Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 17:25 1 390 14

САЩ са изправени пред "решаващо десетилетие" в съперничеството си с Китай

  • китай-
  • сащ-
  • предизвикателство-
  • съперничество-
  • стратегия

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан определи Китай като "най-същественото геополитическо предизвикателство"

САЩ са изправени пред "решаващо десетилетие" в съперничеството си с Китай - 1
Източник: БГНЕС

Джо Байдън предупреди, че САЩ са изправени пред "решаващо десетилетие" в съперничеството си с Китай, като представи стратегия за национална сигурност, в която Пекин е посочен като страна, която има намерение и възможност да промени световния ред, пише Financial Times.

В първия подобен документ за своето президентство Байдън отбелязва, че администрацията му е "ясно осъзнала обхвата и сериозността" на предизвикателството, което Китай и Русия представляват за международния ред, предаде Агенция "Ройтерс".

"Китай има намерението, а все по-често и способността да промени международния ред в полза на такъв, който да накланя глобалното поле за игра в негова полза", твърди Байдън.

Говорейки за стратегията, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан определи Китай като "най-същественото геополитическо предизвикателство". В документа се казва, че макар Русия да представлява "непосредствена и постоянна" заплаха, тя "не разполага с широкоспектърните възможности на Китайската народна република".

Фокусът върху Китай идва в момент, когато отношенията между Вашингтон и Пекин са в най-лошото си състояние, откакто страните установиха дипломатически отношения през 1979 г. САЩ са обезпокоени от бързата модернизация на китайската армия и агресивната ѝ дейност около Тайван.

През август Китай проведе широкомащабни военни учения, включително за първи път изстреля ракети над Тайван, в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

Китай обвинява САЩ, че се намесват във вътрешните му работи и създават антикитайски коалиции със своите съюзници. През последните дни Пекин разкритикува Вашингтон за въвеждането на контрол върху износа, целящ да забави китайския напредък в областта на изкуствения интелект, суперкомпютрите и съвременните чипове.

Съливан заяви, че контролът върху износа е част от стратегията, която той нарече "малък двор, висока ограда", като се създават "точки на задушаване" за критични американски технологии.

"Сега я прилагаме", каза Съливан. "Фундаменталните технологии трябва да са в този двор, а оградата трябва да е висока, защото нашите стратегически конкуренти не трябва да могат да използват американски и съюзнически технологии, за да подкопават американската и съюзническата сигурност."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    22 6 Отговор
    Щатите са Обречени..Свърши им Царлъкя..Ми то не може цяла вечност да си Юлий Цезар,Нерон,Калигула,Агрипина и Месалина едновременно! Ихууу...
  • 2 Сатана Z

    20 6 Отговор
    САЩ не са изправени,а наведени.Председателят Си ги дебне изотзаде!

    Z
  • 3 диктаторите вън

    6 23 Отговор
    сидзи какво си мисли , след диктаторчето путин следващия е той

    Коментиран от #6

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 4 Отговор
    Изнасянето навън на проблема с външния дълг става все по-трудно ‼️‼️‼️
  • 5 Сатана Z

    17 2 Отговор
    Пан Зеленски се е обърнала към Европейските граждани които са недоволни от цената на енергията давайки за пример Украйна,която за няколко дни е намалила консумацията на електроенергия почти наполовина.

    Z
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "диктаторите вън":

    Наистина ли си мислиш , че ти си го разбрал , самият СИ не е ‼️‼️‼️
  • 7 Госあ

    12 3 Отговор
    Това е положението. Разбира се, Си Дзинпин е мъдър и нямаше как да не направи флот и хиперзвукови ракети с които да се защити от краварите

  • 8 Рошко

    11 3 Отговор
    Кравите се качиха на баир и си повярваха че могат да летят, скоро ще бягат да се крият в обора като им загърми на тяхна територия
  • 9 Taka така

    13 3 Отговор
    Сащ са отломка с отрицателните черти на човешката цивилизация.
  • 10 Сталин

    10 2 Отговор
    Китай направо да влизат и да си вземат Тайван ,сега е най удобния момент за това ,докато западните мародери се занимават с Украйна,после е вече късно

    Коментиран от #11

  • 11 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    Според мен би трябвало да си пазят гърба с Русия. След това империята на злото сащ ще бъдат изтощени от доставките на оръжие и висши военни за Украйна, а Китай ще завършат и четвъртия си самолетоносач, който ще бъде и най модерния.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Мисля

    8 2 Отговор
    Поднебесната комунистическа империя са най подготвени за каквото и да било. Не ми е леко да го кажа ама истината е, че те са световна сила номер едно за момента. Както икономически така и като военна сила.
  • 13 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Отново ще напомня, че доставките на чипове и алуминий от Китай към Русия са се увеличили драстично след СВО. Руснаците не ползват чипове от пералните на украинците както пропагандира планктона. Всъщност, краварите са го закъсали за компоненти за ф35 и други самолети и доставките се бавят, а официално австралийците ще получат краварските си подводници около 2060 година хахахаха предполагам и Макрон се забавлява хахахаха
  • 14 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Навремето и Хитлер и Сталин си пазеха гърбовете, че и договор имаха.
    А Китай вече тръгна по пързалката и не е ясно кога и къде ще спре. Това го прави толкова предпазлив, че дори не честити рождения ден на Путлерчо...