Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Октомври, 2022 07:18 1 959 42

Полша обмисля да построи ограда по границата с Калининград

  • калининград-
  • ограда-
  • граница-
  • полша-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Кремъл каза, че няма да се меси в подобно решение

Полша обмисля да построи ограда по границата с Калининград - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Полша може да постави заграждения на границата си с руската Калининградска област, за да спре поток от африкански и азиатски мигранти, които могат да започнат да се опитват да преминават в идните седмици, заяви високопоставен полски служител, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Генералният секретар на управляващата партия "Право и справедливост" Кшищов Соболевски заяви по Полското радио, че Варшава обмисля да построи по границата с Калининградска област ограда като тази на беларуската граница. "Ние ще трябва да укрепим нашите сили в този участък от границата и също така обмисляме . . . да построим гранични укрепления, подобни на тези, които сега имаме на полско-беларуския участък", каза той.

Още новини от Украйна

Руски медии съобщиха, че Калининградска област е отворила своето небе за полети от Близкия изток и други райони на Азия с цел да привлича повече авиокомпании и туристи. "След това, с което трябваше да се сблъскаме и все още се сблъскваме на полско-беларуската граница, и предвид отварянето на небето над Калининградска област за самолети от Турция, Сирия и Беларус, то може да се случи в идните седмици", каза по-късно Соболевски за Ройтерс, имайки предвид нарастващия брой пристигащи мигранти.

Кремъл каза, че няма да се меси в подобно решение. "Историята всеки път доказва глупостта на решенията за изграждане на стени, защото след години или десетилетия всички стени падат", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според Соболевски има признаци за появяването на по-големи групи мигранти на беларуската граница.

Полша обвинява Русия и нейния съюзник Беларус, че използват мигранти като част от "хибридна война" за дестабилизиране на Европа. В условията на повишено напрежение заради войната в Украйна полските власти се страхуват от повторение на кризата през 2021 г., когато хиляди мигранти от Африка и Близкия изток се опитаха да преминат през границата откъм Беларус. Минск тогава отрече да е бил отговорен за тази ситуация и да е докарвал със самолети хора, искащи да влязат в Европейския съюз. Беларуските власти обвиниха Полша и ЕС за хуманитарната криза, довела до смъртта на няколко мигранти в горите по границата.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заграждай ушанките

    15 26 Отговор
    Талибаните вън от ЕС. Тия нямат място в свободна Европа!!!

    Коментиран от #8, #32, #38, #39

  • 2 Ехааа

    37 9 Отговор
    А помня едно време като дойде демокрацията, бутнахме оградата по границата, защото не било демократично. Ама както казва един - аз съм прост и вие сте прости.

    Коментиран от #7

  • 3 Ксаниба

    26 11 Отговор
    Ручнаха всички розови мечти на паляците, за тяхна бденувана империя на 2 морета! За буфер от диви оркаинци между тяхната велика цивилизация и дива но богата Евращия)))
  • 4 Жокер от приятел...!

    30 5 Отговор
    Извикайте Валерката за съветник при строежа на оградата...!Той е спец в тази област!И после ще сте доволни-пиле няма да може да прехвръкне...😝!
  • 5 Пропуснал

    12 13 Отговор
    "защото след години или десетилетия всички стени падат", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков." След години и десетилетия всички диктаторски режими също падат, и вече няма нужда от стените :)))))
  • 6 Костадин Простейкин

    13 14 Отговор
    Полша няма какво да прави огради, че после като присъеди Кьонигсберг трябва пък да ги събаря. Само ще си отвори двойна работа

    Коментиран от #20

  • 7 Историк

    18 17 Отговор

    До коментар #2 от "Ехааа":

    Забрави да кажеш, че едно време оградата по границата беше за да държи насила българите вътре в тошовия "рай". И вишките за това бяха, и се стреляше срещу опитващите се да избягат. НЕ да влязат. Мдааа.

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Хе,хе...!

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Заграждай ушанките":

    Та те талибаните отдавна превзеха Европа...!Ако си излизал извън БГ-то у Европата,не може да не ти е направило впечатление,вече колко много е...,,потъмняло" нейното население...!

    Коментиран от #9, #15

  • 9 Историк

    10 12 Отговор

    До коментар #8 от "Хе,хе...!":

    И кога Европа е била само "бяла", че не се сещам? По времето на маврите в Испания ли? По време на колониалния период във Великобритания, Холандия и Франция ли? По времето на сарацините в Италия ли? След ВСВ в Германия ли? Кога е било това?

    Коментиран от #12, #17

  • 10 Браво факти

    8 4 Отговор
    Новина от два дни.
  • 11 Граничар

    18 9 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Стреляше се и по тия които се опитват да влязат. И така трябва да бъде.

    Коментиран от #41

  • 12 Най- бяла

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Беше по времето на Хитлер.
  • 13 нико

    16 7 Отговор
    Едно време Социалистическия лагер се ограждаше , сега се огражда Е С . НИЩО ново под слънцето , само дето Комунистическите разбирания и методи са отишли при западната демокрация . Нали при демокрацията НЯМА огради ?
  • 14 БГ-Гражданин!

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Пък сега Вишките,оградите...гранична полиция и жандармерия не могат да ни спасят и са безсилни срещу незаконното нахлуване в територията ни на ,,по- тъмната" раса и религия...!Та да питам в тая връзка-И кое му е по-хубавото сега...?!

    Коментиран от #22

  • 15 Талибани не ни

    7 16 Отговор

    До коментар #8 от "Хе,хе...!":

    Трябват в Европа. По добре индийци, отколкото рушляци. Индийците учат и работят, рашляците пият и трошат. Няма такава безполезна гад, като рашляка. Зад оградата им е мястото!
  • 16 Всъщност

    17 1 Отговор
    Очаквах поляците да лъжат , че не искат руски наплив при мобилизацията . Но те директно са си признали , че не искат в държавата им да се разхождат разни араби и негри .Много честно от тяхна страна .
  • 17 Пишман Историк си ти ,шЪ знаЙш...!

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Имам близки в Австрия и Германия...!Възмутени са от безконтролното нахлуване на ,,тъмните мигранти"...!Вече я няма Старата Европа!И децата го знаят...!Я вземи си смени ника на ,,Пишман Историк"...

    Коментиран от #21

  • 18 Някой

    7 6 Отговор
    Бе, загубена работа. Полска. Танковете минават през огради. Ракетите пък, въобще не ги бърка даки има ограда, или не.

    Коментиран от #19

  • 19 ......

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    Ама емигрантите от Сирия с танкове ли ще се опитват да пресичат? Или просто говориш за нормалния руски тероризъм?
  • 20 Мишел

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Костадин Простейкин":

    Не си заслужава да мечтаеш да присъединиш територия, принадлежаща на ядрена държава, защото преди това ще загубиш своята държава.

    Коментиран от #28

  • 21 Историк

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "Пишман Историк си ти ,шЪ знаЙш...!":

    Питай познатите ти "в Австрия и Германия" кой построи отново двете държави (но особено Германия) след Втората световна война, и защо в Германия има 3 милиона турци.
  • 22 Историк

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "БГ-Гражданин!":

    Да ме питаш "кое му е по-хубавото сега" означава, че ти не знаеш какво да правиш със свободата, която имаш сега! За пресичащите в България мигранти си чувал само по телевизията. Те на теб живота не са ти го мръднали грам.

    Коментиран от #23, #27

  • 23 АЙДЕ БЕ...?!

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    А я питай живущите в Харманли...!Вечер не смеят да замръкнат...!Това живот ли е-да си вечно под напрежение и страх...

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само така

    6 6 Отговор
    Трябва отвсякъде да се заградят колхозниците
  • 26 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "АЙДЕ БЕ...?!":

    Айдеее, пак започнаха с чуждата пита помен. Аз му казвам, че на НЕГО мигрантите по никакъв начин не му влияят, той "ама тия в Харманли" . ТИ в Харманли ли си?
  • 27 Hi Историчарино!

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Историк":

    А не са ли,,мръднали грам живота" на двамата полицаи,прегазени в Бургас ,като ваденки ,от съвсем ,,безобидният" имигрант...?!?!
    А бе къде ви намират такива де@или...просто не знам...?!

    Коментиран от #29

  • 28 Картел

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    Ква ядрена държава е това бе Мише, ами че те ако изсрелят ядрена ракета има по голяма вероятност да падне върху някой блок в Омск или Мурманск отколкото да стигне до целта

    Коментиран от #42

  • 29 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Hi Историчарино!":

    Пак същото: на ТЕБ какво са ти мръднали живота емигрантите. Впрочем, Семерджиев, дето прегази хората, не е емигрант и пак имаше "ваденки". А тоя на околовръстното, който утрепа франсето, той "емигрант" ли беше? А оня другия, дето премаза дете в Лом, той какъв беше? И всеки ден е така. Така че не ми обяснявай за "ваденки". Тук сте най-големите "лепящи".

    Коментиран от #30

  • 30 Бягаш от темата ,,Драги"!

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    Къде го чукаш,къде се пука...👏👍😉😝🍌...!Айде чао,че трябва да работя,а ти си чати тук до утре глупости,щом си нямаш друга работа...
  • 31 Мераклийски

    5 3 Отговор
    Никога не се доверявайте на приказките на Русия!
  • 32 Свободна Европа !!??

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Заграждай ушанките":

    Как върви ваксинацията в "свободна" Европа? Колко бустери ще трябват още за да ходите "свободно" на работа. Почнахте ли "свободно" да се къпете вече? А маймунската шарка пристигна ли "свободно" и "демократично" при вас?

    Коментиран от #33

  • 33 Аз имам бустер

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "Свободна Европа !!??":

    И си пътуват свободно. Не вярвам в чипирането😂
    Къпя се редовно, не съм сибирски ваглищар, който спи на пътя 😂
    А по маймунска шарка пак Русия ще е първа в Европа, както е по ЛГБТ и ХИВ!!!
  • 34 Иванушка 🇷🇺

    6 5 Отговор
    Няма смисъл от оградата , пр00сия ке падне и разпадне! И Кьонинсберг ще си е пак в Европа, а жужа ще виси на бесилото!
  • 35 Имануел Кант

    5 3 Отговор
    Калининград е исконно руски град, основан преди векове от руски заселници!
  • 36 А бе

    4 4 Отговор
    поляците отдавна съм ги отписал.
  • 37 Бахари Захаров

    4 1 Отговор
    Да се допитат до Валери Симеонов за консултация. Той направи чудна ограда по нашата граница, който не е решил, той не е преминал. За сметка на качеството обаче, цената беше тройно завишена.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Уточнение

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Заграждай ушанките":

    Абе тъпанар, да ти пикая на "свободната" Европа.

    Коментиран от #40

  • 40 Ами бегай

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Уточнение":

    За Русия или Северна Корея. Като не ти харесва свободата, има и други опции. Никой не те е вързал тука.
  • 41 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Граничар":

    Уаууу някакви хора се опитвали да влязат в цоциалистическия рай!?Сигурно са искали да ви откраднат Москвичите и ватенките.
  • 42 Мишел

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Картел":

    Фантазираш,🎃. Русия е единствената ядрена сила, която до 2020г.е модернизирала над 95% ядрените си оръжия и носителите им.. За сравнение, САЩ са с 4%
    модернизирани ядрени оръжия и 0%.модерни носители. САЩ нямат нова балистична ракета, въведена на въоръжение вече над 40г.(из статия в Military Watch magazine 2021г)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания