Last news in Fakti

16 Октомври, 2022 16:47 3 524 35

Водещият университет на Гана – класиран по-напред от СУ в международна класация

  • университет-
  • гана-
  • по-напред-
  • су-
  • класация

Годишната класация World University Rankings е класация в световен мащаб, целяща изготвяне на окончателен списък на най-добрите университети, оценявани по пет ключови области на преподаване, изследвания, цитирания, международни перспективи и реално приложение на научните и технологични изследвания

Водещият университет на Гана – класиран по-напред от СУ в международна класация - 1
Снимка: БГНЕС

Университетът на Кейп коуст запазва позицията си на водещ университет в Гана и Западна Африка, предаде ганайската агенция ГНА.

Освен това, той е на четвърто място на африканския континент и е класиран сред 400-те водещи университети в световен мащаб според класацията на университетите по света за 2023 г. (World University Rankings WUR) на „Таймс хайър едюкейшън“ (Times Higher Education).

Това беше обявено в прессъобщение, подписано от майор Кофи Баах-Бентум, директор „Връзки с обществеността“ в университета на Кейп коуст (УКК), съобщава от novini.bg

Годишната класация „Уърлд юнивърсити ренкинг“ е класация в световен мащаб, целяща изготвяне на окончателен списък на най-добрите университети, оценявани по пет ключови области на преподаване, изследвания, цитирания, международни перспективи и реално приложение на научните и технологични изследвания.

При класацията се използват 13 грижливо формулирани показатели за ефективност, за да се предоставят възможно най-изчерпателните и балансирани сравнения. Всички данни са проверявани независимо от компанията за професионални услуги „ПрайсУотърхаусКупърс“.
Университетът на Кейп коуст казва, че постижението демонстрира репутацията на неговите научни изследвания през последните шест десетилетия.

С този подвиг УКК демонстрира също своя принос към висшето образование и въздействието на неговите научни изследвания в Гана, Африка и в световен мащаб, се казва още в прессъобщението.

Любопитно за отбелязване е, че университетът на Гана е с над 800 позиции по-напред от най-предно класирания български университет - СУ "Св. Климент Охридски". Университетът на Кейп коуст е на 351-во място, а СУ - на 1201-во място в подреждането.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    69 4 Отговор
    Ами така е, в България кадърен човек не може да прогресира никъде , навсякъде некадърници и простаци с връзки управляват, агентура на западните мародери и пирати,затова България е пред края на дните си
  • 2 Смех

    57 0 Отговор
    Нормално не може в лаборатория по физика да нямаш уред за тестване сили на натиск и усукване в химията да нямаш модерни камини дори и тн.

    Коментиран от #7

  • 3 ха ха

    39 25 Отговор
    Aфриканците ни изпревариха с такива кирчовци кокорчовци и гумен педаловци.
  • 4 Крума Лорова

    62 3 Отговор
    Никоя мисирка няма да се сети да покани ректорчето Герждиков и да го попита защо е така...иначе пак ще си говорим как СУ бил най-престижния български университет...
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 3 Отговор
    Гана е номер 1 в интернет измамите в целия свят. Това е от предаване на Мариана Ван Зелер.
  • 6 Tутанкамон

    35 2 Отговор
    Това е показателно,туземцитеса много пред европейска България,
  • 7 мъка мъка

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Нямат нищо и никъде, университетите трябва да притежават най-модерното, а у нас са с техническа база от социализма, останалото, което не е откраднато и счупено...
  • 8 БОЛНАВ РУСПОДЛОЖНИК

    11 32 Отговор
    Ами нормално там няма русфилташки под.логи, при нас е пълно и висят като раков тумор на врата майка България спъвайки я в нейното развитие,докато не се изчисти тоя блатен вирус,страната ще се сравнява с Буркина Фасо и Лесото !!!!
  • 9 Сталин е маймуна

    34 2 Отговор
    Какво да се обсъжда? Университетите ни бяха превърнати в развъдници на неграмотност по направление на политическата конюнктура. Обособили са се в политически гупировки и произвеждат едно нищо. Най-показателно е да се вземе под внимание правото, какви прависти излизат? Повече нататък по други направления няма какво да се говори. Разпад с политическа окраска.
  • 10 Гост

    26 1 Отговор
    Е това да не е новина!!!! Не вярвам за има изненадани!
  • 11 850 места напред

    25 3 Отговор
    Какво е мнението на гербаджията Герджиков и на онова другото мамино момченце, където показваше средни пръстове, обиждаше ли, каквото там беше.
  • 12 СУ е една пародия!

    36 3 Отговор
    Печатница на дипломи без покритие!

    Коментиран от #16

  • 13 Факултет "Журналистика"

    43 1 Отговор
    От там излизат "журналисти", които даже не могат да пишат граматически правилно!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Срам и позор !

    26 7 Отговор
    В СУ всички чалга певачки са завършили чепене и дух.инг,а ректората който щеше да става президент от герб е раз.пран гей ! Интелект 0 ! Единствената научна разработка му е как се крадат пари от еврофондове.
  • 16 Преминаващ оттук

    39 1 Отговор

    До коментар #12 от "СУ е една пародия!":

    Да е само софийския университет. Ами какво да кажем за онзи ПУЦ в Благоевград. В България всеки втори е с титла професор или доцент. Но нищо важно е даскалите да са с високи заплати макар, че произвеждат едно младо неуко поколение.
  • 17 Реалист

    31 1 Отговор
    Завърших СУ преди 20 години и още тогава беше пълна трагедия, корупция на всички нива и за 5 години научих много малко, почти нищо полезно. Поне с хора се запознава човек и му става ясно как функционира държавата ни, ако това изобщо може да се нарече плюс.
  • 18 човек от народа

    27 0 Отговор
    това не е за чудене като гледам , какви професори се изявяват по телевизиите !
  • 19 д р Злобил

    16 0 Отговор
    Това е нормално развитие, което олицетворява упадъка и деградацията в българското образование. След като наводнихме страната с ВУЗ-ове, те станаха с повече места ,отколкото са желаещите да постъпят в тях. Специално софийския университет се прочу още преди 2-3 години, когато взеха да приемат мераклии на 3то и 4-то класиране, което не е било никога в 100 годишната история. Това означава, че не е далеч деня, когато някой с автомат ще стои на тротоара пред университета и ако мине някой подходящ отпред, насила да го вкарват вътре и да го записват студент . Няма вече никакво образование, всичко е само пари и печатане на дипломи без покритие

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 украинец,развеселен

    13 3 Отговор
    Софийският университет на унизителното 1201 място в света!Като преценява човек журналистите .които пишат във фактибг-интелект-нисък,образование-слабо,ерудиция-никаква,професионализъм -липсва!Съвсем логично сме поставени на 1201 място!
  • 22 уaйтнoйз

    5 2 Отговор
    колко врвмв отнема да намериш в дъното благоевградската люпилня? в класацията

    Коментиран от #24

  • 23 Със сащ напред

    8 1 Отговор
    към"светло"бъдеще! Тия ни е..ха м...та,но на някои им харесва!
  • 24 Ти къде видя

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "уaйтнoйз":

    журнaлиcти тукa? Зa един приятел питaм, че и той ги търcи.
  • 25 Студопор

    4 0 Отговор
    Няма смисъл да го говорим повече... Зле сме!
  • 26 За протокола

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "д р Злобил":

    Не е проблема в броя университети, а в сбърканата система. Ако тя стане нормална броят университети ще се саморегулира. В образованието в момента проблемите са още от 1 клас та чак до докторантските програми и преподавателите. Сбъркани учебни програми, сбъркани учебници, безумни наредби, феодализъм, корупция, шуробаджанащина и липса на професионализъм и контрол, специално във вузовете.
    По отношение на науката - мастодонта БАН продължава да гълта десетки милиони, като истински заслужаващите да се нарекат учени са много малко. Има цели институти, които на практика не извършват никаква научна дейност, а т.нар. учени в тях си чукат частно използвайки държавната база и се "отчитат" с по 2-3 статии годишно, обикновено "творчески" изплагиатствани или попроменени стари техни такива за да си взимат заплатите. Пълно е с доценти и професори, които не се изнесли и една лекция пред студенти. Трябва науката да се премести във ВУЗ-овете, защото в момента там материалната база е трагична, а работещите по институтите не споделят знанията и опита си със студентите. Отделно, че сега средствата се разпръскват, като и без това са недостатъчни, а тогава ще са концентрирани и ще се използват по ефективно, а нивото на студентското обучение ще се повиши. Нито сме толкова голяма държава, нито имаме толкова кадърни специалисти и истински учени, нито сме толкова богати за да сме толкова разточителни.

    Коментиран от #35

  • 27 Да ама

    9 1 Отговор
    България има най -много университети на глава от населението.
  • 28 Съвсем сериозно

    11 0 Отговор
    В Тракийския университет в Стара Загора няма дори книжарница. Представяте ли си за каква наука става въпрос?
  • 29 Добра оценка за су

    6 0 Отговор
    Особено като се имат предвид т.н. водещите омбашии от юридическия факултет, историците и политолозите.
  • 30 Роко

    7 0 Отговор
    Впечатлен съм че толкова напред в класацията всъщност че изобщо участва в нея.
  • 31 бакалавърозавър

    5 0 Отговор
    до там ли я докарахме? ина4е сми с големи претенции.ама май само усвояваме.
  • 32 За мишките и хората

    4 0 Отговор
    Проблемът не в това, че Ганайският университет е преди Софийския. Не е и в сбърканата политика на образованието ни, макар че има много истина в думите на "За протокола". Драмата се състои в неразпознаваемостта на университетите ни и в много субективните фактори на оценяване.
    Ако влезете в сайта на World University Rankings (timeshighereducation), ще видите, че Софийският университет, не присъства с цялото си име (St. Kliment Ohridski). Това означава, че всеки учен, записал институцията си като СУ "Св. Климент Охридски", става неоткриваем за системата. Решението може да е, както предложи предишният ни министър, чрез сливане на ВУЗ-ове, но може да е и с простичко увеличаване на изданията, записани в световните бази данни и с определяне на единна латинска система при имената. Не може единствените три български университета в тази класация да съдържат Sofia в името си.
    Субективният фактор също е важен. Университетът в Гана преподава на английски, за преподавателите от английските ВУЗ-ове не е трудно да поработят там семестър, което неминуемо им вдига рейтинга. Нашите учени не пишат на английски и това е проблем. В тази линия на размисли и не е случайно, че Сорбоната е едва на 90-то място. Там също не пишат на английски, но и ще под всякаква критика да сложат най-добрия университет в континентална Европа извън топ 100.
  • 33 Боко Праните Гащи

    2 1 Отговор
    С любезното съдействие на Герджиков и ГЕРБ
  • 34 Чистача

    2 0 Отговор
    В администрацията ,, работят" само кръвопийци и натегачи , изпълнени със злоба
  • 35 Поп

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "За протокола":

    Доста фантасмогорри и глупости, но явно всичко ти е ясно