Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 15:44 2 623 3

Важна среща в Турция

  • финландия-
  • нато-
  • среща-
  • анкара-
  • реджеп ердоган-
  • швеция-
  • кюрди-
  • пкк

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна

Важна среща в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Финландски официални лица ще пристигнат в Анкара във вторник, за да обсъдят кандидатурата на страната си за членство в НАТО, съобщи днес Анадолската агенция, цитирана от Асошиейтед прес.

Делегация от финландското министерство на правосъдието ще се срещне с Касим Чичек, ръководител на отдела за външни отношения в турското министерство на правосъдието, съобщи Анадолската агенция. Разговорите ще се съсредоточат върху екстрадирането на лица, които Турция смята за терористи, посочва агенцията.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, изоставяйки дългогодишната политика на военно необвързване, припомня Асошиейтед прес. Присъединяването към отбранителния съюз изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че се е съгласил да се срещне и с новия министър-председател на Швеция Улф Кристершон в Анкара.

Турция заплаши да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания. По-специално Анкара иска от двете страни да предприемат мерки срещу хора, които смята за терористи, като поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК) и членове на група, за която се твърди, че е организирала неуспешния преврат през 2016 г. Турция също така призова за отмяна на оръжейното ембарго, наложено след навлизането ѝ през 2018 г. в Северна Сирия за борба с кюрдските бойци. Миналия месец Швеция заяви, че ще отмени ембаргото - стъпка, която се разглежда като целяща да осигури одобрението на Анкара. Само парламентите на Турция и Унгария все още не са ратифицирали присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васалите

    12 1 Отговор
    ще пристигнат в Анкара за да обсъдят кандидатурата си с султана съобщи днес Анадолската агенция

    Коментиран от #2

  • 2 ТоЕднИ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "васалите":

    То едни кадидатури, 80 години живееш спокойно и за 2 седмици реши, че искаш като през първата и втората светова война да влизаш в съюз с някой ... тогава говори за глупост, не за зрялост и помнене на историята.
  • 3 Дельо хайдутин

    10 0 Отговор
    Идват да целуват ръка . Иначе тук много врякаха,че няма да клекнат пред Султана.....
Новини по държави: