Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Октомври, 2022 13:25 2 463 41

Бедите за руската армия се увеличават на фона на офанзивата на Украйна

  • русия-
  • армия-
  • неуспехи-
  • украйна-
  • война-
  • мобилизация

Неуспехите силно накърниха имиджа на мощната руска армия и увеличиха напрежението около зле планираната мобилизация

Бедите за руската армия се увеличават на фона на офанзивата на Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС

Дори след като Кремъл реши да погълне части от Украйна при рязкото изостряне на конфликта, руската армия претърпя нови поражения, които откроиха много големите ѝ проблеми на бойното поле и породиха разногласия по върховете на руското правителство.

Неуспехите силно накърниха имиджа на мощната руска армия и увеличиха напрежението около зле планираната мобилизация. Те също така подхраниха борбата между кръговете в Кремъл и руският президент Владимир Путин е все по-притиснат в ъгъла.

Още новини от Украйна

Ето един поглед към последните руски загуби, някои от причините за тях и възможните последици.

Поредица от поражения в североизточната и южната част на Украйна

Разчитайки на оръжия, доставяни от Запада, след успехите си от миналия месец в североизточната част на Харковска област Украйна навлезе по-дълбоко в окупираните райони и принуди руските войски да се изтеглят от град Лиман, ключов логистичен център.

Украинската армия също така предприе широка контраофанзива в южната част на страната, превземайки редица села на западния бряг на река Днепър и напредва към град Херсон.

Украинските успехи в района на Херсон последваха безмилостните удари по двата основни транспортни коридора през Днепър, които ги направиха неизползваеми и принудиха руските войски на западния бряг на Днепър да разчитат единствено на понтонни мостове, които също бяха многократно поразявани от украинците.

Филипс П. О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс", прогнозира, че ще има още руски неуспехи в Херсонска област и отбеляза, че е "трудно да стабилизираш една фронтова линия, когато логистиката ти е изчерпана, войските ти са изтощени, а противникът ти е много, много по-умен".

Притиснати до широка река и много затруднени със снабдяването, руските войски изглежда ги очаква поражение, което може да създаде предпоставки за потенциален украински натиск за възстановяване на контрола над Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г.

Недостиг на военни ресурси и проблеми в командването

Военни репортери и блогъри, които отразяват действията на руските войски в Украйна, обрисуват мрачна картина на зле оборудвани и лошо организирани сили под некомпетентно командване.

Войната продължава вече осми месец и руските военни страдат от остър недостиг на личен състав, липса на координация между частите и нестабилни линии за доставки.

Много руски части имат и нисък боен дух, което рязко контрастира с добре мотивираните украински сили.

За разлика от украинските военни, които разчитат на разузнавателни данни, предоставяни им от САЩ и съюзниците от НАТО, за да избират цели и нанасят удари по тях, руската армия страда от лошо разузнаване.

Когато руското разузнаване засече украинска цел, армията започва дълъг процес на получаване на разрешение за нанасяне на удар по нея, който често се проточва, докато целта изчезне.

Руските военни кореспонденти специално обръщат внимание на недостига на безпилотни самолети и отбелязват, че доставените от Иран дронове не се използват максимално ефективно заради лошия подбор на целите.

Кремъл мобилизира още войници, анексира територии

Руският президент Владимир Путин реагира на украинската контраофанзива, като разпореди частична военна мобилизация, която има за цел да събере поне 300 000 резервисти, които да подсилят силите по протежение на 1000-километровата фронтова линия в Украйна.

В началото на инвазията Украйна обяви обща мобилизация с цел формиране на армия от 1 млн. души. До този момент Русия се опитваше да спечели войната с намаляващ контингент от доброволци. Според САЩ при нахлуването руските войски са били с численост от 200 000 души, а според някои западни оценки руските загуби вече се измерват с 80 000 убити, ранени и пленени.

Докато ястребите в Москва приветстваха мобилизацията, макар според тях тя да е закъсняла, стотици хиляди руснаци бягат в чужбина, за да не влязат в армията, а в цялата страна избухнаха протести, което изправи Кремъл пред нови предизвикателства.

Новобранци публикуваха снимки, на които се вижда, че са принудени да спят на пода или дори на открито. Някои от тях съобщават, че им е зачислено ръждясало оръжие и им е казано сами да си купят медицински комплекти и други основни неща. В знак на мълчаливо признание на проблемите с доставките Путин уволни заместник-министъра на отбраната, отговарящ за военната логистика.

Мобилизацията не предлага бързо решение на военните проблеми на Русия. Ще са необходими месеци, за да могат новобранците да се обучат и да сформират боеспособни части.

След това Путин увеличи залога, като внезапно анексира окупираните региони на Украйна и изрази готовност да използва "всички налични средства", за да ги защити, което е пряка препратка към ядрения арсенал на Русия.

Разногласия по върховете

Безпрецедентен знак за борба по високите етажи на властта е фактът, че подкрепяният от Кремъл регионален лидер на Чечения Рамзан Кадиров отправи язвителни критики към висшите военни, обвинявайки ги в некомпетентност и непотизъм.

Кадиров обвини генерал-полковник Александър Лапин, че не е успял да осигури доставки и подкрепления за войските, което е довело до отстъплението им от Лиман. Той заяви, че генералът заслужава да бъде лишен от звание и изпратен на фронтовата линия като редник, за да "измие срама си с кръвта си“.

Кадиров също така директно обвини най-високопоставения руски военен, генерал Валерий Герасимов, че прикрива грешките на Лапин - остра атака, която подхрани спекулациите, че чеченският лидер може да е сключил съюз с други ястреби от руския елит срещу висшето военно ръководство.

В остро изказване Кадиров също така призова Кремъл да обмисли използването на ядрени оръжия с малка мощност срещу Украйна, за да обърне хода на войната - призив, който изглежда говори, че тази идея става все по-популярна сред кремълските ястреби.

В знак на продължаваща подкрепа за Кадиров Путин го повиши в генерал-полковник по случай рождения му ден - ход, който със сигурност ще разгневи висшето командване. И макар говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да определи изявлението на Кадиров като прекалено емоционално, той похвали ролята на чеченския лидер в боевете и доблестта на войниците му.

Друг признак за засилване на несъгласието по върховете е поведението на Евгений Пригожин, бизнесмена милионер, наричан "готвачът на Путин". Той се нахвърли върху губернатора на Санкт Петербург, обвинявайки го, че неспособността му да осигури помощ за частната военна компания на Пригожин "Вагнер" е равносилна на подкрепа за Украйна.

Някои други представители на руския елит бързо подкрепиха Кадиров и Пригожин, които все по-често изпъкват като водещи фигури на ястребите в Москва.

Генерал-лейтенантът в оставка Андрей Гурульов, висш член на долната камара на руския парламент, категорично подкрепи чеченския лидер, като заяви, че руското поражение в Лиман се корени в желанието на висшето ръководство да съобщава на Путин само добри новини. „Целият проблем е в пълните лъжи и положителните доклади“, каза той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    36 35 Отговор
    Ей, съсипахте я тая руска армия, бе! А бе, кой ви вярва,бе? Много сте измислени и лъжливи,бе!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Болшемики Маус

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    Здравей

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    26 19 Отговор
    1.5 милиона бойни униформи изчезнали от руските складове...никой не може да ги намери...мъка

    Коментиран от #21

  • 6 Русия е Кочина

    32 25 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен- _Язовец":

    Путин е Чао
  • 7 СССР е минало

    20 13 Отговор

    До коментар #3 от "Болшемики Маус":

    Скоро и Русия под контрола на Путин също
  • 8 гледайте само бедите да не долетят до

    20 18 Отговор
    центровете за взимане на решение,че тогава ще стане страшно !!!Едно посейдонче от 100мегатона и островчето на аланглетата ще потъне като титаник !!!

    Коментиран от #11

  • 9 Българин🇧🇬

    18 17 Отговор
    България е колония и разпространяват пропагандата на господарите си.
  • 10 Македонец в космоса

    21 19 Отговор
    Укрите питат Путин: Кога ще пращаш прословутите 300 000 нинджи ,че не остана срещу кого да воюваме?

    Коментиран от #13

  • 11 Македонец в космоса

    16 6 Отговор

    До коментар #8 от "гледайте само бедите да не долетят до":

    Вярвай си наивнико. Лаххаахх
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БОЛШЕВИК

    13 14 Отговор

    До коментар #10 от "Македонец в космоса":

    Украинки питат в кои страни повече мъже, че тамошните почнали да липсват!

    Коментиран от #32

  • 14 историк

    13 7 Отговор
    Чети ,Оля ,чети...копейкин е прав,всеки като му се плаща ,може да дрънка глупости
  • 15 Анализатор

    17 15 Отговор
    Днес до обяд украинското знаме се издигна в още 3 града на персонала област!
    До довечера -още 3!
    Слава Украйнь!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гризини с наденица

    14 8 Отговор
    Скоро терористите и Путин, ще гризнат македонската наденица.
  • 19 Пълна излагация

    14 3 Отговор
    Клоунада. Самоунижение
  • 20 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    15 7 Отговор
    Правдива статия описваща точно трагичната за руснаците ситуация. Бившите ни Не Можещи "братушки" бяха тотално не готови за дълга война, с Изненада и Късмет успяха да окупират пет области след което "барутът" им свърши. Безхаберно не подготвиха никаква отбрана на окупираните територии, не подготвиха и резерви с които да наситят Тила. Мобилизацията трябваше да тръгне месец след инвазията, когато се разбра че няма да е тридневна война. Всичко което можеше да объркат руснаците педантично и планомерно объркаха. Не искам да ги познавам тия хора, вчера се отказах и от руските ми баба и дядо
    😆😆😆

    Коментиран от #26

  • 21 Споко

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Ще им подарят ватенки втора употреба , миризливи пълни с бълхи . И задължителните гумени ботушки.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 123

    11 8 Отговор
    Вижте как квичат русофилите и ще разберете дали руската армия е в беда.
  • 24 Чиста

    5 8 Отговор
    Прапаганда само най ама най заблудетите се връзват
  • 25 А З О В :

    9 6 Отговор
    Руснаците отстъпвайки, крачат напред !
    Една напред,две назад !
  • 26 БОЛШЕВИК

    7 11 Отговор

    До коментар #20 от "PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿":

    Още не се е запалил барута, имай търпение ще видите какво ще се случи по нататък! Русия ако се наложи може да води същинска война на четири фронта.

    Коментиран от #31

  • 27 Володимир Зеленски

    9 5 Отговор
    ВСУ стигна до Херсон.
    За Путин още един пирон
  • 28 Княгиня Анастасия Романова

    10 5 Отговор
    Държава и армия, управлявани от банда разбойници и убийци са обречени на гибел !!!!!!
    Прибавете към това некадърност, алчност и простотия и ще си отговорите на въпроса - ЩЕ ПОБЕДИ ЛИ КРЕМЪЛ В ТАЗИ ВОЙНА!
    И ДА ПОЯСНЯ - ПУТИН И ШАЙКАТА РАЗБОЙНИЦИ ЩЕ УДАВЯТ В КРЪВ И СМЪРТ РУСИЯ !
    А КИЕВ, КИЕВ ЩЕ ПРЕБЪДЕ !
  • 29 Анжектоплякторчо

    8 5 Отговор
    Селце подир селце,град по град
    Та до Волгоград.....
  • 30 Урюрвкос

    4 4 Отговор
    айде руската армия свърши и се отече в канала, кажете какво става със армиите на ЛНР и ДНР
  • 31 Божкеее, колко наивитети....

    6 4 Отговор

    До коментар #26 от "БОЛШЕВИК":

    Тя на украинският не може, та какво остава на още 3...ще я сгънат кат бирено кенче 😂😂😂😂

    Коментиран от #36

  • 32 Жоро

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "БОЛШЕВИК":

    Ми то в русия е така - рускините минаха на общ мъж. Щото няма. А тия дето останаха са малко дърти и не вдигат самолета. Копейката каза че отива на гости за да оправи тоя проблем и ще носи 1 чанта сини хапчета
  • 33 Ми ся"

    6 5 Отговор
    Ми ся" Ко" пра"йм ?????
    Уж Руската армия е разбира ?????
    Уж запада задушава икономически Русия????
    Уж там става нетърпимо да се живее ????
    Уж Путин е болен и ще мре всеки момент??????
    Уж ще свалят ПУТИН от власт всеки момент????
    А цените във ДЖЕНДЕРЛАНДИЯ растът и хората негодуват ?????
    Джендърлъка нарежда на своите граждани да се загасят лампите и да не се пускат климатиците .....че можели и сами да се топлят само със ЛЮБОВ !
    Джендърлъка нарежда на свойте граждани да не ядът и да слабееят за да правят ембарго на тоя омразен Путин ??? Кой крив ....кой прав ......направо се обърках ???????

    Коментиран от #41

  • 34 СЛАВА РУСИЯ !

    5 6 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!
    СЛАВА !!!!! СЛАВА !!!! СЛАВА !!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!!!!!!
  • 35 ХУРКА ....ХУРКА ....МАЙКА...ГОЛЯМА ХУР!

    3 3 Отговор
    Ще яде Джендърлъка ......само дето се правят тия на утрепани и , че не го знаят !
  • 36 Тодоров

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Божкеее, колко наивитети....":

    Може, може....само че си малко заблуден, по-точно те заблуждават и лъжат (разбира се украинската пропаганда). Истинската новина е: "Ситуация продолжает улучшаться, в результате боев между ребятами из "Вагнера" и 53-й бригады ВСУ. Данная бригада была серьезно потрепана, и они совершили передислокацию в Черкасскую область на доукомплектование. Соответственно, мы сейчас видим по Артемовску — занимаются новые позиции, противник, я не скажу, что без боев, но зачастую мы видим, что они, не имея сил, не имея резервов, определенные позиции просто сдают сами", — рассказал он.
    Ранее Пушилин сообщил, что украинские войска вынуждены отходить без возможности удерживать ранее занимаемые позиции. По его словам, для наступления на Красный Лиман ВСУ вынуждены были стянуть резервы с артемовского направления. При этом нынешние успехи пока не означают освобождения города. Если же Артемовск удастся взять под контроль, это создаст удобную ситуацию для наступления на других направлениях.

    Коментиран от #40

  • 37 Каракостов

    4 2 Отговор
    Путин трябва да се страхува най- много от Чечения ,защото там омразата към руснаците е най- силна!
  • 38 оказа се, че и в склада няма сармат!

    2 1 Отговор
    - а беше докладвано за наличие. - мъка мъка......... ся измислиха некв посейдон, ама и той май в сферата на виртуалните визуални изкуства..... мъка мъка......
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Да беше само-Лиман.....Я,да видим....Киев,Харков....после Лиман,Херсон....колко пъти да ви повтарям?????Същото бе и с "НЕЩОТО"!Военната стратегия на украйна се прави от-$ ИЗкуствен интелект,а руснаците ползват капацитети завършили военна школа висша от рода на янев.......Разбирате ли разликата или пак да повторя,а путинофили?????
  • 40 Бахмут е недостижима цел

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Тодоров":

    за бандитите и военнопрестъпниците.........
  • 41 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ И УКРАИНСКИ ПАТРИОТИЗЪМ

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ми ся"":

    Няма ...УЖ...ИМА ТУК И СЕГА...а на фронта е ясно...засвистят ли хаймърсите, рашките изпадат в тих ужас....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания