Last news in Fakti

15 Септември, 2022 19:51 1 753 19

Мицкоски: Договорът с България е източникът на всички проблеми за Северна Македония

  • северна македония-
  • християн мицкоски-
  • вмро-дпмне-
  • димитър ковачевски-
  • стево пендаровски

Лидерът на опозицията в Скопие изрази увереност, че ВМРО-ДПМНЕ ще състави следващото правителство и обяви оттеглянето си от политиката, ако дори един депутат предаде доверието му

Мицкоски: Договорът с България е източникът на всички проблеми за Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инициативата за референдум за Договора с България е единственият начин, по който опозицията може да действа, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за македонския седмичник „Фокус“.

Мицкоски изрази увереност, че ВМРО-ДПМНЕ ще състави следващото правителство и обяви оттеглянето си от политиката, ако дори един депутат предаде доверието му. „Целта ни е 61 депутати“, каза той.

Относно позицията си, че предпочита албанската опозиция като коалиционен партньор пред ДСИ, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че е дошло времето, когато ДСИ трябва да прекара един изборен цикъл в опозиция.

На въпрос дали е възможно ВМРО-ДПМНЕ да напусне парламента, Мицкоски отговори, че напускането на парламента е изключено, защото това е единственият начин правителството да изпълни всичко, което намери за добре.

„Референдумът и поставеният за него въпрос са много прецизни и се отнасят до източника на всички проблеми - двустранният договор с България“, каза Мицкоски.

Според него председателят на Скупщината Талат Джафери незаконно е приел ролята на конституционен съдия, когато е взел решението за отхвърляне на инициативата за референдум.

„Те знаят, че ще има избирателна активност и че хората са против този договор, който е източникът на асимилацията, която СДСМ и Димитър Ковачевски осъществяват. ВМРО-ДПМНЕ има въпрос в референдума, който не променя съдържанието на договора, а оспорва закона, който го обявява за валиден“, каза Мицкоски.

Според него крайната цел на България е да докаже, че македонският народ има български корени, а в историята и културата има българска нотка.

„Конституционните поправки отварят пътя към проблемите пред нас. Тогава на една маса ще преговаряме за европейски стандарти, транспорт, здравеопазване, образование, правова държава, а на друга маса за Самуил, Климент, Наум, възрожденците, илинденците. Каквито и критерии да постигнем на едната маса, ако на другата маса не приемем, че през Втората световна война българите са били окупатори, а не администратори, нещата, за които сме се разбрали на първата маса са безсмислени, каза Миткоски.

Изходът от тази ситуация, каза лидерът на ВМРО - ДПМНЕ, е всички заедно да се обявят за референдума, да напуснат договора и да седнат отново да преговарят за нов договор, в който да няма такива подводни камъни.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    22 10 Отговор
    Тоя на Славуций и Радев ортак.Кукла на конци.Кремъл ги командва

    Коментиран от #7

  • 2 Бай Ганя македонски

    27 12 Отговор
    Тоя е македонският Копейкин.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адам Хилтън

    47 0 Отговор
    А за договора с Гърция, заради който си смениха името не смеят да гъкнат нали?
  • 5 КОЛЕ РАПОНА

    21 5 Отговор
    ЗАЩО НЕ ГИ НАПАДНЕМ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Интересен факт

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    е че тяхното вмро е руско, а нашето американско!

    Коментиран от #13

  • 8 Вай вай

    17 0 Отговор
    Е чак пък така..вродената липса на мозък сред южно-северните народи също може да е проблем
  • 9 Майна

    25 8 Отговор
    България трябва да бъде смазана- това им трябва на ГЛОБАЛИСТИТЕ..
    Не има трябва територия с народ от православни християни, подета е акция срещу България..
    В Германия цял ден раздухваха пожара на кооперация с ,,българи,, ,а не отразиха нищо за наводненията..
    Масова кампания срещу всичко ,,българско,, ,както към руските..
    Позор
  • 10 007

    30 1 Отговор
    Тия са невероятни дебили. 30 години са независими и не седнат да си прочетат историята и какви са същност. Бива тъпотия но българската е най.
  • 11 Слънчев вятър

    17 2 Отговор
    Македония е обречена да приеме исляма.
  • 12 Ал Бунди

    24 1 Отговор
    Абе, Миткоски..що си толко тъпо парче, а??? България не е водила военни действия срещу Северна Македония. За да е окупатор. Освен това, как ще наречеш италианците, които също са администрирали Западната част, а? Абее..що ни занимаваш с дивотията си, а?
  • 13 Ал Бунди

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Интересен факт":

    Нашето изобщо не знае с кого е. Гледай телевизийката на ВМРО. Там се е прислонила сега една, Ташева ли е , Ташкова ли е..едно време водеше една халтура при Бялата Златка. Сега се премести при Торбалан...та толкова за нашето ВМРО....
  • 14 Преди договора с БГ бяхте

    8 1 Отговор
    Цъфнали и вързали с юготитовизъм, ей смешко нагъл си, знаем че те финансира рашата
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    копи-пейст: "...ако на другата маса не приемем, че през Втората световна война българите са били окупатори, а не администратори, нещата, за които сме се разбрали на първата маса са безсмислени, каза Миткоски...."
    ----------------------------------------

    На 18 Октомври 1943 г. започват англо-американските бомбардировки на Скопие....Защото е български град, а не е окупиран от българската армия, както лъжат югоносталгиците. Окупираните градове англо-американците не ги бомбардират, справка: Прага, Париж, Варшава, Амстердам, Брюксел и др.
  • 16 5554

    5 0 Отговор
    Византийски интриги
  • 17 Тоше

    3 0 Отговор
    Това са големи улавщини бе човек! Иди на доктор.
  • 18 бай Даньо

    8 0 Отговор
    Давай Мицко ставай премиер и късай тоя лош договор с теб сме! До там до където го докарахме в добросъседските братски бих казал отношения следящия договор ще е доста по -лош за вас... Другия път няма да има никакви братски сантименти ( че много в България не бяха на ясно що за стока сте) , ще ви тричаме по гръцки ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: