Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Октомври, 2022 22:55 6 576 40

Путин е под натиск и Беларус е все по-близо до включване във войната срещу Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • беларус-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Александър Лукашенко, който оцеля след масовите протести с руска помощ през 2020 г. и зависи от Путин както политически, така и икономически, няма да бъде в позиция да откаже военна подкрепа, ако Кремъл поиска

Путин е под натиск и Беларус е все по-близо до включване във войната срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бурна военна активност в Беларус тази седмица привлече вниманието на Украйна и Запада като потенциален знак, че президентът Александър Лукашенко може да ангажира армията си в подкрепа на слабите военни усилия на Русия в Украйна, пише "Ройтерс".

Лукашенко нареди на войските да се разположат заедно с руските сили близо до украинската граница, а неговото министерство на отбраната казва, че се провеждат учения за "бойна готовност". Във вторник вътрешното министерство проведе учения за премахване на "диверсионни групи" близо до Йелск, само на 20 км от границата с Украйна.

Още новини от Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от страните от Групата на седемте (Г-7) да разположат международна мисия за наблюдатели близо до границата, докато Франция предупреди Беларус, че може да се сблъска с още западни санкции, ако задълбочи участието си в Украйна.

Беларус си позволи да бъде използван като плацдарм за нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, но не се присъедини директно към военните действия. Анализаторите казват, че Лукашенко не би имал друг избор, освен да се подчини, ако руският президент Владимир Путин поиска той да влезе във войната в момент, когато Москва се разтърсва от поредица от поражения и е изправена пред безпрецедентна публична критика за провалите на своите генерали.

Но те са скептични, че намесата на Беларус ще доведе до голяма промяна. Според Международния институт за стратегически изследвания беларуските въоръжени сили наброяват едва 48 000 души и не са водили война в повече от 30 години независимост след разпадането на Съветския съюз.

"Това не са точно изпитани в бойни действия въоръжени сили", каза Самир Пури, автор на "Пътят на Русия към война с Украйна". Той коментира, че рискът от намеса на Беларус може да принуди Украйна да засили сигурността в северната част на страната, като изтегли сили от фронтовите линии с Русия на юг и изток.

Призивът на Зеленски за чуждестранни наблюдатели е знак, че Украйна приема сериозно риска, но може да не е дипломатически осъществимо, каза Пури. Не е ясно кой би предоставил такава сила, тъй като Москва би наложила вето на всяка роля на ООН и наблюдателите на НАТО или ЕС могат да бъдат въвлечени в сблъсъци с руските сили.

Беларуското министерство на отбраната не отговори веднага на искане за коментар. Във вторник Беларус коментира, че разполагането на руски войски е отбранителна мярка, "целяща да отговори адекватно на действия близо до нашите граници".

Беларус граничи с три членки на НАТО, фактор, който също може да е част от изчисленията на Путин, докато се стреми да въвлече своя съюзник във войната.

"Това го доближава много по-близо до границите на НАТО. След това Путин може да каже: "Нося войната при вас. Наистина ли я искате? Какво се случва, ако една ракета се отклони?," каза високопоставен европейски служител.

Лукашенко не е уточнил размера и ролята на съвместните сили, които обяви в понеделник, въпреки че каза тогава, че очаква пристигането на хиляди войници на беларуска територия.

Не всички доказателства сочат, че армията на Беларус е на ръба да се присъедини към битката. Беларуският проект Hajun, който наблюдава военни движения, каза, че има доказателства за оборудване, движещо се в другата посока, включително прехвърляне в Русия на най-малко два влака с 28 беларуски танка.

Павел Слункин, бивш беларуски дипломат, който сега е в Европейския съвет за външни отношения, каза, че няма признаци Русия да насочи сили в страната, за да нахлуе отново в Украйна от север, както направи в началото на войната през февруари.

Той каза, че не вярва, че Лукашенко е на път да ангажира силите си да се бие рамо до рамо с руските, но може би се подготвя за тази възможност. "Може би той все още не е решил, но разбира, че това може да се случи и при този сценарий е по-добре армията да бъде подготвена".

Слункин каза, че Лукашенко, който оцеля след масовите протести с руска помощ през 2020 г. и зависи от Путин както политически, така и икономически, няма да бъде в позиция да откаже военна подкрепа, ако Кремъл го поиска.

"Неговата гаранция за запазване на властта му зависи до голяма степен от Путин. Лукашенко не може да оцелее без подкрепата на Русия и без репресии. Неговата зависимост е толкова дълбока, че той няма почти никакво пространство за маневриране."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    27 15 Отговор
    Значи Лукашенко е заложник на Путин?

    Коментиран от #6

  • 2 Тошо

    55 37 Отговор
    ПОД НАТИСК СА ЗАПАДА И ЗАТОВА ЧУДЯТ КАКВА ЩУРОТИЯ И ПРОВОКАЦИЯ ДА ИЗМИСЛЯТ.СИЛАТА Е НА СТРАНАТА НА ИСТИНАТА/РУСИЯ/

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хохо Бохо

    33 35 Отговор
    Москва утанула... сега и Беларус
    2 в 1
    :))
  • 5 Мда

    32 25 Отговор
    Путин няма да ги спаси от НАТО, ако се намесят!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истината

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тошо":

    Изнасилвачи колкото искаш
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анти-маймуна

    11 29 Отговор
    Някоя русофилня знае ли защо идолът ви Шаломов забрани на армията и генералите си да удрят ж.п. линиите в Украйна доставящи нато-вски оръжия за ротшилдовия режим в Киев? Защо Шаломов иска дълъг конфликт с много жертви?
  • 10 Рушляк

    24 26 Отговор
    Наближава момента, Руски войници преоблечени в униформи на Сву ,ще направят диверсии в Беларус . И така Лукашенко ще има оправдание за включване във войната
    Всичко по нареждане на Путлер.
    Няма мърдане .Ако Путлер потъне потъва и Лукашенко.

    Коментиран от #16

  • 11 Пак лакардии

    30 27 Отговор
    Явно западът е в сериозна безизходица
  • 12 ха ха хаааа

    21 15 Отговор
    Гърч за колхознята , гърч ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рашка с чашка

    24 24 Отговор
    Путин,дъртака, ще унищожи Руската Федерация, а Лукашенко, дъртака ще унищожи и Белорусия за много години наред.
  • 16 Ухаааа

    22 15 Отговор

    До коментар #10 от "Рушляк":

    Ами много хубаво, всичко ще приключи по бързо! Прибалтийските въшки да се готвят за референдуми!
  • 17 Шепината Мара

    3 1 Отговор
    Да включване или не включване?
  • 18 Таумвзе сатъра на козлудуй от язовеца

    18 13 Отговор
    Времето и на жужака и на лудашенко изтича.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Енерго Носител

    13 10 Отговор
    Тия ако се включат ще започнат да мигат,ще направят късо съединение с без-аналоговите и ще им изгори инсталацията!
  • 21 Стига пропаганда

    20 10 Отговор
    присвоиха 20 % ит територията на Океайна. за какви провали говорите все???
  • 22 ПараШут

    27 14 Отговор
    Айде пак глупости. Лукашенко има подкрепата на повече от 80% от народа си. Опитът на ЦРУ за поредната цветна революция не успя и сега краварите умират от бяс. Освен това, беларуските въоръжени сили не са 45 хиляди, а 245 хиляди . В Беларус в момента се подготвя контингент от близо 500 хиляди войници съвместни руски и беларуски сили. Огромно количество руски войници се изсипва в момента там . На неофашиста Зеленски дните му са преброени, и Господ вече не може да му помогне.

    Коментиран от #23, #25, #37

  • 23 ПараРитник

    16 17 Отговор

    До коментар #22 от "ПараШут":

    Даже 2 000 245 души!!!! Смешници! Не могат с Украйна да се справят, тръгнали НАТО да заплашват и света да шантажират...
  • 24 санкции

    13 10 Отговор
    саш, албиона и ек- то им разрушават Европа
    Русия и Беларус я спасяват.
  • 25 Лудия касапин

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "ПараШут":

    Даже на 100 % от населението има подкрепата,затова се наложи Путин да го спасява и сега е на каишка.
  • 26 ек не е Европа

    10 8 Отговор
    ек, саш, юк са врагове на Европа и европейците.
  • 27 Сепуко

    12 5 Отговор
    Ройтерс е информ агенция със седалище Лондон.
    Какво се опитват да разказват англичаните не ме интересува. Това което прави психично болната им премиерка не подкрепят повечето Британци, резултати на Британско проучване.
  • 28 Фронт

    11 7 Отговор
    Беларус има 10 000 000 население и 220 000 лв км територия и подържа армия постоянно от 200 000 души! Това с подготовката са абс глупости от НАТО единствено краварите са водили войни последните 70 години вс останали нямат боен опит.

    Коментиран от #30

  • 29 Монгола

    8 8 Отговор
    Те генералите на разнополовите се прочуха като отлични стратези миналата година в Авганистан.Провала на окраинските бандери е провал на НАТО.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хахахахаха

    1 2 Отговор
    Хахахахаха
  • 32 Хахаха

    9 8 Отговор
    Лукашенко никога няма да се включи директно във войната. Той последен ще забие ножа в гърба на. умиращата матушка Русия
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 разбира се

    6 4 Отговор
    "президентът Александър Лукашенко може да ангажира армията си в подкрепа на слабите военни усилия на Русия в Украйна, пише "Ройтерс".":):):) Как да не ги обичаме Ройтерс. Само те разкриха истината че Зеленски не само ще размаже Русия, но и на Беларус му трепетят гащите от стройния украински Патриот, със железния поглед и смразяващ дрезгав глас. Строг но справедлив и шамари наред.
  • 36 Браво

    6 3 Отговор
    Много ми хареса тази статия. Майсторски същита! Прочетох я на един дъх. Поклон пред силата на истинския украински патриот Зеленски. Очарователна е безкористната му любов към Украйна и народа и!
  • 37 Пара паралуд

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "ПараШут":

    500 хиляди бръмбара не могат да съберат ,камо ли армия
    Хахаха
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ссссс

    5 2 Отговор
    Те Беларус ако започне война първо него ще убият и това ще е собствения му народ. То много добре знае че народът му иска да го свали от власт за това се дърпа като дественица.
  • 40 Да да

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Имат нужда от слава щот я загубиха така е другарю ,и на мен ми се реве🤕
Новини по държави: