Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 09:59 1 619 18

Национална стачка във Франция

  • франция-
  • инфлация-
  • профсъюзи-
  • стачка-
  • национална-
  • макрон-
  • недоволство

Профсъюзите в страната обявиха национална стачка, като настояха за по-високи трудови възнаграждения на фона на рекордно високата инфлация

Национална стачка във Франция - 1
Източник: БГНЕС

Профсъюзите във Франция обявиха национална стачка, като настояха за по-високи трудови възнаграждения на фона на рекордно високата инфлация, съобщава Reuters, като отбелязва, че по този начин поставят държавния глава Еманюел Макрон пред едно от най-тежките предизвикателства след преизбирането му през месец май, предаде Агенция "Фокус".

Стачката, която ще засегне предимно обществени сектори като училища и транспорт, ще бъде продължение на протестите на заетите в други области. Припомня се, че стачните действия на служителите на големите рафинерии предизвикаха същински хаос по бензиностанциите в страната.

Профсъюзните лидери се надяват, че работниците ще бъдат "заредени с енергия“ от решението на правителството да принуди някои от тях да се върнат на работа в бензиностанциите - ход, който според някои излага на опасност правото на стачка.

Профсъюзът CGT призова за продължаване на стачката в TotalEnergies (TTEF.PA) за четвърта седмица, въпреки че петролната компания постигна сделка, включваща 7% увеличение на заплатите и бонус. CGT настоява за увеличение на възнагражденията с 10%, аргументирайки се с инфлацията и огромните печалби, реализирани от фирмата.

С нарастването на напрежението във втората по големина икономика в еврозоната на фона на високата инфлация, стачките вече се разпространиха в други части на енергийния сектор, включително в ядрения гигант EDF, където работата по поддръжката, която е от решаващо значение за електроснабдяването на Европа, ще бъде отложена.

В градския транспорт се очакват големи смущения в местния трафик, включително в Eurostar, влаковете и крайградските влакове, както и в парижкото метро.

Профсъюзите на служителите в държавните служби също призоваха за включване към днешната стачка, което ще доведе до нарушения на работата в училищата и други обществени съоръжения.

Предвидени са демонстрации в цялата страна, като тази в Париж започва по обяд.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Упссссс с

    51 0 Отговор
    Санкции до дупка-нали така беше соросчета??????
  • 2 Теле

    37 0 Отговор
    Кеееф
  • 3 Хааааахаха

    43 0 Отговор
    Още санкции-та да видите всички блага !!!!
  • 4 Браво

    46 0 Отговор
    Надига се европееца против ЕСдиктата
  • 5 Иван

    35 1 Отговор
    ЕС се разпада!
    Да направим референдум за излизане от ЕС!
    BULEXIT
  • 6 Соваж бейби

    26 2 Отговор
    Директорите и бюрократите да получават по малко пари !Не знам кой и как определя това ,как е възможно един да си седи по цял ден на топло и да взима по 10 хиляди евро заплата тя е повече в рафинерията на бюрократите ,пият кафета и пушат почивни дни и 13 заплата .А работниците които са изложени и на отрови ,без празници ако се случи на смяна да получава до 3000 евра ,дето върши мръсната работа ,ако не са те онези с костюмите ще им се наложи да хващат метлата или шофьори на камиони за боклук .Изобщо знае ли някой как са започнали определянето на заплатите ,не пиша за образование ,ами за мръсна и тежкотоварна работа и за тези по офисите ,винаги съм се чудила на тази дискриминация на заплащане .Както и в България има лаф -Учи маме да не работиш ,кой е прокарал тази идея за реална ?Другите хора какви са ,тези които са по цял ден на студ или жега ,те какви са нали работят и пак не вързват двата края,за да има една шепа милиардери и да се чудят за какво да харчат и как да полудяват .

    Коментиран от #13

  • 7 Аватар

    17 4 Отговор
    Трудовите възнаграждения зависят от собствениците на бизнеса,а не от правителството.Ако правителството застане на страната застане на страната на работниците,то ще бъде свалено от собствениците на парите.Скоро стачните действия ще бъдат преследвани законово.

    Коментиран от #8

  • 8 Соваж бейби

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аватар":

    Не си прав ,за сега са разрешени с закон.Ако се случи в един момент няма да има кой да работи за такива ,мислиш ли го?Защото богатите са такива благодарение на милионите мравки ,да ама в един момент им писва това е като едно време с робите на тръстиката бе ?С какво е по различен един отруден и скапан от живота човек пред един дебел толум и корумпиран и двамата са човеци ходят до тоалетна ,дишат кислород .... ?

    Коментиран от #9

  • 9 Аватар

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Засега е думичката,която е на път да се промени.Докато банковият капитал зависеше от индустриалния имаше развит капитализъм.Днес е обратното и политиците служат на банковия капитал.Макрон е работил за банка на Рокфелер.

    Коментиран от #12

  • 10 Марин льо Пен

    11 0 Отговор
    да дойде на власт и да направи Франция независима и силна страна.
    Лекето на Ротшилдови е предател и води страната към пропаст!
  • 11 Боруна Лом

    7 0 Отговор
    БРАВО!МАКРОН ДА СЛУША КРАВАРИЯ И Е ПЪТНИК!
  • 12 Някога

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аватар":

    ни учеха по политическа икономика на капитализма, че "последната фаза на капитализма е финансовата олигархия"!
    Тогава нямахме представа какво е това, живеехме в соц-страна. Днес обаче е напълно ясно, че е така!
    Опасното обаче е, че тази финансова олигархия вече прави планове да подчини цял свят завинаги в една желязна диктатура в цял свят! И искат да намалят населението. Вече са подкупили почти всички държави или са "препрограмирали" доста хора да работят за поробването на планетата. Не се знае, дали те ще са "последната фаза"? Може, ако унищожат планетата, да са изобщо "всичко последно" на цивилизацията?
  • 13 Ами чудесно

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    свяляте системата, излизате от ЕС и правите Франция социалистическа страна!
    Тогава токът става пак 2 цента/КВт/час, хляба 15 цента, никой няма да мръзне зимата, по време на хремите зимата няма да има затваряне на всичко и терор с противогази, всички ще имат работа, няма да има инфлация и ще имаме доверие пак в държавата!
    Време е да махаме този див капитализъм и тази диктатура на брюкселските зелки!

    Коментиран от #14

  • 14 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами чудесно":

    Имаше много такива плакати в събота , за твоята идея капитализъм+фашизъм =....стига ...Как ще го кръстят не знам ново политическо движение по модерно ,нямам представа не съм политик,някой ме обвиняват че съм дърта комунистка тук ,не е вярно защото бях дете когато си отмина тази мода .Но има нужда от смяна ,мисълта ми е -нямак как всички да са магистри,бакалавър ,банкери ...трябва да има и хора по заводите ,магазина едните не могат без другите !Ама за нормален живот ,колко му трябва на човек къща на село или в град,вила на морето или планина всеки е различен,да ти е пълен хладилника,и като дойде време да отидеш на почивка..Не искат всички да са милиардери ами нормален живот не като си платиш данъците и влезеш в магазина за храна после да седиш на студено,децата да са тъжни че нямат желаната играчка и не защото си калпазанин и не работиш,ами работиш и не можеш да си го позволиш ,има и такива хора .

    Коментиран от #15

  • 15 Ако погледнеш

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    е така! Елитите на политиката на Запада са в задънена улица. Вкараха ни в изкуствена криза, заради амбициите на САЩ! От друга страна, те са на власт, понеже са съгласни с наратива на САЩ или са били на "тренингите", учебни курсове при Шваб или в САЩ. А какво искат тези от "световния икономически форум" (нарочно с малка буква, понеже тези сами са си се обявили за такива) вече знаем. Да ни намаяват, да ни деиндустриализират, да "спасяват планетата от хората", да намалят консумацията, да намаят отоплението ни зимата, да намалят къпането, храната и т.н.. ама нашите, тези разбира се са "богоизбрани" и ще си живеят охолно, както до сега, а даже и още по-добре. Тези злокобни планове са за 99% от населението.
    Ние, 99% от населението защо да се подчиняваме на тази идиотщина? За нас наистина е по-добре една нормална обществена система, дето това дето казваш горе, ни е гарантирано! Ясно е, че ако не правим нищо, тези т.н."елити" ще ни "забият в трета глуха", а може и да ни изтребят?

    Коментиран от #16

  • 16 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ако погледнеш":

    Отговарям и на двете. Значи вие искате да се върне соца. Да ама такова нещо става само с оръжие в ръка.

    Коментиран от #17

  • 17 Другото е тотална

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ами":

    диктатура на Ротшилд, ти и всичките ти роднини и познати или умряли от "зарази" или превърнати в роби/киборги.
    Дори и един милиард евро/долари да имаш, пак не принадлежиш към "богоизбраните" за да те оставят в класата на "аристократите"!
    Дори и много активи да имаш, пак си в "класата на робите"! Еми, избирай сам!
    Това е нещо уникално, ще спрат всички индустрии, ще унищожат всички банки и застраховки и ще остане само една "централна банка" в САЩ за всички.
    НО преди това ще направят огромна икономическа криза! След тази криза, ще останат "богати" само те, 1% от населението, които и сега са такива! Другото всичко ще е "бедно" и зависимо от тях! Това е планът! Избирай сам, каква система искаш? Тяхното или някаква наша си?

    Коментиран от #18

  • 18 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Другото е тотална":

    Аз не разбирам защо ми го пишеш това. Що се отнася до Ротшилд, той постига печатането на парите още след битката при Ватерло, като изкупува акциите на английската банка. След това и валутния резерв на САЩ , която е също частна. Така че той осъществява своя девиз , дайте ми правото да печатам парите и аз ще управлявам света. Това в момента в Украйна е част от борбата против тая система. Русия и май част от поддържащите я държави не искат вече тоя диктат.
Новини по държави: