Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 15:41 3 174 29

До 3000 евро премия, опростена сметка за газ и още. Как Германия облекчава гражданите.

  • инфлация-
  • пари-
  • премии-
  • доходи-
  • германия-
  • икономика-
  • газ-
  • ес-
  • сметки за ток

Германия облекчава гражданите си - на фона на инфлацията и високите енергийни цени

До 3000 евро премия, опростена сметка за газ и още. Как Германия облекчава гражданите. - 1
Снимка: Shutterstock

Германия иска да облекчи гражданите на фона на инфлацията и покачилите се цени за енергия. Въпреки че през последните седмици се забелязва сериозен спад в цената на газа, по-нататъшното развитие остава неясно, а и цените все още са високи. Затова федералното правителство реши да опрости декемврийската сметка за газ на домакинствата и по-малките предприятия. Проекторешението ще бъде гласувано на 2 ноември. Сумата от едномесечната сметка ще бъде възстановена на потребителите през техните доставчици на газ. Наемателите ще получат парите с годишната си сметка за отопление.

Спирачка в цената на газа

Тази еднократна помощ трябва да облекчи потребителите докато влезе в сила т.нар. спирачка на цената на газа. Тя ще бъде задействана през пролетта на 2023 година и предвижда цената на газа да бъда ограничена до максимум 12 цента за киловатчас - но само за 80% от предполагаемото потребление. Смята се, че така все пак домакинствата ще имат стимул да пестят газ.

Кой може да получи премия до 3000 евро?

Правителството прие и още един инструмент в помощ на гражданите в рамките на енергийния и инфлационен пакет. От него обаче полза ще имат най-вече работещите германци. Само че не всички. Става дума за извънредна инфлационна премия, която работодателите доброволно могат да изплатят на служителите си. Тя е в размер до 3000 евро и няма да бъде облагана с данъци.

Кой може да получи премията? Всъщност това зависи от работодателя. Но право на нея имат всички работещи - независимо дали на пълно работно време, или не. Дори и т.нар. миниджобър и студентите, които работят само почасово. По данни на федералното правителство работодателите могат да изплащат тази премия на своите служители от 26 октомври нататък. Датата, до която тя може да бъде изплащана без да подлежи на облагане с данъци, е 31 декември 2024.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про митак

    24 7 Отговор
    бахахахаха а тези пари откъде? От печатницата? Кой ще ги изработи, ако не пак същите тези граждани

    Коментиран от #7, #17, #19

  • 2 да попитам:

    21 2 Отговор
    А как България облекчава гражданите????

    Коментиран от #13, #14

  • 3 ъъъ

    29 3 Отговор
    мдааа и дойчовците скоро ще отварят печатницата за пари ще се борят с инфлацията,де ...
  • 4 Бонев

    26 3 Отговор
    Първо създават проблема, после помагат на гражданите с парите от техните данъци да се справят със същия.

    Коментиран от #9

  • 5 Българина

    15 4 Отговор
    германия ни натресе санкциите, облекченията за тях! казва се солидарност! така е от 2007г. така ще е и до 2077 г...ама Ецб не е в софия нали? долу скапания ЕС
  • 6 Смех

    24 2 Отговор
    Затова искат БъГъ в еурозоната за да можете д аплащате на немските бюргери топлата вода
  • 7 Наркос

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Про митак":

    Ама сигурно не висят по цял ден, а строят коли и какво ли не. Преди 15 години се чудех дали да изобретя шише за оцет тип спрей, влизам вчера в Метро и хоп германците са направили и внесли такова барабар с качествен оцет за салати, купих го и е супер удобно... Не, че нямаше вече такива по света, тук просто нямаше и те се възползват. Ние кво продаваме?

    Коментиран от #10

  • 8 не е честно

    12 1 Отговор
    за германците да има, а други гладни чаавета за милиарди и оръжие в бункера. Хванали сте на хорото, ще кихате докрай с бай биде
  • 9 Българина

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    то не е от данъци, от печат е.... 99 процента... в сащ отдавна никой не може да си обясни откъде сащ имат бюджет за всичко без ограничения, а Швейцария и Люксембург с най високо бвп в света нямат и не само те! Китай произвежда всичко от до! пък военния им бюджет по малък, заплатите съшо? как става това а?
  • 10 Смех

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Наркос":

    Ма кои са тия германци 6-те милиона руснаци там ли или 6-те милиона поляци или пък 6-те милионя турци а може би 2-тя милиона сириици

    Коментиран от #20

  • 11 Чакай сега, Дойче Веле не се ли опитваше

    7 1 Отговор
    да злепоставя Германия досега??? Все пак е медия на ЦРУ! Какви са тези статии за това как се подпомагат хората там?
  • 12 Исторически парк

    12 1 Отговор
    А бойко българоубиеца ще ви обезщети с един гол гербав ;)
  • 13 Бойко Българоубиец

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "да попитам:":

    Ще ви обезщетя с по-високи данъци хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 14 Гербер

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "да попитам:":

    Като ви надуем лихвите ;) ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 15 Па да

    6 11 Отговор
    Добре че сме в ЕС иначе българският лев щеше да е по зле дори и от турската лира.
  • 16 покруса

    6 5 Отговор
    Германия иска да облекчи гражданите на фона на инфлацията и покачилите се цени за енергия.Правителството прие и още един инструмент в помощ на гражданите в рамките на енергийния и инфлационен пакет. От него обаче полза ще имат най-вече работещите германци. Но право на нея имат всички работещи - независимо дали на пълно работно време, или не. Дори и т.нар. миниджобър и студентите, които работят само почасово. ПРАВИ ЛИ ВИ НЕЩО ВПЕЧАТЛЕНИЕ? В ГЕРМАНИЯ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ ЩЕ БЪДАТ ОБЕЗЩЕТЕНИ ЗА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ЕНЕРГИЯТА,БЕЗ ДА Е НЕОБХОДИМО ПОДАВАНЕТО НА ВСЯКАКВИ ДОКУМЕНТИ И ХОДЕНЕТО ПО ИНСТИТУЦИИ. И РАБОТЕЩИТЕ ГЕРМАНЦИ СЪЩО ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ЗА КОМПЕНСАЦИЯ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СИ. А В БЪЛГАРИЯ ПРАВО НА ПОМОЩИ ИМАТ САМО "БЕДНИТЕ,БЕЗ ДОХОДИ И БЕЗ ОСИГУРОВКИ-СЕЩАЙТЕ СЕ КОИ-ТЕЗИ ОТ МААЛИТЕ. АКО ПЕНСИЯТА ВИ Е ПО-ВИСОКА ОТ...НЯМАТЕ ПРАВО НА ПОМОЩ. БЪЛГАРСКА СИСТЕМА. И ПОСЛЕ ИСКАМЕ ЕВРОТО И ШЕНГЕНА! ЗА КАКВО И КАК?
  • 17 Хаха

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Про митак":

    Ти лапай мухите Ганьо. България също тегли милиарди заеми,но разликата е, че немеца усеща в джоба си от тези пари,а теб те оставят да лапаш мухи,,,,😂😂😂

    Коментиран от #21

  • 18 Сатана Z

    12 1 Отговор
    По същата газова схема Германия облекчаваше Еврейския народ в концлагерите на смърта с Циклон Б.По тази причина,видиш ли Германец ,дори и на снимка ,трябва да му обършеш два шамара и пак ще е малко.Те си знаят защо.

    Z
  • 19 1944

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Про митак":

    ти мисли за мизерния ти господар от масковските блата. щото като дойде с найгайката да събира данък рООсия ше ревеш на умрело.
  • 20 Чуек

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Смех":

    Ама кои са българите? 1 милинон турци ли, 2 милиона цигани ли или пък 1 милинон копанари

    Коментиран от #25

  • 21 Про митак

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    заемът си е заем, преател, води само до едно. Дали си български роб или германски роб, все си роб. А ти се мисли за готин питч, твоe право :))))))))))

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Taka така

    3 0 Отговор
    Доброволно значи забрави
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хаха

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Про митак":

    Приятел аз гледам колко евра влизат в джоба ми,а ти брой мухите, които лапаш. .... След малко ще отидем да пазаруваме, аз ще изкарам еврата,а твоите мухи може да ги ползваш за риболов . Ей, виждате, че немеца живее поне век пред вас, тръгнали сте да убеждавате хората,че е грешно. Нали ако ставаше за нещо, нямаше да мизерстваш в собствената си страна
  • 25 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чуек":

    Едно убииство не оправдава деуго убииство
  • 26 мдаааа

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Про митак":

    Казваш , руски роб е най-добре , а ...
  • 27 Питащия

    1 0 Отговор
    А В БЪЛГАРИЯ КОГА И КОЛКО??? ЗА "БИЗНЕСА" ВЕДНАГА ЗА ХОРАТА ОЩЕ УМУВАТ! ПРАВИТЕЛСТВО И ПОЛИТИЦИ ЗА "ПРИМЕР"!
  • 28 Проблемът не може да бъде решен трайно

    1 0 Отговор
    ЕС създаде целия проблем в газовия сектор с откровено глупаво и неефективно законодателство. ЕС се командва основно от Германия. Сега Германия решава отчасти проблем, който сама е създала - "динамични цени", "енергийни борси", "зелени разрешителни", " разбиване на вертикално интегрирани енергийни предприятия" и куп подобни глупости.
  • 29 Не е свободен пазар, а измишльотина на ч

    1 0 Отговор
    Надяват се да премине тази зима и после "пазарите да се нормализират". Както беше и предишната зима когато обясняваха, че цените на газа ще се "успокоят" напролет. Нищо от това не се случи. Няма да се случи и сега и следващата зима ще е същото положение. Фундаментът им е лош и неработещ. Борсовата търговия с газ (ако въобще е приложима за такъв тип продукт) винаги ще води до високи и по-важното нестабилни цени. И не само, борсовата търговия ще продължи да генерира нестабилност в доставките за в бъдеще. Тези проблеми на законодателството, мислени и създавани в коридорите на Брюксел нямат никаква връзка със свободното договаряне, както се опитват да ни внушат.
Новини по държави: