Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Септември, 2022 11:37 3 949 32

Русия е прехвърлила 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна

  • русия-
  • балтика-
  • скандинавия-
  • украйна-
  • войски

"Изтеглянето на сили от региона през последните седем месеца беше много значително"

Русия е прехвърлила 80% от войските си край Балтика и Скандинавия в Украйна  - 1
Източник: БГНЕС

Авторитетното списание Foreign Policy, позовавайки се на западни военни служители, съобщи, че Русия е изтеглила около 80% от силите си от границите си с Финландия и балтийските държави, цитира dnes.bg.

Според изданието преди нахлуването в Украйна в региона е имало около 30 000 руски войници, но Москва е трябвало да изпрати повечето от тях на война, за да компенсира тежките загуби.

Изданието цитира двама неназовани европейски служители в областта на отбраната, които смятат, че в Калининград и Балтийския регион остават само около 6000 руски войници. Този брой може да се промени в резултат на обявената от Русия мобилизация, но призованите на служба резервисти вероятно ще бъдат слабо обучени и екипирани, пише Foreign Policy.

"Изтеглянето на сили от региона през последните седем месеца беше много значително", заяви пред изданието неназован скандинавски военен служител.

"В продължение на много десетилетия Русия поддържаше близо до нас сухопътни сили, които сега почти са изчезнали".

В същото време служителят отбелязва, че Русия все още поддържа силно въздушно присъствие в региона, а Северният флот, който изданието нарича "перлата в короната на руската военноморска мощ", на практика не е засегнат от войната в Украйна. Но Москва премества и друго военно оборудване от региона, включително системи за противовъздушна отбрана и ракети, разположени в близост до Санкт Петербург, както наскоро съобщи финландската обществена телевизия Yle.

Според Foreign Policy значителна част от войниците, прехвърлени от Балтийския регион на украинския фронт, са принадлежали към 6-та армия с комбинирани оръжия, която обикновено отговаря за защитата на границите на Русия с балтийските държави и Финландия. В Украйна обаче на тази армия е възложено да се сражава в Харковска област, където руските сили наскоро са претърпели сериозно поражение.
"Пренасочването на сухопътни войски беше необходимо поради катастрофалния недостиг на обучен военен персонал", пише пред изданието Хари Охра-ахо, бивш ръководител на финландското военно разузнаване, който сега е съветник на министерството на отбраната на страната. - Това няма нищо общо със заплахата от НАТО. Такава заплаха не съществуваше в действителност, а само в реториката на руските лидери.

Въпреки това настоящи и бивши европейски служители в областта на отбраната заявиха пред Foreign Policy, че в дългосрочен план Русия представлява заплаха за региона, особено за по-малките балтийски държави. Те очакват, че независимо от изхода на войната в Украйна, Москва ще възстанови военния си потенциал в Западния военен окръг.

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година, тъй като руската армия е загубила много значителна степен на бойна ефективност", заяви пред изданието Джим Таунсенд от американския мозъчен тръст Център за нова американска сигурност. - Но малките балтийски държави не могат да си позволят да се отпуснат само защото Русия не се представя добре в момента.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Путин

    45 44 Отговор
    биха меее яко ме бихаааааааа

    Коментиран от #5

  • 2 Теле

    17 20 Отговор
    Вас кво ви итересува
  • 3 ъъъ

    42 14 Отговор
    авторитетно,авторитетно май само заплатите им са такива ...
    тез там мислят ,че армията на Русия е колкото нашата 40к калпака,барабар с генералството
    що не се пробват,да видят наистина колка са и какво могат ...
    ама,неее - дайте си пишем и вземаме заплатката,па нек пушечното месо им бере гайлето като ни вярват

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 митака

    18 19 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Путин":

    Гледай специално теб на прайда яко да те опинат Йебеш ли се ма
  • 6 Путин

    14 18 Отговор
    И техният ред ще дойде.
  • 7 Кремльовския Винету ♥️

    20 25 Отговор
    Късно Кремльовски Винету, Харковска област си замина, заминаха си и Азовците, заминаха си и Северните потоци, замина си и Мобилизацията, заминаха надеждите за деНацификация и деМилитаризация, заминаха едни 330млрд $, комай заминаваш и ти на следващите избори.

    Коментиран от #13

  • 8 Резила на ВСУ продължава

    23 11 Отговор
    Боец от 11-и полк на Народната милиция на ДНР е влязъл в неравен бой с група войници на ВСУ, съобщават световните издания.
    По време на разразилия се близък бой първата граната попада точно в краката на двама от украинците. След това бойците от ВСУ бягат заедно със своите колеги.
  • 9 Хахаха

    15 27 Отговор
    Беше "вторая армия в мире" и първа парадна армия в мире. Украинците я разбиха до втората армия в Украйна и не останаха военослужещи и униформи за паради...
    Хахаха! Всичко им е една потьомкинска показуха на тези алкаши.

    Коментиран от #25, #26

  • 10 Руският регрес продължава

    11 22 Отговор
    Ето колко си вярват на лъжите,че НАТО е много страшно и всеки момент ще ги нападнат.... но простите мурzилки селяни не могат да съберат 2 и 2....

    Коментиран от #18

  • 11 Деций

    25 5 Отговор
    Това трябва да са над 800 хиляди войници.Не вярвам на това.Те не им трябват.Балтийските държави имат общо 35/40 хиляди войници.Финландия е с 2 милиона по малко от България.Подобен военен ресурс не е нужен,ако решат да предприемат нещо.Но това е в сферата на фантастиката,която може да роди само болен американски мозъка,изтъкан от лъжи, сплетени и демагогия!

    Коментиран от #22

  • 12 Северноатлантик

    16 5 Отговор
    Ай ! Сега как ще лъжем скандинавци и балтийци колко е лоша Русия , и колко е важен пакта !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пешо

    16 4 Отговор
    Ей това разузнаване всичко знае по-добре и от руснаците.Всичко изписва във вестниците и руснаците от там научават какво ще правят и на къде отиват нещата.Дори като се объркат , взимат вестника и се поправят.Няма да провалят статията разбира се.
  • 15 фгбхн

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "ъъъ":

    Слез на земята- НИКОГА след промяната не е имало 40 хиляди армия у бг (трябва да е толкова, но никога не е била в пълен състав) и съвсем ОФИЦИАЛНО към момента разполагате с 20 000 военни на служба- включително генералитета... Реално- 12-13 000 човека пушечно месо имате...
  • 16 Нормално

    18 8 Отговор
    Русия вече разбра, че НАТО са силни само в ТикТок и гей парадите.

    Коментиран от #23

  • 17 ТаУмВзе

    7 10 Отговор
    Путине, къде е армията?! 30 години си на власт! Z
  • 18 Мишел

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Руският регрес продължава":

    Русия в наясно, че дори да оголи границите, НатО няма да я нападне, защото на натовците не им се мре.

    Коментиран от #20, #24

  • 19 А сега кажете

    7 4 Отговор
    фащ къде по света и колко войски са разпръснали, и защо?

    Коментиран от #21

  • 20 Суха съчка

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мишел":

    А трябва ли да им се мре?
  • 21 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "А сега кажете":

    За да хранят тази папла.ч други държави за сметка на бюджета си.Вместо за образование или пенсии , да плюската тези безделници .
  • 22 д-р Косев

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Деций":

    Зимната война показа, че един финландски войник на местна територия струва колкото 20-30 безмозъчни наплашени рашки. При пилотите даже съотношението е 1:50, а за снайперистите по-добре да не споменаваме. че съветските задници още смъдят 😁
  • 23 Нов

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Нормално":

    Как го разбра?
  • 24 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мишел":

    Всъщност въпроса е защо не изтегля войски от далечния изток , нали китайците и Кимчо са им "съюзници " , хахахах !! Даже трябва да им пазят границата по съседски , а ?? Или им нямат много вяра май , хахахаха !!

    Коментиран от #27

  • 25 Не е турската втората

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Но не е като да хвърляш муските само . Руската е !
  • 26 Пълно е с турци

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Живи и здрави. Като сте яли 28 пъти бой от Русия си налягайте парцалите и спрет еда тровит българското обществено съзнание с комплексите си под псевдонийма вроатлантически ценности
  • 27 ами

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    то там войски няма, бе! Кавото имаше пратиха на фронта и то измря. Ако имаше, нямаше да мибилизират фермери и офисни джендери, кръчмари и всякакви подобни простовати хорица...

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Мобилизираните

    1 3 Отговор
    Ушанки на фронта питали :
    Къде е редовната армия ?
    Ние за какво сме тука .
    Взеха ни за пушечно месо ли ?
  • 29 Така ли ?

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "ами":

    8 хиляди от Донецк ,избити преди войната и 15 хикяди ранени, Не е като 230 хииляди ураинци британцу , поляци и т.нНале ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кво стана

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "ами":

    Къде е пъртвото ВСУ ? 270 хиляди бяга. Ще контраатакуват с втора армия 500 хил . Руснаците 140 хил . Нещо не излиза май а ? До Зимата щ липсват още 230 хил украинци военни

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Кво стана":

    Божее , боже , бият ви като маче у дирек , накрая ще дойдат наистина в Москва и ще подпишете пълна капитулация и пак ще плещите , че ватниците "побеждавали" , ххахахах !! Знам че е трудно да преживеете галактическия резил на "безаналоговата" , ама що си мислите че някой ви връзва на глупостите ?? Ми страдай си тихичко или ако не можеш го преживя , просто ни оттърви от себе си !!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания