Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 08:09 1 257 11

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата

  • хаити-
  • сащ-
  • канада-
  • призив-
  • помощ-
  • банди-
  • блокиране

Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу хаитянските банди, които създадоха хуманитарна криза

Хаити призова САЩ и Канада за помощ в кризата - 1
Източник: БГНЕС

Съединените щати и Канада трябва да поемат водеща роля срещу хаитянските банди, които създадоха хуманитарна криза, като блокираха достъпа до ключов терминал за гориво. Това заяви в понеделник посланикът на Хаити в Съединените щати, цитиран от "Ройтерс".

"Искаме да видим нашите съседи като Съединените щати, като Канада, да поемат инициативата и да действат бързо, каза Бокчит Едмънд в интервю във връзка с предоставянето на помощ за сигурност. Съществува наистина голяма заплаха над главата на премиера. Ако нищо не се направи бързо, съществува риск друг държавен глава да бъде убит в Хаити", каза той, имайки предвид убийството на президента Жовенел Мойс през 2021 г., цитира news.bg.

Миналата седмица министър-председателят Ариел Анри поиска от международната общност да предостави "специализирани въоръжени сили" за контрол на банди, които блокират горивния терминал във Варьо от миналия месец.

Спорадичните грабежи и престрелките между банди и полицията стават все по-чести в Хаити през последните седмици, тъй като недостигът доведе до нарастващо безсилие и отчаяние.

Чести протести също бяха организирани в различни части на Хаити с искане за оставката на Хенри, а група активисти в неделя се събраха пред Белия дом, за да призоват администрацията на Байдън да спре подкрепата за Хенри.

Припомняме, че ден по-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предложи една или няколко държави да изпратят сили за бързо реагиране, за да помогнат на полицията в Хаити да премахне заплахата от въоръжени банди. Гутериш не предлага силите да бъдат разположени от ООН. Той каза, че 15-членният Съвет за сигурност трябва просто да приветства такава сила и отбелязва, че той може да повиши капацитета на ООН за подкрепа на прекратяване на огъня или хуманитарни споразумения и да осигури координация на усилията с международни сили.

В събота Съединените щати заявиха, че разглеждат искането на Хаити за подкрепа.

Министерството на външните работи на Канада в петък заяви, че 19 страни-членки на Организацията на американските държави са се ангажирали да помогнат на хаитяните "да преодолеят сложните предизвикателства пред сигурността, пред които е изправена страната".

Острият недостиг на бензин и дизел парализира транспорта и принуди предприятията и болниците да спрат дейността си, точно когато страната е изправена пред ново огнище на холера.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сфсфсфсфсфсг

    3 2 Отговор
    Тва е в задния им двор на САЩ, защо мигновено не помогнаха с милиарди и кво ли още не?

    Коментиран от #3

  • 2 анонимен

    9 1 Отговор
    Просто Хаити е бедна държава и няма нужда да бъде демократизирана, защото няма печалба от нея.
  • 3 САЩ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сфсфсфсфсфсг":

    Защото като помогнем, после няма да могат да си върнат заема. А те нямат природни ресурси. Какво ще им вземем?

    Коментиран от #4

  • 4 Сфсфсфсфсфсг

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "САЩ":

    За некъв сгоден курорт не стават ли?

    Коментиран от #8

  • 5 Дааа

    2 1 Отговор
    Намерили черква да се прекръстят глупаците! Ами нали заради сащ са на това дередже! Скоро и у нас ще е така.
  • 6 456

    4 1 Отговор
    Не могат да помогнат на съседни на тях държави, защото нямат полза от това, но да се бутат в държави на хиляди километри могат. Долни двуличници и агресори.
  • 7 С.П.

    4 0 Отговор
    Хаити - вие не сте Украйна....ще чакате

    Коментиран от #9

  • 8 САЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сфсфсфсфсфсг":

    Може и да станат, ама марджа е прекалено нисък. Не си заслужава просто.
  • 9 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "С.П.":

    Могат да им дадат и на тях оръжие, да се оправят, както могат!
  • 10 Тома Неверни

    2 0 Отговор
    Е как ще ви помагат ,да не ви е нападнала Русия!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.