Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 05:38 2 292 4

Хаити настоява за изпращане на международни въоръжени сили в страната

  • хаити-
  • оон-
  • антониу гутериш-
  • въоръжени сили

Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност на ООН спешно да разгледа искането

Хаити настоява за изпращане на международни въоръжени сили в страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност на световната организация спешно да разгледа искането на Хаити за изпращане на международни специализирани въоръжени сили, които да помогнат за справяне с хуманитарната криза в страната, предаде Ройтерс.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че Гутериш „продължава да е сериозно обезпокоен от ситуацията в Хаити, където има разпространение на холера насред значително влошаване на сигурността, което парализира страната“.

Правителството на Хаити упълномощи в петък премиера Ариел Анри да поиска от международната общност „специализирана въоръжена сила“ за справяне с кризата, предизвикана от блокирането на главния терминал за гориво в страната, довело до тежък недостиг.

Коалиция от банди блокира терминала миналия месец. Липсата на гориво парализира транспорта и принуди предприятия и болници да спрат работа. Стигна се също до недостиг на бутилирана вода в момент, когато в страната има разпространение на холера, за чието овладяване е нужна хигиена и чиста вода.

Дюжарик каза, че Гутериш е изпратил писмо до Съвета за сигурност на ООН с варианти за оказване на засилена подкрепа на Хаити по отношение на сигурността.

В писмото генералният секретар предлага една или няколко страни да изпратят „сили за бързо действие“, които да помогнат на полицията в Хаити да се справи със заплахата от въоръжените банди. Той не предлага силите да бъдат изпратени от ООН. Според него Съветът за сигурност би трябвало просто да приветства подобни сили. Гутериш отбелязва, че може да подсили капацитета на ООН за подкрепяне на примирие или хуманитарни договорености и да осигури координация на усилията с евентуални международни сили.

Миротворци на ООН бяха изпратени в Хаити през 2004 г. след бунт, довел до свалянето от власт и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Те напуснаха страната през 2017 г. и бяха заменени от полицейски сили на ООН, които си тръгнаха през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    9 2 Отговор
    Бивша френска колония, Макрон да се оправя.
  • 2 Гешром

    2 1 Отговор
    Гешев да иде с микрофона и тон колоните да им говори.
  • 3 Зомби

    2 1 Отговор
    Като правят вуду магии, така им се пада.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.