин инфлацията отново би се увеличила.

Втора работа

Пани Агнешка в малкия си магазин не е особено обнадеждена от всичко това. "Ако скоро работим само за да си плащаме сметките и не печелим нищо, тогава няма как - ще затворим.” Освен магазина, тя има и втора работа - като медицинска сестра. Нищо чудно това да се превърне в основното ѝ занимание.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вашето Мнение

    113 4 Отговор
    Неска фон лайен е казала на обикновен европеец, че Путин трябва да му плати сметката за газ и ток. Европа загива, заради алчни и назначени от шаш послушковци

    Коментиран от #4, #36

  • 3 Мдаа..

    112 5 Отговор
    Русофобията струва мноого пари..Кеша започва тепърва..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ДА МРЪТ!

    117 6 Отговор
    Поляците си го заслужават, щом слушат САЩ и евреите
  • 6 Адам Хилтън

    90 3 Отговор
    Еми като подкрепят "сегашното нещо", ще фалират. На САЩ им е лесно, те газ от Русия не внасят, ама цяла Европа внася - и сега както след Втората световна война, познайте кой ще стане кредитор на Европа?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    77 3 Отговор
    Идва голямото зануляване и Новия световен ред на Антихриста. Както бяха казали на световния икономически форум преди две години: Няма да имаш нищо и ще бъдеш щастлив.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гешо

    51 0 Отговор
    Някои фалират, а други пълнят сметки в какво се сетите от разпределителя Зелдал.Месото е евтино.
  • 11 Пешо Софиянец

    25 8 Отговор

    До коментар #9 от "Вашето Мнение":

    Ама окупаторите , нещо решили и си се връщат И......кофти, празника свърши.
  • 12 Човешка ценност

    18 3 Отговор
    Може ли аз да имам приятно и хубаво бъдеще за цели десетилетия в моят живот?
  • 13 12345

    80 4 Отговор
    Да няколко месеца ЕС ще е история. Жалко за клетите македонци. Не можаха да му си порадват.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Розата

    59 2 Отговор
    Нищо им няма!Айде да дундуркат бежанците!Ще си платите като попове!
  • 16 ежко

    69 3 Отговор
    Дръжте се поляци!Важното е,че имате Била и Лидл!И газа ви е демократичен!Другото, няма значение.Санкциите срещу Русия искат жертви.Е, няма да са политиците ви, но нищо!Важното е работа да се върши!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 така е при нас

    45 2 Отговор
    който се зъби на руснаците открито - висока инфлация
    при швейцарците - най ниска инфлация и си трайкат
  • 19 Онзийййй

    44 1 Отговор
    Защо не пушите за Българския стандарт на живот,най ниски заплати високи цени в магазините
  • 20 СССРБарета

    40 7 Отговор
    Путин, Байдън, Фондърлайън..... всички са в един отбор и работят заедно в синхрон за великото зануляване! Миналата година Путин и Байдън бяха насаме във вила в швейцария бяха толкова влюбени и се прегръщаха и се хвалеха един друг! Целта на войната е да бъде дълга! Затова русия не воюва както трябва и затова западът не помага на украйна както трябва! С дългата война ще се опустошат икономиките на отделните държави и тя ще бъде оправдание за нищетата след нея!

    Коментиран от #25

  • 21 Защо ние извикат наш баце

    34 3 Отговор
    да им оправи икономиката? Той обещава мигом инфлацията да спадни под 2%, цените да паднат, газ да потече отвсакъде.
    Борисов е верният човек. Явно няма да му се случи повече в България.
  • 22 Вземете спешни

    38 6 Отговор
    Мерки. Сложете още санкции на руснаците и всичко ще си дойде на мястото.
  • 23 Така е

    3 39 Отговор

    До коментар #17 от "Лудостта е закон":

    Клошари са руските войници! Виж им снаряжението и облеклото!

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Соваж бейби

    34 1 Отговор
    Ами на хитрата Лисана така и се полага ,да помолят украинците за съдействие.Не че положението е по розово в другите европейски държави ама Полша не я обичам ,пада им се Божия гняв първи те си кусат,краварите са далеко ама тези яко им се пише ,не мисля че Русия ще забрави поведението на Полша .
  • 25 Соваж бейби

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "СССРБарета":

    Възможно е и да сте прав ,втори човек от когото го чувам сте вие .Дядото често повторя че с тази лоша атмосфера ,омраза и целият свят който върви към деградация .Света има нужда от война ,хората малко да паднат на Земята и злобата да се отмие ...често си мисля че започва да го хваща деменция човецеца 99 години навърши тази година .Дано не сте прави и двамата защото това ще се отрази на бедните и средната класа ,богатите тях няма какво да ги мислим от клуб Милионер.
  • 26 САЩ СА ФАНАЛИ ЗА ГУШМАКА ПОЛЯЦИТЕ ......

    34 0 Отговор
    НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НОВИТЕ Ф35 ДЕТО ЩЕ ДОДАТ СЛЕД 20 ГОДИНИ ! ЩЕ ИМ СКЪСАТ Д......... ОТ РАБОТА ЗА ТИЯ МИЛИАРДИ ЧЕ И ТАНКОВЕ СА СИ ПОРЪЧАЛИ ТЪПАЦИТЕ !
  • 27 РУСНАКА С ЕДНА КАША И ПАРЧЕ ХЛЯБ СТИГНА

    32 1 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    ДО БЕРЛИН ............... СЕГА ЩЕ СТИГНЕ ДО БЯЛАТА КЪЩА !
  • 28 ха-ха

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    Зависи къде гледаш и какво гледаш.
  • 29 Тонката

    25 0 Отговор
    "Едни се запасяват с провизии, други съкращават разходите си, трети сами си събират в гората дърва за огрев: високата инфлация принуждава поляците да вземат непопулярни мерки."

    Високата инфлация бледнее пред глупостта на полското правителство....😂
    То не че и при нас е по-различно, но да не забравяме, че и ние не сме много по-различни от поляците....Като управление....😂
  • 30 Пешо

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен - _Язовец":

    Някога казваха за ссср - щом правят танкове, ще ги накарам да ядат танкове. Е... сега полша прави оръжие за украйна - нека яде оръжие
  • 31 Помагате на Украйна

    17 0 Отговор
    От какво се оплаквате краварите не ви ли възнаградиха за слугинството?
  • 32 хммм

    10 1 Отговор
    Фашиста на Полша да подава оставка!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 уaйтнoйз

    4 0 Отговор
    Пани Агнешка в малкия си магазин.. просълзих се от смях
  • 36 САНКЦИИТЕ РАБОТЯТ❗❗❗❗❗

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вашето Мнение":



    "Става все по-скъпо в Полша, магазини фалират"


    Санкциите работят! Време е за нови! Още може!
    😀😁😄



    😉
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания