Last news in Fakti

16 Септември, 2022 14:31 1 396 13

Китайският лидер призова за "по-справедлив и разумен" международен ред

  • китай-
  • си дзинпин-
  • лидер-
  • международен ред-
  • разумен

Той говори на лидерската среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в град Самарканд, Узбекистан

Китайският лидер призова за "по-справедлив и разумен" международен ред - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Китай Си Цзинпин отправи днес призив за "по-справедлив и разумен" международен ред. Той говори на лидерската среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в град Самарканд, Узбекистан, предаде Франс прес.

Държавните ръководители трябва "да работят заедно за установяването на международен ред с по-справедлива и разумна насоченост", изтъкна той на форума, организиран в противовес на Запада.

Създадена през 2001 г., ШОС обединява Китай, Русия, четири страни от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан), Индия и Пакистан.

"Би трябвало да насърчаваме общочовешките ценности, да се откажем от игрите с нулева сума и от политиката на създаване на блокове", заяви Си Цзинпин.

Той не даде за пример никоя страна, но Китай по принцип използва този вид лексика, за да осъди САЩ и близките им съюзници.

"Необходимо е твърдо да браним международната система, поставяща в своя център ООН, както и международен ред, основан на международното право", отсече Си.

Словото му бе произнесено пред редица държавни лидери като руския президент Владимир Путин, иранския - Ебрахим Раиси и турския - Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е "партньор за диалог" на ШОС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се изритат Щатите

    21 8 Отговор
    като закъснялата Империя,свърши и Времето,милиарди по Света го разбраха.Идват новите Две Империи..
  • 2 Тошо

    27 6 Отговор
    ВЛИЗАЙ В ТАЙВАН АКО ИСКАШ НОВ И СПРАВЕДЛИВ СВЕТОВЕН РЕД,НЯМА ДА СТАНЕ САМО С ПРИКАЗКИ И ПУТИН ДА ПО ОСТЪР И БЕЗПОЩАДЕН СПРЯМО УКРАЙНА.

    Коментиран от #9, #10

  • 3 Теодор Рузвелт

    7 22 Отговор
    Изявление на новата ос на злото и новия световен ред и икономическия лидер на БРИКС и ШОС които стоят като противовес на Запада
  • 4 Нюзуик вчера

    6 11 Отговор
    Министърът ан транспорта в Русия призова пилотите на вътрешни линии сами да поправят и обслужват самолетите си в период на криза.
  • 5 Име

    8 11 Отговор
    Махай тогава социалната кредитна система у Китай тя не е справедлива и човешка. Нулевия ковид дето го гоните у Китай той справедлив ли е да окаушвате хората заради един грип. А цзинпин?
  • 6 МирО

    15 6 Отговор
    Края на джендърския ред идва, най-малкия факт за твърдението е че ние сме в него - бяхме част от Римскат, Византийската, Турската империи, Оста през ВСВ, СИВ, Варшавски договор .... всичко се сгромоляса
  • 7 Путинче

    9 4 Отговор
    ОООН няма никаква легитимност вече - както някой беше казал там е една говорилня. Как ще се гради около такава куха структура нещо. Силните си правят каквото искат независимо дали става дума за САЩ или Русия. Съвета за сигурност гласува резолюция и САЩ или Русия налагат вето и до тук. Кучето /ООН/ си лае кервана си върви. 5 държави имат право на вето на всяко решение. Защо? С какво са по добри от останалите че да решават съдбата им? Или всички да имат право на вето или никой. Иначе е безсмислено. САЩ или Русия нападат някоя държава но не може да се гласува резолюция която го осъжда защото те имат право на вето и блокират такава резолюция. Все едно недосегаем дори за порицание от другите държави. Безсмислена организация.

    Коментиран от #8

  • 8 Теодор Рузвелт

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Путинче":

    Без легитимност на ООН, светът ще започне да воюва Запада срещу всички останали на този свят
  • 9 цвятйи

    3 11 Отговор

    До коментар #2 от "Тошо":

    Путин е дърт 70 годишен дядка който е толкова изкукал, че не може да стои прав повече от 10мин..
  • 10 Киро

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тошо":

    Влиза ама шубето е голям страх...
  • 11 Мдааа Дааа

    4 2 Отговор
    WT: Изявлението на Путин и Си Дзинпин за единен фронт на световната сцена разтревожи САЩ
    Съединените щати бяха разтревожени от изявлението на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин за единен фронт на световната сцена, което беше обявено в кулоарите на срещата на ШОС в Самарканд, съобщава Вашингтон Таймс .
    Параграф
    Преговорите между ръководителите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин предизвикаха безпокойство в Съединените щати.
    комсомолец на Москва
    „Си Дзинпин и Путин се опитват да създадат нов световен ред, който заплашва международната демокрация и суверенитет“, цитира публикацията американският сенатор Марша Блекбърн.
    Параграф
    По-нататък, позовавайки се на пенсиониран капитан от ВМС и бивш директор на разузнаването на Тихоокеанския флот, Джим Фанел, журналистът твърди, че „срещата на двамата лидери подчерта растящия стратегически съюз между Китай и Русия, който не предвещава нищо добро за Запада ."
  • 12 Хаха

    4 1 Отговор
    Ма тука освен русофили имало и китайофили. Ех тая демокрация много им отне.
  • 13 007

    0 1 Отговор
    Това сигурно означава да ви оставят да си завладяване който решите като ка путинчо.