Last news in Fakti

29 Септември, 2022 09:31 755 6

Над 200 природни активисти са били убити по света през 2021 г.,

  • мексико-
  • природни-
  • активисти-
  • убити-
  • защита

54 от тях са загинали в Мексико

Над 200 природни активисти са били убити по света през 2021 г., - 1
Източник: БГНЕС

Около 200 активисти за опазване на околната среда и защита на земята са били убити по света през 2021 г., като 54 от тях са загинали в Мексико, държава, превърнала се в най-смъртоносната, се казва в годишния доклад на неправителствената организация „Глоубъл уитнес“, предаде Асошиейтед прес.

Повече от три четвърти от убийствата са били извършени в Латинска Америка, където Колумбия, Бразилия и Никарагуа също регистрират двуцифрен брой жертви.

За трета поредна година броят на жертвите в Мексико нараства и направо е скочил, тъй като през 2020 г. убитите активисти са били 30.

„Повечето от тези престъпления се случват на отдалечени от властта места и са извършват срещу хора, които имат най-малко власт в много отношения, пише в доклада.

„Глоубъл уитнес“ смята своите заключения само за базови, тъй като данните за убийствата може да са занижени, защото за много от престъпленията не се съобщава, особено в селски райони и в определени държави.

Жертвите са загубили живота си, борейки се срещу експлоатацията на ресурси и в спорове за земя. Конфликти, свързани с минното дело, са довели до смъртта на 27 природозащитници по света. Петнадесет от убийствата, свързани с експлоатация на мини, са извършени в Мексико.

Като цяло убийствата на активисти в Колумбия са намалели през 2021 г. до 33 от 65 през предходната година. Във Филипините също е имало по-малко убийства – 19, при 30 през 2020 г.

В Демократична република Конго всичките 8 регистрирани жертви са убити в националния парк Вирунга. В него живеят някои от последните планински горили, но въоръжени групи като Демократични сили за освобождение на Руанда, известни с френския акроним FDLR, Май-Май и М23, постоянно се борят за контрол над природните ресурси на Източно Конго.

„Глоубъл уитнес“ призовава правителствата да прилагат закони, които защитават активистите и изискват информирано съгласие от общности на коренното население, като същевременно изискват и компаниите да носят отговорност за дейността си, а нападенията срещу защитници на земята да бъдат третирани с нулева толерантност.

Активистите и местните хора играят решаваща роля като първа линия на защитата срещу екологичния колапс, а освен това са и водещи в кампанията за предотвратяването му, изтъква в доклада главният изпълнителен директор на „Глоубъл уитнес“ Майк Дейвис.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    9 2 Отговор
    Капитализма е най-експлоатиращата и разхищаваща ресурси и блага на земята! С тая система трябва безмилостна въоръжена съпротива и безмилостни наказания и присъди за капиталистите! С НПО-та и организации на същите тия капиталисти, няма да се получат нещата!
  • 2 Охо-бохо

    9 0 Отговор
    Рисковано е да си "религиозен" емисар. Особено когато "религията" ти облагодетелства банкстерите за сметка на промишлените фирми.
  • 3 кУмУнист

    5 1 Отговор
    Малко са даже, тумберг трябва също да я свитнат, тези джендъри(еко активисти) са едни лапачки на пари и нищо друго. Ако такива организации харчеха половината пари за реална екология планетата щеше да е чудо, а те харчат почти всичко за тяхни облаги, също както УНИЦЕФ, Грийнпийс, WWF и тема подобни трошачки на пари с резултат 0. И нали знаете, джендъри, еко активисти, розов еднорог и веган са едно и също нещо, симпатизант на ДБГ.
  • 4 Моля,моля

    5 0 Отговор
    Много са малко.
    Та те са зеленото чудовище,което смуче човешка кръв.
    Нищо да не си работил и да получаваш много пари.
  • 5 Химлер

    4 0 Отговор
    Грета да я удавят. Боклуците взимат психично болно момиче, за да прокарват зелена пропаганда.
    Вместо телешко и агнешко ще ядем пържени хлебарки, гумено свинско и пилешко с размера на крава и без пера.
    Това означава зелената икономика.
  • 6 Деций

    1 0 Отговор
    Малко са!Крайно време е бойката да се увеличи.Трябва да се сложи акцент и върху продажните журналисти.Там има широко поле за действие!
Новини по държави: