Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 13:10 1 981 21

Въпреки войната търговията с уран между Европа и Русия не спира

  • уран-
  • русия-
  • санкции

Изправено пред протестите на екоактивистите, германското правителство съобщи, че е против доставките на уран от Русия, но не може да ги спре, тъй като не са обект на европейски санкции

Въпреки войната търговията с уран между Европа и Русия не спира - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от седем месеца след началото на руската инвазия в Украйна и въпреки че ЕС се закани да намали до минимум търговските отношения с Русия, много страни членки продължават активно да въртят ядрена търговия с Москва за ужас на украинското правителство и на екоактивистите, разказва Асошиейтед прес.

В четвъртък товарен кораб, пренасящ уран, напусна френския град Дюнкерк и пое през Северно море към руското балтийско пристанище Уст-Луга. За малко повече от месец това е третият курс на плаващия под панамски флаг "Михаил Дудин" от френския порт до Русия с уран на борда.

Екологичната организация "Грийнпийс Франция" заклейми продължаващите доставки и се обяви за пълното спиране на търговията с ядрено гориво с Русия, тъй като тя "финансира войната в Украйна, удължава енергийната зависимост на Европа и забавя прехода към възобновяема енергия". При все това засега Европейската комисия се въздържа да включи руския ядрен сектор в забранителния списък и той отсъства от последния пакет санкции, предложен в сряда.

"Франция спазва стриктно всички санкции, наложени от ЕС на Русия. Ядрените материали за гражданска употреба не попадат под ударите на забраните", заяви за АП френското външно министерство и допълни, че страните членки на ЕС не смятат ядрения сектор за ключов за прекратяване на руската агресия срещу Украйна.

Самата Украйна е на обратното мнение и призовава за нагането на санкции и на руското ядрено гориво. Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент, заяви в сряда, че "по отношение на урана е също толкова важно да бъдат наложени санкции, колкото и върху петрола". "Петрол, газ, уран, въглища, всичко това трябва да бъде забранено. Те ползват приходите от всичко това, за да финансират войната", казва Устенко.

Според "Грийнпийс Франция" в сряда на борда на "Михаил Дудин" е бил натоварен преработен уран, за да бъде транспортиран в Русия. По думите на Полин Бойе, енергиен активист на организацията, честите плавания на кораба между Русия и Франция показват "до каква степен френската ядрена индустрия е попаднала под руска зависимост".

Френските власти обаче са на обратното мнение и защитават тезата, че страната не е зависима от Русия за доставките на гориво за ядрените си централи, които осигуряват 67 на сто от електричеството ѝ, повече от всяка друга държава по света.

Е Де Еф (EDF), която управлява всички френски ядрени централи, обяви в специално изявление, че доставките на уран са "гарантирани с дългосрочни договори за срок до 20 години, а и следват политиката на диверсификация по отношение на източниците и доставчиците".

Франция внася по-голямата част от урана, който ползва, от Нигер, Австралия и Казахстан.

"Стойността на ядрено гориво, изнасяно от Русия, е малка в сравнение с тази на експортирания газ и петрол", посочва френското външно министерство и допълва, че забраната му няма да повлияе особено върху Москва. Ведомството допълва, че Франция и ЕС планират в дългосрочен план да станат напълно независими от руските енергийни източници, включително и от руското ядрено гориво.

"Грийнпийс Франция" твърди, че пратка руски уран, разтоварена по-рано този месец в Дюнкерк и видяна от репортер на АП, е била транспортирана с камиони до завод в Линген, Германия.

Заводът в Линген е управляван от "Фраматом" (Framatome), чийто мажоритарен собственик е именно Е Де Еф. Заводът доставя ядрено гориво за централи във Франция, Белгия, Швейцария, Нидерландия, Великобритания, Испания, Швеция и Финландия.

Изправено пред протестите на екоактивистите, германското правителство съобщи, че е против доставките на уран от Русия, но не може да ги спре, тъй като не са обект на европейски санкции.

В края на август обогатен уран, разтоварен от "Михаил Дудин" в Дюнкерк, потегли към долината на Рона в южна Франция, където се намират едни от най-големите обекти на френската ядрена енергетика, според "Грийнпийс Франция".

Френският ядрен сектор има серия договори с руския държавен енергиен гигант "Росатом", един от най-големите световни играчи в сектора, включително и за внос на обогатен уран, предназначен за френските ядрени централи и за износ на преработен уран в Русия.

Мултинационалната компания "Орано" (Orano), която е базирана във Франция, има договор с "Росатом" за купуване на преработен уран и преобразуването му в ядрено гориво в завода в Северск, централен Сибир.

САЩ също внасят уран от Русия за нуждите на ядрените си централи. АП разкри доставки за милиони долари на радиоактивен уранов хексафлуорид от дъщерната на "Росатом" държавна компания "Техснабекспорт", най-големият износител в света на първоначални продукти за ядрения горивен цикъл, за "Уестингхаус илектрик" (Westinghouse Electric) в Южна Каролина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велик Лидер Ердоган

    37 7 Отговор
    Единственият адекватен политик е Реджеп Тайип Ердоган. Гледа интереса на страната си и търгува със цял свят,без значение дали е САЩ, Европа или Русия....
  • 2 Дипломат Чукчев

    29 2 Отговор
    Скоро ще има експресни и директни доставки за Украйна!
  • 3 Мара Пунтата

    38 1 Отговор
    Всичко е Пунта Мара! Търговията си върви, няма никакви санкции!
  • 4 Госあ

    4 14 Отговор
    Крайно време е да спре !
  • 5 Рошко

    25 1 Отговор
    Що за глупост прочетох пак.цитат. Германското правителство не може да ги спре защото са обект на санкции. А кой ги налага тези санкции елените емигрантите в Германия ли? Даже да са краварски направо си признават ние изпълняваме каквото ни кажат от обора
  • 6 Българин 🇧🇬

    24 0 Отговор
    Добре е бг джофрите да си платят отсега следващите доставки за АЕЦ Козлодуй . Да не се окажем след време на тъмно и студено !
  • 7 Боруна Лом

    14 1 Отговор
    И ГАЗ СЪЩОТО!НИЕ ВИНАГИ ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА
  • 8 мучо

    20 3 Отговор
    европа след време ще плаче......
  • 9 Тома

    9 0 Отговор
    Какво каза тиквата.Всичко е пунтамара
  • 10 нико

    23 2 Отговор
    Е Г А Т И краварската демокрация , налагаш санкции само там където ти е изгодно , МАЧКАШ и рушиш държави където си искаш и с КАКАВО право ? За това Русия е права .
  • 11 А беее

    14 2 Отговор
    Туй нещо не могат да го гръмнат като тръбите.

    Ще им стане топло за хиляда години напред.
  • 12 Европеец

    14 4 Отговор
    То остана и да си обречем АЕЦ-а без гориво и направо ще цъфнем. Пък там има значение какво е и от къде е, не е да го смениш просто така.
    А тия дето призовават за ядрени оръжия - вземете изгледайте някой документален филм, примерно Trinity and Beyound - The Atomic Bomb movie, та се смирете малко. Това е най-смъртоносното оръжие, което сме измислили и призоваването за използването му грози всички ни с гибел. За радиацията няма значение за коя страна си викал, ще ни изтрепе всички еднакво.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МЕКА МАРИЯ Е РУСИЯ

    8 1 Отговор
    ДОКАТО НЕ ВЪРНАТ ОКРАДЕНИТЕ ПАРИ НА РУСИЯ, НАД 300 МИЛЯРДА ДОЛАРА. НИКАКЪВ АТОМ НА ЗАПАДНИТЕ КРАДЦИ!!! ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВАТ!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И ти ли Бруте?

    9 0 Отговор
    Егати и лицемерите "Грийнпийс Франция". Уран може ама само да не е руски. Тууу.
  • 19 филип ейджи

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Европеец":

    ми то дебилите това искат!
  • 20 Каракочев

    7 0 Отговор
    Ще купуват, че и песен ще пеят биля. Иначе глад мори добитъка, че и студ. Иначе много им знаят балалайките пред камерите. Ний, тъй с Русия, ний инак… наш кой съм аз?
  • 21 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    по едни спомени ,имаше приказка....,,,ДРУЖБАТА СЪС СССР Е ТЪЙ НЕОБХОДИМА,КАКТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО,,,,,,Май ВЯРНА СЕ ОКАЗА!!!!!!!!