Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Октомври, 2022 11:40 3 142 43

Руски експерти: Има ли риск украински дронове да ударят Москва

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • дронове

Украинският държавен концерн "Укроборонпром" заяви, че приключва разработката на нов модел оръжие, който ще може да поразява вражески цели на разстояние до 1000 километра

Руски експерти: Има ли риск украински дронове да ударят Москва - 1
Снимка: УНИАН / Украински безпилотник "Горлица"

Украинският държавен концерн "Укроборонпром" заяви, че приключва разработката на нов модел оръжие, който ще може да поразява вражески цели на разстояние до 1000 километра. Ударният безпилотник ще е адекватен отговор на иранските дронове "Шахед-136", маркирани от руските окупатори като "Геран-2" и използвани за атаки срещу Киев, съобщи в понеделник компанията, цитирана от Укринформ и редица киевски издания.

Въоръжените сили на Украйна побеждават на бойното поле и атаките с ирански въздушни "мотопеди" демонстрират "агонията на Руската федерация". "Сплашване, тероризиране на мирни граждани - ето какви са долните им методи. Руснаците обаче няма да сломят нито нашите планове, нито нашия дух", заяви "Укроборонпром" и увери, че работи в засилен режим още от началото на руската агресия.

"На практика нищо не ви разказваме (повярвайте, така трябва) , но това "нищо" успешно работи на бойното поле, а друго едно "нищо" всеки път успешно минава изпитанията. Ще кажете, че това не стига. Така е, затова предпочитаме да работим в режим 24/7, вместо да пълним медийното пространство с гръмки изявления", посочи предприятието.

Украинският Генерален щаб отбелязва, че "Укроборонпром" е партньор в два хакатона (технологични форуми за разработка на софтуерни решения), насочени по-специално към развитие на безпилотни системи - Drone Hackathon и хакатон IDI Camp, информира през август УНИАН.

Освен това експерти на концерна участват в оценката на разработките в сферите на сигурността и отбраната в рамките на грантовата програма, осъществявана от "Укроборонпром" и Украинския фонд за стартъпи съвместно с правителството в Киев.

През юли т. г. украинските 155-милиметрови гаубици "Богдана", използващи боеприпаси по стандарт на НАТО, дадоха принос за прогонването на руските сили от Змийския остров, напомни в материал за анонсираните далекобойни дронове на Украйна телевизия "ТСН".

Щом новите безпилотници с маса 75 кг ще поразяват цели на дистанция 1000 км, а разстоянието от Киев до Москва е близо 700 км, заплахата е сериозна. Киев не крие, че дроновете ще могат да стигнат Москва и да сторят там много злини. Например да доставят "мръсна ядрена бомба" - да разпръснат радиоактивни изотопи, предупреди на 18 октомври "Московский комсомолец".

Вестникът допуска, че Украйна наистина може да създаде такива апарати, доколкото в Киев още действа конструкторското бюро "Антонов", създало "няколко нелоши самолета вече след разпадането на СССР - Ан-140, Ан-148, Ан-178. А предприятието "Мотор Сич" произвежда обширна номенклатура авиационни двигатели, включително за крилати ракети и дронове. Но прави уговорка, че както сочат последните ракетни удари на Москва, Русия има възможност да възпрепятства работата на тези предприятия.

Плановете на Киев не бива да се подценяват, изтъква обаче руският военен експерт Алексей Леонков. Според него Украйна може да създаде тежък безпилотник на базата на съветския дрон Ту-141 "Стриж", каквито все още има в своите арсенали. Неотдавна един от тях по грешка прелетя почти през целите Балкани и падна близо до Загреб, столицата на Хърватия, припомня той.

"САЩ също няма да останат настрана, те ще помогнат с разузнавателни данни за изчисляване на маршрута до целта. Тъй че смешни неща . . . тук няма. Подценяването на противника се плаща прекалено скъпо", цитира вестникът коментар на аналитика в Телеграм.

Украйна разполага с цялата необходима техническа база за производство на ударни дронове, казва пред "Взгляд" руският наблюдател Вадим Козюлин, но по негови изчисления обсегът на новите оръжия вероятно ще е само 500 км.

Козюлин впрочем отбелязва "добрата инженерна школа", "големия потенциал" и опит на Украйна в производството на ракетна техника, "плюс (. . .) днешното финансиране и подкрепа от Запада. На тази вълна според мен те могат да поднесат изненади във въоръженията", добавя той.

"Украйна ще има нужда от технологична помощ и доставки на вносни компоненти, но в заявеното няма нищо нереалистично", допълва за "Взгляд" експертът Сергй Денисенцев.

Съобщенията на "Укроборонпром" за новия боен дрон са пропаганден ход. Нито един от големите проекти в тази сфера, за които Украйна съобщи през последните години, не бе реализиран, коментира в интервю за РИА Новости Денис Федутинов, специалист по безпилотната авиация.

Изявленията на концерна пред медиите може да са предизвикани или от стремеж към повдигане на бойния дух, или от желание да се подгрее интересът към тема, готвена за презентация с цел да се издейства финансирането ѝ, заявява той.

Аналитикът обаче посочва, че сами по себе си заявените характеристики на новите дронове "не изглеждат фантастични, особено ако става дума за невъзвръщаеми апарати". Той допуска, че украинският отбранително-промишлен комплекс може да преоборудва купени в чужбина граждански безпилотници в дронове камикадзе, както е правено вече при атаки срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол и в други случаи.

Изявлението на "Укроборонпром" е лъжа. Украйна няма и в обозримо бъдеще няма да има никакви технологични възможности за производство на подобни сложни изделия като безпилотни летателни апарати. Киев не притежава нито съответните заводи, нито необходимите производствени вериги за осигуряване на различни компоненти - чипове и процесори, бордови компютри, системи за насочване, за управление, за навигация и др., твърди в материал от 18 октомври руският сайт "Точка зрения".

"Украйна изобщо няма вече никаква икономика и производство. Остатъците в момента се закриват поради недостиг на електроенергия", се казва в статията.

На този фон съобщението на "Укроборонпром" може би е "създаване на легенда", тоест знак, че Киев скоро ще получи далекобойни дронове от САЩ и другите страни в НАТО - Украйна може просто да ги "пребоядиса" и обяви за свои. Страните от НАТО и САЩ още не са доставяли на Украйна оръжия, способни да нанасят щети в дълбочина на руската територия. Русия неведнъж ги предупреди, че това ще означава много сериозни последици за тези страни - като пряко включване във война срещу Русия и на руска територия - дори ядрен удар по такива страни, изтъква "Точка зрения".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олег

    5 9 Отговор
    Няма абсолютно сам категоричен
  • 2 Денис

    25 32 Отговор
    Русия ще спечели войната

    Коментиран от #15

  • 3 Пич

    22 18 Отговор
    Значи , вече знаем , кои фабрики ще започнат да димят , в Украйна !!!
  • 4 Може разбира се

    24 16 Отговор
    Щом един германец успя да приземи самолет на Червения площад по времето на СССР когато ПВОто беше несравнимо по мощно от сегашното.

    Коментиран от #10

  • 5 ....

    19 13 Отговор
    Нямам търпение ботоксовия диктатор да извърши чрез ФСБ/ГРУ няколко атентата срещу собствените си "граждани", за да оправдае нов тероризъм срещу мирни граждани в Украйна.
  • 6 Някоя си

    13 12 Отговор
    Ей те тогава ше го закършат укрите....

    Коментиран от #9

  • 7 стоян георгиев

    13 14 Отговор
    Удари по руската критична структура и запаси си правят от украинците не от вчера.кримския мост авиобазата саки складове и пво в белгород не горят от нищото.новия украински дрон само ще увеличи възможностите.

    Коментиран от #16, #40

  • 8 Вулварийн

    13 13 Отговор
    този концерн на свещи ли прави дронове пхахахахахаха днес го има, утре е история
  • 9 Солей

    14 13 Отговор

    До коментар #6 от "Някоя си":

    Това го повтаряте след всеки провал на руските терористи.

    Коментиран от #11

  • 10 КитоДара

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "Може разбира се":

    ПВО-то преди 40 години било по-мощно от сегашното? Ку-ку, ку-куууууу ?

    Коментиран от #37

  • 11 Кун и Лингус

    15 9 Отговор

    До коментар #9 от "Солей":

    след всеки провал на руснаците, укрия губи територия или остава без ток. Дай боже всекиму такива провали :)))))))))))

    Коментиран от #22

  • 12 Иванушка  🇷🇺

    16 7 Отговор
     "...не са доставяли на Украйна оръжия, способни да нанасят щети в дълбочина на руската територия...."

    Как да разбираме тази позиция - Русия иска да удря в дълбочина, но не иска укрите да я удрят ? Това е война - Търпи красавице щом си се хванала на хорото ))

    Коментиран от #13

  • 13 Виктор Фекалев

    10 8 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка  🇷🇺":

    разликата, преател, е, че ако Западът открито вземе страна чрез доставка на такива оръжия, войната става световна, разбирай ядрена. Тогава красавицата ставаш ти :))))))))))
  • 14 Мдааа

    11 7 Отговор
    А Русия има ракети, достигащи до всяка точка на света, така че е време да бъде разоръжена!

    Коментиран от #17

  • 15 Иванушка  🇷🇺

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "Денис":

    "...Русия ще спечели войната...."

    Русия може да спечели Войната срещу Запада, но Загуби войната срещу Украйна. Каквито и територии да присвои Русия, Украйна остава независима, въоръжена до зъби и проНАТО държава.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 16 А бе цървул..

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Удари по енергината ситема на бендераците,ето това е начина..да започнат да реват и пищат-особенно за аец запорожие,там ръчичка имаше и деменцията чрез уестингхаус,че гледаме филмо,,бендерските ескимоси,,
  • 17 Пeнис Pодман

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мдааа":

    кой те спира, отивай и разоръжавай?
  • 18 Хари Потен

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка  🇷🇺":

    аха аха, и Байдън опъ ва плеймеитки с мекия
  • 19 Ред Хот Пили Чепърс

    7 7 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка  🇷🇺":

    дотук Украйна остана единствено без инфраструстура :))))))
  • 20 табсо

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка  🇷🇺":

    То и преди осем години когато крим стана русски чрез,,референдум,,бендераците бяха въоръжени..а ма само гледаа и плескаа как мечоко си взе,,апетитното,,парче.
  • 21 Фашисти

    5 6 Отговор
    Е тогава копчето ще се задейства!
  • 22 Солей

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кун и Лингус":

    Гледането на тънки канали цяла нощ ти е направило мозъка на пихтия, затова само това можеш да произведеш :))))

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Про митак

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Солей":

    колкото и да ти е тъжно, това е реалността, може да продължаваш да си завираш главата в ректома на биден, но това не променя нищо :)))))))))
  • 24 Преминаващ оттук

    7 6 Отговор
    Само да се опитат украинските фашаги да ударят Москва, мъка ми е какво ще се случи с Украйна. Камък върху камък няма да остане от тази страна. Нито НАТО, нито Америка, нито ЕС ще им помогне.

    Коментиран от #26

  • 25 Паулу Курелю

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Солей":

    поне кажи на шефовете да ви слагат по двама на статия, че така си безпомощен, направихме те на маче
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Преминаващ оттук":

    Това го казваше и за кримският мост.най-вероятно това не е в целите на ВСУ,но ДОКОГА????В момента могат да бомбят москва с Далекобойни снаряди носещи по 15кг Взрив!Това не влизав плановете на киев,За да не настройват руснаците срещу украйна и да ги оставят сами да се разправят с лудия!

    Коментиран от #34

  • 27 Баста 🇺🇦

    7 5 Отговор
    Мокри сънища на пиянките. Защо им е на украинците да удрят Москва, като Керченският мост не е още порутен. Като "ударят" Москва ще настроят руските граждани против Украйна. Всичко е манипулация на Кремъл.
  • 28 😠😠😠😠😠😠😠

    7 5 Отговор
    Време е в Русия да усетят как се чувстват обикновени хора в Украина.Колко е приятно да взривяват жилищни сгради.👊👊👊👊👊
  • 29 Стоко

    4 3 Отговор
    Тегаво им е на рушняците, удрят се в стената на модерната война, където една преносима система тежаща 26 килограма изпържва всичко живо в 40 тонните съветски танкове от музейните експозиции.
  • 30 НЯМА ДА УДАРЯТ МОСКВА

    6 4 Отговор
    НУЖНО Е ДА УДАРЯТ БУНКЕРА НА лилиПУТИНА.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Значи да очакваме скоро

    5 3 Отговор
    Поредната кремлинска провокация при която уж украински дрон долита до Москва и срутва жилищен блок. Това сме го виждали при чеченската война вече.
  • 33 Баба ти от Украина

    0 3 Отговор
    Скоро ще пратим и на московчани подаръци , Нека да наближи КОЛЕДА ,Тогава ще сме готови
  • 34 Хи их хи

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    "В момента могат да бомбят москва с Далекобойни снаряди носещи по 15кг Взрив!" Я пак, много те моля разкажи още нещо смешно!

    Коментиран от #35

  • 35 дълбоко проникващ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хи их хи":

    Остави го, това е местния спИциалист и анаЛлизатор!
  • 36 Следва

    0 0 Отговор
    Ще е жалко за марихуаната и циркаджията.
  • 37 Ами да

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "КитоДара":

    Разбира се, че е било по мощно.Тога в не се е крадяло като сега. Армията беше реална, а не на хартия като сега. Сега тя има само парадни функции и това се показва най добре на фронта. Реално се разполага само със остатъци от стара съветска техника, която при това е зле подържана.
  • 38 дойчи зели

    0 1 Отговор
    и какъв да го правят укрите?само пропагандиски ефект.трябва да удрят критичната инфраструктура.например някоя дамба в краснодар плаче за среща с А-IX
  • 39 Нострадамус от Злокучене

    2 0 Отговор
    Ще ударят Москва,това е извън всякакво съмнение.Не става въпрос за безпилотни самолети,а за тактическа балистична ракета,въоръжена с тази бойна глава.

  • 40 Така е

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Тъкмо руснацит ще имат оправдание като сринат Киев . Не са решили не са го сринали .
  • 41 Иван

    1 2 Отговор
    Може ли ирански дронове да ударят Тел Авив, Ню Йорк и Вашингтон?
  • 42 Смешник

    1 1 Отговор
    Къв е тоя виц ударете да ги пробвате и ще сринат Киев
  • 43 Иво

    1 0 Отговор
    Стратегически Америка постига целите си. Руската армия, а и Русия като цяло се изтощават интензивно. Гледайте какво става. Щом руснаците скриха флота си дълбоко в тила, намалиха използването на авиацията и прибягнаха до използването на ирански дронове, загубите наистина са голями. А тонази е целта на американците. Войната се очертава да бъде дълга. Русия ще излезе почти разоражена и разорена от тази операция. Настина жалко, все пак Русия е наша овободителка.
Новини по държави: