Last news in Fakti

20 Септември, 2022 13:30 3 030 27

Короната на кралицата – практически безценна

  • кралица-
  • корона -
  • погребение-
  • диаманти-
  • елизабет втора

Бляскавата Имперска корона, която бе поставена върху ковчега на британската кралица Елизабет Втора, докато стотици хиляди преминават, за да ѝ отдадат почит в Уестминстър хол в Лондон, е практически безценна

Короната на кралицата – практически безценна - 1
Снимка: Facebook/The Royal Family

Бляскавата Имперска корона, която бе поставена върху ковчега на британската кралица Елизабет Втора, докато стотици хиляди преминават, за да ѝ отдадат почит в Уестминстър хол в Лондон, е практически безценна.

Причината е, разказва Би Би Си, че тя е обсипана с почти 3 хиляди скъпоценни камъка, събирани през вековете от крале и кралици:

  • 2868 диаманта
  • 273 перли
  • 17 сапфира
  • 11 изумруда
  • 5 рубина

Някои от тях са свързани с прочути моменти от историята на страната, което означава, че стойността им далеч надхвърля оценката им като скъпоценности.

"Понякога може да е просто много трудно да я гледате заради ярката светлина от короната. Визуално тя е наистина смайващо могъща", казва Ана Кией, историк и автор на книга за кралските скъпоценности. Тя напомня, че поне от Средновековието насам короните са смятани за "демонстрация на богатство и високопоставено положение, на величие и господство".

Imperial State Crown не е чак толкова древна - изработена е през 1937 г. за коронацията на Джордж Шести, дядото на новия крал Чарлз Трети. Целта е да е по-подходяща от дотогавашната корона на кралица Виктория.

Елизабет Втора я носеше дълги години при словото си при откриване работата на парламента, когато от трона си в залата обявява законодателните приоритети за следващите 12 месеца.

Теглото ѝ е малко над 1 кг, поради което кралицата бе коментирала, че е доста тежка: "Не можеш да погледнеш надолу към текста с речта, трябва да вдигнеш листовете пред себе си, защото иначе ще ти строши врата".

През 2019 г., когато тя навлезе в 90-те си години, започна да се появява с по-лека корона. През миналата година произнесе речта без никаква корона.

Но, разбира се, скъпоценните камъни са нейната забележителност.

В короната е вграден 317-каратовият диамант Кулинан II, наричан понякога Втората Звезда на Африка. Изрязан от най-големия диамант, откриван някога, той е подарен на крал Едуард Седми за 66-я му рожден от правителството на колонията Трансваал, днес Република Южна Африка.

Най-старият скъпоценен камък в кралската колекция също е в короната - сапфир, който е носел на пръстена си през XI век английският крал Св. Едуард Изповедник. В момента той е монтиран в центъра на кръста на върха на Имперската корона.

Кралицата е имала особена слабост към внушителния червен камък - Рубинът на Черния принц. Смята се, че е носен по време на 100-годишната война от Хенри V в битката при Аженкур. Тогава английската армия разгромява числено превъзхождащата я френска армия южно от Кале и сражението става известно с превъзходството на дългите английски лъкове.

Легендата разказва, че кралят поставил перо в дупка, пробита в рубина. "Забавно е да се види", каза кралицата пред Би Би Си през 2018 г., "идеята, че перото му е поставено в камъка, монтиран на шлема му - малко прекалено дръзко, но такива неща са правили, предполагам, в онези дни."

Водещият на британската обществена медия Клайв Мири - който получи безпрецедентно близък достъп до короната по-рано тази година за документален филм на BBC - описа, че гледката е "почти нереална". "Чистотата на диамантите е абсолютно невероятна", обясни той.

Но определянето на цена на това колко струва Имперската корона - и всички кралски бижута - е почти невъзможно. Експертът Алистър Брус каза пред документалния филм на Би Би Си, че колекцията е извън всякаква паричната стойност.

"Би било разумно е да я наречем безценна, но можете просто да добавите толкова нули, колкото има диаманти в колекцията."

Когато не се използва, Имперската корона е изложена публично в Jewel House в Лондонската кула - която е дом на кралските бижута повече от 600 години.

Следвайки традицията, крал Чарлз III ще носи короната на Свети Едуард за коронацията си, но в края на церемонията ще сложи Имперската корона, с която ще напусне Уестминстърското абатство. След това, както майка му преди него, той ще носи Имперската корона при откриването на парламента, както и при други официални поводи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Практически

    2 2 Отговор
    Парите не миришат
  • 2 истина ти казвам

    12 2 Отговор
    Ай стига вече че,ушите ми хванаха мазоли бе! От 10 дена само това дъвчете! Добре че,най- после решиха да я закопаат!
  • 3 Уве Зелер

    12 2 Отговор
    Интересно, каква корона ще измислят за кратункьото Чарлз?

    Коментиран от #15, #18

  • 4 Някой

    3 0 Отговор
    Много харесвам блещукащите камъни на короната 🥰
  • 5 Сатана Z

    12 0 Отговор
    За короната е ясно ,че е безценна,но идиота Байдън се хилеше като пача на погребението в храма.

    Z
  • 6 Буха ха

    18 0 Отговор
    Събирани? Къде са ги събирали? По бреговете на Темза? Тези скъпоценни камъни са ЗАГРАБЕНИ от колониите.

    Коментиран от #11

  • 7 Рошко

    13 0 Отговор
    Ами безценна е, хората откачиха да боготворят някой който е заличавал завладявал граби и все още граби цели нации, затова е безценна защото е платена с хиляяяяяяди литри кръв
  • 8 С две думи

    13 1 Отговор
    До един от тези камани-повтарям--всеки един от каманите е откраднат от колониите на Великобритания...А най-големият е от Индия и струва живота на милиони индийци.Проспереритета и богатството им е единствено от грабежи,мародерство и геноцид.....

    Коментиран от #12

  • 9 Вирус

    1 1 Отговор
    Ахмед че да не напълниш памперса от възторг тя и и българската е безценна ама кой се сеща като са подлоги към които и ти клониш хахахаха
  • 10 Соваж бейби

    4 2 Отговор
    Нищо не е написано за скиптърът е символично свързан с военно командване и добро управление. От друга страна жезълът е и пасторален символ за монарха и неговия народ, а гълъбът представлява Светия Дух .Кулинан II, третият по големина диамант в света, с 317 карата... на короната (вторият, Кулинан I е на скиптъра на кръста на суверена -Royal Scepter, е преустроен през 1910 г., за да включи Кулинан I, известен също като Великата звезда на Африка, която с над 530 карата (106 g), все още енай-големият шлифован диамант в света.

    Коментиран от #17

  • 11 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Буха ха":

    Точно трофеи ,както като матадор победи бик в корида и реже ухото за колекцията си ...
  • 12 Димитър

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "С две думи":

    Със смъртта на кралицата се разпада и Общността на нациите/ колониите. Робството и грабежите днес са недопустими дори в "демократична " форма, защото още преди смъртта на кралицата народите от британската общност се събуждат и си търсят правата а за да се поднови обединението на колониите/ Общността на нациите, трябва да се подпише нов договор а не всички ще се съгласят да бъдат отново в статус на колония.

    Коментиран от #14

  • 13 Двуседмична промивка

    7 0 Отговор
    Кланят се на някаква корона и покрит ковчег никой не знае дали наистина е вътре!Дори не я показаха за един миг, но стадото премиминава, поглежда мъчно, цупи се и продължава!
  • 14 Соваж бейби

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър":

    Южна Африка поиска връщането на 500-каратов диамант Great Star от британското кралско семейство след смъртта на кралица Елизабет....кампании, изискващи връщане на диамантите, притежавани от британското кралско семейство, в съответните им страни, са стартирани от потребителите на социалните медии дни след смъртта на кралица Елизабет на 8 септември.Aктивисти от Африка се присъединиха към кампанията, за връщането на диаманта Great Star, най-големият известен чист скъпоценен камък.
    Великата звезда на Африка, известна още като Кулинан, открита по време на добив в Южна Африка през 1905 г.
  • 15 Росен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Уве Зелер":

    В момента Чарлз е без корона а това означава че колонизираните страни са свободни за това са в паника и всички световни лидери са се хукнали в Ню Йорк за събрание в ООН. Ще стане голям цирк ако не успеят да си върнат господството над колониите .
  • 16 Ха ха

    2 0 Отговор
    Хубава 👑,ама остана сираче 😁
  • 17 Всъщност

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Не е пасторален символ , а е практическо пособие , за концентриране на силата на магьосника ! Символ на властта е , защото , в старите времена , водачите са били магьосници ! Включително , фараоните , и асирийските владетели ! Познавате го в легендите , като магическа пръчка , жезъл , и т.н. ! За да фокусира добре енергията , се прави от магнитен метал , завършващ , с кристал на върха ! Когато знанието е било загубено , е останал само като символ на властта , изработен от благородни метали , и скъпи камъни ! Опитвали да да наподобяват оригинала !

    Коментиран от #20

  • 18 Еегономична

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Уве Зелер":

    По обръча ще сложат винтчв като на газовите бутилки з арегулация
  • 19 И всичките

    0 0 Отговор
    английско производство
  • 20 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Всъщност":

    Надявам се всички камъни да се върнат там от където са отнети.Респект ,камъните са ключа ,ще гледаме какво следва интересно ми е много ..

    Коментиран от #21

  • 21 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    Живота е , като една огромна кръчма ! Ядеш , пиеш , но накрая идва кръчмаря , и ти носи сметката ! На англичаните им идва времето за плащане ! Като всяка империя - създаване , възход , и накрая - падение ! А прочутите камъни имат интересни истории ! Но историята на всеки е различна , и ще ми е трудно да ви разкажа дори една тук ! Обобщено - камъните ще продължат да сеят зло ! Освен , ако не бъдат върнати на тези , за които са определени ! Мисля , че това решение обаче , надхвърля капацитета на англичаните !

    Коментиран от #22

  • 22 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Знам някой неща дълга тема е да Koh-i-noor, което означава "Планината на светлината" на персийски. Споменат в мемоарите на първия моголски крал през 1526 г., камъкът се смята за прокълнат след убийството на четирима крале, които го притежават. Предложен на кралица Виктория от султана на Османската империя през 1856 г., той е изрязан в овален брилянт, като по този начин преминава от 186 на 105,6 карата. Диамантът ще бъде поставен в четири корони, носени от три кралици, Александра, Мери и Елизабет. Тях не ги е страх от проклятие ,короната не напуска тяхната територия ....Корона с голяма история и изобщо в кралството ,има връзка с някой от камъни и Спасителят на Леонардо .Много е писано дано доживеем да видим с очите си какво ще стане .Не разбрах защо ковчега не се отвори ,.....с малка шега може да са погълнали бабата или ... майтапя се ,но с камъни не трябва да си играе човек....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: