Намибия се споразумя за временна сделка с Европейския съюз за продажба на своите редкоземни минерали, които са от решаващо значение за секторите на възобновяемата енергия. Това заяви министърът на мините и енергетиката Том Алуеендо, цитиран от Ройтерс.

Представители на ЕС и Намибия казаха на Ройтерс през юли, че планират сделка за водорода и минералите, докато блокът работи за намаляване на зависимостта си от руската енергия.

Постигнахме принципно споразумение за условията, каквито и да са материалите, ние ще ги обработваме тук, каза Алуеендо относно подходите, които се предприемат, за да се гарантира, че южноафриканската страна ще извлече полза от своите ресурси.

Намибия и ЕС се споразумяха за продажбата на редкоземни метали
Снимка: Shutterstock

Намибия има значителни запаси от редкоземни минерали като диспрозий и тербий, необходими за постоянни магнити в батериите на електрически автомобили и вятърни турбини.

Европейският съюз иска по-лесен достъп до минерали в Намибия и планира геоложки проекти за проучване на ресурсите на страна, която е почти толкова голяма, колкото общата територия на Франция и Германия.

По думите на Алуеендо има голямо търсене на редкоземни метали в южноафриканската страна, за да се задвижи глобалният преход към зелена енергия.

Намибия има за цел да се позиционира като център за възобновяема енергия в Африка, също благодарение на огромния си потенциал за слънчева и вятърна енергия за производство на зелен водород.

Източник: Ройтерс

Намибия и ЕС се споразумяха за продажбата на редкоземни метали
Снимка: Shutterstock