Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Октомври, 2022 14:55 1 008 9

Украинската правозащитна организация е изненадана от присъдената ѝ Нобелова награда за мир

  • украйна-
  • украинската правозащитна организация-
  • център за граждански свободи-
  • нобеловата награда за мир

Представителят на Центъра за граждански свободи Володимир Яворски изрази изненада, че украинската правозащитна организация е сред тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир

Украинската правозащитна организация е изненадана от присъдената ѝ Нобелова награда за мир - 1
Снимка: Официален профил в "Туитър"

Представителят на Центъра за граждански свободи Володимир Яворски изрази изненада, че украинската правозащитна организация е сред тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир. Той каза, че отличието е важно за правозащитниците, тъй като "в продължение на много години ние работехме в една страна, която беше невидима", предаде Асошиейтед прес.

"Това е изненада за нас", заяви Яворски пред АП. "Дейностите в областта на човешките права обаче са основното оръжие против войната", добави той.

"Щастливи сме", каза Олександра Романцова, която е сред ръководителите на неправителствената организация. Тя добави, че все още има "много работа за вършене, за да бъде постигната победата".

Центърът за граждански свободи е основан през 2007 г., за да насърчава човешките права и демокрацията в Украйна по време на период на сътресения в страната.

"Центърът зае позиция за укрепване на украинското гражданско общество и оказва натиск на властите да установят в Украйна пълноценна демокрация, да я развият като една правова държава", заяви Берит Райс-Андерсен, председателката на Норвежкия Нобелов комитет.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари групата работи за документиране на руски военни престъпления срещу украински цивилни.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпросче

    20 0 Отговор
    Какво направи този украински център , когато 2017г Киев забрани руските книги ? Или когато малцинствата на българи , унгарци , румънци в Украйна протестираха ?

    Коментиран от #4

  • 2 Само питам

    17 0 Отговор
    Фабриката за Фейкове с Нобелова награда?
  • 3 Коко

    16 0 Отговор
    Е това,ако не е перверзия здраве му кажи.Света наистина се управлява от психопати и болни мозъци.А персонално нобелова награда за мир на зеленски кога??!!?!?!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Още един историк

    3 1 Отговор
    Сега знаем, че Йосиф Сталин е бил номиниран два пъти за нобелова награда за мир
    Давам тази информация за непосветените

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тази награда

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Още един историк":

    Е силно политизирана трябваше да я дадат на Асанж
    Да си припомним че през 1939 година и хитлер е бил номиниран

    Коментиран от #8

  • 8 Точно в десятката

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тази награда":

    Хитлер и Сталин са били номинирани за Нобелова награда за мир
  • 9 геноцид

    3 0 Отговор
    " Украинската правозащитна организация е изненадана от присъдената ѝ Нобелова награда за мир " Оле Оле , ДОБРА ПРОПАГАНДА :)))))
Новини по държави: