Last news in Fakti

29 Септември, 2022 20:30 1 191 12

Сепаратистки раздори! Криза в каталунското правителство преди петата годишнина от референдума

  • каталуния-
  • испания-
  • педро санчес-
  • карлес пучдемон-
  • пере арагонес

Референдумът на регионалното правителство на Каталуния за отделяне от Испания се проведе на 1 октомври 2017 г., но без благословията на централното правителство в Мадрид

Сепаратистки раздори! Криза в каталунското правителство преди петата годишнина от референдума - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дни преди петата годишнина от референдума за независимост на Каталуния сепаратисткото коалиционно правителство в Барселона изпадна в криза, предаде Ройтерс.

Левият лидер на испанската автономна област Пере Арагонес заяви в кратко изявление снощи, че е загубил доверие в своя заместник Жорди Пучнеро и го е уволнил.

Двамата са представители на две различни партии и се борят за едни и същи сепаратистки настроени гласоподаватели, които според проучванията са малко под 50 процента от каталунците. На различно мнение са и по въпроса как да постигнат независимост от Испания.

Партията на Арагонес - Републиканската левица на Каталуния (РЛК), е за провеждането на нов референдум, който да бъде договорен с централното правителство, докато „Заедно за Каталуния“ на Пучнеро иска да се върви към независимост, дори ако Мадрид не даде благословията си за плебисцит.

Днес все още не беше ясно дали двете партии ще прекратят коалицията си.

„Заедно за Каталуния“ нарече уволнението на Пучнеро "историческа грешка", която "нарушава правителственото споразумение" и "пренебрегва мандата на избирателите".

Референдумът на регионалното правителство на Каталуния за отделяне от Испания се проведе на 1 октомври 2017 г., но без благословията на централното правителство в Мадрид. Испанската полиция в някои случаи използва сила, за да спре гласуването. Привържениците на отцепването от Испания спечелиха, но Конституционният съд на Испания обяви референдума за незаконен. Каталуния, богата област в Североизточна Испания, беше временно поставена под прякото управление на Мадрид. Регионалният лидер Карлес Пучдемон и някои неговите съратници избягаха в чужбина. Други сепаратисти бяха осъдени на дълги срокове затвор, но през 2021 г. бяха помилвани.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    9 2 Отговор
    Ялова далавера,ще подскачат малко и ще се разотидат да гледат мач на Барса.Без въоражени борба нищо няма да постигнете.

    Z
  • 2 филип ейджи

    18 2 Отговор
    за косово може, а за другите не може!

    Коментиран от #6

  • 3 Мдааа...

    6 3 Отговор
    Хахахаха ! Тогава ,офицер от каталунската полиция изкара Пучдемонт, в багажника на едно ауди до Франция. Петдесет километра. Сега Пучи е евродепутат, който не може да стъпи на испанска територия ,защото е издирван за организиран метеж . Но тук в Каталуния ,на никого вече не му пука за него.
  • 4 Наглецо

    14 1 Отговор
    Те това е западна "демокрация".Бой по "канчето".
  • 5 Също и

    13 1 Отговор
    28. 06.22
    Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви планове за втори референдум за независимост на Шотландия, който ще се проведе през октомври догодина, и обеща да предприеме съдебни действия, за да гарантира гласуването, ако британското правителство се опита да го блокира, предава Ройтерс.
  • 6 Що,ма!?

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "филип ейджи":

    За Кърджали и Делиормана също може, ама тогова ша ривеш.

    Коментиран от #12

  • 7 ело

    8 0 Отговор
    Ти малоумник !- според теб тези които искат да бъдат независими сепаратисти ли са ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ело

    8 0 Отговор
    Това което одобрява" Световното зло " наречена Америка е правилно (e.....гейовете само изпълняват това което им се казва). Тая престъпна сган определя кое е правилно кое не.
  • 11 Хорхе

    4 0 Отговор
    Кастилци се справиха с баските с международна помощ- френска но с богата е произвеждаща Каталуня ще търпят бедствие. Централната власт базирана в Брюксел ще го изпусне защото не се вслушва в проблемите по региони. Едно е на север, друго на юг, а разликите Изток- Запад са фрапантни!
  • 12 Мухарем

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Що,ма!?":

    Нищо не може! Като се премахне двойното гражданство, ще те питам какъв ще се пишеш- българин или анадолец. За справка германските деярбекирци не щат и да чуят или да ги свързват "майката- родина"!
Новини по държави: