Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 14:13 1 381 4

Френски актриси се подстригват в знак на протест

  • френски-
  • актриси-
  • протест-
  • коса-
  • отрязва

Водещи френски актриси, включително Жулиет Бинош и Изабел Юпер, отрязаха кичури коса в знак на протест срещу смъртта на Махса Амини

Френски актриси се подстригват в знак на протест  - 1
Източник: Shutterstock

Водещи френски актриси, включително Жулиет Бинош и Изабел Юпер, отрязаха кичури коса в знак на протест срещу смъртта на Махса Амини, младата иранска жена, която почина, докато беше в ареста на иранската морална полиция, предаде Ройтерс.

22-годишният Амини беше арестувана на 13 септември в Техеран за "неподходящо облекло" и почина три дни по-късно в болница, предизвиквайки протестни вълни, при които са загинали над 130 души, според правозащитни групи.

Полицията за морал налага строгия дрескод на Ислямската република.

„За свободата“, каза Бинош, като отряза огромна шепа от кестенявата си коса и я вдигна към камерата.

Към Бинош се присъединиха други френски актриси и певици, включително Марион Котияр и Изабел Аджани, в подстригването им, с изпълнение на италианска протестна песен на фарси "Bella ciao".

„Махса Амини бе малтретирана от полицията. Единственото, в което беше обвинена, беше да носи воала си по неподходящ начин. Тя умря, защото няколко кичура от косата ѝ бяха открити“, гласи текст във видеото в Instagram, публикувано от soutienfemmesiran (Подкрепа за жените в Иран).

Публикацията беше широко разпространена в други социални медии, включително Facebook и Twitter.

Духовните управници на Иран се борят с най-големите национални вълнения от години след смъртта на Амини и протестите се разпространиха в чужбина, включително Лондон, Париж, Рим и Мадрид в знак на солидарност с иранските демонстранти.

"Иранските жени очакват подкрепа от международната общност. Това е красив начин да покажем тази подкрепа", каза френският адвокат Ришар Седило, който инициира акцията, пред Ройтерс.

"Това е само първата стъпка, надявам се, че всички по света ще я последват, не само актрисите, но и всички. Мъжете също могат да се подстрижат, мисля, че това ще се случи."

Адвокати, медийни личности и други жени във Франция последваха примера.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    1во да си погледнат Френския Халифат, пък после другите да им се месят.
  • 2 Хихихи..

    10 0 Отговор
    А подстрижката отдолу в протест на какво е? От четвърт век не съм виждал натурално вълнясала..
  • 3 Даа!

    7 1 Отговор
    А интим прическа направиха ли си? Да ви имам изкълчените понятия за протест.Преди време,за Шарлито всички баш евро политици под ръка и изпъчени по булеварда - Ние сме Шарли!" А нашенци чупят мивката.В Брюксел друсат оро- протест срещу ЕС директива за ТИР превози..Един от местните пита наш журналист - Вие от къе сте? От България- член на ЕС!!!- Ааа,чудесно! Прекрасен флашмоб сте измислили!
  • 4 загрижен

    2 0 Отговор
    В знак на протест си напрайх прическа на уя
Новини по държави: