Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 14:23 2 087 19

Военната помощ за Украйна отслабва способностите на САЩ

  • китай-
  • сащ-
  • украйна-
  • конфликт-
  • война

Войната в Украйна разкри слабости във военнопромишления сектор на САЩ, които застрашават способността на американската армия в евентуален конфликт с Китай

Военната помощ за Украйна отслабва способностите на САЩ - 1
Източник: БГНЕС

Войната в Украйна разкри слабости във военнопромишления сектор на САЩ, които застрашават способността на американската армия в евентуален конфликт с Китай, пише The Wall Street Journal.

"САЩ не са достатъчно подготвени за условията на война. Помощта за Киев изчерпа запасите от боеприпаси и оръжия, като системи за противовъздушна отбрана Stinger, гаубици M777 и противотанкови ракетни системи Javelin. В конфликт с Китай в Тайванския пролив, нуждите на армията от оръжия вероятно ще надхвърлят плана на Пентагона“, се посочва в публикацията, цитира Агенция "Фокус".

Освен това, отбелязва изданието, САЩ не са единствената страна в подобна ситуация.

"В скорошно военно учение, включващо въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция, британската 3-та дивизия изчерпа критичните запаси от боеприпаси на нацията за малко повече от седмица“, отбелязва авторът Сет Джоунс.

Според него решаването на този проблем може да отнеме много време.

"Производството на някои видове ракети и системи, като системата за противовъздушна и противоракетна отбрана Patriot Advanced Capability PAC-2 / PAC-3 и крилатата ракета Tomahawk V, може да отнеме приблизително две години. Доставянето на запаси изисква постоянна и дългогодишна инвестиция“, подчертава наблюдателят, добавяйки, че отбранителните компании често не желаят да поемат финансови рискове без многогодишни договори.

Ситуацията около Тайван ескалира в началото на август след посещение в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Китай, който гледа на острова като на една от провинциите си, възприе посещението като гласна подкрепа на САЩ за тайванския сепаратизъм и в отговор проведе широкомащабни военни учения.

В същото време специалисти от Пентагона и аналитичния Център за стратегически и международни изследвания на САЩ симулираха хода на евентуална битка за Тайван и стигнаха до извода, че Китай ще може да потопи по-голямата част от американския флот.

Новата стратегическа концепция на НАТО за периода до 2030 г. подчертава, че КНР демонстрира амбиции и провежда политика, която е в разрез с интересите, сигурността и ценностите на Алианса. Говорителят на китайското външно министерство отговори, като нарече НАТО "системно предизвикателство за световния мир и стабилност".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелееее

    43 10 Отговор
    Западните убитаци колко са зле...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пам Перс

    40 7 Отговор
    Така е отслабват, Бай Дън вече не го държи дъното!
  • 4 Религията на Пича

    7 35 Отговор
    Сладващата Стъпка На Щатите е ,социалиста соросойд ДЖОУЗЕФ БАЙДАН смазва и стъпква сибирските руски степни селяни с много секс санкции и сваляне .......Слава на САЩ Световния Стожер на Съвременната Система

    Коментиран от #6

  • 5 Пич

    28 3 Отговор
    Кои способности отслабва...?! Да тичат бързо , пред тези с брадите и джапанките ли ???!!!
  • 6 Тихо

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "Религията на Пича":

    Сектант ! Мери си жартиерите , от това разбираш !
  • 7 Калмук

    14 22 Отговор
    Не ги мислете американците - те са доказали, че могат да се учат от собствените грешки. А въоръжаването на Украйна няма как да не се отрази на щатските военни запаси - говорим за доставки за милиарди долари в рамките на няколко месеца. Никоя друга икономика не може да си го позволи, независимо дали ви харесва или не !
  • 8 Иванчо+Марйка

    41 7 Отговор
    Ех тая Русия, щом взе да изтощава тия големи държави. Уж слаба икономика, уж пари нямали за хляб. По ТВ яко ни лъжат.

    Коментиран от #13

  • 9 Никой

    21 6 Отговор
    Хайде сега обяснете на простолюдието, как Северна Корея ,която всяка седмица изтрелва балистични ракети в океана не остана без оръжие.Вие хептен взимате хората за дебили.Агенция " Фокус " ега ти обективната медия.И на тая Коприщенова да и дадете да пише за гоблени или за използването на носни кърпички.
  • 10 РАМБО

    10 23 Отговор
    Пък да се пробваме !
    Така мислеха и за УКРАЙНА !
    Но кво стана , пердашат т.н. втора армия в света !
  • 11 Един

    16 6 Отговор
    Американският неоколониализъм е в упадък. Свършват грабежите.
  • 12 Соваж бейби

    16 3 Отговор
    САЩ не е зле да отворят врати и за мигранти ,имат много свободна земя не застроена .Да започнат строежа с панелки и да си кътат на социални ,а те от благодарност да им раждат деца като фабрика за кокоши яйца ....Не само военни помощи да дава а батака в Европа и финансовата издръжка.
  • 13 Някоя си

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Иванчо+Марйка":

    Смятай🤣🤣🤣 и тва без да води директна война с тях 🤣🤣🤣🤣 а при директен сблъсък... Краварите ги пиши бегали 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #18

  • 14 Смях голям

    6 1 Отговор
    5,8 тр. $ военен бюджет! Не бих ги мислил.
  • 15 Хахахахаха

    5 7 Отговор
    Бълха ги ухапала американците. Тея имат извънземни способност за произвеждане на огромни количества модерни и качествени оръжия, ракети, кораби, подводници и самолети. Само ние няма да получим нищо, заради многото руски шпиони във властта и войската ни.
  • 16 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    през втората световна воина американците мобилизираха част от ресурсите си и почнаха да произвеждат по боен кораб на ден.освен че зареждаха армиите на ссср и англия както и своята с всичко необходимо по много.воината в украина показа че сащ с малко усилие могат да помогнат на украинците да победят руснаците.подчертавам с малки услилия.демек със складови наличности на малък брои и нисък клас оръжия.украина не получи самолети,кораби,ракети,танкове,а само малко артилерия и преносими ракетни установки.това бе достатъчно на украинците да смажат руснаците.подобна ситуация ги чака и китаиците в таиван.затова и те като видяха руския хал решиха да не опитват.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някоя си":

    Едно време когато коалицията почна бомбардировките на Либия снарядите и бомбите свършиха към края на първата седмица. Та не знам...къде са тръгнали срещу Русия или Китай...
  • 19 От страни

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    "това бе достатъчно на украинците да смажат руснаците" - нещо да не си избързал с смазването?