Last news in Fakti

15 Септември, 2022 13:47 2 148 7

Стотици румънци са получили SMS, че ще останат без ток

  • ток-
  • смс-
  • румънци-
  • румъния-
  • електричество-
  • измама-
  • хакери-
  • ес

Властите предупредиха хората да не влизат в посочения линк

Стотици румънци са получили SMS, че ще останат без ток - 1
Снимка: Shutterstock

Киберпрестъпниците се възползват от енергийната криза: стотици румънци са получили SMS съобщения, че от определена дата ще останат без ток. В предупрежденията се казва, че е издадена сметка за ток и електричеството ще бъде спряно на определена дата, ако не се влезе в конкретен линк, откъдето се извършва плащането, съобщава телевизия Диджи 24, предаде БТА.

Властите предупредиха хората да не влизат в посочения линк и да не предоставят личните си данни. Рамона Дабижа, представител на румънската полиция, посъветва хората, които са влезли в линка и са въвели финансови данни, да се свържат възможно най-бързо с банката, в която имат сметка. Представителката на полицията призова още хората, които са се подвели, да се свържат с полицията.

Властите уточняват, че тези, които получават сметки от доставчиците на електроенергия, трябва да знаят, че както в имейла, така и в текстовото съобщение се посочва кодът на клиента и точната дължима сума, а повечето дружества за електроенергия не изпращат връзки за извършване на плащане.

Доставчиците, чиито имена са били използвани в подвеждащите SMS-и, са отправили собствени предупреждения към потребителите. CEZ Sales казва, че хората трябва да проверят дали съобщенията идват от имейл адреси или чрез текстови съобщения, съдържащи името на компанията. От своя страна Transelectrica заявява, че е оператор на националната електропреносна мрежа, а не доставчик, и не издава фактури.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 болен соросоид

    3 6 Отговор
    Поредната хибридна атака. Путин го е пратил да всява паника!

    Коментиран от #2

  • 2 Пъци

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "болен соросоид":

    "Швейцарските власти започнаха разследване във връзка с разпространението в интернет на фалшив плакат, призоваващ гражданите на страната да докладват своите съседи, които прекомерно отопляват домовете си."
    Позна за руснаците,без да искаш.

    Коментиран от #4

  • 3 Пъци

    2 6 Отговор
    "Няколкостотин жители на Кривий рих са призовани да се евакуират. Причината - между 3 и 8 руски ракети са ударили стената на намиращия се в близост язовир. Според местната управа, огромни количества извират от стената и нивото на реката значително се е повишило. Съобщава се, че водоснабдяването на града временно е прекъснато. Властите допълват, че ситуацията е под контрол."
    Стрелящите реално по язовири обвиняваха половин година другите,че "искат да го направят".
    А призоваването на хората да се клеветят един друг "патриотично" си руска запазена марка.
  • 4 АтиСлучайно

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пъци":

    А ти случайно да знаеш, че в Швейцария наистина може да докладваш съседа си че нещата вкъщи са му по-скъпи от доходите които има ... и да като съсед може да отидеш да искаш да видиш данъчната декларация на съседа си .... та за шевейцарски тънкости, помислете преди да искате да приличате на тях. Има хора с години живеят на един етаж и не са се виждали лице в лице ... това е една от причините, страх ги е от съседите да изпортят нещо.
  • 5 Русофил

    2 5 Отговор
    И ние получихме такива. Всеки изнесе по един калорифер и го пусна да духа
    от балкона навън да отоплим атмосферата малко. Толкова много евтин ток имаме.
  • 6 Байденко

    5 1 Отговор
    Това са украинските хакери.
    Финансират си войната, в която сами се вкараха.
  • 7 И кво

    2 0 Отговор
    Ние си го знаем и без смс.
Новини по държави: