Last news in Fakti

19 Септември, 2022 21:55 797 2

Косово разкри заговор за убийството на премиера през 2021 г.

  • иран-
  • косово-
  • покушение-
  • заговор-
  • албин курти

Правителството на Косово заяви в понеделник, че е осуетило заговор за убийството на премиера Албин Курти през 2021 г.

Косово разкри заговор за убийството на премиера през 2021 г.  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Косово заяви в понеделник, че е осуетило заговор за убийството на премиера Албин Курти през 2021 г., съобщи "Ройтерс".

Разузнавателната агенция на Косово е информирала Курти тогава и са били предприети всички мерки за сигурност.

Случаят не е станал публично достояние, за да не се всява паника сред населението, се казва още в съобщението.

В изявлението не се дават повече подробности.

Базираната в Тирана телевизия A2 съобщи в понеделник, че е получила информация за заговора от данни, публикувани онлайн от ирански хакери.

Според A2 това включва известие от косовската полиция до нейните албански колеги, че албански гражданин планира да убие премиера на Косово, депутат и още едно лице, за да "дестабилизира страната".

Източници на полицията в Албания и Косово не са били открити за коментар.

Припомняме, че кибератака през юли временно прекъсна правителствените уебсайтове и други обществени услуги , което накара Албания да прекъсне отношенията си с Ислямската република и нареди на иранските дипломати и служители на посолството да напуснат в рамките на 24 часа.

В началото на септември Албания алармира, че една от граничните системи на Албания е била ударена от кибератака, която идва от същия ирански източник като по-ранната атака.

Правителството на САЩ наложи санкции на иранската разузнавателна агенция и нейното ръководство в отговор на нападението срещу Албания. НАТО и Европейският съюз също осъдиха нападението и подкрепиха хода на Албания.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин Владо

    3 3 Отговор
    Сърбия , Русия, Китай, Иран , Северна Корея, Куба, Венецуела, Турция, БРИКС и ШОС са заподозрените за предотвратения терористичен акт срещу албанския политик
  • 2 баба ти от Пловдив

    3 2 Отговор
    косово да каже къде е змията! 3000 сърби и българи са изчезнали за донори там!!!!! ще има възмездие!