Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 17:05 2 395 28

Ковачевски: Ние знаем точно каква е нашата история, култура и език

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • стево пендаровски-
  • вмро-дпмне

Трябва да сме спокойни, защото имаме много ясна преговорна рамка с ЕС, където историческите въпроси са част от работата на историческата комисия, в която има 14 историци, по седем от двете страни

Ковачевски: Ние знаем точно каква е нашата история, култура и език - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Каквото и да провокира някой, това си е негов проблем. Ние знаем точно каква е нашата история. Ние знаем точно каква е нашата култура. Ние знаем точно какъв е нашият македонски език, вече признат в целия Европейски съюз. Всички граждани скоро ще се убедят в това, когато подпишем споразумението Фронтекс с ЕС и вече преговаряме с ЕС с македонска идентичност“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по повод реакцията на проф. д-р Пламен Павлов от Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ след канонизирането на Кирил Пейчинович за светец.

Ковачевски добави, че е присъствал на богослужението по повод канонизирането на Кирил Пейчинович, което определя като „акт, с който подхранваме македонското духовно и културно наследство” и отново повтори, че комуникацията между Република Северна Македония и България се осъществява на официално ниво, между представители на институциите, но посочи, че „винаги има други интереси и лица, които искат да нарушат отношенията между двете страни”.

„Трябва да сме спокойни, защото имаме много ясна преговорна рамка с ЕС, където историческите въпроси са част от работата на историческата комисия, в която има 14 историци, по седем от двете страни, и тези историци - заедно и с консенсус, трябва да вземат всички решения. (...) аз препоръчвам на историците да се занимават с история, политиците да се занимават с политика и така ще имаме добросъседски отношения и по-бърз прогрес на страната в пълноправно членство. в ЕС", заяви Ковачевски.

„В случая с Кирил Пейчинович и Йоаким Кърчовски – които (в Република Северна Македония) се готвят да канонизират, с тези наши ранни възрожденци се случва точно същото незачитане на историята, склонност към чисто безразличие. Тези хора имат българско самосъзнание - Кирил Пейчинович казва, че "пише на своя учтив и най-прост български език" - навсякъде се появява като българин и би било смешно да се твърди обратното”, каза проф. Павлов пред БГНЕС.

Кирил Пейчинович бе канонизиран като светец вчера в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Тетово под името Св. Кирил Лешочки. За дата на честването му е определен 25 март.

Кирил Пейчинович възстановява и дълги години е игумен на Лешочкия манастир, където умира на 12 март 1845 г. и е погребан в църковния двор на храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Тетово.

На 21 май 2022 г. в манастира „Св. Йоаким Осоговски” до Крива паланка бе извършена и канонизацията на Йоаким Кърчовски за светец и включването му в диптиха на светците.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Би било по-точно

    36 0 Отговор
    Ние НЕ ЗНАЕМ ТОЧНО каква е нашата история,култура и език........Но ние за разлика от Вас ЗНАЕМ!
  • 2 потурко

    24 4 Отговор
    докато си измисляхме истории за да убедим турците,че са българи,изгубихме цяла държава с Българи.
  • 3 Да, знаем!

    51 1 Отговор
    Сталин и Тито създадоха тази измислена държава!
  • 4 Македония е Вавилон!

    35 0 Отговор
    На всеки 5 метра, гигантски статуи!

    Коментиран от #6

  • 5 Руснаков

    42 3 Отговор
    Там е работата че...НИЩО... не знаете...Вие ако знаехте кои сте и каква е Вашата история,.....до сега да бяхте признали Историческата истина....промити сръбски шушумиги такива...
  • 6 ИВО

    38 0 Отговор

    До коментар #4 от "Македония е Вавилон!":

    По скоро е един ЦИРК, Дисниленд, или както исксте го наричайте... Но по смешна " държава " от тази НЯМА ! Крадат масово историята от Българи и Гърци и си я присвояват нагло и безочливо!
  • 7 Да канонизират Жоро джибрата от ..

    23 2 Отговор
    Ковачевци!Той има най голяма заслуга,заедно с Тито и Сталин за създаване на тази измислена от Коминтерна държава!А комунягите в България да си направят сапуко или харакири на връх Бузлуджа,защото да от тази антиБългарска и атеистична партия....Слугите на болшивишките демони от Червеният площад.
  • 8 Факт

    37 1 Отговор
    Вашата история е книга от 3 страници, като броим кориците.
  • 9 СЗО

    28 0 Отговор
    Знаете, ама не ви изнася да я кажете публично.
  • 10 да,да

    10 0 Отговор
    Хибридна.
  • 11 Хихихи..

