Last news in Fakti

17 Септември, 2022 18:50 4 216 34

Гърция приветства решението на САЩ

  • кипър-
  • сащ-
  • оръжие-
  • ембарго

САЩ свалиха оръжейното ембарго над Кипър

Гърция приветства решението на САЩ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гръцкият външен министър Никос Дендиас приветства решението на Вашингтон да отмени изцяло оръжейното ембарго на САЩ за Кипър. „Вярвам, че това решение е политически крайъгълен камък в отношенията между Република Кипър и САЩ“, каза Дендиас.

Той също така приветства „приноса на Конгреса на САЩ и по-специално на председателя на комисията по външни отношения на Сената Робърт Менендес, автор на Акта за партньорство в Източното Средиземноморие от 2019 г.“ „Заедно с Кипър и САЩ Гърция ще продължи да работи за гарантиране на сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие, както винаги, на основата на международното право и особено на международното морско право“, заключи външният министър.

На 16 септември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени ограниченията върху търговията с отбранителна техника в Кипър за фискалната 2023 г. Това се казва в разпространено писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс. Прайс обясни, че редица предишни законодателни инициативи, приети от Конгреса, изискват администрацията на Вашингтон да потвърждава поне веднъж годишно, че Никозия продължава да си сътрудничи с правителството на САЩ в усилията за реформиране на регулацията срещу прането на пари и надзора на финансовата регулация.

Освен това, държавният секретар трябва да увери законодателите, че правителството на Република Кипър е предприело и продължава да предприема необходимите стъпки, за да откаже на руските кораби достъп до пристанищата за зареждане с гориво и обслужване. Само в този случай американските ограничения върху търговията с отбранителни продукти ще бъдат премахвани от Кипър всяка година.

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес приветства решението на Вашингтон да вдигне напълно оръжейното ембарго на САЩ за неговата страна. Главата на островната държава изрази реакцията си на тази стъпка на американските власти в Twitter.

На свой ред, според гръцкия вестник "Катимерини", турското външно министерство остро осъди решението за вдигане на ембаргото върху доставките на оръжия за "кипърската гръцка администрация". Според турското външно министерство това решение ще се отрази негативно на усилията за разрешаване на кипърския проблем, ще доведе до надпревара във въоръжаването на острова и ще навреди на мира и стабилността в Източното Средиземноморие. Турското външно министерство призова САЩ да преразгледат това решение и да следват балансирана политика към двете страни на острова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опааа

    18 6 Отговор
    Ще направим натовска база. Както си му е реда.

    Коментиран от #11

  • 2 Петров

    14 3 Отговор
    Нещо заемакис май пак ще има.
  • 3 ъъъ

    19 2 Отговор
    Турски медии съобщават за разполагане на турски войски близо до границата с Гърция.
    Около 300 единици бойна техника на турската армия пристигат в Одрин
    (нямах какво да правя,та се реех из нета и какво прочетох!?!)

    Коментиран от #6

  • 4 Супер

    24 4 Отговор
    подстрекават двете натовски държави да започнат война. Въоръжават гърци и кипърци,а врагът е ясен. Наистина след тази война светът вече няма да е същият......
  • 5 Петкан

    17 5 Отговор
    Само още една военна мишена за Русия и нищо повече...на Сащ му сё искат все войни ..дълги ,кръвопролитни и по възможност далеч от Северна Америка

    Коментиран от #14

  • 6 ясно е

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "ъъъ":

    турците няма да седят с кръстени ръце,ще се почва нещо голямо,още Украйна не приключи,сега и тук ще почва война
  • 7 Учен котка.

    11 0 Отговор
    Руската карта Мир внезапно имаше проблеми в курортите на Анталия. Сега тези проблеми неизбежно ще бъдат премахнати.
  • 8 Навуходоносор

    18 7 Отговор
    Пътепоказател за местните слепци:
    1./Информация на украинските ВВС гласи че близо до границите на страната,
    Русия е събрала Армада от 430 бойни самолета и 340 хеликоптера.
    2./Според азербайджанските медии повече от 50 арменски бойни позиции и височини
    от „стратегическо значение“ са превзети под контрола на Азербайджан до този момент.
    Твърдят и за 450 загинали арменски войници.
    Междувременно Турция мобилизира 45 000 резервни бойци на границата с Армения.
    3./Продължават сблъсъците на границата между Киргизстан и Таджикистан.
    Общо по време на ескалацията до този момент са убити 24 граждани на Киргизстан,
    а 103 са ранени.Таджикистан загуби 7 убити граждани и 14 ранени.
    Очаква се до началото на месец ноември НАТО да се намеси официално във войната срещу Русия.
    Като "привоенна зона" и член на НАТО и вие безделници от "диванната армия" на Сорос ще бъдете
    срочно прибрани в лагери за военно обучение. И след щателна подготовка от натовски инструктори изпратени на Източния фронт !
    ЧЕСТИТО !

    Коментиран от #12, #13, #16

  • 9 Урюрвкос

    13 0 Отговор
    турците намериха малко горива в шелфа и се почна
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дааааааа

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Опааа":

    Там отдавна има такива .И то не една!!

    Коментиран от #24

  • 12 гого

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Навуходоносор":

    за тази армия от дивана нищо не става от нея ,трябва месеци да се научат а и им липсва смелост това не е компа да се правят на големи .милите освен кожен автомат друго не са държали
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дааааааа

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Петкан":

    Има Натовски бази на остров Кипър! Не е проблем Русия, ако се наложи да бъде атакувана и от там!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джони

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "Навуходоносор":

    Събрала била Русия армада самолети. Първо научи значението на думата армада преди да я ползваш. А Русия може да събере само самолети, които за седмица ще се превърнат във вторични суровини. Те и сега не смеят да летят, останаха без обучени пилоти а ЗРК ги дебнат.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баце

    12 3 Отговор
    Чичо сам най-обича да прави кинти от съюзници и ги прави яко.
  • 19 Експерт

    9 1 Отговор
    Разделяй и владей! Щатите ще скарат две натовски държави и ще има Война! Благодат за оръжения бизнес в САЩ. Май и Кинтекс ще намаже!
  • 20 Експерт

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Джони":

    Сбърка посоката. Укрите нямат самолети и пилоти. Загинаха горките.
  • 21 видинлиика

    13 2 Отговор
    Е то за това и други действия насочени срещу Русия САЩ отмениха оръжейното ембарго на Кипър. А това е ново обостряне на отношенията между турци и гърци на острова. Но какво може да се очаква от американската администрация освен създаване на конфликти в света.
  • 22 маймуни

    1 1 Отговор
    имаха да връщат на j p Morgan 700 милиардаааааааа!!!!!!!
  • 23 Провал на Ердоган

    6 1 Отговор
    Република Кипър ще придобие F16 по-рано от Турция. Ако Турция придобие... "Радвам се да видя как администраторът удостоверява допустимостта на Кипър за износ на артикули за отбрана. Трябва да укрепим способността на Кипър да се защитава на фона на продължаващата и незаконна окупация на север от Турция" Сенатор Боб Менендес, председател на комисията, която ще реши дали Турция ще придобие F16.
  • 24 Значи ще сложим силози с Балистични

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Дааааааа":

    ядрени ракети с голям обсег. Ей така, за кадем. Че оня джудже шейтан не го слуша главата.
  • 25 всъщност

    3 0 Отговор
    "..........Освен това, държавният секретар трябва да увери законодателите, че правителството на Република Кипър е предприело и продължава да предприема необходимите стъпки, за да откаже на руските кораби достъп до пристанищата за зареждане с гориво и обслужване. Само в този случай американските ограничения върху търговията с отбранителни продукти ще бъдат премахвани от Кипър всяка година........" ЕЙ ТОВА БЕШЕ ЕДИНСТВЕНОТО ВАЖНО НЕЩО В СТАТИЯТА.........Всичко останало са празни приказки за балъци!

    Коментиран от #31

  • 26 Орт

    2 1 Отговор
    Нищо,че блокираха обединението на острова чрез отрицателния си вот нали са наши хора,т,е християни на тях им е простено.Не знам но мисля,че САЩ кроят някоя шапка на Турция.
  • 27 Т.е.с две думи

    1 0 Отговор
    Конгресът е одобрил доставката на турски военни трофеи 😂😂😂😂
  • 28 Факт

    3 4 Отговор
    И какво точно може да направят дори и въоражени Кипър и Гърция ..на Турция...две джуджета с 10 милиона общо ще воюват с 100 милиона държава ли..освен това проблем между Турция и Гърция не води до нищо добро за НАТО...ще се самоизяде само..освен това този дето е писал че в Кипър са уж християни..това е пълна глупост колкото сме християни българите толкова и те...90 процента от българите особенно младите са абсолютни атеисти...никой не зачита религията за нищо..освен на думи..и именно от там идват всички тези конфликти заради липсата на вяра ..християните не са християни мюсюлманите не са мюсюлмани..всички са се превърнали в атеисти и мислят само за пари..ако хората имаха и малко религия в себе си...независимо християни или мюсюлмани или евреи....никога нямаше да се стига до конфликти ..защото религиите учат на доброта,отношение,уважавай и обичай ближния..все добродетели....в никоя религия ме пише бихте се за пари или за два метра земя...такъв филм няма ..в всички религии основната идея е мира...а вместо това евреите всячески се стремят да всяват раздор навсякъде ..използвайки точно тези атеисти давайки и някой друг долар да създават проблеми..ей това е самата истина...Америка си създава войни когато си иска където иска....за америка колкото повече войни има толкова повече пари има за тях...не случайно дори в един техен Филм един от актьорите казва че "за да живеят американците богато и свободно,някъде трябва да се избиват и да живеят зле"..проблема е че мно
  • 29 Факт

    2 3 Отговор
    Освен това ако Америка цели създаване на конфликт на балканите ...тези турци и гърци толкова ли са малоумни че не разбират че от целия този конфликт ще загубят те .самите..на америка им е през...сещате се къде..те ще си продават оръжията до като ние тук ще се трепем за тяхно удоволствие...Турция ще има подкрепата на Русия а Гърция на САЩ ..проблема е че половината от натовските оръжия е точно в Турция...освен това не разбирам защо гърците и кипърците ще искат да влизат в конфликт с Турция...конфликта предварително е загубен..ясно е че към конфликта ще се присъединят и други държави на страната на едните и на страната на другите...но ако НАТО допусне конфликт вътре в себе си между свои си...то самото НАТО ще изгуби смисъла си като цяло...и самите държави в него вече няма да приемат НАТО като някаква сигурност ..ако самите държави в НАТО почнат да воюват между себе си...то НАТО просто ще изчезне като съюз..защото едва ли държава от Нато ще се чувства сигурна при положение че може да очаква конфликт с друга страна от НАТО...може би се има друга цел с това премахване на ембаргото..което едва ли ние обикновените хора имаме и най малка представа за този план...дали е за конфликт между Гърция и Турция ,дали е за допълнително поставяне на войски близо до Русия...не се знае..може и съвсем друга да е целта ..но ние можем само да гадаем..

    Коментиран от #30

  • 30 Целта е само обогатяване

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Факт":

    На военнопромишленият комплекс на САЩ. Да не мислиш, че на оръжейните производители им пука много за кипърци и гърци? Намерили са ниша в която експлоатирайки страхът им да си продават оръжията. Толкова.
  • 31 Само че

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "всъщност":

    Вдигането на ембаргото е впечатляващ акт и трябва да се възприема като такъв. В крайна сметка беше несправедливо от самото начало, защото вместо да накажат страната, която нахлу в Кипър с американско оръжие и в момента притежава 40% от територията му, американците наказаха жертвата! Наказаха Кипър. Не наказаха Турция.. Това решение беше несправедливо, но и неприемливо и днес е частично коригирано. Със сигурност от политическа гледна точка някой може да твърди, че щом Турция се отдалечава от НАТО и се превръща в игра в ръцете на Русия, то и Кипър се отдалечава от руската сфера на влияние и не е изключено да влезе и в НАТО. Светът се променя. Пожелавам добро освобождение на Кипър, Сирия и Ирак от турските нашественици.

    Коментиран от #32

  • 32 Операция Атила

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Само че":

    Много неща не са ти ясни! Защо турската армия нахлу в Кипър? Отговарям, защото Гърция искаше да присъедини острова към себе си и започнаха геноцид над турците! Турция като страна гарант се намеси и ако гърците и кипърците предприемат нещо срещу Турция пак ще ядат кютека!

    Коментиран от #33

  • 33 Заблуждаваш се

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Операция Атила":

    За теб нещата не са ясни. Турската инвазия е в рамките на споразумение между Америка-Англия-Гърция-Турция за поделяне на острова между две страни от НАТО, и затова не е имало война между Гърция и Турция. Така онези граждани, които не познаваха играта и част от малката по сила и мощ кипърска армия просто платиха цената. Сега, когато Турция напуска Атлантическия съюз, времето тече назад. Турската армия всъщност е заложник на територията на Кипър, защото няма къде да отстъпи и мощта на НАТО не може да се сравни с малката мощ на Турция. Напускайки НАТО, запомни това.
  • 34 Взамяна

    0 0 Отговор
    Ще купувате пушкала от нас имаме най добрите самолетни чертежи вчера отляхме стъпките на завода за ширпотреба.Всичко ще ви продадем за да се изтрепете после ние ще дойдем да ви освободим.На вашите врагове ще наложим ембарго,после ще го вдигнем ако купуват от нас.И така, който ни вържи ще има тлъсти комисионни.Евроуправниците вече ни чешат по макарите .Ще купуват всичко от нас,затова тлъстите комисионни си имат цена.И това ми било съюз,ще ви разделим и после ще ви управляваме.Да не сме по прости от Александър Велики.Ама май европа е.