Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Октомври, 2022 13:27 774 4

Кипър би проучил възможността да достави въоръжение на Украйна

  • кипър-
  • правителство-
  • украйна-
  • въоръжение-
  • доставка

Каза говорителят на кипърското правителство Мариос Пелеканос

Кипър би проучил възможността да достави въоръжение на Украйна - 1
Източник: БГНЕС

Кипър „би бил готов да проучи“ предаването на определено свое въоръжение и боеприпаси на Украйна, ако „бъдат заменени с друго военно оборудване със същата мощ и възможности“, каза пред „Ню Йорк таймс“ говорителят на кипърското правителство Мариос Пелеканос, цитиран от кипърската новинарска агенция КНА.

В обширен репортаж за доставките на военно оборудване и боеприпаси на Украйна американският вестник споменава вдигането на ембаргото за оръжейните доставки за Република Кипър от правителството на президента Байдън, което позволява на островната държава да купува американско оръжие – решение, което цели да отдалечи Никозия от руското влияние.

Още новини от Украйна

Американски представител е заявил пред вестника, че Кипър вече е „вероятен избор“ като доставчик на оръжия за Украйна.

„Ню Йорк таймс“ припомня, че в продължение на 35 години по отношение на Кипър беше в сила американско оръжейно ембарго, което накара Кипър да се ориентира към някогашния Съветски съюз за доставки на въоръжение. По тази причина в момента в арсенала на Кипър има поне 10 ракетни системи „Тор“ и „Бук“, които биха могли да бъдат използвани в Украйна срещу руски самолети, дронове и крилати ракети.

Брадли Бауман, експерт в американското министерство на отбраната, е казал пред вестника, че вдигането на оръжейното ембарго би позволило на други западни държави бързо да прехвърлят произведено в САЩ въоръжение в Кипър, без да искат предварително разрешение от Вашингтон. Това би позволило на Никозия да попълни арсенала си с модерни и съвместими с натовските стандарти оръжия, ако предаде постсъветските си оръжия и боеприпаси на Украйна.

Статията отбелязва обаче, че вдигането на ембаргото не означава непременно, че Кипър е готов да изпрати руското си въоръжение на Украйна.

„Като се имат предвид сериозните заплахи за сигурността, които възникват ежедневно от турските окупационни сили (в Северен Кипър), днешната архитектура на сигурността на Кипър трябва да остане непокътната“, казва Пелеканос пред „Ню Йорк таймс“.

Изданието отбелязва, че Кипър е показал ясно, че иска нови и по-добри оръжия в замяна, което би могло да провокира надпревара във въоръженията във все още неразрешения конфликт с Турция.

По повод на публикацията кипърският правителствен говорител уточни пред КНА, че няма конкретно предложение или консултации по въпроса за евентуално прехвърляне на въоръжение от Кипър в Украйна.

„Не са провеждани конкретни разговори по въпроса. Той беше поставен на дискусии и контакти, които имахме или с европейските си партньори, или със САЩ, и отговорът ни е, че ние като Република Кипър не сме в състояние да дадем въоръжение, просто защото сме страна в ситуация на окупация, ние сме страна, която трябва да осигури отбранителните си възможности и ако пристъпим към такова действие, ще отслабим възпиращите си способности“, каза Пелеканос.

В тази връзка той допълни, че „би могло да се проучи такава възможност, стига това въоръжение да бъде заместено от равностойно или по-добро въоръжение“.

„Няма обаче конкретно предложение, няма консултации, не ни предлагат нещо, (което) да подложим на оценка“, каза Пелеканос.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАНЯ КАРТЕЧАРКАТА 🇷🇺

    3 1 Отговор
    Картечен откос за Мариос Темерудис 😆😆😆
  • 2 Хихихи..

    2 1 Отговор
    На 4-5 минути сте..
  • 3 честен ционист

    2 1 Отговор
    Византйците са пресметливи хора, не като Ганчо, раздаде пушкалата за без пари, а сега и заеми ще тегли да попълва наличностите със залежало западна снаряжение.
  • 4 Хммм

    1 2 Отговор
    Щели да проучват:))) Кипър е пудел на Русия, както ние сме пудел на САЩ!