    22 0 Отговор
    НИЕ..Колко сте бе,братиня? Полвин София ганьоолар,или там некъде..Другото е шиптер марка..
  • 12 Ковачевски:

    10 15 Отговор
    Ние знаем точно каква е нашата история, култура и език.........
    Знаеш колкото ние знаем. Тука 80% от нацията смята, че Русия ни е освободила през 1878 г. Те толко знаем. Същите измисленяци сте и вие🧐🧐🧐

    Коментиран от #14

  • 13 Ммм дааа

    19 1 Отговор
    Вече не ми се и ходи в смрадливата ви държава. Що не си ЕБМ.
  • 14 Уточнение

    13 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ковачевски:":

    прав си, САЩ ни освободи и веднага след това 1879 влезнахме в ЕС.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Агенти на Кремъл

    6 0 Отговор
    На сводката при Кремъл ли са ги разбрали, кои са ѝм историята, културата и езика?
  • 17 Перо

    9 2 Отговор
    Къде е Ганчовска, джендъра Киро-тъпиро, тиквата и Нинова, да обяснят какво е контролното участие на БГ в преговорния процес и как ще спрем преговорите,ако не се зачитат договорите и българските условия,като и не се впише българското население в конституцията на РСМ!
  • 18 Диамантената ръка

    12 0 Отговор
    И ние знаем, и ние...
  • 19 БЮРМ/FYROM

    8 1 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 20 Бибитко

    2 4 Отговор
    Тиквата от Банкя ,за да спаси кожата си,се продаде на американците за пореден път и свали ветото. Сега тъй наречените "македонци" ще станат още по-нагли отпреди. Щом ЕС и САЩ толерират национализма с оттенък на фашизъм в лицето на Окраина,какво да говорим за благосклонното им отношение към построените българи на запад.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стоян

    5 0 Отговор
    Какви македонци каква нация???Никога във европа ако БЪЛГАРИЯ има политици БЪЛГАРИ А не продажници и лакий на сащ!!Но ще даите време когато ще си скубем косите но ще бъде късно!!Пример!!!Ако България бе усфирквала химна на тази искуствена държава незнам сега къде щяхме да сме защото веднага отбора трябваше да бъде изваден от.терена за да се знае кой кум кой сват и да се разбере ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДИННА А НЕ ПОДЛОГА!!!!!
  • 23 Първокласник

    3 0 Отговор
    Тия са супер изветрели. Внушили са си, че имат история.
  • 24 КАНАС ЮВИГИ

    1 0 Отговор
    ЗА СЕВЕДЕНИЕ НА СЕВЕРНОЛУДИТЕ КОМУНЯГИ ПРЪЦКОВСКИ ГЮРО ЖУРНАЛИСТА СЪС ЧУКА ЛАМБИ УНГАРСКИЯ ГАСТАРБАЙТАР ОСМАНИ СТЕФЧО МИТКО НИКОЛОВСКИ И ВСИЧКИ ТЯХНИ ОТВЕЕНИ ФЕНОВЕ НАМА И Е НЯМАЛО НИКОГА ТАКАВА ДЪРЖАВА НАРОД И ИСТОРИЯ ИМА САМО ТИТО КОМУНИЗЪМ КОМИНТЕРНА РУСКИ ТЕРОРИЗЪМ И ПУТИНСКИ ФАШИЗЪМ ТОВА Е ДОКАЗАНО С ФАКТИ ДОКУМЕНТИ НЕ ОТ МРАЗЕНАТА ОТ ВАС БЪЛГАРИЯ !!!! НЕ НА ПУТИНОФАШИЗМА И МАКЕДОНИЗМА НЕ 63
  • 25 Изглежда

    4 0 Отговор
    Че САМО ВИЕ знаете.Никой друг по белия свят няма вашите "знания".Хората и Учените имат друга истина.Не е лошо и Вие да я научите!
  • 26 Ха.....

    1 0 Отговор
    Знаете точно , каквото са ви казали сърбите! Промити мозъци ! И чак сте нагли! Дано не ви приемат в ЕС , че кой знае още колко макета, ще чакат за БГ паспорти!
  • 27 Такаааа...!

    1 0 Отговор
    И като толкова знаете, я ми кажете , къде бяхте преди 100г.!? И имаше ли такова животно "македония" ! Пиша ви с малка буква , запъртъка ви наречен държава!
  • 28 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    Е ТО ЕДНА СТРАНИЦА ИМА НЯМА ОТ ТИТО ДА НЕЗНАЕШ ????? ТОВА Е БРАТ ВАЩА ХИСТЕРИЯ !!!! АЗ КАЗАХ БЪЛГАРИЯ 1300 Г ОТ КАНАС ЮВИГИ АВИТОХОЛ
Новини по държави: