Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 18:48 1 154 6

Полицията охранява терминалите за ВПГ, докато Берлин подготвя закон за защита на критичната си инфраструктура

  • германия-
  • северен поток-
  • охрана-
  • олаф шолц

Германското министерство иска да направи някои изисквания към операторите правно обвързващи, като по-късно през годината предварително ще представи ключови моменти от нов закон за защита на критичната инфраструктура

Полицията охранява терминалите за ВПГ, докато Берлин подготвя закон за защита на критичната си инфраструктура - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На германските полицейски органи им е наредено да охраняват строящите се терминали за внос на втечнен природен газ (ВПГ) в страната, като ще се засили и въздушният надзор на местната железопътна мрежа, докато властите в Берлин подготвят закон за укрепване на защитата на критичната инфраструктура. Това е заявила в интервю пред Ройтерс Нанси Фезер, вътрешен министър на федералната република.

Предполагаемите саботажи през последните седмици на германската железопътна мрежа и на газопроводите "Северен поток", минаващи по дъното на Балтийско море, породиха опасения относно подобни атаки срещу критичната инфраструктура в страната.

Не е възможно изцяло да се защитят всичките над 33 000 километра железопътни линии, и милионите километри комуникационни кабели в Германия, само с помощта на камери или полицейски служители, е обяснила министър Фейзер.

Повереното ѝ министерство обаче е създало специално звено за координиране на защитата на критичната инфраструктура, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, събитие предизвикало противопоставяне между Москва и Запада.

Като част от засилените усилия за защита, полицията, например, охранява терминалите за внос на ВПГ, е казала Фейзер. Терминалите се строят, за да помогнат на Германия да замени тръбните газови потоци от Русия. Също така полицейските органи ще съблюдават и доставките на ВПГ. По думите на силовия министър "полицията патрулира в морето с всичките си налични сили и кораби, за да защити и морската инфраструктура".

Министерството също така работи съвместно с държавния железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) за увеличаване на броя на камерите по неговите съоръжения. Преди 10 дни "Дойче бан" спря всички влакове в Северна Германия заради атака срещу комуникационната мрежа, припомня Ройтерс.

Министерството препоръчва и на публични, и на частни оператори на критична инфраструктура, каквито са здравните заведения и телекомуникационните мрежи, как по-ефективно да отблъскват атаки, независимо дали са физически или дигитални. Препоръките включват внедряване на повече от една резервни системи.

Също така Фейзер е обяснила, че германското министерство иска да направи някои изисквания към операторите правно обвързващи, като по-късно през годината предварително ще представи ключови моменти от нов закон за защита на критичната инфраструктура.

Германия също бърза да подобри готовността си при случаи на бедствия, както природни, така и причинени от човешка намеса, е казала още Фейзер. Това включва надграждане на сигнализацията за ранно предупреждение на населението, и прилагане на нови технологии - за изпращане на текстови сигнали до всички мобилни телефони в случай на бедствие.

Що се отнася до гражданските вълнения в страната, според германския вътрешен министър обявяваният пакет от 200 милиарда евро, който цели да облекчи въздействието от нарастващите енергийни цени, изглежда, е успокоил разширяващите се антиправителствени протести заради растящата инфлация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро

    15 1 Отговор
    Германия дето 6те минава на ВтечненПГаз,няма изграден нито един терминал за ВПГ.след 1-2г може и да направят един,но трябва и придружаваща инфраструктура тя отнема 3-4г,пълна трагедия

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 Иван

    9 0 Отговор
    Израел да върне обратно на Германия двеста милиарда долара.
  • 3 Иван

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "киро":

    Холивуд ще построи снимачна площадка само за една седмица.
  • 4 Върколак

    9 1 Отговор
    Петров и Баширов са неуловими
  • 5 Не я мисли Германия

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "киро":

    Те ще се оправят, както се оправиха след 2 загубени войни. Да му мисли "победителката" във Втората световна война ;)
  • 6 А бее

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "киро":

    Недей така те летището в Берлин го направиха САМО за14 години.
Новини по държави: