Приема ли Европа сериозно устойчивостта, пита Фондация Карнеги за международен мир.

Димитър Бечев, гостуващ учен в Карнеги Европа: Устойчивостта се превърна в любимата модна дума на ЕС и има основателна причина. Прекъсването, причинено от COVID-19 и сега въоръжаването на доставките на природен газ от руския президент Владимир Путин, свидетелстват за уязвимостите на интеграционния модел, защитаван от Европа.

И все пак журито все още не знае дали думите и действията съвпадат. Вземете например енергията. Прекъсването на доставките на руски газ трябва да бъде компенсирано от доставки от други външни продавачи, включително в Северна Африка, Персийския залив и Каспийско море. Те могат или няма да могат да се окажат надеждни в бъдеще. Решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол е повод за предпазливост. В по-дългосрочен план постепенното въвеждане на възобновяеми енергийни източници - което на теория трябва да повиши самодостатъчността - вероятно ще засили зависимостта на Европа от вноса на критични материали и технологии от Китай.

Има множество компромиси и дилеми, свързани с преследването на устойчивост. Това не означава, че устойчивостта е вечно неуловима цел. Интелигентните политики и възможности за избор са потенциално достъпни за вземащите решения. Но те не са безплатни. Разширете възобновяемите енергийни източници, например, но инвестирайте в технологии, както и в интелигентни разпределителни мрежи. В крайна сметка отговорът на въпроса дали Европа приема сериозно устойчивостта ще бъде положителен само когато има ясни доказателства, че европейците са готови да платят сметката. Още не съм сигурен, че сме там.

Кржистоф Бледовски, директор на съвета и старши икономист в Алианса на производителите за производителност и иновации: Мисля, че е така, но може да се запита дали Съединените щати приемат устойчивостта сериозно.

Има две нива на подготовка. За известни бедствия (урагани, земетресения, наводнения) устойчивостта означава наличието на инфраструктура за ранно предупреждение и спасяване. По отношение на броя на животите, загубени от този тип нещастия, както ЕС, така и Съединените щати се справят добре.

И все пак за непредвидими инциденти, като саботаж, тероризъм или целенасочени киберпрестъпления, трансатлантическите партньори биха могли да се справят по-добре. Например настоящите задължения на НАТО обвързват съюзниците с взаимна защита в тесен кръг от случаи. Разширяването на този диапазон би послужило като мощно възпиращо средство. Подобна устойчивост обаче изисква споделяне на разузнавателна информация и доверие между членовете на ЕС и НАТО в много по-голяма степен, отколкото в момента.

Войната в Украйна показа колко зле е подготвена Европа за едно непредвидимо събитие. В момента Съединените щати носят не само най-тежкото военно бреме за защита на Украйна, но също така поемат най-големия финансов пакет. Слабата вътрешноевропейска устойчивост пречи на затягането на отношенията между ЕС и НАТО.

Както Европа, така и Съединените щати биха спечелили изключително много от съвместното затягане на своите режими за устойчивост, но напредъкът в най-добрия случай ще бъде постепенен.

Елизабет Браус, старши преподавател в American enterprice institute: Да, Европа приема устойчивостта сериозно. Или по-скоро Европа започва да приема устойчивостта по-сериозно. До началото на 2020 г. хора като мен, които се фокусират върху устойчивостта на обществото, не спираха да говорят за необходимостта от по-добра подготвеност и особено от повече образование на обществото. След това дойде COVID-19 и драматично показа тази необходимост. Оттогава видях значителна промяна в мисленето на правителствата за устойчивостта и бях част от няколко правителствени инициативи за изграждане на устойчивост в конкретни области.

Но е изключително важно да се има предвид, че устойчивостта на обществото не е само дейност на правителството, нито трябва да бъде. Устойчивостта е отговорност на цялото общество и за щастие много неща се случват там. Аз например се радвам да видя компаниите, които правят големи крачки в подобряването на устойчивостта си във възпирането на агресията в сивата зона.

Разбира се, може да се направи повече и мисля, че ще видим повече усилия по линия на обществено образование в Швеция, ако дойде криза или война. Но прави чест на правителствата и компаниите, които се захващат с повишаване на устойчивостта, което е много по-сложно, отколкото може да изглежда.

Андреа Кристуфд, от университета в Единбург: От началото на COVID-19 ЕС се ангажира да изгради устойчивост, нещо, което пандемията разкри, че липсва на Европа. Сред другите документи, Докладът за стратегическо прогнозиране за 2020 г. и Стратегическият компас са направили множество препратки към изграждането на по-устойчива Европа, особено по отношение на климата, отбраната и енергията. Конференцията за бъдещето на Европа също така е илюстрация на усилията на Европа да повиши устойчивостта си чрез ангажиране на своите граждани в политики, насочени към укрепване на отговора на ЕС на ключови въпроси, оформящи външното действие, като зеления и цифровия преход.

В този смисъл Европа приема устойчивостта сериозно. Но въпреки различните усилия на ЕС, включително неговите табла за устойчивост за наблюдение на напредъка, тези усилия често изглеждат застрашени от самите държави-членки. Например продължаващото проучване на Кипър на запасите от природен газ в Източното Средиземноморие за установяване на алтернативни маршрути за доставка на енергия идва за сметка на ангажимента на Европа да се откаже от газа. Поради това Кипър изгражда своята устойчивост по отношение на енергийната сигурност, но с цената на устойчивостта на Европа към климата. В един обхванат от кризи свят, който непрекъснато се променя, как можем да подобрим устойчивостта на Европа, ако не можем да постигнем съгласие какво означава това?

Оливие де Франс, изследовател във Френския институт по международни и стратегически въпроси: На 10 октомври 2022 г. Русия бомбардира цивилни в автобуси, университети и детски площадки в центъра на Киев. Същия ден известен британски вестник публикува материал, в който се оплаква, че "поръчването на кафе в Pret A Manger е станало хаотично, объркващо и крайно вбесяващо" за клиента в Лондон. Това е — напълно анекдотична — илюстрация на пропастта, която разделя хората, борещи се за живота си в Украйна, от останалата част от "стария континент на дребните буржоа, сигурни в собствения си материален комфорт, впуснали се в ново приключение, в което трагедията се самопоканва", както веднъж се изрази Еманюел Макрон.

Тук може да се крие препъни камъкът за прохождащите усилия на ЕС и НАТО да укрепят устойчивостта на своите държави-членки. Институциите - тъй като са институции - имат навик да гледат на устойчивостта като на начинание отгоре надолу. И все пак изходът от войната зависи както от Европа, така и от издръжливостта на самите европейци: това, което могат да издържат, да допринесат и да пожертват през следващите зимни месеци. Това е завеса от комфорт повече от желязна завеса, която затваря Киев от европейските столици днес. Съдбата на Украйна ще зависи от това дали ще я оставим да се спусне през континента или не.

Карълайн де Груйтер, кореспондент по европейски въпроси за NRC HANDELSBLAD: Така е, до голяма степен. Устойчивостта не е това, което прави Европа; това е Европа. Нейната цел е мир, а нейните инструменти са за изграждане на цялост, в която устойчивостта на всички е устойчивост на всеки.

Селскостопанската политика е създадена през 50-те години на миналия век от хора, които са били гладни няколко години преди това. Това гарантира, че Европа може да изхрани своите хора. Единната валута е свързана с устойчивостта, за да се избегнат постоянни валутни колебания, причиняващи политическо напрежение между европейските държави. Всичко, което беше направено след финансовата криза през 2008 г., е свързано с устойчивостта. Стратегическата автономия е устойчивост. Граничните служители на Frontex са иустойчивост. Следващото поколение фондове на ЕС са устойчивост.

Примерите са безброй. Новото е, че думата устойчивост сега идва и с полъх на твърда сигурност, като в инфраструктурата или цифровия дневен ред. Разбира се, не е достатъчно. Никога няма да е достатъчно.

Яцек Кухарчик, президент на Института за обществени въпроси, Варшава: Сериозността на ангажимента на ЕС за по-голяма устойчивост може да бъде тествана на много нива. Тук, в Полша, трябва да се оценят по-специално три области, за да се отговори на този въпрос: устойчивост срещу популизъм, устойчивост на заплахи от военна агресия и устойчивост на енергийните доставки.

Както твърдях, протакането на ЕС в отговор на авторитарния популизъм на унгарския премиер Виктор Орбан проправи пътя за други популисти, най-вече за полската партия "Право и справедливост". Липсата на ефективност досега на отговора на ЕС срещу популизма подкопава доверието в ЕС сред най-проевропейските и продемократични части на полското общество, докато се забелязва от тези, които подкрепят нападението срещу върховенството на закона и други европейски ценности.

По същия начин ангажиментът за увеличаване на устойчивостта на Европа срещу военна агресия трябва да се измерва с финансовата и военна подкрепа за Украйна - страната, която, като се защитава от руската агресия, пази другите европейци в безопасност. Финансовата помощ на ЕС за Украйна не е никак малка. Предоставянето на статут на членство допринася много за изграждането на нашата устойчивост. И все пак фактът, че помощта на ЕС за Украйна, особено най-спешно необходимата военна помощ, е по-малка от усилията на САЩ, показва дефицит от страна на съюза.

И накрая, перспективата за дълга, студена зима и прекъсвания на енергията разкрива, че ЕС е крайно неподготвен за енергийната криза, пред която е изправен. Сякаш лидерите на ЕС не бяха предупредени за това как Русия използва енергията като геополитически инструмент.

Ева Михаелс, изследовател в Institut Barcelona D'estudis Internacionals: Докато европейците непрекъснато се сблъскват с необходимостта от изграждане на устойчивост - не само в контекста на настоящата геополитическа криза и атаките срещу инфраструктурата на Европа - техните усилия могат да бъдат по-сериозни.

Устойчивостта изисква наличието на различни качества, като свързаност, рефлексивност, гъвкавост и бърза обработка. Ако помислим за устойчивостта на европейската външна политика, както направи тази седмица шефът на външната политика на блока Жозеп Борел, предусещането и възприемчивостта остават ключови слабости.

Различните европейски политики бяха по подобен начин (макар и не винаги перфектно) изненадани от големи съвременни кризи - като арабските въстания, идването на ДАЕШ, падането на Кабул и руската агресия срещу Украйна. Все още има много поуки, които трябва да се научат от изпитаните проблеми с производителността, по-специално свързани със структурните ограничения във връзката между разузнаване и политика.

Ако европейците искат да бъдат адекватно подготвени за бъдещи кризи, те трябва да укрепят капацитета си да задават критични въпроси по всяко време и бързо да адаптират своите разузнавателни ресурси към неочаквани развития. Те ще бъдат много по-добри в това, ако размишляват върху минали практики и актуализират своите предположения заедно като част от по-широкото разузнаване и външнополитическо сътрудничество.

Нереалистично? Новосъздадената Европейска политическа общност може да предостави пространство за ново мислене по тези въпроси.

Марк Пиерини, старши сътрудник в Карнеги Европа: Саботаж на газопроводи в Балтийско море, прекъсване на железопътните системи на Германия, хакване на болнични данни във Франция, заплашителното видео на Газпром "зимата идва": Предизвикателствата, насочени към ЕС, правителствата на европейските членки и НАТО, са много.

Разгръща се многоизмерна кибервойна срещу огромен набор от европейски институции, предприятия и граждани. Извършителите са държавни организации, полудържавни органи и наистина неизвестни хакери от различни видове.

Технически Европа е много способна да се справи с този вид заплахи за своите интереси. Но скорошното им увеличение - и вероятно драстичното увеличение, което предстои - изисква значително засилена политика за устойчивост. Това е сложно и усърдно усилие, гражданско и военно, техническо и юридическо, национално и междуправителствено, което изисква огромно доверие между заинтересованите страни. Европейският институт за иновации и технологии е един добър пример за това какво е необходимо.

Това изисква и собствената културна революция на Европа. От края на 40-те години на миналия век Западна Европа оперира с мантрата "никога повече" и базира огромния си политически и правен апарат на колективното убеждение, че мирното съжителство завинаги ще преобладава на европейска земя. С връщането на войната в Източна Европа и разрушителното поведение, което става обичайно, тази очарователна скоба приключи.

Многоизмерната, многонационална устойчивост е новият приоритет. Политическите лидери трябва да се приспособят към тази нова реалност, каквото и да е необходимо.

Кристи Райк, директор на естонския Институт за външна политика: Европа е принудена да започне да приема сериозно устойчивостта поради различни скорошни и продължаващи кризи, особено войната на Русия срещу Украйна и COVID-19. И двете разкриха нездравословната зависимост на Европа от авторитарни големи сили и свързаните с това уязвимости, които сериозно възпрепятстват способността на Европа да се справя с кризи. Концепцията за устойчивост е широка и двусмислена, но има няколко дълбоки въпроса относно подхода на Европа към устойчивостта, които изискват сериозно стратегическо преосмисляне, което вече е в ход.

Първо, колко отворена и свързана може да бъде европейската икономика за авторитарни държави, които представляват заплаха за нашата сигурност и демокрация? Отворената свързаност подкрепи нашето икономическо развитие, но войната в Украйна и COVID-19 разкриха готовността на Русия и Китай да отслабят Европа, като използват нейните зависимости. Такива уязвимости трябва да бъдат сведени до минимум.

Второ, как Европа реагира на атаки срещу ключовите градивни елементи на нейната устойчивост, включително критична инфраструктура, цифрови мрежи и свободни медии? По какви начини и в какви ситуации трябва да отвърне на удара, за да възпира бъдещи атаки, в допълнение към защитата си? Националните мерки са от решаващо значение за нивото на устойчивост на всяка страна, но ЕС и НАТО също имат важна роля.

Лучиа Рибникарова, изследовател в центъра за глобална Европа, GLOBSEC: Модната дума "устойчивост" набра скорост по време на кризата с коронавируса. Това подчерта необходимостта ЕС да положи повече усилия за изпреварващо управление и опит за укрепване на устойчивостта си в лицето на предвидими и непредсказуеми събития. И все пак с руската война в Украйна Европа се оказва в трудна позиция.

Поуките, извлечени от "инфодемията" COVID-19, може да не са достатъчни за справяне с новата вълна от дезинформация. Европа трябва да увеличи усилията си за изграждане на устойчивост.

Популистките сили, които се спотайваха в кулоарите в първите дни на руската война в Украйна, започват да привличат обратно вниманието, използвайки предвидима, но опасно успешна формула за разстройване на общественото мнение и печелене на гласове. Изборите в целия ЕС вече виждат вълна от популистки евроскептични националистически партии (Швеция, Италия, България). И все пак, засилването на усилията за дезинформация ще се усети още по-силно, тъй като зимата е зад ъгъла. В съчетание с висока инфлация и енергийна криза, изграждането на устойчивост на обществото трябва да бъде приоритет.

ЕС все още разполага с много ограничени средства за борба с руската дезинформация. Единственият изход е да се засилят междуинституционалните отношения, да се увеличи прозрачността и да се създаде сътрудничество между демократичните актьори сред държавите-членки.

Стен Рининг, професор във факултета по бизнес и социални науки в университета на южна Дания: Европа приема устойчивостта сериозно, но не достатъчно сериозно. Устойчивостта имаше привкус на гражданско планиране при извънредни ситуации, което позволи на Европа да си проправи път в тази нова област. Но сега знаем, че устойчивостта е свързана и с колективната отбрана - с управлението на състезания за власт. Това му просветна на Запада след превземането на Крим от Русия през 2014 г.

Оттогава Русия и Китай всеки по свой начин прокараха границата на проблема. НАТО стигна доста далеч в дефинирането на устойчивостта като задължение за самопомощ съгласно член 3 на своя договор. Но все пак нациите трябва да постигнат резултат и не е лесно да накараш цивилните сектори на обществото да действат в областта на отбранителната политика. Освен това е скъпо.

По-голямото предизвикателство е пред ЕС, който има повече или по-малко пълна чанта с устойчивост, която не е свързана с разполагането на военна сила. Този влак се движи твърде бавно. Енергията и храните са неразделна част от стратегическата конкуренция с Русия. Инвестиции и киберсигурност, към тази с Китай. Европа трябва много по-агресивно да развива политики, които противоречат на техните намерения и възможности. Залогът е не по-малко от бъдещото благоденствие на континента.

Стенли Р. Слоан, автори гостуващ учен в колежа Мидълбъри: Казвам на студентите в моя клас, че ключова разлика между много континентални европейци и американци е тяхното приемане на уязвимостта. Дори след 11 септември на американците им е трудно да приемат уязвимостта, след като почти два века са били защитени от два океана. Европейците, от друга страна, имат история на войни, водени в и от техните страни, живеещи под окупация и все още излизащи успешно от другата страна - с помощта на Съединените щати в някои случаи, разбира се.

Тази историческа реалност може би влияе на европейците да бъдат по-търпеливи и по-малко агресивни в отговор на предизвикателствата пред устойчивостта на техните нации. Има по-силна вяра в преговорите за излизане от трудностите. Дали това прави европейците по-устойчиви е открит въпрос. Някои може да кажат, че това ги прави по-слаби, други може да кажат по-мъдри. Във всеки случай европейците упорстват дори при много трудни обстоятелства. Може би това говори нещо за способността на Европа да се справи с - или да приеме - множеството икономически, обществени, политически и военни предизвикателства, пред които е изправена в момента.

Моника Сус,гостуващ преподавател в центъра за международна сигурност в училище Херти, Берлин: Все още не, но Европа беше принудена както от външни, така и от вътрешни заплахи, да я приеме сериозно, по спешност. И се учи как да прави това. През последното десетилетие устойчивостта все повече се превръща в модна дума в почти всяка област на политиката на ЕС, от управлението на кризи и противодействието на хибридните заплахи до търговията, доставките на суровини и защитата на демократичните принципи на съюза и върховенството на закона.

В отговор на нарастващите вътрешни и външни предизвикателства ЕС разработи редица политически инструменти — като Механизма за възстановяване и устойчивост — насочени към повишаване на неговата устойчивост в различни измерения, но ще отнеме време, за да се видят ефектите.

В същото време изграждането на устойчивост изглежда като преследване на движеща се цел. Непрекъснато научаваме за многото измерения на устойчивостта и в колко области все още ни липсва. Неотдавнашните експлозии на тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2 ясно демонстрират колко много съюзът все още трябва да се подобри по отношение на устойчивостта на своята енергийна инфраструктура. И това със сигурност не е краят. Устойчивостта на Европа ще бъде постоянно подлагана на изпитание в свят на хибридни войни, оспорване на либералния ред и нарастващи популистки настроения, както и геополитическа конкуренция между глобалните сили. Следователно ЕС не може да си позволи лукса да не превърне устойчивостта в основен приоритет.

Синан Юлген, старши сътрудник в Карнеги Европа: Като отговор на геополитическите предизвикателства, ЕС се стреми да подобри устойчивостта си в много области, вариращи от здравеопазването и кибернетичното пространство до енергетиката. Една важна област, в която целта за устойчивост е повлияла на разработването на политики, е международната търговия. ЕС разработи поредица от инициативи, включително инструмента за борба с принудата, инструмента за международни обществени поръчки, набора от инструменти за 5G и инструмента за чуждестранни субсидии, за да промени своята търговска политика, за да вземе предвид геополитическите предизвикателства и свързаната с тях цел за подобрена устойчивост.

За разлика от области на политика като здравеопазване, енергетика или киберпространство, изграждането на устойчивост чрез търговска политика е по-сложно поради съществуването на международна система, базирана на правила, подкрепена от Световната търговска организация. С други думи, рискът е, че свързаните инициативи с търговската политика, насочени към повишаване на устойчивостта, може да са несъвместими с нормите на международната търговия. Така че точно както в областта на поверителността на данните с Общия регламент за защита на данните (GDPR) или в политиката за климата с механизма за коригиране на въглеродните граници (CBAM), ЕС ще бъде принуден да демонстрира глобално лидерство в разработването на търговска политика, която включва цели за устойчивост, като същевременно остава в съответствие с преобладаващите глобални правила. Успехът на това упражнение за съвместимост ще определи ефективността на инициативите на ниво ЕС за укрепване на устойчивостта чрез търговска политика.

Пиер Вимонт, старши сътрудник в Карнеги Европа: Европейските правителства са добре запознати с рисковете, свързани с устойчивостта на техните страни. Макар и само поради натрупването на инциденти, засягащи европейските нации във всички области на дейност, смущенията, дължащи се на нарастващи кибератаки или саботаж на някои от основните им транспортни инфраструктури, вече не могат да бъдат пренебрегвани.

Проблемът не е в разбирането колко сериозна е тази ситуация, а в това как да се справим с нея. Тук сложността на многото предизвикателства, пред които е изправена Европа, както и всички индустриализирани страни, прави задачата за укрепване на устойчивостта почти невъзможна. В нашите все по-усъвършенствани общества с взаимосвързаност и взаимозависимост в основата на западните икономики, как да гарантираме пълна защита? Къде да се определят обществените приоритети, когато гражданите очакват правителствата да защитят всеки аспект от ежедневието им? Политическите избори трябва да бъдат направени и обяснени на населението.

Може би едно от първите действия, които трябва да се предприемат, трябва да бъде даването на приоритет на защитата на нашите демократични системи, тъй като постоянната дезинформация бавно подкопава основата на нашите либерални общества у дома и солидността на нашите международни позиции в чужбина. Противодействието на потока от коварни фалшиви новини и открита пропаганда може да бъде първата стъпка към по-устойчива Европа.

Анна Висландер, директор за северна Европа в Атлантическия съвет: По време на пандемията от COVID-19 устойчивостта стана новата модна дума, но многото говорене все още не е прераснало в действие в Европа. Устойчивостта, способността на обществото да се съвземе след голям шок, е все по-важна не само поради екстремните метеорологични ефекти върху обществото, но и поради способността на противниците да водят хибридна война по време на мир, което поставя устойчивостта на обществото начело на всяка ефективна мярка за възпиране. Така устойчивостта става тясно свързана както със съпротивлението, така и с издръжливостта и е въпрос на всеки, който живее в Европа.

Швеция и Финландия са интересни в това отношение, с репутация на силна устойчивост. Основата за това е идеята за пълна отбрана, разработена по време на Студената война - концепция, която Украйна също е проучила внимателно. Пълната отбрана включва всички дейности, необходими на обществото, за да се подготви за война. В него се подчертава, че всички граждани са отговорни за сигурността и готовността на страната. Един добре информиран и добре подготвен гражданин може да действа и да помогне на другите в кризисна ситуация. В светлината на този опит, повишаването на осведомеността и готовността за кризи сред гражданите, би било сред най-големите постижения за Европа за повишаване на своята устойчивост.

Източник: News.bg